Sa stanovista jednog Vlaha razlika je velika. Sam naziv Vlah je sinonim za Rumun kao sto je Bec isto sto i Wien ili Nemac isto sto i Doic,hteli mi to priznati ili ne. Mi mozemo ovde da pricamo o krompirima i sargarepama i da se drzimo nekih dogmi instaliranih kroz decenije denacionalizacije vlaskog naroda, a da pri tome ne prihvatimo cinjenice zasnovane na naucnom istrazivanju. Dacu vam primer. Moje selo Zitkovica je vlasko. Mestani sela Zitkovica,kao i vecina mestana sela sa homoljskih planina ,su dosli sa teritorije danasnje rumunije krajem XVIII veka. Imena nasih predaka su Ion,Pacală,Giorge,Crianga,Floria,Baba Alba.... Postoji secanja vecine starijih mestana da su dosli od preko Dunava, Erdelj,Sikievica,Almas,Turnu Severin...U razgovoru sa njima na maternjem jeziku uvek kazu da su rumuni(IO MIS RUMÂN),da pricaju rumunski(IO VORBÂSC RUMÂNIAŞCE). To sto deo zajednice pokusava sebe da prikaze u drugom svetlu je stvar njihovog kompleksa nize vrednosti.Ocigledno da se tog kompleksa nikad nece otresti i da ce zauvek ziveti kao uplaseni mali misevi i zbog toga ih zalim.
Predmet se zove Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture,a ne onako kako ste ga vi nazvali. Vlasi ce uciti nacionalnu istoriju Vlaha. Ucice o Maistoru Manoilu, Giţu Cataniţu, Mioriţu,narodne price sakupljene sa teritorije severo istocne Srbije. Ucice istoriju od onog vremena kad se prvi put spominje termin Vlah,tj budite sigurni da ce biti spominjani i vlaske vojvode kao sto su Ion Arsen, Mirca,Vlad Ţepeş(Drakula),Ioan da la HUneduara(Sibinjanin Janko) Mihail Vitiazul(Mihajlo Hrabri)....
Nemojte me optuzivati da su oni rumunski nacionalni heroji. U srpskoj naucnoj literaturi pominju se iskljucivo kao vlaski nacionalni heroji.
Svaki Vlah u ovom trenutku je bilingvista.Ucenje maternjeg rumunskog jezika dace nam mogucnost komunikacije od Ukrajine,pa do Grcke.Zasto se odreci neceg sto bi nam sutra pomoglo u zaposlenju,na primer;kao prevodilac,profesor rumunskog jezika. Ne zaboravite da u savremenom svetu sve pocinje od potrebe. Na Beogradskom univerzitetu poznajem dosta Srba koji studiraju rumunski i po 10 godina,jer su videli mogucnost obezbedjivanja svoje egzistencije.
Naprotiv Vlaha ima od Nistra pa do Istre,pa samim tim i njihova kultura i jezik. Smatram da sama rec Vlah nije pezurativnog karaktera vec plemenitog i da prestavlja romanizovano stanovnistvo. Tvrdim da izvedenica reci Wels je ista kao i ona u Rumuniji Vlahija(Ţara Rumâniască). Drugi narodi nas nazivaju vlasima olasi,welhe,wlahian,a mi unutar nase zajednice nazivamo rumâni,arumâni,români....
Postojanje NSVNM je bitna za zajednicu vlaha izmedju Morave,Dunava i Timoka,jer je ona oskocna daska ka daljem napredku nase zajednice i zajednica oko nas. Za razliku od NSRNM ili Vlaha iz Vojvodine nasa zajenica nazalost nije nasledila manjinska prava iz Austro-Ugarske,jer nismo bili u istoj drzavi. Nacional romantizam vlaha Vojvodine razvijao se nesmetano,jer je postojala intelektualna elita u njihovoj zajednici. Za razliku od vlaha iz Vojvodine svaki pokusaj nacional romantizma vlaha severo istocne Srbije je bio ugusen.Kako? Zastrasivanjem,socijalnom degradacijom...
Pitanje za tebe. Da li bi vlaska zajednica imala probleme u vezi nacionalnog indentiteta da je severo istocna Srbija oslobodjena od Austro-Ugarske,a ne od Turske?
Niko Vama nebrani da Vas dijalekat i dalje koristite,kao sto ni mom susednom srpskom selu Klenju nije zabranjeno da govore dijalektom srpskog jezika.
Dijalektima bavice se naucnici.Zapisivace ih ljudi poput Pauna Es Durlica,Gacovica,Biljane Sikimic,Bugarskog.Oni ce se i dalje koristiti u lokalnom govoru,ali sam potpuno siguran da mojim banatskim dijalektom nikad se nece koristiti vlasi iz Sipikova kod Zajecara.
Sto se tice kuce ,NSVNM ne gradi komsijsku kucu,nego kucu vlaske zajednice i dace bog da ona bude soliter,a ne zemunica. Savremeni svet je odavno izasao iz zemunice. Vlasi se nesmeju prikazati kao egzoticna zajednica sa sela olicena u subare i lakim zenskama,vec kao savremena gradjanska zajednica ,koja ima svoju elitu u domenima kulture, nauke i svim sverama savremenog drustva. Dosta su vlasi gradili tudje kuce,red je da se malo pozabavimo svojom.
Sto se tice informacija o radu i odlukama NSVNM trenutno je u izradi i sajt na kome ce se sirom auditorijumu prezentovati rad NSVNM.Rad treba da bude transparentan dostupan svima,jer je NSVNM ozbiljna i odgovorna organizacija. Inace NSVNM je organizacija svih vlaha,pa i Vasa,ako ste Vlah.