Аутор Тема: Прелиминарни резултати  (Прочитано 7959 пута)

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
  • Углед: +0/-0
Одг: Прелиминарни резултати
« Одговор #15 послато: 07.06.2010. 08:25 »
Dobro jutro narode,

I na osnovu 45% obradjenog materijala poredak listi se nije promenio a mislim da bitnih promena neće biti ni kod konačnih (i zvaničnih) rezultata.

Čestitke svima koji su ušli u krug od 23

Konstituisanje je moguće u svim kombinacijama, ali...

Sada je jasno da SAVET nikada više neće donositi odluke koje će biti naručene sa strane i koje nemaju nikakvu bliskost sa vlaškom zajednicom.

Lista br.2 može da bude jako zadovoljna(sopstvenim rezultatima) i osvojenim brojem članova u savetu, s obzirom da je šturo i do pred sam kraj vrdala da se izjasni o jezičkom pitanju. Da u samoj  završnici ne beše "ispada" ekstrema Demića, možda bi bolje kapitalizovali uloženi trud i raspoložive resurse. Još jednom bi preneli puno žednih preko vode. I šta, sami bi bili krivi jer ne nose vodu za pojasom(u čuturici).  Ali avaj ne dade se. Pade sneg i zna se već -svuda tragovi.

Šala na stranu mislim da na svim listama ima kompetentnih ljudi, koji mogu da učine dovoljno jak kapacitet i pokrenu sa mrtve tačke pitanje vlaške kulturne autonomije u svim pravcima.

Srečno i živeli    

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #16 послато: 07.06.2010. 16:38 »
Обрађено 28,33%
 Заједница Влаха Србије -др. Предраг Балаше 29,42%
 ВЛАСИ ЗА СРБИЈУ - СРБИЈА ЗА ВЛАХЕ, МИЛ 26,20%
 Власи за европску Србију 14,00%
 Власи у европској Србији 11,70%
 Уједињени Власи 9,89%
 Власи општине Зајечар 4,19%
 Власи у Србији - Своји на своме 2,24%
 Листа за Влахе у Србији - Слободан Ђурђевић 1,27%
 Аутентични Власи 1,08%
 Влашки покрет уједињења С. Перић 0,00%

RASPODELA MANDATA NA OSNOVU OVAKVIH PROCENATA, UZ PROCENJENI BROJ OD 10.000  IZAŠLIH BIRAČA BILA BI:

7 Заједница Влаха Србије -др. Предраг Балаше 29,42%      
 7 ВЛАСИ ЗА СРБИЈУ - СРБИЈА ЗА ВЛАХЕ, МИЛ 26,20%
 3 Власи за европску Србију 14,00%
 3 Власи у европској Србији 11,70%
 2 Уједињени Власи 9,89%
 1 Власи општине Зајечар 4,19%

Власи у Србији - Своји на своме 2,24%
 Листа за Влахе у Србији - Слободан Ђурђевић 1,27%
 Аутентични Власи 1,08%
 Влашки покрет уједињења С. Перић 0,00%

Moguće je da još neka lista pređe cenzus i dobije mandat, u svakom slučaju raspodela je očekivana.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=672.0

Kao što Raleg reče, na svakoj listi ima vrlo kvalitetnih ljudi i ne sumnjam da će politika koju bude vodio novi NS VNM biti u mnogo većoj meri VLAŠKA i bez ekstremnih odluka!

dPasujoni

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #17 послато: 08.06.2010. 14:22 »
Dobro jutro narode,

I na osnovu 45% obradjenog materijala poredak listi se nije promenio a mislim da bitnih promena neće biti ni kod konačnih (i zvaničnih) rezultata.

Čestitke svima koji su ušli u krug od 23

Konstituisanje je moguće u svim kombinacijama, ali...

Sada je jasno da SAVET nikada više neće donositi odluke koje će biti naručene sa strane i koje nemaju nikakvu bliskost sa vlaškom zajednicom.

Lista br.2 može da bude jako zadovoljna(sopstvenim rezultatima) i osvojenim brojem članova u savetu, s obzirom da je šturo i do pred sam kraj vrdala da se izjasni o jezičkom pitanju. Da u samoj  završnici ne beše "ispada" ekstrema Demića, možda bi bolje kapitalizovali uloženi trud i raspoložive resurse. Još jednom bi preneli puno žednih preko vode. I šta, sami bi bili krivi jer ne nose vodu za pojasom(u čuturici).  Ali avaj ne dade se. Pade sneg i zna se već -svuda tragovi.

Šala na stranu mislim da na svim listama ima kompetentnih ljudi, koji mogu da učine dovoljno jak kapacitet i pokrenu sa mrtve tačke pitanje vlaške kulturne autonomije u svim pravcima.

Srečno i živeli    

Naravno, ovo nije naruceno sa strane, kad ste se vec tako izrazili.

Da budu zadovoljni, ne bih rekao, koliki je pritisak vrsen na rad NS i koje su jos delatnosti preduzete protiv NS u kome su oni cinili odnosno ta struja 2/3 NS?
Nazvati nekog ekstremom ili ekstremistom sto povremeno radite, svakao je "dobar znak da je danasnjoj Srbiji demokratija na snazi" i da su "prosla ona razna i stara dobra vremena".

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #18 послато: 09.06.2010. 00:08 »
Da budu zadovoljni, ne bih rekao,
Требају и морају да буду задовољни (листа број 2)!
На овим изборима за Национални савет, Балашевић је за противнке имао читав државни врх (странке на власти) + опозиција (СНС + ДСС) + Бошко Ничић из Зајечара.
Са изузетком пријављених листа, које нису успеле да пређу цензус (листа Слободана Ђурђевића, листа Драгољуба Фируловића и листа Власи у Србији - на своме), све остале листе су биле испоставе странака већинског народа.
Као такве, уживале су финансијску, логистичку и сваку другу подршку разгранате мреже локалних одбора странака за чији рачун су наступале на овим изборима.
Без пара, присуства у медијима, уз застрашивање и привођење, уз једну прљаву кампању која се против њих водила, бити појединачно убедљиво најјачи, представља велики успех.

За њих се слободно може рећи да их подржавају Власи, што се такође може рећи и за листу господина Ђурђевића, као и за "аутентичне Влахе" Д. Фируловића из Неготина, али не и за остале који су се крили иза ГГ/групе грађана) а у ствари су били испоставе странака већинског народа.
Nazvati nekog ekstremom ili ekstremistom sto povremeno radite, svakao je "dobar znak da je danasnjoj Srbiji demokratija na snazi" i da su "prosla ona razna i stara dobra vremena".
Ти "екстремисти" и "екстреми" су на овим изборима доказали да иза њих стоје њихови Власи, за разлику од оних који их прозивају да су екстреми(сти) који међу својим Власима немају никакву подршку.
Демић је у Петровцу, упркос привођењу и застрашивању, успео да освоји скоро 700 гласова. Иза Ивице су у Голупцу стали 94% изашлих на изборе (излазност 65%).
Њих двојицу наводим зато што су, због енергичног залагања да се у школе уведе румунски књижевни језик, од стране њихових вајних критичара добили епитет "екстрема".
Они нису никада крили за шта се залажу, са тим су излазили пред своје бираче, пред своје Влахе, и доказали да међу својим Власима уживају велико поверење.

Они су прави победници ових избора, а губитници су они који су у кампању скркали десетине хиљаде евра, а да централе у Београду нису успели да убеде да "контролишу Влахе".

Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже RainDog

• Старији члан
  • Поруке: 24
« Одговор #19 послато: 09.06.2010. 09:46 »
Цитат
На овим изборима за Национални савет, Балашевић је за противнке имао читав државни врх (странке на власти) + опозиција (СНС + ДСС) + Бошко Пичић из Зајечара.
Apsolutno tačno.
Balaševićev problem je, paradoksalno, to što vodi i političku stranku koja učestvuje na lokalnim i republičkim izborima. On jednostavno nema načina da uspostavi saradnju sa nekom strankom jer nema šta da ponudi. Odnosno, svima predstavlja direktnu konkurenciju.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #20 послато: 09.06.2010. 10:11 »
Da budu zadovoljni, ne bih rekao,
Требају и морају да буду задовољни (листа број 2)!
На овим изборима за Национални савет, Балашевић је за противнке имао читав државни врх (странке на власти) + опозиција (СНС + ДСС) + Бошко Пичић из Зајечара.
Са изузетком пријављених листа, које нису успеле да пређу цензус (листа Слободана Ђурђевића, листа Драгољуба Фируловића и листа Власи у Србији - на своме), све остале листе су биле испоставе странака већинског народа.
Као такве, уживале су финансијску, логистичку и сваку другу подршку разгранате мреже локалних одбора странака за чији рачун су наступале на овим изборима.
Без пара, присуства у медијима, уз застрашивање и привођење, уз једну прљаву кампању која се против њих водила, бити појединачно убедљиво најјачи, представља велики успех.

За њих се слободно може рећи да их подржавају Власи, што се такође може рећи и за листу господина Ђурђевића, као и за "аутентичне Влахе" Д. Фируловића из Неготина, али не и за остале који су се крили иза ГГ/групе грађана) а у ствари су били испоставе странака већинског народа.
Ти "екстремисти" и "екстреми" су на овим изборима доказали да иза њих стоје њихови Власи, за разлику од оних који их прозивају да су екстреми(сти) који међу својим Власима немају никакву подршку.
Демић је у Петровцу, упркос привођењу и застрашивању, успео да освоји скоро 700 гласова. Иза Ивице су у Голупцу стали 94% изашлих на изборе (излазност 65%).
Њих двојицу наводим зато што су, због енергичног залагања да се у школе уведе румунски књижевни језик, од стране њихових вајних критичара добили епитет "екстрема".
Они нису никада крили за шта се залажу, са тим су излазили пред своје бираче, пред своје Влахе, и доказали да међу својим Власима уживају велико поверење.

Они су прави победници ових избора, а губитници су они који су у кампању скркали десетине хиљаде евра, а да централе у Београду нису успели да убеде да "контролишу Влахе".

Поздрав

Upravu si!
Iz ovoga se jasno i vidi sta Vlasi zele, odnosno za kakvu se autonomiju zalazu, ovi su izbori pokazali i da
rep.Srbija zeli po svaku cenu da kontrolise NS-te.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #21 послато: 09.06.2010. 14:07 »
...5OOO je mnogo velika cifra.Ne znam kako ovi drugi lekari negotinci, al ja bi i nji smestio u "Peđinih 5000" pa i onih "beznačajnih  3"...

Očigledno da lista br.2 zajedno sa listom Za evropsku Srbiju ("lekari negotinci" ili "DS-ovci" po Vladu) u stvari predstavlja tih "mojih procenjinih 4-5 hiljada, što je u stvari njihovo ranije biračko telo još dok su bili zajedno!

Sad, potpuno je druga stvar što od samog starta ljudi oko VDSS-a samo gube birače, i zašto im se čitavi odbori koji formiraju nove stranke ograđuju od njihove politike!

Balaševićev problem je, paradoksalno, to što vodi i političku stranku koja učestvuje na lokalnim i republičkim izborima. On jednostavno nema načina da uspostavi saradnju sa nekom strankom jer nema šta da ponudi. Odnosno, svima predstavlja direktnu konkurenciju.

Svoj uzlet na političkoj sceni VDSS je postigao kao satelit DS-a posle čuvenog plakata P. Balaševića sa B.Tadićem, za jedne republičke izbore!
Nije problem u tome što nema šta da ponudi strankama, već što to što nudi VLASIMA očigledno i ne treba previše!
Kada bi iza sebe imao VLAŠKO biračko telo od 10-15 hiljada VLAHA itekako bi se otimali!

Цитат
...За њих се слободно може рећи да их подржавају Власи, што се такође може рећи и за листу господина Ђурђевића, као и за "аутентичне Влахе" Д. Фируловића из Неготина, али не и за остале који су се крили иза ГГ/групе грађана) а у ствари су били испоставе странака већинског народа...

Potpuno netačno!
Sve liste su podržali VLASI!

VLAHA definitivno ima više nego tih 3 hiljada birača koji su glasali za listu br.2, sami ljudi sa ove liste su svojevremeno govorili o 200-250 hiljada VLAHA u Srbiji.
To što su ti VLASI istovremeno i članovi neke VLAŠKE političke stranke ili stanke većinskog naroda, DS-a, DSS-a, Radikala, Narodnjaka, SPS-a ili LDP-a, ne umanjuje činjenicu da su oni VLASI!

Цитат
...Ти "екстремисти" и "екстреми" су на овим изборима доказали да иза њих стоје њихови Власи, за разлику од оних који их прозивају да су екстреми(сти) који међу својим Власима немају никакву подршку.
Они нису никада крили за шта се залажу, са тим су излазили пред своје бираче, пред своје Влахе, и доказали да међу својим Власима уживају велико поверење...

Izraz "ekstemi" ili "radikalni" ne mora da ima negativnu konotaciju, već po meni u ovom slučaju treba razumeti kao "krajnosti". Zapravo po pitanju VLAHA imamo dve krajnosti "ekstrema". Sa jedne strane tvrdnju da su VLASI u stvaru rumuni i sa druge strane tvrdnju da su VLASI u stvari srbi!

Što se tiče tih stotinak VLAHA, koji čine tih 94% izašlih u Golupcu, oni su samo deo ukupnog VLAŠKOG korpusa i svakako imaju pravo na svoje mišljenje, ali ono definitivno nije većinsko!

dPasujoni

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
  • Поруке: 46
« Одговор #22 послато: 09.06.2010. 14:25 »
Lăsacvă đe komenđi,  spunje sulmja Gođe mije. Vapukarjec ku strîmbu đe drjeptu mjeu. Božuminće kă ăšća ća pobeđit sînt aj drževješć da aj lu nušću kuj pripăduje la država laltă. Dakă să adună većina după aj drževi noaštje će măj băgăm vina la alcî kă a făkut kum a făkut. Akum ši D. Janković ku dăskăljicăsa să vajtă, da Dušan ka un păun ku novinari rumînješć poartă dancu pingă Drina strîmbă kătînd măčuka dje bătînd ponturlji la "Timoc press". Ažută lje Doamnje dje îndrjaptăj la drumu bun... Loacăvă după demokracî lu Sină. Mile omu să îndrjeptâ dupâ Sinâ ši nu îj faljašće njimik.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #23 послато: 09.06.2010. 19:33 »
Цитат
Očigledno da lista br.2 zajedno sa listom Za evropsku Srbiju ("lekari negotinci" ili "DS-ovci" po Vladu) u stvari predstavlja tih "mojih procenjinih 4-5 hiljada, što je u stvari njihovo ranije biračko telo još dok su bili zajedno!
Sad, potpuno je druga stvar što od samog starta ljudi oko VDSS-a samo gube birače, i zašto im se čitavi odbori koji formiraju nove stranke ograđuju od njihove politike!
По овој логици, сви су масовно почели да губе гласаче у источној Србији - међу Власима.
Ако се, пак, мало боље размисли, дође се до следећег закључка:
1. На локалним, парламентарним, изборима за месну заједницу и председничким изборима, на изборе гласа далеко више Влаха него на изборима за Национални савет.
2. На свим другим изборима, осим избора за национални савет, бирачко право се остварује аутоматски, пез претходног уписа у посебан бирачки списак.

Да су лекари "неготинци" продужена рука ДС-а, знају и врапци на грани. Да им је ДС радио кампању за ове изборе и то знају сви они који су мало упућенији.
Што се осталих "испостава" тиче, довољно је погледати листе на предстојећим локалним изборима у Бору па ће свима бити јасно ко иза кога стоји.

Цитат
Svoj uzlet na političkoj sceni VDSS je postigao kao satelit DS-a posle čuvenog plakata P. Balaševića sa B.Tadićem, za jedne republičke izbore!
Тачно!
Цитат
Nije problem u tome što nema šta da ponudi strankama, već što to što nudi VLASIMA očigledno i ne treba previše!
Да ово нема везе са истином, представља чињеница да је Балашевић победио без обећаних бандера, запошљавања, асфалтирања путева...

Цитат
Kada bi iza sebe imao VLAŠKO biračko telo od 10-15 hiljada VLAHA itekako bi se otimali!
Тачно! До тада ће све да се учини да Балашевића онемогуће у томе.

Цитат
Potpuno netačno!
Sve liste su podržali VLASI!
Ако се узме у обзир да су на овим изборима у ПБС, по партијској директиви, били уписивани и етнички Срби, ово је у најмању руку врло дискутабилно.
Такође, пошто се није примењивао "хрватски модел" да право гласа имају искључиво они који су се на попису изјаснили као Власи, ово постаје још дискутабилније.
Међутим! Чак и да је тако као што стоји, сама чињеница да су се странке већинског народа утркивале да успоставе контролу над националним саветима, овде не говорим само о нашем - Влашком националном савету - него о саветима свих националних мањина, доводи у озбиљну сумњу добре намере државе.
Цитат
VLAHA definitivno ima više nego tih 3 hiljada birača koji su glasali za listu br.2, sami ljudi sa ove liste su svojevremeno govorili o 200-250 hiljada VLAHA u Srbiji.
Срба има дефинитвно више од оног броја који је на изборима подржао Тадића за председника, па нико не доводи у сумњу његов легитимитет да представња Србију.
Американаца, такође, има далеко више него оних који су на изборима стали иза Обаме, али ником живом не пада на памет да оспори легитимитет Барака Обаме као председника САД.
То што у Србији живи 250 хиљаде Влаха, а на попису их званично има 40 053, говори о асимилационом процесу иза кога стоји држава.

Цитат
To što su ti VLASI istovremeno i članovi neke VLAŠKE političke stranke ili stanke većinskog naroda, DS-a, DSS-a, Radikala, Narodnjaka, SPS-a ili LDP-a, ne umanjuje činjenicu da su oni VLASI!
Али, такође, сама чињеница да држава путем својих "партијских" Влаха и осталих припадника националних мањина пошто - понављам - покушај стављања националних савета под контролу није само спецификум нас Влаха, баца озбиљно сумњу у добре намере државе.
Под обавезно прочитати изјаву уваженог муфтије Зукорлића и једног од лидера наших Мађара.

Цитат
Izraz "ekstemi" ili "radikalni" ne mora da ima negativnu konotaciju, već po meni u ovom slučaju treba razumeti kao "krajnosti". Zapravo po pitanju VLAHA imamo dve krajnosti "ekstrema". Sa jedne strane tvrdnju da su VLASI u stvaru rumuni i sa druge strane tvrdnju da su VLASI u stvari srbi!
Ово ми личи на ону причу када човека на улици нападну хулигани, па када се он покушава бранити од напада, прикаче  му етикету хулигана јер је - Боже мој - ушао у сукоб са хулиганима.
Да Власи говоре дијалектима, односно архаичним наречијима румунског књижевног језика тврди наука - тврди лингвистика!
Да су Власи Срби тврде великосрпски националисти и екстремисти, као и онај део Влаха коме није уопште стало до очувања етничког идентитета - прецизније влашких конвертита.
Трпати у исти кош оне који се позивају на званичну науку са онима који слове за крајњу десницу и екстремисте, не само да нема смисла већ је злонамерно!

Цитат
Što se tiče tih stotinak VLAHA, koji čine tih 94% izašlih u Golupcu, oni su samo deo ukupnog VLAŠKOG korpusa i svakako imaju pravo na svoje mišljenje, ali ono definitivno nije većinsko!
Потпуна замена теза! Овде је један од исфрустрираних уредника форума вазда наговештавао "црни петак" "Балашевићевцима" управо због увођења румунског књижевног језика.
Да је то обична глупост, показује управо овај податак.
Зашто би људи у средини где је покушано увођење румунског књижевног језика у школе масовно стајали иза онога ко је то покушавао, ао нам се овде протура теза да "Власи нису хтели да уче румунски".
Пример Драгана Демића, другог "екстрема" је још упечатљивији. Према последњим сазнањима, Демић је у Петровцу на Млави добио више од 700 гласова!
Упркос незапамћеном застрашивању, притисцима, кампањи која се против њега водила у медијима, покушајима да се ухапси уочи избора...човек је у Петровцу сакупио 700 гласова!
Да ли би га људи подржали да се противе ономе за шта е он залаже и да га сматрају "екстрмом".
Да подсетим, да је Драган Демић за кампању у Петровцу имао мизерна средства у поређењу са његовим главним конкурентом од кога, по сведочењу самих Влаха из општине Петровац н Млави, човек није могао да промени канал на ТВ-у да се Демићев конкурент на њему не појави и прича о "румунизацији".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #24 послато: 09.06.2010. 19:48 »
Bravo!
Iz ovoga se vidi :
1. Da se baviš politikom
2. Da si iskren
3. Da nisi opterećen "odbranom SRPSTVA"

Najveći problem VDSS-a Predraga Balaševića predstavlja činjenica da on ne shvata da bez strateškog partnera među strankama većinskog naroda ne može daleko da dogura.
Po meni, jedini način da uspe, vidim u strateškom partnerstvu sa LDP-om.
To je jedna od retkih stranaka u Srbiji koja nije opterećena odbranom srpstva i vaskolih srpskih interesa.
To je jedina stranka koja ne vodi politiku Slobodana Miloševića i koja ljudima ne priča ono što oni žele da čuju, već stvari naziva pravim imenom.
Jedina odbojnost dr Balaševića prema uspostavi saradnje sa LDP-om, po meni, predstavlja strah da bi  ta saradnja dala povod njegovim političkim protivnicima da ga optuže za separatizam, pošto je svima dobro poznat stav Čedomira Jovanovića povodom priznavanja nezavisnosti Kosova.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже RainDog

• Старији члан
« Одговор #25 послато: 09.06.2010. 20:55 »
Po meni, jedini način da uspe, vidim u strateškom partnerstvu sa LDP-om.
Ali na kojim osnovama kad VDSS izlazi na sve izbore? Ajd predloži mi neku varijantu (može i na PP), pa da razmislimo.  :)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #26 послато: 09.06.2010. 22:20 »

Ali na kojim osnovama kad VDSS izlazi na sve izbore? Ajd predloži mi neku varijantu (može i na PP), pa da razmislimo.  :)
Ne treba da izlazi na sve izbore, u tome i jeste poenta!
Na lokalu da izlazite u koaliciji sa njima. Ako kažeš da imate 1500 sigurnih glasača, a i oni su na izborima za NSVNM dobili nešto manje od tog broja, onda udruženi možete da računate na 10-12% glasova na lokalnim izborima u Boru.
Na taj način niko bez Vas ne može da pravi nikakvu koaliciju na lokalnom nivou!
Na republičkom nivou podržati Čedu Jovanovića i LDP. Siguran sam da će to isto uraditi i Bošnjaci odani Zukorliću u Novom Pazaru, ali i svi drugi pripadnici nacionalnih manjina koji su svesni da državi ne trebaju partneri, već poltroni!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже RainDog

• Старији члан
« Одговор #27 послато: 09.06.2010. 23:03 »
 ;)
(super su ovi smajliji)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #28 послато: 10.06.2010. 11:15 »
Tako je sve nacionalne manjine ce na svoj nacin podrzati LDP, to je sigurno.

Rep.Srbija se prema nacionlnim manjinama ponasa krajnje nekorektno, drugo zar su nasi preci za ovu drzavu ginuli i kome su polagali zakletvu, zar su se za ovakvu drzavu borili, zar smo ovo stvarno zasluzili?

To sto rade sa Vlasima nece sigurno vise dugo da rade na duge staze, nece niko vise da im oprasta, ovo sto su uradili je neodrzivo vreme ce ubzo pokazati.Sada su oni na mestu P.Balasevica pa neka vide kako je kada krenu napadi na rad NS a bice ih sigurno i te kako mnogo.  8)