Аутор Тема: Kako se od gotovog pravi veresija  (Прочитано 12673 пута)

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
  • Углед: +0/-0
Одг: Kako se od gotovog pravi veresija
« Одговор #15 послато: 15.04.2010. 09:53 »

(Za g. Raina),

Ne verujem da može da se nađe igde u prodaji. Štampan je u tiražu od svega 200 komada. I rečnik i druge svoje knjige(Vlaški prevod Biblije, i dve ili tri zbirke vlaških pesama, uglavnom je poklanjao svojim prijateljima, rodbini i seljanima. Na ovaj način i ja sam postao jedan od posednika knjige.

Ne obečavam, ali ako se desi da uskoro "naletim" na njega, preneću mu da je prvak LDP zainteresovan za rečnik. On će već naći način da ga (ako mu preteko neki primerak) doturi.

(Volcaiu),

Ne kažem da to nije tako za sve one koji imaju takav osečaj, i koji sebe vide kao Rumune (iako njihovi ukućani, rodjaci i komšije sebe prepoznaju i vide kao Vlahe) i žive stotinama godina u kompaknim zajednicama.

Može biti da je za njih rumunski jezik gotovina a pokušaj pravljenja leksikona vlaškog jezika Veresija. Jedino ste prevideli činjenicu da su oni u ukupnom broju medju izjašnjenima na popisu (različito od večinske nacije) oko 1%.

Ovde na ovom forumu oni i nisu tema. Ovde je reč o "ostatku" od 99%.

Treba li im  takvu gotovinu dekrtetom nametnuti?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #16 послато: 15.04.2010. 10:06 »

(Za g. Raina),

Ne verujem da može da se nađe igde u prodaji. Štampan je u tiražu od svega 200 komada. I rečnik i druge svoje knjige(Vlaški prevod Biblije, i dve ili tri zbirke vlaških pesama, uglavnom je poklanjao svojim prijateljima, rodbini i seljanima. Na ovaj način i ja sam postao jedan od posednika knjige.

Ne obečavam, ali ako se desi da uskoro "naletim" na njega, preneću mu da je prvak LDP zainteresovan za rečnik. On će već naći način da ga (ako mu preteko neki primerak) doturi.

(Volcaiu),

Ne kažem da to nije tako za sve one koji imaju takav osečaj, i koji sebe vide kao Rumune (iako njihovi ukućani, rodjaci i komšije sebe prepoznaju i vide kao Vlahe) i žive stotinama godina u kompaknim zajednicama.

Može biti da je za njih rumunski jezik gotovina a pokušaj pravljenja leksikona vlaškog jezika Veresija. Jedino ste prevideli činjenicu da su oni u ukupnom broju medju izjašnjenima na popisu (različito od večinske nacije) oko 1%.

За тај речник би многи били заинтересовани, да је барем доступан у дигиталном формату, био би доступан скоро свима.
Постојали су покушаји и 40тих година за време ФНРЈ, радило се на влашком речнику и влашкој граматици да ли је нешто остало од тога и докле се стигло незнам.Надам се да се не ради о дезинформацијама.

Да управу си то сам и рекао, односно констатовао наш народ то тешко прихвата.
То не мења ствари и да је обрнута ситуација, потребно је у сваком слућају посветити пажњу и нашим влашким говорима, о чему је и било речи на овом форуму.

Рекао сам да је најлакше научити румунски језик који је стандардизован, наравно ако нам допусте да имамо и ту могућност, али да је највише посла око очувања наших наречја.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #17 послато: 15.04.2010. 10:46 »

Raleg,

Zanima me taj "Vlaški prevod Biblije" ako je ikako moguće da i do njega dođem pošto rečnik već imam?

Ako stupite u kontakt imajte u vidu da očigledno ima više nas zainteresovanih.

dPasujoni

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
« Одговор #18 послато: 15.04.2010. 13:17 »
Цитат
Raleg,

Zanima me taj "Vlaški prevod Biblije" ako je ikako moguće da i do njega dođem pošto rečnik već imam?

Ako stupite u kontakt imajte u vidu da očigledno ima više nas zainteresovanih.

dPasujoni

Već učinjeno,
 Ljubiša će u toku dana otvoriti ovaj sajt. Videće koliko je njegov rad interesantan njegovim posetiocima i očekujem da će udovoljiti svim zahtevima.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #19 послато: 15.04.2010. 15:38 »

(Volcaiu),

А како то да нису тема на овом форуму, или смо можда погрешили и изјаснили се као Власи.
Да ли по теби треба да се изјашњавамо као Румуни убудуће?

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
« Одговор #20 послато: 15.04.2010. 20:34 »

А како то да нису тема на овом форуму, или смо можда погрешили и изјаснили се као Власи.

Zašto nisu tema ?  To treba videti sa g. Durlićem. Zašto se pre više od 30 godina upustio u čeprkanje po obrednim ritualima naših sela, koji čine  vezivno tkivo i arhaično nasledje Balkana.
Zaključak koji definiše taj odnos glasi: -"Vlasi i Rumuni su bili isto samo dok su Rumuni bili Vlasi".
Takav zaključak je rezultat velikog i ozbiljnog istraživanja našeg domačina.

Doduše ima i drugih "naučnika" i drugačije (naručene) "nauke". Onih koji Rumune nalaze u ranom srednjem veku pa i u vreme starog Rima.
Zato se ovaj forum bavi Vlasima a ne Rumunima Srbije. Velika je razlika za one koji to žele da vide.

Zašto bih se ikada izjašnjavao kao Rumun?   Ne razumem, kako to mogu neki koji nikada nisu prošli kroz današnji obrazovni i kulturološki proces današnje rumunske nacije. Za one koji su to prošli (makar u kavom malom stepenu) imam potpuno razumevanje.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #21 послато: 15.04.2010. 21:57 »
       Љ. лу Божа Кићи је йнкă ун лăстарј дјин крјанга љемнулуј носту . Ну а фăкут њич ун рăу адунйнд ворбиљи дјин партја 'ја чје о куноаштје ши йн лунг ши 'н лат , кум сунă ши дупă миросу чје 'л арје , бăрăбан ку йнкă кйцăва карје вăд лумина пăнă 'н вăрсату дје зорј. Дакă ње апăрăм дје политика аста чје поатје сă ље адукă биње нума ла протагоништји куноскуц дјин 'нăинтје, дакă ње рупјем дје аăја чје нума идеја а лор о поштоје  батйнд понтурљи ши вăрсйнд нума минчуњ гоаље пи ундје год трјечје, бăгйнд брукă ши фăкйнд њекредјерје ши мрзă - путјем сă ње нăдăјим кă мјерџјем йнăинтје .Ајдă сă фăчјем о мулцймје , ун лоби њеполитичјеск афар дјин пăртјиј , ајдă сă ње йнтйлњим йн Савету ноу ка о путјерје ку алтје моделурј дје гйнд, ку алтје идеј . Ајдац сă њ' апукăм дје трјаба 'ста ку литература , лексикографија ши ку стандардизација ноастă . Аја сă ње фије трјаба.
       Ворбинд дје љимба romăneaskă , крејд кă тоц йнпăрцйм нума симпатиј , ор чиње дакă војештје сă 'нвјецă ши сă ворбјаскă а аљес ун лукру дје лаудă. Тоатă љимба куноскутă скапă дји ла кин йн марџина друмулуј , скапă дје фоамитје ши 'ј дă омулуј о путјерје йн трај.Ундје ар фи нăроку 'ла сă йнвăцăм ши сă ворбим тоатје љимбиљи комшијештј ши тоатје љимбиљи европијештј .
       Да, ајд сă ње фăчјем трјаба ноастă  авйнд гйнд ши ла чје зйча ај бăтрњ : " Копи , сăрăчија ку њеавјерја нује тот уна".Ајд ку о путјерје ноуо ка сă ну рăмйндјем тот атйт дје сăрач йн ојки лумји.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #22 послато: 15.04.2010. 22:31 »

Zašto nisu tema ?  To treba videti sa g. Durlićem. Zašto se pre više od 30 godina upustio u čeprkanje po obrednim ritualima naših sela, koji čine  vezivno tkivo i arhaično nasledje Balkana.
Zaključak koji definiše taj odnos glasi: -"Vlasi i Rumuni su bili isto samo dok su Rumuni bili Vlasi".
Takav zaključak je rezultat velikog i ozbiljnog istraživanja našeg domačina.

Doduše ima i drugih "naučnika" i drugačije (naručene) "nauke". Onih koji Rumune nalaze u ranom srednjem veku pa i u vreme starog Rima.
Zato se ovaj forum bavi Vlasima a ne Rumunima Srbije. Velika je razlika za one koji to žele da vide.

Zašto bih se ikada izjašnjavao kao Rumun?   Ne razumem, kako to mogu neki koji nikada nisu prošli kroz današnji obrazovni i kulturološki proces današnje rumunske nacije. Za one koji su to prošli (makar u kavom malom stepenu) imam potpuno razumevanje.

Румуни су и данас Власи, себе називају Румâњ а не Ромâњ, провери у Војводини, а за образовни и културолошки процес румунске нације шта да ти кажем, није било услова а имамо и имали смо људе као што си ти који се противе томе, па према томе нема услова.Срби у Румунији и данас Румуне називају Власи, ни то ти није познато, баш ме чуди.

Наравно знам како се каже циљ оправдава средство.

Ти мене сигурно не представљаш нигде а ово неважи само за мене, убудуће немам разлога да се на пописима становништва или у било којој прилици изјашњавам као Влах, јер то људи могу и да злоупотребе.Па према томе ја сам Румун и сви који мисле као ја па макар нас било само 1% никад више нећемо бити Власи.

Посветићу и више времена својој култури, пре свега језику, јер од људи који имају овакве програме као ви raleg немам ни шта да очекујем.

Добро је што си показао ко си и шта си, барем сада знам како стоје ствари.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #23 послато: 15.04.2010. 23:04 »
Румуни су и данас Власи, себе називају Румâњ а не Ромâњ, провери у Војводини, а за образовни и културолошки процес румунске нације шта да ти кажем, није било услова а имамо и имали смо људе као што си ти који се противе томе, па према томе нема услова.Срби у Румунији и данас Румуне називају Власи, ни то ти није познато, баш ме чуди.

Наравно знам како се каже циљ оправдава средство.

Ти мене сигурно не представљаш нигде а ово неважи само за мене, убудуће немам разлога да се на пописима становништва или у било којој прилици изјашњавам као Влах, јер то људи могу и да злоупотребе.Па према томе ја сам Румун и сви који мисле као ја па макар нас било само 1% никад више нећемо бити Власи.

Посветићу и више времена својој култури, пре свега језику, јер од људи који имају овакве програме као ви raleg немам ни шта да очекујем.

Добро је што си показао ко си и шта си, барем сада знам како стоје ствари.

Gospodine Volcae,

jedna od korisnih funkcija ovog Foruma je da svi mi u međusobnoj razmeni mišljenja vidimo kako stoje stvari.

Naravno, da Vi niste jedini Rumun u Istočnoj Srbiji, a i kad su manjine u pitanju, brojnost zaista nije relevantna.

Rumuni imaju svoj NS sa sedištem u Vršcu koji pokriva teritoriju cele Srbije i on je zadužen i ima ekskluzivno pravo da brine o pitanjima vezanim za rumunsku manjinu.

U Srbiji takođe žive i brojni Vlasi koji imaju svoj Nacionalni Savet, ali je problem bio u tome što se dosadašnji sastav tog NS-a više bavio problemima Rumuna nego pitanjima vezanim za Vlahe.

Niti oni koji sebe smatraju Srbima, Romima, Rumunima..., treba da se izjašnjavaju kao Vlasi, niti NS VNM treba da brine o potrebama Srba, Rumuna, Roma i članova drugih zajednica, jer su Srbi većinski narod, a ostali  imaju svoje NS-e.

Kada se neko izjašnjava kao Vlah, a već postoji opcija da se izjasni kao Rumun, znači da pravi razliku između Vlaha i Rumuna i da su za njega ovo dve posebne etničke zajednice.

dPasujoni

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #24 послато: 16.04.2010. 10:22 »

Gospodine Volcae,

jedna od korisnih funkcija ovog Foruma je da svi mi u međusobnoj razmeni mišljenja vidimo kako stoje stvari.

dPasujoni

Како ствари стоје сазнали смо од господина raleg, да на овом форуму нема места за нас који смо се изјаснили као Власи а сматрамо да смо Румуни.Његове поруке су јасне, овде вам није место, па сам лепо из тога закључио и како ствари стоје:

Цитат

Сада нека настави са својим програмом, који је велика подвала за један број Румуна а који се нажалост још воде као Власи.

Толико од мене.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #25 послато: 16.04.2010. 10:46 »

Како ствари стоје сазнали смо од господина raleg, да на овом форуму нема места за нас који смо се изјаснили као Власи а сматрамо да смо Румуни.Његове поруке су јасне, овде вам није место, па сам лепо из тога закључио и како ствари стоје:

Kopiĭ, lasaţîva đi gîlśavă!
Ĭastă luok đi tuoţ!
Da dakă baş avĭeţ vuoĭe đi gîlśavă -
gîlśaviţăva pi rumîńaşće!
Să fiĭe makra vr-o dobîndă!  :)

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
« Одговор #26 послато: 16.04.2010. 17:30 »

Čini mi se da sam(može se proveriti) bio jasan, da na ovom forumu Rumuni nisu tema.
Najzad,ko sam ja da da odredjujem za koga ima a za koga ovde nema mesta.

Moguće da će još neko hteti da mu  još nešto da pojasnim? Unapred se izvinjavam,  narednih 5-6 dana sam van interneta.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #27 послато: 16.04.2010. 17:50 »

Čini mi se da sam(može se proveriti) bio jasan, da na ovom forumu Rumuni nisu tema.
Najzad,ko sam ja da da odredjujem za koga ima a za koga ovde nema mesta.

Moguće da će još neko hteti da mu  još nešto da pojasnim? Unapred se izvinjavam,  narednih 5-6 dana sam van interneta.

То се види из твојих порука ко си ти, а за објашњења нема потребе да се извињаваш, нетреба ништа да ми се објасни, мени је све јасно, видео сам по ко зна који пут шта значи политика.

Надам се да сам био јасан у претходним порукама и да си нешто схватио.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #28 послато: 16.04.2010. 22:39 »
То се види из твојих порука ко си ти, а за објашњења нема потребе да се извињаваш, нетреба ништа да ми се објасни, мени је све јасно, видео сам по ко зна који пут шта значи политика.

Надам се да сам био јасан у претходним порукама и да си нешто схватио.

Trenutno sam u velikoj frci i do druge sedmice maja teško da ću moći (naći dovoljno vremena) da pišem na forumu. Koristim samo ovu priliku da mog prijatelja Volcae-a zamolim da, koliko je god moguće, sačuva prisebnost i ne naseda ni na čije provokacije, posebno  da na provokacije nipošto ne reaguje ovako kako to sada čini.

Pozdrav

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #29 послато: 27.04.2010. 14:45 »
Договорено Влад,

deScripto, issue: 01 / 2004 — SEEMO Activity Report
http://www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=96b3d924-8721-4d0d-81ca-13de0ec545b1

The Vlachs in the Balkans are comprised of sever-
al different communities: Romanian Vlachs (living
in an enclave in the Timok region in Bulgaria and
Serbia)
; Aromanian Vlachs, who live in towns and
mainly highland population centers in Albania,
Bulgaria, Greece, Macedonia, Romania, Serbia and
Croatia (Istro-Romanians); and the groups of the
Megleno-Romanians (Greece and Turkey).

Власи на Балкану чине неколико
различитих заједница: румунски Власи (живе
у енклави у Тимочком региону у Бугарској и