Адам Пуслојић Србовлах
Књижевник и преводилац ТАКО МИ ВЛАСИ ГОВОРИМО Питао сам једном изнебуха великог српског песника Васка Попу, иначе румунског порекла (што он није скривао) и следеће: ,,Васко, шта ти мислиш о нама, Власима?”
Питањем сам нехотице изненадио и њега, колико и себе. Неки видљиви мотив и конкретан повод за ово питање нисам имао – онако.
Васко ме кратко и хладно погледао и рекао:
,,О Власима мислим – све најбоље”. И ништа више.
Хвала ти, Васко. Даље, разуме се, нисам могао да питам. Све би то било неко уситњавање, непоштовање великог писца и честитог човека.
О битним стварима, знало се, Васко Попа је говорио јасно, одговорно, кратко, лапидарно. Као каквим народним изрекама.
Следећи овај Васков пример и принцип, природно закључујем да све ствари, појаве и личности треба називати њиховим истинским, суштинским именом. Као и саму ту реч Власи, коју треба поимати чиста ума и срца и казивати је без длаке на језику и стрепње у души: Вла…си, Вла-си…
Једино тако ћемо је чути у њеном исконском и истинском значењу. За све аутентичне Влахе та реч се једино тако и изговара и чује. Кад кажем аутентичне, имам на уму и то да однедавно међу нама постоје и извесни ,,новокомпоновани Власи”, који се Власима називају само условно (па чак и у званичним називима својих странака и странкица!) у некој привременој, прелазној фази. Сада Власи, а сутра…е, то ћемо лепо увидети. И то је то.
А ја бих да се стално враћамо на оне прелепе, искрене и тачне речи Васка Попе, песника за сва времена и на свим светским меридијанима.
Авај, кренимо даље.
Искрен да будем, згадиле су ми се неке јефтине и недуховите ,,крилатице” о Власима, као таквима. Ту, поготово, две издвајам, јер ме оне и највише боле.
Понављало се и понавља се и данас, до излизаности и немуште појмовности и значења: ,,Да се Власи не сете”…
Чега, зашто? То се, узгред, не казује. Важна је ту само увреда! Да ли уопште треба коментарисати чињеницу да се таквом имбецилијом истовремено вређају сви Власи, без остатка – као некакви умни пањеви, јалово тле разума и мишљења, парије – човечуљци. Рецимо и то…Власи су тупи и глупи, недосетљиви, нема двојбе, зар не? А зар је – тако? Ту сад има нека ,,додатна квака”, алузија – сачекуша.
Поставља се ту посве логично питање – са чијих се то етничких (евентуално) или (социјално) интересних позиција ова небулоза изговара и усмерава. Са српских, уверена сам – није. За то имам веома једноставно објашњење. Сви преци Срба и Влаха гинули су за исту земљу, вековима и у свим могућим бојевима и ратовима, од средњег века до данас, донедавно. Остале су заувек ту потресне приче, легенде и прави митови – о пријатељству и братству, о заједничкој борби и трагичној погибији. Хвала им. А нама – нека је и пример и опомена.
Но, убрзо стижемо и до оне друге – још опакије флоскуле и поштапалице. Чуј то само – влашка република!
Не мислећи много и не трепнувши при томе, неки неумници олако (одвише олако!) умеју да превале преко језика ту отровну синтагму: ,,Влашка република!” Али ко то само пушта у промет, у злодејство? Понајвише се ту, сва је прилика, циља на регион Тимочке Крајине.
Ма каква република, какви бакрачи?! Код Влаха ту, обично, уз горки осмех иде и покоја жестока псовка, на влашком или на српском, свеједно. Најчешће –на оба језика, за сваки случај и да се зна. Да се далеко чује и да се упамти.
Мој коментар је следећи: ја лично још нисам срео таквога Влаха (али, правог, аутентичног, нашег!) који каже да му треба баш таква – само влашка, и то република! Куд се само денуше, при том, оне наше силне монархије? Барем по овом питању.
Власи су се већ давно сетили и нема ту простора за још нешто друго и додатно. Власи имају своју земљу и републику. Они су оснивачки, формативни и конститутивни део Србије. И као живаљ и као простор, као историјска традиција и савремена реалност. Ту је ама баш све једном заувек одлучено: Власима је домовинска матица Србија. Што би Румуни казали: Matca de Patrie! Баш то: Домовинска матица!
Ако је реч о језику и ту треба јасно казати и само истину: влашки језик Влаха у Србији је специфичан идиом, наречје и дијалект у великој и гласовитој породици романских језика (која свој корен има у царском језику латинске империје), а у првом реду румунског (са свим његовим етимолошким садржајима и појмовима, менама, допунама, обогаћењима…због чега је он, са своје стране, између осталог и пун славизама, односно србизама, поготово у његовом ,,влашком”, употребном сегменту. Нека је свима јасно – тако ми Власи говоримо!
књижевник и преводилац Адам Пуслојић Србовлах
http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Tako-mi-Vlasi-govorimo.sr.html [објављено: 04.06.2010.]
КОМЕНТАРИ:
Miroslav Rajcic, 03/06/2010, 23:07Adame, bravo! Sta god vise da kazem bilo bi usitnjavanje,nepostovanje velikog pisca, prevodioca и cestitog coveka, naseg Adama!
Petar Jovanovic, 03/06/2010, 23:41Posle skoro dve decenije boravka van "Tuge" napokon da se oglasi jedan veoma iskren i dobronameran komentar zitelja Srbije - Adama Puslojica.Veoma mi je drago da je moje misljenje o njemu kao iskrenom i prvdoljubivom coveku u eri razbijanja preostale republike Srbije potvrdjeno ovim clankom!Adame ostao si ono sto si bio i u mladim danima - dosledan svoga JA i svog saznanja gde si rodjen i gde su ti koreni pradedovski!Malo je takvih koji priznaju koja im je rodna gruda i koji si ustao javno u njenoj odbrani od razno raznih TELEKTUALACA i PRODANIH DUSA!!!Hvala ti Adame na ovom clanku! Iskren pozdrav starom poznanku!
Николај , 04/06/2010, 00:47Драги Влашки брате, немој се једити на нас због ове наше изреке. Хиљаду пута сам је написао и милион пута изговорио, и ниједном, али ни један једини пут није имала негативну конотацију према Вама или боље да кажем нама-Вама. Ко зна одакле је то дошло и из ког прохујалог догађаја. Сем тога опште је познато да Власи не важе за глупе, већ за изузетно радне, вредне, па зашто то и не рећи, и имућне људе. Ко је једном био на влашкој свадби зна на шта мислим, и имаће шта да прича својој деци (у најпозитивнијем смислу)!
Vlah , 04/06/2010, 01:33Adame, i ja sam "Vlah"! Svi mi Srbi-pravoslavci smo "Vlasi", a "Vlasima" zovu i sve hriscane, dakle i katolike! Drugim recima, rec "Vlasi" oznacava ne samo etnos kojem ti pripadas (delom, jer si "Srbovlah"), nego su za turskog vakta (muslimani) poceli tako oslovljavati sve ne-muslimane! Tako da se i ona uzrecica "Da se Vlasi ne dosete!" verovatno odnosi bas na te druge "vlahe" (s obzirom da se misli na ne-muslimane, ustvari bi logicno bilo da se rec pise malim slovom), a ne na konkretan etnos. Vlasima, odnosno "Vlajima" zovu i zitelje Dalmatinske Zagore, bez obira da li su pravoslavne ili katolicke vere. Prezimena kao sto su Vlasic, Vlahovic, Vlaovic, Vlaisavljevic, ime Vlasko itd. govore koliko je rec "Vlah" (ili "vlah") umnogome postala neka vrsta sinonima za hriscane. Sto se tice tvog poimanja polozaja vlaskog etnosa u Srbiji - nisam ni ocekivao da ti kao uman i tolerantan covek drugacije mislis! Srdacan pozdrav!
Milica Ralic, 04/06/2010, 04:28Nikad nismo razmisljali dok smo bili mladi na takav nacin.Nije bilo potrebe.Citala sam i imam puno knjiga pesnika Adama Puslojica , jos iz vremena klokotrizma i vremena druzenja kod Ive.Mora da mu je dozlogrdilo , kao i svima nama , kad je morao da se oglasi.Bravo Adame, javi se cesce na stranicama Politike, sigurna sam da imas jos puno da nam kazes.
хазар , 04/06/2010, 10:53Васко Попа. Највећи српски песник. (уз Брану Петровића мој омиљени)
@adam , 04/06/2010, 11:16Boze mi oprosti ADAME ali zar ne shvatas u cemu je stvar:ne radi se o Vlasima kojima i sam pripadas radi se o VLASIMA koje tako zovu nasa draga braca Hrvati.DA SE VLASI NE DOSETE jer ako se dosete...