Lista br. 2: Zajednica Vlaha Srbije - dr Predrag Balašević

Započeo Paun, 28.04.2010. 10:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Vlad

Citat: dPasujoni poslato 03.06.2010. 17:17
Juo mis Vla!
Tu  ješ Vla!
Jeal je  Vla!
Nuoj njis VLASI!
Vuoj vis  VLASI!
  Jej   îs  VLASI!

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=384.0

На својим матерњим дијалектима, међутим, никада нису себе називали другачије него Румунима: Rumân једнина, и Rumâń множина! Па ако би коза - ко зна из којих раузлога - хтела мало да лагуцка, мало да прикрива, мало да набија главу у песак, рог не може јер прилично штрчи па се види из далека, зато и даље говори истину! На науци је да даје објективне и истините дефиниције, а дефиниција коју сам ја дао овде о Власима је управо таква! Она је истовремено и остензивна, и дексриптивна, и историјска и културно-генетска! Дабоме, није помодно-политичка и не кокетира са самозваним и свеприсутним лаицизмом, и баш због тога је више не треба дирати!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

dPasujoni

Citat...Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine postoji zato što se u Srbiji na popisu izjasnilo 34 000 Rumuna.
  Vlaški nacionalni savet postoji zato što se na popisu izjasnilo 40 000 Vlaha....

Zato što tih 40 000 Vlaha ne smatra sebe Rumunima, inače bi se izjasnili kao Rumuni.

Zašto bi neko tvrdio da se zove Juova, ako mu je ime Jon?

Zašto bi se na popisu izjasnio kao VLAH, ako smatra da je Rumun?

Zato što velika većina pre svega sebe vidi kao VLAHE, koji su manje ili više bliski Rumunima ili Srbima!

Ako ste pre svega VLAH, možete naginjati na jednu (rumunsku) ili drugu (srpsku) stranu, ali ste PRE SVEGA VLAH i deo ste VLAŠKOG etničkog korpusa, odnosno pripadate VLAŠKOJ NACIONALNOJ MANJINI.

Ako smatrate da ste Rumun u Srbiji i izjašnjavate se kao Rumun, onda ste pre svega Rumun i deo ste rumunskog etničkog korpusa, odnosno pripadate Rumunskoj nacionalnoj manjini.

Kada bi SVI smatrali i izjašnjavali se kao Rumuni, ne bi bilo VLAHA, pa ni osnova za postojanje Nacionavnog Saveta VLAŠKE NM, za šta se pojedini članovi bivšeg NS VNM otvoreno zalažu!!!!

dPasujoni

Vlad

CitatZato što tih 40 000 Vlaha ne smatra sebe Rumunima, inače bi se izjasnili kao Rumuni.

Da su malo više edukovani, da pod "Rumunom" ne vide isključivo državljanina Republike Rumunije, da su se na popisu izjašnjavali na svom maternjem jeziku, izjasnili bi se kao Rumuni.

Normalno bi bilo da se na popisu Vlasi i Rumuni upisuju u istu popisnu kolonu, pošto se radi o jednom te istom narodu

CitatZašto bi neko tvrdio da se zove Juova, ako mu je ime Jon?
Ako su nekome roditelji na rođenju dali ima Jova, onda je on Jova. Ako je neko Fric, onda je Fric. Druga stvar je kako je došlo do toga da ime Jova(n) potisne izvorno vlaško Jon.
Citat
Zašto bi se na popisu izjasnio kao VLAH, ako smatra da je Rumun?
1. Zato što je navikao da na srpskom bude Vlah
2. Zato što je na srpskom Vlah sinonim za Rumun
Citat
Zato što velika većina pre svega sebe vidi kao VLAHE, koji su manje ili više bliski Rumunima ili Srbima!
Vlasi nisu bliski Rumunima nego su Rumuni. Sa Srbima su dobre komšije i dobri prijatelji

CitatKada bi SVI smatrali i izjašnjavali se kao Rumuni, ne bi bilo VLAHA, pa ni osnova za postojanje Nacionavnog Saveta VLAŠKE NM, za šta se pojedini članovi bivšeg NS VNM otvoreno zalažu!!!!

Nacionalni savet će postojati dok ima izjašnjenih Vlaha! Uloga Vlaškog nacionalnog saveta nije da falsifikuje istorijske i lingvističke činjenice zarad nečijih kompleksa i neznanja.
Nacionalni savet treba da pomogne svom narodu da spozna ko je i kojim jezikom govori.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

dPasujoni

CitatНа својим матерњим дијалектима, међутим, никада нису себе називали другачије него: Rumân једнина, и Rumâń множина!

Nisu doduše VLASI upotrebljavali ni izraze koje koristi g-din Demić:

Citataša să dzîśe pră ljimba anuoastră:
ljimba litrerală
komunitata Rumînjilor dîn Sîrbije
problematika dă aljeźerj
jeastă rumunizaacije
srbizacijă
debilizacijă,
nu nji săm nuoj debilj
ljimba materna
generacije alje măj ćinjerje
învăc kopilu prîstă karton netvork
standardu anuostru
ministerul edukacije Sîrbije
nu adus dećizije, odlukă
disciplina să kjamă
"Limba maternă ku elementurj dă kultura nacionala"
a trekut seminarurj la katedra dă romanistikă  

Ma koliko to bilo kome smetalo ili ne, jezici se menjaju!

dPasujoni

dPasujoni

Citat
Normalno bi bilo da se na popisu Vlasi i Rumuni upisuju u istu popisnu kolonu, pošto se radi o jednom te istom narodu

Upravo o tome pričam, kada bi se Vlasi i Rumuni upisivali u istu popisnu kolonu, imali bi samo jedan NACIONALNI SAVET.

To bi vodilo ukidanju VLAŠKOG NACIONALNOG SAVETA!

NS VLAŠKE NAIONALNE MANJINE postoji zbog onih koji se smatraju VLASIMA koji NISU Rumuni!

Nekima je teško da shvate, ali u Srbiji žive VLASI koji ni genetski, ni kulturno, ni jezički nisu Rumuni.

CitatZato što je na srpskom Vlah sinonim za Rumun

Na srpskom Vlah nije sinonim za Rumun!

dPasujoni

Бошњанин

Gospodine dPasujoni

zelim da budem prosto otvoren, Vlaska nacija nepostoji, Timocki Vlasi su prosto Rumuni

u nauci je uspostavljeno da postoje cetri Istocno Romanska jezika, odnosno Rumunski, Armnjski, R'm'rski (u Istri) i Meglansko Vlaski (tkz. Meglansko rumunski), TIMOCKI VLASKI JEZIK NEPOSTOJI

Posto Timocki Rumuni, to jest Vlasi, nemaju svoj poseban jezik, jer Carani govore potpuno isti dijalekt sa Oltencima, a Ungurjani govore potpuno isti dijalekt sa Banacanima (Rumunskim), oni nisu posebna nacija vec Rumuni

Znaci ni danasnji Srbi ni Rumuni, u tim krajevima nisu tu od Adama i Eve, vec su doseljeni prije 200 do 300 godina. Srbi su vecinom Kosovci, posto govore Kosovsko Resavskim dijalektom Srpskog jezika, a Rumuni su podjeljeni u dvi grupe, Ungurjane iz Ugarske(Banata) i Carane (Cara Rumâneaskâ, Vlaska, odnosno Oltenija).

etnonim Român je knjizevna kovanica, Rumunskog knjizevnog jezika, a svi Rumuni, bili oni iz Moldavije, Vlaske, Erdelja, govorili su RUMÂŃ, RUMÂN; knjizevni etnonim rOmân je uveden, da bi se vise isteklo Rimsko kulturno nasljedje. Isto tako etnonim "Srbi" je Vukova kovanica, jer su prije 200 godina bili Srbi svi bili Srblji, Srbljem.

Volcae

Gospodine dPasujoni ma koliko se jezici menjali, pretpostavljam da mislite na veliki broj stranih reči koje su ušle u naš jezik, žao mi je to ne menja stvari.

Lingvistika je veoma precizna nauka i na osnovu rumunskih govora i narečja može da da veoma precizan odgovor kog su porekla te etničke zajednice koje govore razna arhaična rumunska narečja:

1.etnički rumuni
2.rumunizovano stanovništvo - nerumunskog porekla

u našem slučaju naši preci su etnički rumuni a u drugim slučajevima ima i govornika isto tako arhaičnih dakorumunskih govora u Hrvatskoj, BiH, zapadnoj Srbiji pa i u istočnoj Srbiji, Mađarskoj i Slovačkoj npr. koji su potomci nerumunskog stanovništva koje je rumunizovano, a poreklom su iz današnje Rumunije.

Linvistika je ponavljam veoma precizna i kada se radi o tako "propalim" rumunskim govorima.

P.S. Možda bi bilo dobro da se upoznate sa nekim radovima poznatih lingvista npr. sa radovima Emila Petrovića

dPasujoni

Citat: Бошњанин poslato 03.06.2010. 20:11
Gospodine dPasujoni

zelim da budem prosto otvoren, Vlaska nacija nepostoji, Timocki Vlasi su prosto Rumuni
....
Znaci ni danasnji Srbi ni Rumuni, u tim krajevima nisu tu od Adama i Eve, vec su doseljeni prije 200 do 300 godina. Srbi su vecinom Kosovci, posto govore Kosovsko Resavskim dijalektom Srpskog jezika, a Rumuni su podjeljeni u dvi grupe, Ungurjane iz Ugarske(Banata) i Carane (Cara Rumâneaskâ, Vlaska, odnosno Oltenija).
...

I ja iskren da budem ne mislim da postoji VLAŠKA nacija, ako je bude jednog dana mi to nećemo sigurno doživeti!

Postoje Timočki, Braničevski, Homoljski, Pomoravski VLASI koji sigurno nisu Rumuni!

Postoje VLASI koji su poreklom Kosovci!

Postoje VLASI koji su poreklom Srbi
i VLASI koji su poreklom Rumuni,
kao i VLASI koji su poreklom Nemci...

I svejedno svi su VLASI!

dPasujoni

Vlad

CitatUpravo o tome pričam, kada bi se Vlasi i Rumuni upisivali u istu popisnu kolonu, imali bi samo jedan NACIONALNI SAVET.
Управо тако. Док то не буде случај, биће два национална савета
Citat
To bi vodilo ukidanju VLAŠKOG NACIONALNOG SAVETA!
Тачно!

Citat
NS VLAŠKE NAIONALNE MANJINE postoji zbog onih koji se smatraju VLASIMA koji NISU Rumuni!
Нетачно! Национални савет влашке мањине постоји због изјашњених Влаха. Нигде у закону то не стоји. То је чиста измишљотина и покушај оправдавања асимилације овог народа.

CitatNekima je teško da shvate, ali u Srbiji žive VLASI koji ni genetski, ni kulturno, ni jezički nisu Rumuni.
Тачно! Али су они у огроооооомној мањини у односу на оне који су у сваком погледу Румуни.

CitatNa srpskom Vlah nije sinonim za Rumun!
На српском Влах јесте синионим за Румуна и то пише у сваком српском етимолошком речнику.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

Citat
Postoje Timočki, Braničevski, Homoljski, Pomoravski VLASI koji sigurno nisu Rumuni!
Наравно! Питање је колики је њихов удео?
CitatPostoje VLASI koji su poreklom Kosovci!

I svejedno svi su VLASI!

И њихов удео је можда око петина. Обавезно погледати Извештај Егзарха Максима Радковића! Ни у једном селу где егзарх бележи мешано становништво - Србе и Влахе - данас не живе Власи. Свугде су се Власи претапали у Србе - нигде обрнуто! Говорим, наравно, за његов извештај. То нас јасно упућује на закључак да су не-Власи морали бити у огромној  мањини у односу на Влахе, тамо где се дешавало да се они порумуне, односно повлаше.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Paun

Predlažem mali predah ...
Primer vlaške mitološke pesme iz kulta plodnosti.
[mp3=200,20,0,left]http://www.paundurlic.com/mp3/21-Milan-Rasancanu-Cusu.mp3[/mp3]

A budućem vlaškom ministru prosvete predlažem da ovu pesmu nekako ugura u nastavni program.  ;D
Jer ako ona ne privoli mlade Vlahe da uče vlaški, atunśa o suflarîm în dudă!

Fotka sa snimanja pesme, u Rašancu.
Bilo je to na Veliki petak 2005.
Na slici, s leva na desno:
Aleksandar Repedžić, student etn. i antropologije,
(trenutno visi na listi br. 3, i na korak je do diplomskog)
Biljana Bojković, student etnomuzikologije
(trenutno u RTS-u, već radi diplomski,
Naša zajednička dela
http://www.paundurlic.com/radovi/hajduk_veljko.htm,
http://www.paundurlic.com/radovi/pesma_o_svecima.htm)
Mošu Milan Rašancanu, laptarju, bogdapruost s-ăĭ fiĭe!
O vrednosti njegovog repertoara:
http://www.paundurlic.com/radovi/pesma_o_svecima.htm
http://www.paundurlic.com/radovi/titanomahija.htm
Mošu Paun, ovdašnji ...
Snimio Bora Krčmarević, dokumentarista Muzeja u Majdanpeku
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Vlad

Управо тако. До тог закључка долази свако ко покушава неутрално да сагледа ствари.
u nauci je uspostavljeno da postoje cetri Istocno Romanska jezika, odnosno Rumunski, Armnjski, R'm'rski (u Istri) i Meglansko Vlaski (tkz. Meglansko rumunski), TIMOCKI VLASKI JEZIK NEPOSTOJI
И ово је тачно. Отвори ли се било који домаћи или светски лексикон или енциклопедија који дотичу ово питање, свуда ће се наи исти одговор!
Posto Timocki Rumuni, to jest Vlasi, nemaju svoj poseban jezik, jer Carani govore potpuno isti dijalekt sa Oltencima, a Ungurjani govore potpuno isti dijalekt sa Banacanima (Rumunskim), oni nisu posebna nacija vec Rumuni
Одлично запажање!
Да су Власи не знам колико аутохтони... да су овде од постанка света...да нису имали никакве везе са Румунима, да су, што би се рекли самоникли, бар би им се језик разликовао од Румунског.
Погледајмо пример Срба и Бугара или Хрвата и Словенаца и биће нам све јасно.
Управо тако. Одлично си обавештен! Постоје и документи којим се ово може лако доказати.
etnonim Român je knjizevna kovanica, Rumunskog knjizevnog jezika, a svi Rumuni, bili oni iz Moldavije, Vlaske, Erdelja, govorili su RUMÂŃ, RUMÂN; knjizevni etnonim rOmân je uveden, da bi se vise isteklo Rimsko kulturno nasljedje. Isto tako etnonim "Srbi" je Vukova kovanica, jer su prije 200 godina bili Srbi svi bili Srblji, Srbljem
Браво. Феноменално!
Ако се погледају стари списи, односно зачеци писања на румунском, нигде се не среће никакав Ромâн.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Бошњанин

Postovani Gospodine dPasujoni i Gospodine Vlad

Prvo moramo definisati sta podrazumjevamo pod terminom narod ili etnos. U slucaju Rumuni a i Srba, ova dva naroda, pa i vecina drugih evropskih naroda, jedino se mogu definisati kao etnosi u smislu jezicno-kulturne zajednice, a ne krve zajednice. Mozda necete da se slozite sa mojim misljenjem, ali i Rumuni i Srbi su najmanje sastavljenji od 1000 krvnih etnosa. Samo pogledajte kolko raznih Y hromasomnih grupa medju nama ima, kolko invazija na balkanu, a u slucaju Rumuna, kolko raznih kolonista i veterana, sa svih strana svijeta od mnogih krvno-etnickih grupa. Samo u evropi bi se mogli Baskici definisati kao krvna nacija, jer svi djele 90 posto potomstva od jedne Y hromasomne grupe, a njihov je jezik vise od 6000 hiljada godina star.

Znaci ja bih sebe deklarirao kao etnicki (u jezicno, kulturnom smislu) Srbin, ali ja svoje krvno-etnicko Y HROMASOMNO porijeklo po ocevoj liniji neznam, sto znaci da neznam svoje krvno etnicko porijeklo; ali dali sam ja manje Srbin, ako sam potomak Kelta, Ilira, Balta, ili bilo koje druge krvne nacije, kad mi je maternji jezik SRPSKI.

Vlad

Citat: Бошњанин poslato 03.06.2010. 21:35
Postovani Gospodine dPasujoni i Gospodine Vlad

Мислим да би, ипак, било боље да о овоме отвориш посебну тему.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Volcae

Citat: dPasujoni poslato 03.06.2010. 21:03
Gospodine dPasujoni

....
...

I ja iskren da budem ne mislim da postoji VLAŠKA nacija, ako je bude jednog dana mi to nećemo sigurno doživeti!

Postoje VLASI koji su poreklom Kosovci!

I svejedno svi su VLASI!

dPasujoni

Kao što rekoh lingvistika je veoma precizna pa prema tome nepostoje Vlasi srpskog porekla (ni kosovskog ni bilo kojeg drugog porekla), to je srpska politika pisala i našu istoriju i pišu je i dan danas ima preko 100 godina od kada je to započeto.
I sam si izneo ovo na temi koju si otvorio http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=600.0

ДЕМОГРАФИЈА, књ. VI, 2009.
ОСНОВНЕ ОДЛИКЕ АНТРОПОГЕОГРАФСКОГ РАЗВОЈА
НЕГОТИНСКЕ КРАЈИНЕ ДО XX ВЕКА

Jasno se vidi da se ta politika vodi i dan danas, godina je 2009 i rad se sastoji od raznih ranijih radova koji su tu upotrebljeni i tako se i dan danas sve te istorijske laži ponovo ponavljaju, neko nije odustao od falsifikovanja naše istorije.

Ja u detalje ne bih išao i izneo sve što znam jer sam od onih koji zna da prašta i da ne gleda u prošlost šta se sve izdešavalo i kako je sprovedena ta prva faza koja bi se nazvala srbizacija.
Samo bih rekao da se ne radi samo o falsifikovanju istorije nego je bilo i drugih stvari, mnogo gorih stvari koje ja opraštam i o kojima uopšte nerazmišljam.
A to je samo još jedan dokaz više koliko je Srbiji bilo stalo da se naša istorija falsifikuje.

Ako ste nešto na današnje mešovite brakove mislili, to je normalna pojava.