Аутор Тема: VLASI NISU RUMUNI profesor Vojislav Stojanović  (Прочитано 11552 пута)

Ван мреже Volcae

• Уредник
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
VLASI NISU RUMUNI profesor Vojislav Stojanović
« послато: 09.06.2009. 21:05 »
VLASI NISU RUMUNI
By Miloš Zdravković
Iako im je jezik veoma sličan, Vlasi su poseban etnos u odnosu na Rumune, tvrdi čuveni negotinski profesor istorije Vojislav Stojanović

Vlasi nisu Rumuni već poseban etnos i pored činjenice da im je jezik sličan. Ja pripadam tom narodu i upravo zbog toga sam se veoma temeljno bavio istraživanjem ove tematike - kaže Vojislav Stojanović, profesor istorije koji je u negotinskom domu kulture “Stevan Mokranjac” predstavio svoju knjigu “Etnogeneza nastanka Vlaha”.

Ovaj prosvetni radnik koga su upamtile mnoge generacije negotinskih srednjoškolaca bavio se “vlaškim pitanjem” trideset godina, a kao rezultat tog rada nastala je knjiga koja će, po svemu sudeći, izazvati dosta polemika u javnosti, kako ovog dela, tako i čitave Srbije.

- Vlasi su spoj Tračana, Kelta i Južnih Slovena, dok su Rumuni spoj Dačana Dako-Geta, Kelta i Južnih Slovena, te je sasvim jasno da Vlasi nisu Rumuni već poseban etnos. Moja knjiga je nastala kao rezultat želje da se dođe do odgovora na mnoga otvorena pitanja, pošto su dosad mnogi pisali svakakve laži o narodu kome pripadam - kaže profesor Stojanović, naglašavajući da korene ovog naroda treba tražiti u simbiozi srednjobalkanskih tračkih plemena.

Promocija knjige “Etnogeneza nastanka Vlaha”, koja je nastala kao izdavački poduhvat negotinske “Estetike”, izazvala je veliko interesovanje Negotinaca, budući da je autor, po mnogima veoma hrabro, izneo niz zanimljivih istorijskih detalja, koji bi mogli da budu od velikog značaja u razjašnjenju nekih istorijskih podataka.

To smatra i istoričar Đorđe Medić, koji je napisao recenziju Stojanovićeve knjige, koji kaže da je autor pokušao da ukaže na sličnosti običaja i verovanja Kelta i Tračana s današnjim običajima i verovanjima Vlaha. Osim toga, prema njegovom mišljenju, autor veoma hrabro, ali na potpuno nov način, govori o dva poznata istorijska događaja.

- Ako se ustanovi verodostojnost analiza i dokaza koje profesor Stojanović navodi u svojoj knjizi, predstavljajući drugačije viđenje bitke na Rovinama 1395. godine, ali i pohoda Aleksandra Makedonskog protiv Tribala 335. godine, “Etnogeneza nastanka Vlaha” će postati veoma poznato i cenjeno delo u istorijskoj nauci - kaže Medić, uz napomenu da je za pohvalu što je autor obuhvatio istoriju Vlaha u rasponu od dva milenijuma, ali da možda baš zbog toga nije ravnomerno obradio sve oblasti Balkanskog poluostrva u kojima Vlasi žive.

POZNATI VLASI

U svojoj knjizi “Etnogeneza nastanka Vlaha”, Vojislav Stojanović, među poznatim Vlasima, Cincarima i Arumunima navodi i istorijske ličnosti poput Spartaka, Miloša Obilića, kapetana Miše Anastasijevića, Nikole Pašića i Majke Tereze. Prema njegovim izvorima, i u svetu literature, muzike, nauke i filma mnoštvo je onih koji su istog porekla, a najznamenitiji su Stevan Stojanović Mokranjac, Branko Radičević, Stevan Sremac, Jovan Jovanović Zmaj, Branislav Nušić, Mihajlo Pupin, Aleksandar - Saša Petrović, Aleksandar Vučo, Bata Paskaljević i Taško Načić.

ZA RUMUNIJU NEMA RAZLIKE

Kad je nedavno u Negotinu boravio Julijan German, konzul Rumunije, on je rekao da za ovu susednu državu ne postoji razlika između Vlaha i Rumuna, govoreći u kontekstu da se ta razlika neće praviti ni kad su u pitanju vize ili dobijanje dvojnog državljanstva. - I Vlasi i Rumuni govore istim jezikom, a to je sigurno jedan od pokazatelja da pripadaju istom narodu - rekao je Julijan German.

http://www.tk-info.net/?p=19

Hteo bih da prokometarisemo malo sta mislimo o ovoj knjizi mi koji smo je procitali i znamo o cemu se radi!

Ван мреже Volcae

• Уредник
Одг: VLASI NISU RUMUNI profesor Vojislav Stojanović
« Одговор #1 послато: 09.06.2009. 21:35 »
Ja cu prvo da iznesem svoje misljenje o ovoj knjizi!

Prvo drago mi je sto je neko ipak pokusao da napise istoriju o nama Vlasima ali pitam se zasto je na taj nacin napisana na koji je pisana a napisana je veoma neprofesionalno!

Prepuna je istorijskih teza i gresaka nazalost a primetio sam i velike lingvisticke greske kada se nasem jeziku pripisuju reci iz francuskog - keltskog jezika sto cist lapsus sto se izraza tice koje su inace uglavnom iz latinskog jezika kao i kod svih romanskih naroda!
Previse se veze za Kelte i Keltima pripisuje mnoge stvari za koje sa velikom sigurnoscu mogu da kazem da nemaju veze sa Keltima!

Po meni ima sasvim pogresan stav da Vlasi nisu Rumuni i da su svi Vlasi na Balkanskom poluostrvu ustvari jedan narod,sto znaci i mi Vlasi iz istocne Srbije i severozapadne Bugarske, Cincari ,Meglenski Vlasi i Istarski Vlasi

Po meni ovde se radi o cetri razlicita naroda ili etnickih grupa a to su Rumuni u koje spadamo mi Vlasi iz Srbije i Bugarske,Aromuni(Cincari),Rumeri (Istarski Vlasi) i Vlasi (Meglenski Vlasi)!

Ovo su moje glavne zamerke,voleo bih da cujem i komentare drugih clanova foruma!

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #2 послато: 22.06.2009. 22:19 »
Moj prilog diskusiji o ovoj i ovakvim knjigama,
o njihovim piscima i apologetima
a bogami i čitaocima koji sve to shvataju ozbiljno,
a naročito o onima koji za takve knjige daju pare
- postavljen je ovde:

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=594.msg2063;topicseen#msg2063

Dupa aĭa faśeţ kruśe, şî đi triĭ uorĭ ḑîśeţ:

Duamńe-jută!
Duamńe-jută!
Duamńe-jută!

Puaće Dumńeḑîu v-auđa şîĭ v-a vinđika ...
...
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже banacanin

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 7
« Одговор #3 послато: 12.09.2010. 20:04 »

Nisam citao knjigu prof.Vojislava Stojanovica.Imam komentar na naslov knjige koji pocinje jezickom konstrukcijom koja je neparavilna;naime u naslovu stoji : "Etnogeneza nastanka Vlaha..."sto je i nepravilno i besmisleno jer reci geneza i nastanak su sinonimi(geneza=nastanak)pa je besmisleno u naslovu upotrebiti oba jedno pored drugog.To je ozbiljna jezicka greska buduci da se radi o naucnom delu koje je napisao profesor i pokazuje osnovno nepoznavanje pojmova koje koristi.Posto je u pitanju naslov ne moze se reci da se ta greska potkrala odnosno da je nehotice nastala.O naslovu knjige koju covek pise 30 godina(citiram prof. izjavu) mnogo se razmislja i tu ne treba da bude greske.Ako se pojavi takva greska vec u samom naslovu onda izvinite a sta da ocekujem u nastavku!? ???

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #4 послато: 12.09.2010. 20:23 »

To je ozbiljna jezicka greska buduci da se radi o naucnom delu koje je napisao profesor i pokazuje osnovno nepoznavanje pojmova koje koristi.

Ма какво црно научно дело! Реч је о најобичнијој папазјанији која не вреди лулу дувана!
"Научно дело" из области етногенезе, а без И ЈЕДНЕ ЈЕДИНЕ библиографске јединице с подручја етнологије, која је - међу свим кићеним наукама - једина компетентна да решава ђаволски сложено питање етногенезе!

Итд. То је више случај за науке које брину о менталном здрављу човека, него за оне дисциплине које се баве пореклом становништва.
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Volcae

• Уредник
« Одговор #5 послато: 19.05.2011. 22:19 »
     2006. godine Vojislav Stojanović, profesor istorije u Negotinu, inače poreklom Rumun iz sela Srbova blizu Negotina, objavio je knjigu Etnogeneza nastanka Vlaha - Vlasi i balkanski narodi, u kojoj se, na primer, iznosi nova teorija da su Vlasi severoistočne Srbije poreklom Kelti, koji nemaju ništa zajedničkog sa Rumunima. [str.141]
     Zanimljivo je navesti da knjiga Vojislava Stojanovića ima 273 numerisane strane, od kojih su 100 strana preuzetih karata i fotografija bez navođenja izvora otkuda su preuzete.Pored toga, i karte i fotografije nisu u korelaciji sa tekstom knjige.
     Kako bi autor dokazao teoriju po kojoj su Vlasi severoistočne Srbije direktni potomci romanizovanih Kelta, donosi na 46-47 strani tabelu vlaških - keltskih - francuskih reči i izraza, gde između ostalih nabraja: colin - kulmja - brdo - koljindă - stalno hodati (za stadima ovaca...) da bi nakon nekoliko redova iste reči naveo na sledeći način: colin - coljindă - stalno hodati (brdo) ili urs - urs - medved i opet malo dalje na istoj strani l'aurs - urs - medved ili recimo pule - puj - pile ili miel - mnjerja - med; vash - vaka - krava; large - larg - širok; soleie - suarje - sunce; magie - magija - magija; entre - ăntră noj - između; prouniers - prun - drvo šljive; lac - lak - stajaća voda itd.Svako ko iole zna latinski jezik, zna da su sve navedene reči iz latinskog vokabulara sa ponekom francuskom, koja je loše napisana, osim reči magie - magija - magija, koje potiču iz persijskog jezika.
     Zatim je npr. pri dnu 47. strane i na celoj 48 naveo neke tračke reči, kao npr. Đerdap - đer dă apă - hladno je zbog vode; gutui - dunja; gura - usta; trăndăfir - ruža (Makedonci preuzeli od Vlaha Cincara); grău - pšenica; sapa - motika; gajina - kokoška; nunta - svadba; berbjek - ovan; năkaz - muka; sat - selo; itd. Sve navedene reči takođe potiču iz latinskog osim reči Đerdap, năkaz i trăndăfir koje potiču iz turskog vokabulara.
     Na 82-83. strani naveo je zajedničke rumunsko-južnoslovenske reči kao dokaz zajedničkog života i uzajamne asimilacije, kao npr. bogat - bogat; mačină - mlesti; roade - rađa, rađati; sărak - siromašan; drumul - drum, put; satele - sela; sălaşe - salaš; livada - livada; mănăstiri - manastir; haiduci - hajduci; ctitor - ktitor; duşmani - dušmani itd, među kojima takođe ima dosta latinskih, grčkih, turskih i mađarskih reči koje su preuzete kako u jezike južnih Slovena tako i u rumunski jezik.
     Sve što se u ovoj knjizi moglo pogrešno napisati, napisano je pogrešno, a tek hronologija u izlaganju istorijskih činjenica pa i same istorijske činjenice su s brda s dola kao i literatura ili izvori, koje autor nije znao navesti, jer se osnovano sumnja da je malo šta od literature ili izvora uopšte koristio de visu.Pre će biti da je sa preuzetim tekstovima preuzeo i literaturu, kao što je i pojedine navode između navodnika naveo kako mu odgovara.To je galimatijas od knjige koju nikome ne bih preporučio.Zbog pogrešnih informacija, kojih, nažalost, ima na pretek, ova knjiga zaslužuje ozbiljan kritički osvrt. [str.142]

Kud se dedoše Rumuni Tihomira Đorđevića: kritički osvrt na knjigu Tihomira R. Đorđevića "Istina u pogledu Rumuna u Srbiji" i na njen pogovor priređivača Radomira D. Rakića "Tihomir R. Đorđević i Vlasi" - Slavoljub Gacović, Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, Bor, 2008, str. 141-142