Аутор Тема: Opinia Teleormanului  (Прочитано 12488 пута)

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
  • Поруке: 133
  • Углед: +0/-0
Opinia Teleormanului
« послато: 23.03.2009. 19:02 »
„Nimeni n-are dreptul să ne înveţe ce-am fost sau ce-ar trebui să fim, voim să fim ceea ce suntem - români”.(Mihai Eminescu)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Opinia Teleormanului
« Одговор #1 послато: 23.03.2009. 20:08 »
www.opiniateleormanului.ro

Mulţamĭesk, domnu Tarabostes!

На овом линку налази се интервју који је Бојан Александровић дао румунском листу Оpinia Teleormanului ("Телеорманска мисао"), под насловом: “De susţinerea Voastră este legată vremea cât vom mai exista ca români!“ ("Од ваше чврстине зависи колико ће још времена постојати Власи")

Видети:
http://www.opiniateleormanului.ro/2009/03/23/%E2%80%9Cde-sustinerea-voastra-este-legata-vremea-cat-vom-mai-exista-ca-romani-%E2%80%9C/
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
„Nimeni n-are dreptul să ne înveţe ce-am fost sau ce-ar trebui să fim, voim să fim ceea ce suntem - români”.(Mihai Eminescu)

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
« Одговор #7 послато: 26.10.2010. 16:41 »

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
« Одговор #8 послато: 26.10.2010. 16:43 »

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
« Одговор #9 послато: 20.11.2010. 08:33 »

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
  • Поруке: 46
« Одговор #10 послато: 21.11.2010. 18:53 »
Ja sam razumeo "koliko će postojati Rumuni". Vlasi bi trebalo da se na rumunskom nazivaju "Valahi" - sem ako su  autohtoni naziv "Valahi" izbrisali iz rumunskog rečnika. Zamiliću prijatelje da založe svoj uticaj na članove Saveta i da termin u službenoj upotrebi u rumunsko-vlaškoj korespondenciji glasi "Valahi" i da na tome u našem Savetu insistira. Takođe da se ne skrnave i ne obeznačuju rumunskim prevodom naši toponimi, prezimena, imena, nadimci i da se ni jedno delo napisano na vlaškom ne provodi nasilno kroz rumunske lekture i korekture i da se kao takvo tkivo izveze nama na dalju upotrebu. Podrazumeva se da se i mi uzdržavamo od šegačenja rumunskim stvaralaštvom, toponimima, imenima i svim onim što potpada pod zaštitu autohtonih prava iz domena krivotvorenja dobara.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #11 послато: 21.11.2010. 21:19 »
Vlasi bi trebalo da se na rumunskom nazivaju "Valahi" ..

Aĭde, să śerkăm, să vorbim măĭ întîń pi ļimba nuastră:
- Ĭo mis Valah! - Frumuos, frumuos! Puaće!  ;)
- Muĭarĭa-mĭa (or ibomńika, kare śe are!)... hm ... śe drakuluĭ vińe ĭa: Valahuaĭkă? Valakuaĭkă?! Valaşîţă??!!  :o
Batăl śĭerĭu, dakă o fi grĭeu sa ļi spuńem numiļi pi ļimba nuastră, măĭ bińe să ńi đisparţîm đi ĭaļe!  :(

PS.1 Akuma văd k-am krĭeskut în mare prostîĭe: ĭo, sîrmanu đi mińe, krĭeḑuĭ pănă đinuarļa kă nuoĭ ńi kemăm Rumîń!!
Ama, bińe, Valahi ĭe numĭe domńesk, uodma kumva krĭeşć măĭ mare đi kît śi ĭeş!  :D

PS.2 Baş nu puot să ţîn ļimba ļegată,  :P muara să spun, sa vĭađe frumuos: kum Caslau s-a duśe frunđeva đeparće, la Armin iĭ skapă kîći una ...    ::)

... da aĭa śe ĭe înţaļes să katăm nuoĭ - ĭe să ńi skrĭe tot nat în limba română literă aşa kum ńi kĭamă pi nuoĭ în ļimba pruastă, anuastră, şî aşa kum ń-a kĭemat şî pănă akuma: Rumîń! Dakă la Români va fi pi vuoĭe - bun, dakă nu - şî măĭ bun! Aşa ĭo puot să spun!    :)
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже armin

• Пуноправни члан
  • Поруке: 46
« Одговор #12 послато: 22.11.2010. 14:02 »

:-\ Jo tot am auzĬt kă ješć d. Păunje om tarje sprimit. Aša je ! Am grješit- nam grješit, ĭnvăcac omu njenvăcat.

Unji đelok ja ĭn pićuarje ši ĭn rĭs.  :P

Dakă Cĭganu ku Cĭganka jerjau Cĭganj, akuma Romu ku Romka sĭnt Romj. :)

Draku ku Drăkuajka făkură toc Drač, Valahu ku Valaha (ĭn corespodentia Valaho-Romană) orkă Vlahu ku Vlajna (đintră noj zĭs) ka Njamcu ku Njemcuajka (Njamcĭ intră noj) da inkătră ji Dojče (man) ku Dojče (frau) (čuligen ih auslenderman).  :-X

Ĭnko dată, ĭn korespondencije am zĭs.

Alu Mărincĭganu a rămĭns tot alu Mărincĭganu, da ĭn korespodencije omu je ---, mujerja ---kă ('ă), kopilu ---el,ăl (ec, 'c). ;)

I da ne natovarim sebi grđu muku da me spopadne neko od "žešćih", da završim svoju brzopletu ishitrenost na prijateljskom ćaskanju. Hoću kući!

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
« Одговор #13 послато: 20.01.2011. 10:25 »
Conştiinţa şi identitatea etnică a românilor din Serbia

http://www.opiniateleormanului.ro/?p=3311

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
« Одговор #14 послато: 19.02.2011. 16:00 »

A fi român înseamnă să ai milă de poporul tău!
    http://www.opiniateleormanului.ro/?p=3356