Аутор Тема: Etnogeneza Armnja (Etnickih Staro-Makedonaca, latinofona)  (Прочитано 8991 пута)

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
  • Поруке: 40
  • Углед: +0/-0
Etnogeneza Armnja (Etnickih Staro-Makedonaca, latinofona)
« послато: 05.06.2010. 22:26 »
Ko god zna Rumunski/Vlaski barem ce djelimicno razumjeti, predavanje o etnogenezi Armnja/Cincara

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M155Bn2axIA[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K3_brm47hAI&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g-pBjreL0g8&feature=related[/youtube]

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: Etnogeneza Armnja (Etnickih Staro-Makedonaca, latinofona)
« Одговор #1 послато: 05.06.2010. 22:50 »
Razumljivo do neke mere, upadljivo je kada armani govore brzo onda ih nista nerazumem a kada pricaju polako mnogo ih bolje razumem.

Najveca greska koju su napravili je pravopis, nisu trebali da promene pravopis, trebali su da sacuvaju rumunsku redakciju armanskog pisma ili kako ga obicno zovu stara latinica.

To je moja jedina primedba jer bi i rumuni i armani lakse citali rumunske i aromunske tekstove i bolje bi se razumeli.

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
« Одговор #2 послато: 05.06.2010. 22:59 »
Sa Armnjima se dosta manipulisalo sa svih strana
Za Grke su prosto Latinofoni Grci, za Bugare Latinofoni B'lgari, a za Rumune su Juzni Rumuni; sve tri propagande je savremena geneticka nauka degradirala
Armnji su prosto Armnji, narod nastao kroz jezicnu Romanizaciju staro Makedonaca. Armnjski jezik jeste Istocno Romanski kao Rumunski, ali Armnjski se nikako nesmatrati Rumunskim Dijalektom!!! sto je besmisleno. To bi bilo isto kao kad bih rekli da je Slovenacki jezik dijalekt Srpskog jezika.

Armnji su dali Srpskom narodu jednog od najvecih drzavnika i patriota, Nikolu Pasica, kao i Branislava Nusica

Divlji Arnauto-Arbanasi >:( su pocinili genocid nad Armnjima

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #3 послато: 06.06.2010. 00:22 »
Armnjski jezik jeste Istocno Romanski kao Rumunski, ali Armnjski se nikako nesmatrati Rumunskim Dijalektom!!! sto je besmisleno. To bi bilo isto kao kad bih rekli da je Slovenacki jezik dijalekt Srpskog jezika.

Ниси у праву!
Цинцарски је много ближи румунском него словеначки српском. Лингвисти сматрају да се језик формирао док су данашњи Румуни и Аромуни живели у заједници - на простору Тимок-Осогово-Шара. Оба језика су настала из прото-румунског.
Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
« Одговор #4 послато: 06.06.2010. 00:52 »
E ovdje se vec neslazemo :'(

Znaci ovako, svi lingvisti su prihvatili da je Armnjski zaseban Romanski jezik, naravno da mu je Rumunski najblizi, posto su se oni razvili iz jedne Istocno Romanske grane. R'm'rski (Istra) i Meglansko Vlaski su puno blizi Rumunskom nego Armnjski, ali ipak i ova dva jezika su priznata kao zasebni jezici.
Mnogi lingvisti smatraju da su se Staro Rumunski i Staro Armnjski raspodjelili, tokom 6 i 7 stoljeca, jer su do tada bili jedan proto-istocno romanski jezik.
R'm'rski i Meglanski Vlaski su se kasnije raspodjelili od Staro Rumunskog; ima indicija da su Istrani R'm'ri potomci starih Rumuna iz Marmuresa koji su se odselili iz te pokrajine u 10/11 stoljecu (nisam siguran, posto sam prije procitao o ovome, ovo moras cekirati za vijek), a Meglanski Vlasi se smatraju kao potomci starih Rumuna, koje su Kumani poveli sa sobom kada su se spustali u Makedoniju (inace toponim Kumanovo svjedoci njihovo prisustvo).
Genetika je pokazala da su Armnji zaseban narod od Rumuna, iako djele slican jezik (isti je slucaj sa slovenskim narodima).
Sto se tice Proto-Rumunskog, odnosno Istocno Romanskog, on se razvio iz Vulgarnog Latinskog, prvenstveno od govora Rimskih legija (rijec Batrn/starac  je inace izvedena od Veteran, to sigurno znas). Ima indicija da su vecina legionara na Balkanu, koji su dali jezicnu osnovu za proto-rumunski, bili sa prostora juzne Italije, jer Istocno Romanski jezici djele znacajne slicnosti sa juznim dijalektima Italije.

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
« Одговор #5 послато: 06.06.2010. 00:56 »
ali Armnjski se nikako nesmatrati Rumunskim Dijalektom!!! sto je besmisleno.

Brzo kucanje pa je ispala gramaticka greska.

Armnjski se nikako nemoze smatrati Rumunskim (Dako-Rumunskim) dijalektom

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #6 послато: 06.06.2010. 01:12 »
E ovdje se vec neslazemo :'(
Znaci ovako, svi lingvisti su prihvatili da je Armnjski zaseban Romanski jezik, naravno da mu je Rumunski najblizi, posto su se oni razvili iz jedne Istocno Romanske grane.
Могао бих да ти цитирам 10-ак студија на немачком језику које аромунски језик убрајају у дијалекте румунског језика. Има, наравно, и оних који говоре да су то два блиска језика.
Прочитај, уосталом, шта о томе пише Павле Ивић, наш велики (можда и највећи) лингвиста новијег доба.
R'm'rski (Istra) i Meglansko Vlaski su puno blizi Rumunskom nego Armnjski, ali ipak i ova dva jezika su priznata kao zasebni jezici.
Да су ближи дакорумунском од аромунског - тачно! Да су признати као посебни језици - делимично тачно! Велики број лингвиста их сматра дијалектима румунског језика.

Цитат
Sto se tice Proto-Rumunskog, odnosno Istocno Romanskog, on se razvio iz Vulgarnog Latinskog, prvenstveno od govora Rimskih legija (rijec Batrn/starac  je inace izvedena od Veteran, to sigurno znas).

Не само легија, него и чиновника, занатлија...романизација се догодила веома брзо што само говори о бројном присуству оних који су романизацију морали да врше.
Цитат
Ima indicija da su vecina legionara na Balkanu, koji su dali jezicnu osnovu za proto-rumunski, bili sa prostora juzne Italije, jer Istocno Romanski jezici djele znacajne slicnosti sa juznim dijalektima Italije.
Није баш тачно. Има их из свих крајева царства. Погледај надгробне споменике, видећеш да их има чак из Мауританије, Сирије...али и из Египта. У Виминацијуму је постојала бројна колонија Копта, што је недвосмислено доказано анализом тканина нађених у Виминацијуму.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 06.06.2010. 01:14 »
Armnjski se nikako nemoze smatrati Rumunskim (Dako-Rumunskim) dijalektom
Дако-Румунски је само један од 4 дијалекта румунског језика. Са тим се слаже један део лингвиста. Преостала три су аромунски, мегленски и истарски влашки.

Други их сматрају засебним језицима.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
« Одговор #8 послато: 06.06.2010. 01:24 »
Svakako Gospodine Vlad da i medju lingvistima ima razlicitih misljenja
Naprimjer ja razumijem Makedonski ko maternji jezik, a vrlo dobro i razumijem Bugarski; Slovenacki mi je tezi

Jos jedna stvar koju sam zaboravio spomenuti. Armnjski ima puno vise posudjenica iz Grckog, a Rumunski je do reformacije imao prilicno dosta Slovenskih rijeci, oko 40 posto, kao i mnogo Madjarskih posudjenica, sto je jos udaljilo ova dva idoma.

Inace i medju lingvistima nema potpuno prihvacene definicije sta je jezik a sta dijalekt (najzesci su Crnogorci u pogledu pseudolingvistike, oni vide postojanje foneta ś i ź u svojim dijalektima kao jezik, sto je krajnje zalosno, a i ovi vasi Vlahoidi/Vlahomani(oni koji se nesmatraju rumunima) nisu podaleko od Montenegroida)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #9 послато: 06.06.2010. 01:29 »
Смем ли да питам из ког си краја, Бошњанине?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
« Одговор #10 послато: 06.06.2010. 01:34 »
Bosansko Grahovo, Principova djedovina

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #11 послато: 06.06.2010. 01:36 »
Krajišnik, znači ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
« Одговор #12 послато: 06.06.2010. 01:38 »
Krajišnik, znači ;)

Od Glave do Pete ;D
A Bosnjanin, jer nam Bosna daje socijalnu pomoc, iako smo mi Srbi ovdje u Grahovu 90 posto stanovnistva, ali ovi doseljeni okupatori Bunjevci iz Livna, drze sve poslove u gradu.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #13 послато: 06.06.2010. 01:40 »
Od Glave do Pete ;D

Vlah, potomak Morlaka :)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Бошњанин

• Пуноправни члан
« Одговор #14 послато: 06.06.2010. 01:42 »
Od Glave do Pete ;D

Vlah, potomak Morlaka :)

To sam uvjek istakao, jer je to prosta nasa etnogeneza i istorija.
Nece meni niko mozak prati direktivama iz Moskve >:(, ko su nasi stari bili; ja sam Srbin, paleobalkanskog etnickog substrata, a ko oce da se pise slavjanin ili rus, neka izvoli, to je njegovo pravo