Поштовани г. Влад, управо сам се тиме бавио на "Public achivment-u" где смо се бавили И пројектима И облицима неформалног образовања у друштвеној средини и врло различитом структуром активности које могу да подстакну развој дотичне средине, ако се потребе преточе у ваљане предлоге пројеката и као такви (пројекти) конкуришу почев од потенцијалних донатора , општинских фондова , републичких, НВО … све до фондова ЕУ .
Активности у овом циклусу "PA" трају. Да не кажем да је моја маленкост од 2008. године укључена у рад " Public achivmenta" који се бави активностима које (и појединац) може да предузме у друштву стварајући тимове који даље могу да иницирају различите активности важне за живот заједнице… У складу с тим , ако сте приметили, свака ставка има предвиђену АКТИВНОСТ на самом почетку (није ми се случајно омакло а моје колеге са листе знају да се до тога није долазило маштањем).
Активности , дакле, имају право да покрећу појединци, тимови , организације и службе, верске и друге заједнице и удружења, НВО…
На пример, (нисам директор школе) - Ко мени може да забрани да ја урадим пројекат за промену кровне конструкције на фискултурној сали, замену столарије на спрату моје школе, два неопходна кабинета, пресвлачење асфалтом отворених спортских терена, опремање кухиње..? Зар и Србија није то исто рекла?Треба ли мени "неко мој задригао од вискитја са хледом" као активном појединцу да у "тешким временима" шапне на уво тамо "неком свом" , да би се "можда нашло нешто" или „мрка капа ал да пробамо преко Живка“ ...? За име Бога доста је са тиме! То би било оно што и рекосте :“ПРЕДСТАВЉА националну мањину у области…“ Може самим тим да се слика , потписује а да му Национална мањина буде добар параван... и ту би Вам свако добар био.
Ми , дакле, имамо АКТИВИЗАМ У КОРЕНУ своје тежње ка трансформацији друштва у чему треба да нађу места СВИ , без обзира на :
-пол и узраст,
-националну и верску припадност, (не подстичемо ми одржавање извора питке воде само за Влахе православце… - - - ( посебно подручје САРАДЊА међу саветима) ,
-идеолошко и политичко убеђење, као и
-своје тренутне заблуде (у смислу „чији је већи“ домет).
Ко није спреман данас 30 година после Ј.Б. да схвати да нам "лидери који дрмају " нису потребни како би смо могли да се заузмемо за истинску демократију у којој главну реч води народ –ДЕМОС (не ДЕПОС) , а да - на појединцима са листе бр.5. је само циљ да покрену замајац- не као „измислићемо „ вам земљу, даћемо вам готов језик, окрпићемо вам асфалт уочи избора, организоваћемо вам наставу, лајаћемо за вас на радију и ТВ , помоћићемо вам да направите прославу, позваћемо и све вас на прославу и разметаћемо се...), таквима , уважени г. Влад , и остала уважена господо - није место у НС. Ко , сем образовања, нема: личног поштења, одговорности за предузете обавезе , инвентивности, увек добру вољу да ЧУЈЕ шта људи говоре и да се поврх свега заузме да САМ најпре види шта може да преузме, да се саветује са људима у средини о њиховим потребама, да диже морал у сваком смислу речи пре свега својим примером, да покаже шта је ОН лично током свог живота и рада ВАН СВОГ СТРУЧНОГ ангажовања (за који је плаћен- добијао паре од уста сиротиње) учинио за добро СВОГ НАРОДА - ТАКВОМ НИЈЕ МЕСТО У НАЦИОНАЛНОМ САВЕТУ каквог (ја) желим да имамо. Можда још неко жели такав Савет .
Оставимо све наше разлике по страни, наше знање и незнање, заборавимо док радимо – ко смо и шта смо . За пуко представљање нац. мањине (и већине) треба да само добијете изборе. Шта после ? Остаје Нушићев „Др.“ , „Народни посланик“ , Домановићев „ Вођа“, затим „Страдија“, „Јутутунска јухахаха“… (Ово ипак није час књижевности …)
Ко мени може да забрани као појединцу да направим предлог пројекта од заједничког значаја без "лидераа " који се зову -Национални савет - ? Национални савет , по нашем виђењу због свега реченог , није она крута бирократска мешина коју је предводио Л.Л. Жалосно је што се ТАКВА ЗБИЉА баш (нама) догодила а која би могла да буде предмет посебне анализе у оквиру посебног демократског пројекта.
С поштовањем - Часлав.