Аутор Тема: Где ће да се гласа за Националне савете националних мањина  (Прочитано 4223 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
[pdf]http://izbori.ljudskaprava.gov.rs/download/files/article/resenje%20o%20odredjivanju%20birackih%20mesta.pdf?id=123[/pdf]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Не знам који су критеријуми за одређивање бирачких места, па ми уопште није јано због чега ће се у општини Велико градиште за Савете националних мањина гласати у селима настањеним искључиво српским живљем:

7 Гарево
8 Десина
12 Камијево
14 Кумане
17 Кусиће
18 Љубиње
21 Макце 1
22 Макце 2
23 Острово
24 Печаница 1
25 Пожежено
30 Средњево
33 Триброде
34 Царевац
36 Печаница

Колико је мени познато, на подручију општине Велико Градиште, поред Срба, живе и Власи и то у селима Тополовник, Дољашница и Чешљева Бара. Село Рам је некада било настањено Власима, данас Влаха тамо нема пошто су се потпуно посрбили тако да данас чак ни 80-о годишњаци не говоре влашки.

Поред Влаха и Срба, у Великом Градишту живи и нешто Рома. Њихов број је далеко мањи, и што је најважније, не постоји ни једно насељено место на подручију ове општине искључиво насељено Ромима.
Такође, у побројаним српским селима Роми нису толико бројни (можда пар породица)  да би се у њима гласало за Националне савете.

Оно што не бих искључио, а уједно ми делује и најлогичније, јесте да ће за изборе за Национални савет Влаха, поред етничких Влаха, изгледа гласати и њихове комшије српске националности.

До мене су стизале информације да су у општини Петровац на Млави у Бирачки списак масовно уписивани и Срби, и то не они Власи који се тако изјашњавају и интимно осећају, већ етнички Срби. За Велико Градиште не знам, али судећи према томе где ће да се гласа, неће ме изненадити да за Национални савет Влаха гласа више етничких Срба него наших Влаха.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162

Ovo je ono što kaže zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina....

Цитат
Одређивање бирачких места
Члан 68.
ЦИК одређује бирачка места на којима се гласа о избору националних савета, руководећи се бројем припадника националних мањина који живе на подручју на коме се образује бирачко место, а уписани су у бирачки списак.
Бирачко место за избор чланова националних савета одређује се ако на подручју на коме се образује бирачко место има најмање 100, а највише 2.500 бирача уписаних у посебан бирачки списак.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Boljevac / 2222
Bor / 4486
Veliko Gradište / 1201
Golubac / 133
Despotovac / 15
Žabari / 282
Žagubica / 420
Zaječar / 1160
Kladovo / 487
Kučevo / 552
Majdanpek / 953
Malo Crniće / 248
Negotin / 1172
Petrovac / 1640
Požarevac / 8
Svilajnac / 94
Ćuprija / 2096

UKUPNO : 17169

Ако пођемо од тога да су 12о1 уписаних бирача у бирачки списак до 09.марта 2010 године били Власи који живе на територији ове општине, бирачи у набројаним српским селима су вероватно уписивани касније.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
Не знам који су критеријуми за одређивање бирачких места, па ми уопште није јано због чега ће се у општини Велико градиште за Савете националних мањина гласати у селима настањеним искључиво српским живљем:

...
7 Гарево
8 Десина
12 Камијево
....

Domnul Vlad,

čitajte kako je napisano:

Цитат
Редни број: 196

Број и назив бирачког места: 1Велико Градиште

Адреса БМ:  ЗГРАДА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ Житни Трг бр.1 Велико Градиште

Ono što ste naveli spada pod:

Опис БM:

a to znači da će na navedenom biračkom mestu glasati upisani pripadnici nacionalnih manjina iz ovih mesta.

Cenzus od 100 upisana birača se odnosi na biračko mesto, a ne na naseljeno mesto.

Dakle u ovim mestima može biti jedan ili nijedan birač, ali ako ih ima glasaju na navedenom biračkom mestu u Zgradi SO V. Gradište.

I to je to!

Niti ima potrebe za tim, niti tu ima mesta za nekakve "teorije zavere"! ;D

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Cenzus od 100 upisana birača se odnosi na biračko mesto, a ne na naseljeno mesto.
Е, сад ми је мало лакнуло, г-дине dPasujoni!  ;D
Заиста сте у праву. Проверио сам и код људи из НСВНМ и добио исто објашњење.
Дознао сам, међутим, нешто друго што има везе са уписом 100 бирача, односно правом да се, у насељу где има 100 уписаних бирача, добија могућност отварања бирачког места.
У многим местима ће бирачи, иако их је више од 100 уписаних, морати да гласају на другом бирачком месту. Један од примера је општина Голубац, где је у међувремену уписано око 300 бирача у ПБС. Иако их у Житковици има више од 100 уписаних, због како је наведено "штедње", онај ко жели да гласа ће морати да оде у Голубац, што ће свакако многе одвратити од гласања.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162

Jedno pitanje u vezi glasanja. Mislim da birači koji su upisani u posebni birački spisak treba da dobiju nekakav poziv, obaveštenje o glasanju, ili potvrdu da su uneti u PBS. Moji roditelji do sada nisu dobili ništa. Da li je to situacija u svim krajevima ili samo u opštini Petrovac na Mlavi?

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
  • Поруке: 46
Dobije dečko pozive, žali se onomad otac u prolazu. Više od dve iljade poziva za dva sela a bez adrese, otkud mlad čuvek da zna u kojoj seoskoj kući ko sve živi a do izbora samo nedelja dana. u nekim domaćinstvima ima i po tri prezimena...Dobošara pa u selo : " Bam-tam. ram tamr-rram tam tam. AUZîC Mâ-â-â! Sâ ješic la glâsanjije šî sâ glâsujic dje ocena kopijilor a mâj frumoasâ če v-o arâtao kopii a kasâ !!! Auzîrje- e- ec! Sâ nu nje lom noj kîcâva bâžukuroš ku daskâlji dupâ voj! Ovo je samo sekcija za slušbenu upotrebu jezika i pisma pri EXTRA petici, nema šta nemamo...

Ван мреже jovana

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 19
E-e? Da ste 10- to bi bilo tek nešto. Ovako petice trebaju mojoj sestri.Da ja nisam nešto vĭjđe minje - lupnola. Koji su ti na br. 10 deset, Mărije! a nema ih bogu hvala.

Ван мреже marija1111

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 4
Nisi sormja, nema 10.Je l hoće neko da mi objasni gde se glasa u opštini Negotin ( adresa mesta za glasanje) i da li sestra od tetke koja 8. puni 18 ima pravo da glasa dan-dva ranije.Ima ličnu kartu.Poz...

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
Nisi sormja, nema 10.Je l hoće neko da mi objasni gde se glasa u opštini Negotin (adresa mesta za glasanje) i da li sestra od tetke koja 8. puni 18 ima pravo da glasa dan-dva ranije.Ima ličnu kartu.Poz...

Da bi neko mogao da glasa u nedelju treba da bude upisan u POSEBAN BIRAČKI SPISAK (PBS), a u PBS je imao pravo da se upiše svaki pripadnik u ovom slučaju VLAŠKE  nacionalne manjine sa biračkim pravom. Dakle, Vaša sestra, kako do 21.05.2010. nije mogla biti upisana u PBS, NEMA pravo da glasa na izborima u nedelju. Kako se upisivanje u PBS nastavlja posle izbora, ukoliko se upiše imaće pravo da glasa na narednim izborima.
Adresu ćete verovatno dobiti sa pozivom za glasanje, a adresa je najverovatnije SO Negotin (Ovo treba proveriti).

dPasujoni