toponimul " Prejna "

Započeo irina_iz_severina, 13.02.2009. 11:32

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

irina_iz_severina

Buna ziua
As vrea sa va intreb daca acest cuvint " Prejna " ( Prezna , adica cu j, nu cu i ) vine din slava sau inseamna ceva; este numele unui sat din Muntii Mehedintiului din Romania.

In alta ordine de idei, am fost saptamina trecuta la Kladovo la restaurant si chelnerul vorbea romaneste, asa ca am auzit "pe viu " graiul ! Mi-a placut ca ne-am inteles foarte bine, doar ca nu stia ce inseamna "acid" si am zis eu "kiselo" si a fost bine.
Sper ca la primavara sa ajung si la Majdanpek.

Va salut pe toti.
Irina
verbum sapientibus

Paun

Citat: irina_iz_severina poslato 13.02.2009. 11:32

Buna ziua

Bună s-ăţ fiĭe ińima!

As vrea sa va intreb daca acest cuvint " Prejna " ( Prezna , adica cu j, nu cu i ) vine din slava sau inseamna ceva; este numele unui sat din Muntii Mehedintiului din Romania.

S-anţaľaźe! Prejna, or Prežna or Прежна ... mirusă la ľimba slavă, poaće fi măĭ mult la ľimba bugarilor đekît alu Sîrbi! Miĭe nu-ndă-n gînd ńimika, aşa numa uĭtînd la vuorbă guală ... S-o lasăm aiśa, să sa klośaskă, poaće v-a da la vr-unu în gînd śuava înţaľes!

In alta ordine de idei, am fost saptamina trecuta la Kladovo la restaurant si chelnerul vorbea romaneste, asa ca am auzit "pe viu " graiul ! Mi-a placut ca ne-am inteles foarte bine, doar ca nu stia ce inseamna "acid" si am zis eu "kiselo" si a fost bine.

Pă, s-afi dzîs acru, ć-afi înţaľes nu numa chelnerul, numa şî restaurantu întreg, dar lesńe şî doa-triĭ kăş pi đin latuŕ!

Asta ĭe beľaua-ĭa mare kare nu o înţaľaźe tot nat.
Tu ai folosît un cuvânt kare ĭe dus în limba română literă đin franceze: acid <fr. acide, dar chelnerul a vorbit o vuorbă kum noi am pastrat đi la stramoşî noştri - Latîńi: acru <lat. acrus!

S-afi dat numa un paş înapoĭ đi la ľimba franceze, a fi dat iar pista limba a stramoşirol, cî şî cuvântul fr. acide ĭe moşćenit đin limba latină: fr. acide, <lat. acidus!

Sper ca la primavara sa ajung si la Majdanpek.

Bińe aĭ veńit!

Va salut pe toti.

Şî noĭ toţ će sărutăm pi ćińe!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!