Аутор Тема: ИЗБОРИ У ОПШТИНИ НЕГОТИН  (Прочитано 4487 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
ИЗБОРИ У ОПШТИНИ НЕГОТИН
« послато: 08.03.2010. 09:39 »
          Победа коалиције ДС-СПО у Неготину

На ванредним локалним изборима у Неготину највише гласова добила је коалиција "За европски Неготин", коју чине ДС и СПО, док је на другом месту коалиција СПС-ПУПС-ЈС.

Према подацима изборних штабова партија, на ванредним локалним изборима у Неготину највише гласова добила је листа "За европски Неготин", коју чине Демократска странка и Српски покрет обнове.
          Они ће, према првим, још незваничним резултатима, имати 12 одборника у неготинској скупштини, јер су јуче освојили 24 одсто гласова.
          На другом месту је листа коју су чинили Социјалистичка партија Србије - Партија уједињених пензионера Србије - Јединствена Србија, са 20 одсто гласова и девет места у скупштини, док је на трећем Либерално демократска партија - Радмила Геров, која је освојила 18 одсто гласова бирача и имаће осам одборника.
          Своје представнике у локалној скупштини имаће и Српска напредна странка, затим коалиција "Живим за Неготин " - Бошко Ничић и Г 17 плус, Социјалдемократска партија - Расим Љајић и Влашка демократска странка.
          Цензус на ванредним локалним изборима у Неготину нису прошле две партије, Српска радикална странка, која је освојила само три одсто гласова и коалиција коју су чинили Демократска странка Србије, Нова Србија и Влашка демократска странка Србије за коју је гласало 2 одсто бирача у општини Неготин.
          Представници прве три партије, у првом обраћању јавности, нису имали ништа против да будућу власт у Неготину чини њихова коалиција, попут републичке скупштине, али ће сачекати проглашење коначних резултата избора од стране општинске изборне комисије.
          Демократе у Неготину већ прослављају победу, коју су потврдили сви изборни штабови партија које су учествовале на изборима.
          Општинска изборна комисија још увек се не оглашава са прелиминарним резултатима, јер гласови још увек пристижу са 72 бирачка места.

Извор:
          http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/550931/Pobeda+koalicije+DS-SPO+u+Negotinu

Питање:
          У вести се помињу две влашке странке, и то демократске: Влашка демократска странка, и Влашка демократска странка Србије? Прва је прошла цензус, а друга није. Зна ли неко да нам објасни која је која?

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: ИЗБОРИ У ОПШТИНИ НЕГОТИН
« Одговор #1 послато: 08.03.2010. 11:27 »
Влашка демократска странка која је прошла цензус има представника у Неготину, а друга влашка демократска странка је са представником у Бору - Предраг Балашевић и она је била у коалицији са ДСС и НС.

Смешна је ситуација у селу Дупљане где је влашка демократска странка имала преко 50 гласова, незнам колико је укупно гласова сакупила у том влашком селу јер нису још сви гласови били избројани синоћ.Били су на другом месту после СПС-а синоћ како сам чуо на ТВ Салаш.

Изгледа да је Власима лакше да гласају за Влашку демократску странку него да се на попису становништва изјасне као Власи.

Дупљане (Неготин)
Из Википедије, слободне енциклопедије

Етнички састав према попису из 2002.[2]

Срби    550  
Румуни    9
Црногорци    1
Власи    1
непознато    2

2. ^ Књига 1, Становништво, национална или етничка припадност, подаци по насељима, Републички завод за статистику, Београд, фебруар 2003, ISBN 86-84433-00-9

извор Википедија:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BF%D1%99%D0%B0%D0%BD%D0%B5_(%D0%9D%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #2 послато: 08.03.2010. 13:09 »

Смешна је ситуација у селу Дупљане где је влашка демократска странка имала преко 50 гласова, незнам колико је укупно гласова сакупила у том влашком селу јер нису још сви гласови били избројани синоћ.Били су на другом месту после СПС-а синоћ како сам чуо на ТВ Салаш.Изгледа да је Власима лакше да гласају за Влашку демократску странку него да се на попису становништва изјасне као Власи.

Ništa se ne brini. Biće još veselije nakon Popisa koji će se održati dogodine ili 2012.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #3 послато: 08.03.2010. 14:49 »
Glasove plaćali brašnom, farmerkama, kozmetikom...

Izbore u Negotinu obeležila je žestoka borba stranaka za svaki glas, koji se plaćao parama, kućnom hemijom, uljem, brašnom, farmerkama, duksevima, pa čak i šporetima! Cena jednog glasa iznosila je oko podneva 10 evra, da bi tokom dana porasla i do 20.

- Sindikat jedne ustanove svojim damama je delio osmomartovske pakete u kojima se, osim ženske kozmetike,"slučajno" našlo mesta i za stranački propagandni materijal. I to je deljeno u petak, u vreme izborne ćutnje, mada je Osmi mart tek danas - otkrio nam je jedan žitelj Negotina i dodao da su se u jednom kafiću delile farmerke i duksevi, ali je onaj ko je želeo poklone morao da ima sliku u mobilnom telefonu da je glasao za određenu partiju.

Izvor:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/104401/Trijumf+demokrata+i+Ljaji%C4%87a+u+Negotinu.html

Ван мреже RainDog

• Старији члан
  • Поруке: 24
« Одговор #4 послато: 08.03.2010. 17:13 »
Aktivno sam pratio kampanju (pa i učestvovao u internet delu iste) u Negotinu i još ne videh prljaviju.
Inače, VDS će gotovo sigurno biti deo nove vladajuće koalicije.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #5 послато: 08.03.2010. 17:28 »
Aktivno sam pratio kampanju (pa i učestvovao u internet delu iste) u Negotinu i još ne videh prljaviju.

Када си већ ту, морам и тебе нешто да приупитам. :D
Видим да је ЛДП на изборе ишао са Радом Геров, женом коју сам упамтио као енергичног заговорника рушења цркве у Малајници.
Пошто ствар везана за цркву још није решена, живо ме занима какав ће став заузети ЛДП уколико СПЦ, односно локални епископ изнова буде инсистирао на њеном рушењу.
Хоће ли ЛДП подржати такву одлуку, или ће Герова, заједно са ЛДП-ом бити против?

Поздрав 
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #6 послато: 08.03.2010. 18:11 »

Колико сам схватио из одговора г. Volca, ова ВДС није Балашевићева странка.
Знаш ли чија је, када је и где основана, ко је води, какав јој је програм?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 08.03.2010. 19:45 »

Да предухитрим Раиндога

http://www.vlaskademokratskastranka.org.rs/index.html
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #8 послато: 08.03.2010. 20:21 »

Да предухитрим Раиндога

http://www.vlaskademokratskastranka.org.rs/index.html

Да тако је Vlad ради се o ВДС - Влашка Демократска Странка http://www.vlaskademokratskastranka.org.rs/index.html
а ВДСС - Влашка Демократска Странка Србије је била у коалицији са ДСС и НС

Ван мреже RainDog

• Старији члан
« Одговор #9 послато: 08.03.2010. 21:11 »
@Vlad: Radmila nije član LDP-a i ne može da ima uticaj na stav stranke po takvim pitanjima. Takođe, nije mi poznato da LDP ima bilo kakav stav o tome.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #10 послато: 08.03.2010. 21:52 »
@Vlad: Radmila nije član LDP-a i ne može da ima uticaj na stav stranke po takvim pitanjima. Takođe, nije mi poznato da LDP ima bilo kakav stav o tome.

Знам да није члан, али ме је то интересовало зато што је она била носилац листе ЛДП на овим изборима. Претпостављам да ће у локалној скупштини бити јединствен посланички клуб ЛДП и људи окупљених око њеног локалног покрета за Неготинску Крајину.
Зато сам и питао како ће се ЛДП у Неготину понети уколико на дневни ред поново дође рушење цркве у Малајници.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже RainDog

• Старији члан
« Одговор #11 послато: 09.03.2010. 14:52 »

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #12 послато: 09.03.2010. 16:45 »
Rezultati opštinskih izbora u Negotinu

Stranka                      - mandati

DS-SPO                          - 12
SPS-PUPS-JS                   -  9
LDP                                -  8
SNS                               -  7
G 17 plus - Boško Ničić      -  4
SDPS - Rasim Ljajić           -  3
Vlaška demokratska stranka - 2

Nisu prešli cenzus
SRS - 3,1%
DSS-VDSS-NS - 1,7%

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #13 послато: 09.03.2010. 17:29 »
Rezultati opštinskih izbora u Negotinu

Stranka                      - mandati

SDPS - Rasim Ljajić           -  3
Vlaška demokratska stranka - 2

Е, када смо и то дочекали, да Расим Љајић, са својом бошњачком странком која је, ако се не варам, и на ове изборе изашла као "мањинска" странка, у Неготину, где је удео Влха у укупном становништву на нивоу општине 60%, освоји више гласова од најбоље пласиране "влашке " странке, онда само могу да закључим да са нама дефинитивно нешто није у реду.

Битно је да је нама бачена коска јесмо ли Румуни или нисмо.  уместо да се сви концентришемо на то како Влахе заинтересовати да се тргну из летаргије, ми се међу собом препиремо око ствари које су потпуно баналне.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #14 послато: 09.03.2010. 17:43 »
http://www.ldp.rs/radmila-gerov-imenovana-za-okru%C5%BEnog-menad%C5%BEera-ldp.84.html?newsId=2712
Ne teraj me Vlad da komentarišem za sada ovo, molim te.
Neću ništa da te teram da komentarišeš, samo ću reći ovo:
Ukoliko Gerova LDP-u uspe da nametne stav da crkvu u Malajnici treba rušiti, onda mi neće preostati ništa drugo nego da zaključim da je Srbija definitivno otišla u k***c

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: