Аутор Тема: Lista br. 5: Ujedinjeni Vlasi - Dragan Balasević  (Прочитано 40310 пута)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
  • Углед: +0/-0
Одг: Lista br. 5: Ujedinjeni Vlasi - Dragan Balasević
« Одговор #60 послато: 28.05.2010. 14:35 »
на буквалном немачком "То ми је кобасица"- (Мој дражи превод)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #61 послато: 28.05.2010. 14:51 »
на буквалном немачком "То ми је кобасица"- (Мој дражи превод)

Није тражен буквални превод, већ појашњење, дакле: шта вам то значи у контексту наше дебате о вашој листи, и вашем програму?
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #62 послато: 28.05.2010. 15:22 »
  To znači da mi je svejedno što sam dobio jedinicu. Uostalom zar nije jedinica na početku stvaranja sistema vrednosti?
  Nije sramota, ni u ovom vremenu, priznati da ste na jedinici kada je u pitanju sistem vrednosti. Znamo da je kudikamo nečasnije biti na nekoj visokoj vrednosnoj skali a opakim "kvalifikacijama" diskvalifikovati one koji su izabrali svoj put. Mi na to imamo pravo, zar ne?
  Matica naše liste je i dalje u Srbiji. Mi računamo da će bar 23 (0?0?0?) čoveka da glasa za ovu opciju. Ne gubite dalje vreme sa ovom tačkom. Hvala vam svima na dobronamernim prilozima i diskusijama. Mi ćemo (nas 23) prvo da zrelo sva nova dešavanja da razmotrimo, kao čista petica, a vama prepuštamo da oc/e/r/njujete i neke druge koji su se Srbijom razmahali ili pritajili moleći Boga da ih niko ništa ne pita.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #63 послато: 28.05.2010. 16:37 »
  To znači da mi je svejedno što sam dobio jedinicu ..

То значи, другим речима, да "кобасица" из твог контекста значи да си нам показао "средњи прст"??!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #64 послато: 28.05.2010. 20:50 »
  Eto, koliko vi "baratate suštinom". Ali u nečemu može da bude veza- kobasicu je moguće od svačega napraviti, kupite je a ona puna "suštine", svejedno kobasica je kobasica. Zato mi je to značenje "Wurst = kobasica" bliže u slikovitom smislu i draze jer mogu da da iskažem da : sva ta "pakovanja" meni su kobasica ili 'м је ун крнат. (To što ste Vi naveli, opšte je poznato među ljudima koji me znaju, nije moj "stil govora" ni u opuštenijoj atmosveri. Izvin'te molim!)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #65 послато: 28.05.2010. 21:32 »
Шта значи када Влах каже:

1 - Ĭо sînt/mis Rumîn.
2 - Ĭo vorbĭesk rumîńaśće.
3 -Aĭ miĭ, aĭ batrîń a veńit đin Rumîńiĭe.

Mene ne zanima šta neki vaš Vlah kaže. Po vama ispada da kad ugledate štuku i sve ostale ribe uzvodno su štuke. Po čemu sam ja za vas Căran? Znate li da ja to na sudu mogu da dokažem da nisam tako što ću da izvedem po teoriji slučajnog uzorka u predlošku koji vi odaberete iz sela koja ja navedem, a koja imaju veze sa mojim rođacima i familijom pa će te vašu učenost nauku i sve što mi tu dokazujete lepo porati i bićete u još jednom ličnom problemu za koji se odgovara (kao što je jedan "naučnik" koji je po mom prezimenu unapred već znao odakle sam i šta sam. Mene je ugledan akademik u Bukureštu na drugi dan Vidovdana dočekao rečima: "Fratili meu Valah, d-nul Raducanovici din Valea Timocului"; zato što ZNA da sam ja Vlah i to poštuje, do mene je bio Srbin i njega oslovi sa "domnul Sărb, aţi măi învăţat ceva romăneşte..." - što on prekide na tečnom rumunskom sa:" DA, da ."- posle čega je usledio očekivani smeh.
   Tako razgovaraju oni veliki, istinski... Rekao sam, meni nije važno :"Aĭ tiĭ, aĭ batrîń đipiunđe a veńit". Nije svaki kašalj pertusis i svaka glavobolja migrena i svaki šut ka okviru gola pogodak. Samo su u čoporu iza ovna predvodnika sve same ovce (ali) neke crne, neke bele a neke pak šarene. Na ovim izborima dozvolite bar toliko, vi koji ste sveznajući.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #66 послато: 28.05.2010. 21:46 »

Шта значи када Влах каже:

1 - Ĭо sînt/mis Rumîn.
2 - Ĭo vorbĭesk rumîńaśće.
3 -Aĭ miĭ, aĭ batrîń a veńit đin Rumîńiĭe.

Mene ne zanima šta neki vaš Vlah kaže.

Хвала, коначно један искрен одговор!
Немам више директних питања!
Иначе, за ваше лично информисање, треба да знате да примере које сам навео не "каже неки Влах", него,
1. и 2, пример "каже" 100% Влаха источне Србије, а
3. пример око 80%!

Толико о вашој зрелости да преузмете влашки Национални савет!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #67 послато: 28.05.2010. 22:05 »
1. и 2, пример "каже" 100% Влаха источне Србије, а

Ти га сад претера ;) Часлав и преосталих 22 са његове листе тако не кажу, а то аутоматски смањује постотак за 0,001%, па се примери под 1 и 2 односе на 99.99% Влаха.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #68 послато: 28.05.2010. 22:24 »
(Mein lieber Bedeutung...)

Mein lieber Bedeutung= Мој драги објашњење

Боље да си написао: meine bevorzugte Interpretation

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #69 послато: 28.05.2010. 22:50 »
Да шје дзйк Влăшкењи (Влăштјењи), брје? Шта би сте рекли кад би вам човек Унгурјан процедио кроз зубе (?) :"...Унгурјан, боа Румйн" или, Њамц... уосталом, то су још "нека два-три". Па нека је и тако. Само нека свако мисли својом главом, што рече мој друг данас : "Какав бре форум? имаш између два и пет који се појављују и дискутују. Погледај шта су ових дана и на какав начин коментарисали двојку..." Из ових стопа идем да проверим.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #70 послато: 28.05.2010. 23:34 »
"Какав бре форум? имаш између два и пет који се појављују и дискутују.

Број "између два и пет" је мање битан, обратите пажњу на оних 70.000 који читају њихове дискусије!
То је оно најдрагоценије што су ти "два и пет" успели својим "дискусијама" да привуку.
И приволе на размишљање.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #71 послато: 29.05.2010. 09:04 »
   Pod uslovom da se kači svakog dana na forum i pod drugim uslovom- da se samo jednom tokom dana pojavi ("nakači") 200 ljudi na internet forum, to je 72 060 pojava godišnje. Navijajmo za to da bude dvesta ljudi dnevno koji će nešto da napišu. Makar ukratko da podvuče šta mu se sviđa a šta ne od priloga. Naše međusobno spopadanje i peckanje u bezmalo stilu :"Amajeltitomenibregospodine..." Umanjuje "težu, bit" ovog jedinstvenog foruma.
    Lično sebe uhvatim kad nešto prebrzo pročitam i "na brzaka" odgovorim , a da mi dobra polovina ili trećina toga "šta je pisac..." ostane van sfere vlastitog rasuđivanja, dođe da, pošto još jednom natenane pročitam i moje i njegovo, tek tada napišem tekst, primedbu koja u potpunosti pokriva, zadovoljava potrebu da bude tu gde jeste. Da mogu u tom trenutku da je skinem- radije bih je skinuo i napisao ili ostavio, prepustio prostor za pisanje nekom grugom. Uz svu našu "pamet, obdarenost, maštovitost, i načitanost" - a pogotovu "nepristrašćenost"?!? ovaj forum treba da privuče još mislećih ljudi koji neće da zateknu velikane koji se u pesku ko mala deca igraju peščanim kulama sa rečima :" E, Janko, ti ga baš pretera!"
    Сă трăјиц ши сă в' аскуљтје минтја йндрјептйнду вă тот йнкăтрă гйндурјљ' аље сумјерњичје.

Ван мреже RainDog

• Старији члан
  • Поруке: 24
« Одговор #72 послато: 29.05.2010. 09:26 »
Цитат
Naše međusobno spopadanje i peckanje u bezmalo stilu :"Amajeltitomenibregospodine..." Umanjuje "težu, bit" ovog jedinstvenog foruma.

Moguće. Ali zato doprinosi prijateljskoj atmosferi koja će pre da privuče širi krug učesnika od suvoparne akademske diskusije.
Po meni je ovo jedan sjajan forum, baš onakav kakav je potreban i Vlasima i zainteresovanim Srbima.
Nedostaje mu jedino marketing da bi nas ovde bilo više.
U tom smislu, ako bi mi Paun poslao jedan jpg baner 150X150pix, rado bih ga postavio na svoj e-stav.rs (naravno, besplatno).

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #73 послато: 29.05.2010. 09:53 »
  Lično sebe uhvatim ...

Веома уважени г. Чаславе!
Требало би себе "лично да ухватите" само у чињеници да је ово једна сасвим конкретна дебата о једној сасвим конкретној листи која има сасвим конкретне кандидате који са сасвим конкретним програмом излазе пред сасвим конкретно бирачко тело са једним сасвим конкретним циљем да придобију његову наклоност да би ушли у једно сасвим конкретно државно тело и у том телу урадили неке сасвим конкретне ствари!

Као конкретни модератор ове конкретне дебате учинићу све што је у мојој моћи да она буде конкретна.
Погледајте све ваше топике на Флоруму изван ове конференције посвећене конкретним изборима: фали ли вам словце једно? Не, наравно, тамо имате потпуну слободу изражавања, али та слобода вам је овде ограничена конкретном темом и - што изгледа повремено испуштате из вида - конкретном функцијом званичника конкретне листе и њеног конкретног програма!

Дакле, будите конкретни, и држите се теме.
То конкретно значи: дајте конкретне одговоре на конкретна питања која вам се у овој конкретној дебати конкретно постављају!

Надам се да сам био довољно конкретан.

Dok čekamo nastavak diskusije

Vitomir Stanojević, Jasikovački biser ...
[mp3=200,20,0,left]http://www.paundurlic.com/mp3/24-Vitomir-Stanojevic-Jasikovacki-Biser.mp3[/mp3]
Iz fonoteke Muzeja u Majdanpeku:
50 bisera vlaške muzike!

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #74 послато: 29.05.2010. 20:11 »
Да шје дзйк Влăшкењи (Влăштјењи), брје? Шта би сте рекли кад би вам човек Унгурјан процедио кроз зубе (?) :"...Унгурјан, боа Румйн" или, Њамц... уосталом, то су још "нека два-три". Па нека је и тако. Само нека свако мисли својом главом, што рече мој друг данас : "Какав бре форум? имаш између два и пет који се појављују и дискутују. Погледај шта су ових дана и на какав начин коментарисали двојку..." Из ових стопа идем да проверим.

G-dine caslav,

Forum neće ni jednoj listi doneti mesto u NS-u, kako je Vaš drug lepo primetio, ja Forum više vidim kao sjajnu priliku da razmenjujemo svoja mišljenja o pitanju koje nam je važno, tj Vlaškom pitanju!

Što se izbora tiče mesto u NS-u se dobija tako što će svaki od 23 sa liste da ubedi 23 prijatelja, komšija i drugara da 6.juna glasaju za njihovu listu i to je to!

Za dva mesta u NS-u trebaće 2x23x23.
 Za tri mesta 3x23x23 itd...

Na izborima se isto važi glas nekog dede od 95 godina koji nije ni čuo za Forum kao i glas nekog od nas sa Foruma, to je činjenica koju treba imati na umu jer se 6.jun uveliko približava!

(Pod uslovom da su isti upisani u PB spisak!)

S poštovanjem i željom da budete novi član NS VNM,

dPasujoni