VLAŠKA igranka u VLAŠKOM selu sa VLAŠKOM muzikom

Započeo dPasujoni, 09.05.2010. 11:07

prethodna tema - sledeća tema

dPasujoni

http://www.youtube.com/watch?v=mprysSTxXMg&feature=related

Pitajte ove ljude, ne muzičare nego narod, šta misle?

Jesu li ili nisu VLASI!

dPasujoni

dPasujoni

Inače, radi se o Vlaškom selu gde se većina (oko 90%) na Popisu deklarisala kao Srbi!

Ako posmatramo samo Popis ovo je srpsko selo, ali po svim drugim kriterijumima to su VLASI.

Igranka definitivno jeste vlaška, a orkestar iako mešovitog sastava, svira vlaško kolo.

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 09.05.2010. 11:07

http://www.youtube.com/watch?v=mprysSTxXMg&feature=related

Pitajte ove ljude, ne muzičare nego narod, šta misle?

Jesu li ili nisu VLASI!

dPasujoni

Ako se na popisu, slobodnom voljom izjasne da su Srbi, zašto bi ih neko na silu terao da budu Vlasi?
Igranka je vlaška, pa šta? Vlaško kolo se igra i na svadbama organizovanim u nekim elitnim beogradskim hotelima i klubovima, pa niko zdrav ne pomišlja da je Beograd zbog toga "vlaški" grad.

Interesanto je da ovako govori onaj ko se često poziva na 40 054 izjašnjenih Vlaha.

http://www.srbija.gov.rs/pages/article.php?id=41

Националне мањине

Према попису становништва из 2002. године, у Србији, без Косова и Метохије, живи 1.135.393 припадника националних мањина. Највећи број националних мањина живи у Аутономној покрајини Војводини - Мађари (290.207), Хрвати (56.645), Словаци (56.637), Румуни (30.419), Роми (29.057), Буњевци (19.766), Русини (15.626), Македонци (11.785), Украјинци (4.635), Немци (3.154), Чеси (1.648) и други. У централној Србији живи 59.952 припадника албанске националне мањине, 135.670 Бошњака, 18.839 Бугара, 39.953 Влаха, 3.975 Горанаца, 14.062 Македонаца, 15.869 Муслимана, 79.136 Рома, 14.569 Хрвата и других.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 09.05.2010. 22:50
Inače, radi se o Vlaškom selu gde se većina (oko 90%) na Popisu deklarisala kao Srbi!

Ako posmatramo samo Popis ovo je srpsko selo, ali po svim drugim kriterijumima to su VLASI.

Igranka definitivno jeste vlaška, a orkestar iako mešovitog sastava, svira vlaško kolo.

Ili drugim rečima:

Na utakmici LŠ, Barselona - Inter Milano, igrači Barselone su potpuno nadigrali Inter. Imali su 70% posed lopte u svojim nogama, odnos udaraca u okvir gola je 10:1 u njihovu korist, neprestano su napadali, čak postigli i pobedonosni gol - ali su na kraju, i pored svega nabrojanaog, ipak eliminisani iz daljeg toka takmičenja.
Na kraju su, teško se mireći sa porazom, nesportski omeli slavlje njihovih protivnika, puštanjem slavina za vodu kojim se naodnjava teren.
No i to nije umanjilo činjenicu da će Inter u Madridu, iduće srede, odmeriti snagu sa Minhenskim Bajernom.

Naravoučenije:

Rezultat je bitan, sve su ostalo nijanse!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Ako je za utehu:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB

У насељу Костол живи 855 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 41,1 година (38,8 код мушкараца и 43,2 код жена). У насељу има 362 домаћинства, а просечан број чланова по домаћинству је 2,91.

Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Етнички састав према попису из 2002.[2]
Срби            1.013    96,20%
Румуни      20    1,89%
Власи    10    0,94%
Македонци    2    0,18%
Хрвати    

1    0,09%
Муслимани    

1    0,09%
непознато    

0    0,0%
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

A evo i jednog svetlog primera:

Кривача (Голубац)

У насељу Кривача живи 348 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 43,9 година (42,4 код мушкараца и 45,4 код жена). У насељу има 129 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 3,33.

Ово насеље је у углавном насељено Власима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Етнички састав према попису из 2002.[2]
Власи    368    85,78%
Срби      46     10,72%
Румуни      8      1,86%
Роми       1       0,23%
непознато 4    0,93%
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

dPasujoni

Domnul Vlad,

šta Vi mislite, na osnovu priloženih podataka, da li je, po Vama, ovo selo VLAŠKO ili nije?

1. Definitivno se svira VLAŠKO KOLO, to se iz priloženog da videti.

Mada stoji i primedba da se, hvala Bogu, igra ne samo kod VLAHA već i svuda po svetu.

2. Ovo jeste VLAŠKA IGRANKA,  mislim da je "la o zavjećină"!

Paun je ovo selo na osnovu svojih etnografskih istraživanja uvrstio u VLAŠKA SELA. Mnoge značajne VLAŠKE OBIČAJE je zabeležio u ovom VLAŠKOM SELU.

VLASI i Srbi iz okoline ovo selo smatraju VLAŠKIM, a stanovnike VLASIMA!

Interno* i oni sebe smatraju VLASIMA!

(* Ako bi ste ih u neposrednom razgovoru pitali šta su po nacionalnosti, većina bi odgovorila: VLASI!)

3. Oko 90% stanovnika ovog sela na Popisu 2002.g. popisani su kao pripadnici srpske nacionalnosti. (Garantujem da su podaci tačni! Nije šala!)

Sad ponavljam pitanje:

Na osnovu ovih podataka da li je, po Vama, ovo VLAŠKO SELO u kome žive VLASI?

Prvo to pitanje da razjasnimo pa ćemo, jedno po jedno i ostala.

dPasujoni