Аутор Тема: Odluka 1632 i Preporuka 1845 Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope  (Прочитано 8249 пута)

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
Одг: Odluka 1632 i Preporuka 1845 Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope
« Одговор #15 послато: 01.11.2008. 20:16 »
Ovo kaže član 19.
Цитат
19. U vezi pitanja identiteta manjina, i naročito što se tiče diskusije o rumunskim i vlaškim manjinama, Skupština opoziva princip izraženog u 3. Članku Okvirne Konvencije za Zaštitu Nacionalnih Manjina i ponovo potvrdjuje da je ikakav pokušaj nametanja identiteta jednom licu, ili grupi lica, nedopustljiv.

Ovo kaže Vlad:
Цитат
Prema tome, trebalo bi smatrati da je legitimno pravo svakog pojedinca, pripadnika vlaške populacije, da se naziva imenom VLAH ili RUMUN po sopstvenom izboru i bez očekivanja “sankcija”, jer je i jedno i drugo tačno i u istočnoj Srbiji ima potpuno isto značenje, odnosno da se u skladu sa tim koriste i izvedene reči od takvog etnonima, poput “vlaški” i “rumunski”.

Ovo kaže dPasujoni:

U Severoitočnoj Srbiji postoje pojedinci i čitave grupe lica koji sebe nazivaju i smatraju Vlasima. (Možda ne svih 40.054 popisanih, ali u svakom slučaju značajan broj). Bilo kakvo izjednačavanje Vlaha i Srba sa jedne strane, ili Vlaha i Rumuna sa druge strane oni s pravom doživljavaju kao pokušaj nametanja identiteta.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #16 послато: 01.11.2008. 20:23 »

Ovo kaže Vlad:
Цитат
Prema tome, trebalo bi smatrati da je legitimno pravo svakog pojedinca, pripadnika vlaške populacije, da se naziva imenom VLAH ili RUMUN po sopstvenom izboru i bez očekivanja “sankcija”, jer je i jedno i drugo tačno i u istočnoj Srbiji ima potpuno isto značenje, odnosno da se u skladu sa tim koriste i izvedene reči od takvog etnonima, poput “vlaški” i “rumunski”.

Ма јок, не каже то Влад.

То каже домну Драгић, ватрени борац против "румунизације"  ;D ;D ;D ;D

Друго, г-дине dPasujoni, ко Вам даје право да говорите у име свих 40'054 Влаха?
Јесте ли се изјаснили као Влах на Попису? Да ли бисте били спремни да на основу ЈМБГ проверимо како се ко од нас изјаснио 2002. године на Попису?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #17 послато: 01.11.2008. 20:39 »
Ovo kaže član 19.
Цитат
19. U vezi pitanja identiteta manjina, i naročito što se tiče diskusije o rumunskim i vlaškim manjinama, Skupština opoziva princip izraženog u 3. Članku Okvirne Konvencije za Zaštitu Nacionalnih Manjina i ponovo potvrdjuje da je ikakav pokušaj nametanja identiteta jednom licu, ili grupi lica, nedopustljiv.

Pre bi se reklo da je Zakon donet da bi se sprečile ovakve stvari:

"У Злоту сам забележио још и неколико румунских имена мушких и женских.
Мушка су: Првул, Јон, Трука (Петар), Траило, Голуб, Драгуљ, Јован, Јанкул,
Лападат, Василија, Мартин, Мијало, Мијај, Радул, Страин, Журка, Симијон,
Флора, Алекса, Новак, Ђорђе. А женска су: Флорика, Ана, Стана, Петра,
Анђелија, Брндуша, Станка, Ружа, Марија, Думитра.
Настојавањем цркве данас се више оваква имена не дају, већ свештеници
гледају да им дају чисто српска имена. Но и поред таквих српских имена Власи
се и даље у кући и међу собом називају својим именима који сами надевају
."

Ovo je nametanje identiteta par excellence  i svi izlivi animoziteta prema Rumunima i Rumuniji predstavljaju samo posledicu onoga što se događalo pre nego što je jedan ovakav Zakon donet nakon petooktobarskih promena 2000. godine.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #18 послато: 01.11.2008. 23:02 »
Цитат
Ма јок, не каже то Влад.

То каже домну Драгић, ватрени борац против "румунизације"     

Друго, г-дине dPasujoni, ко Вам даје право да говорите у име свих 40'054 Влаха?
Јесте ли се изјаснили као Влах на Попису? Да ли бисте били спремни да на основу ЈМБГ проверимо како се ко од нас изјаснио 2002. године на Попису? 

Ne poznajem G-dina Dragića, a razumeo sam da Vam nije pravo što dotični više ne zastupa ove stavove, ljudi i narodi se menjaju, zar ne?
Izvinjavam se ako sam pogrešno razumeo.

Nikada nisam sebi davao za pravo da govorim u ime svih 40.054 deklarisanih Vlaha. Da ponovim:

Цитат
U Severoitočnoj Srbiji postoje pojedinci i čitave grupe lica koji sebe nazivaju i smatraju Vlasima. (Možda ne svih 40.054 popisanih, ali u svakom slučaju značajan broj).

Dakle govorim u ime Vlaha koji sebe ne smatraju ni Srbima, ni Rumunima, već samo i jedino Vlasima, šta ćeš, ima nas i takvih!

Kao Vlah se izjašnjavam oduvek i ne samo na popisu!!!!
U mom slučaju to nije nikakva tajna ili enigma.

Tražiti od nekoga da se izjašnjava kako je glasao na izborima, ili se nacionalno izjasnio na Popisu ne izlazi samo izvan granica kuilturnog ponašanja, već predstavlja vid pritiska i nedopustivog nametanja.

dPasujoni       

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #19 послато: 01.11.2008. 23:36 »

Tražiti od nekoga da se izjašnjava kako je glasao na izborima, ili se nacionalno izjasnio na Popisu ne izlazi samo izvan granica kuilturnog ponašanja, već predstavlja vid pritiska i nedopustivog nametanja.

dPasujoni       

Како сте гласали на изборима, парво да Вам кажем, интересује ме попут стопе привредног раста на Папуи Новој Гвинеји.

Што се тиче Пописа, е ту је ствар мало другачија.
Из досадашњег личног искуства  знам да су најватренији "Власи који неће да буду Румуни" управо они који се на Попису не изјашњавају тако. Они који су се на Попису декларисали као Власи, такви, у највећем броју случаја, немају проблем са тим.
Не видим зашто би неко ко је сигуран да се изјаснио као Влах имао проблем са било каквим видом провере. Но...
Када већ говорите о лепом понашању и притисцима, нема неумесније појаве него када Вам неко ко се не изјашњава као Влах држи придике о томе како су се у Србији 40 054 људи декларисали Власима а не Румунима.

Ето то је био разлог мог подозрења.

А што се тиче Драгића, што би Црногорци рекли "Све се мјења сем камења". По Дарвиновој теорији, а то се показало и у пракси, само јаки и доследни опстају.
Они који због поврељене личне сујете драстично мењају своје ставове, могу слободно да се нађу на другој страни.
Природна селекција постоји и код Влаха  ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #20 послато: 02.11.2008. 08:09 »
Цитат
Не видим зашто би неко ко је сигуран да се изјаснио као Влах имао проблем са било каквим видом провере. Но...
Када већ говорите о лепом понашању и притисцима, нема неумесније појаве него када Вам неко ко се не изјашњава као Влах држи придике о томе како су се у Србији 40 054 људи декларисали Власима а не Румунима.

Radi se o slobodi izjašnjavanja.
Da bi bili sigurni da osoba koja se izjašnjava ne trpi eventualne negativne posledice svog izjašnjavanja neki pametni ljudi su shvatili da to izjašnjavanje mora biti tajno, da bi moglo biti merodavno. Sama činjenica da će neki Luka Lukić znati kako se izjasnio Pera Perić, predstavlja vid pritiska na Peru, jer će na ovaj ili onaj način Pera morati da u donošenju odluke pri izjašnjavanju uključi i ovu činjenicu koja postaje dodatni "filter".

Stvar je u principu, a ne u tome da se neko plaši provere. Kao što sam već rekao lično nemam nikakvih problema s tim.

Цитат
А што се тиче Драгића, што би Црногорци рекли "Све се мјења сем камења". По Дарвиновој теорији, а то се показало и у пракси, само јаки и доследни опстају.
Они који због поврељене личне сујете драстично мењају своје ставове, могу слободно да се нађу на другој страни.
Природна селекција постоји и код Влаха 

Mora da si propustio neku lekciju u školi, bar što se tiče prirodnih nauka. Menja se i kamenje, itekako samo je ta promena za naše pojmove jako spora.
Što se Darvina tiče opstaju oni koji se najbolje adaptiraju na date uslove sredine. U tu svrhu vrste razvijaju čitave strategije preživljavanja. Nekad je naprotiv brza i adekvatna promena, uslov opstanka. Dakle, Darvin ne samo da ne negira promene, već su promene vrsta osnov njegove teorije evolucije.
Što se tiče dotičnog gospodina Dragića, kako ga ne poznajem, ne mogu suditi o razlozima zbog kojih je promenio svoje mišljenje od pre par godina.
Možda je samo uvideo da stavovi koje je zastupao "ne drže vodu".
Ljudski, je kažu, grešiti, ali samo retki i odvažni znaju da priznaju svoje greške.

Bilo je u istoriji mnogo primera kada su veliki autoriteti činili velike greške. Setimo se samo Ptolomeja i njegovog učenja o Zemlji kao centru Svemira. Da se podsetimo, to učenje je obeležilo istoriju jednog dela sveta za čitav niz vekova, zbog njega su letele glave, Đordano Bruno goreo na lomači, a Galilej morao zvanično da ga  potvrdi, iako je kako neki tvrde na kraju izjavio ono čuveno "Ipak se okreće!".
Iz sadašnje perspektive svi znamo da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obrnuto. Da nije bilo čitave plejade Velikih ljudi koji su Ptolomejevo učenje doveli u pitanje i danas bi živeli u blaženom neznanju, ali Zemlja bi se i dalje okretala kako se oduvek kreće.
Naravoučenije ove priče... Pozivanje na bilo koji autoritet koji nije zasnovan na snazi svojih argumenata gotovo uvek vodi u pogrešnom smeru.

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #21 послато: 02.11.2008. 21:34 »

Što se tiče dotičnog gospodina Dragića, kako ga ne poznajem, ne mogu suditi o razlozima zbog kojih je promenio svoje mišljenje od pre par godina.
Možda je samo uvideo da stavovi koje je zastupao "ne drže vodu".
Ljudski, je kažu, grešiti, ali samo retki i odvažni znaju da priznaju svoje greške.

dPasujoni

Nije problem što je Dragić promenio stavove. Čak i da je uvideo da  ono što je govorio poslednjih 15. godina "ne drži vodu", ne bi bilo ništa strašno i niko mu na tome ne bi zamerio.

Problem je pozivanje na izvorna načela FKV i tvrdnja da ih Dragić i dalje zastupa a da su se oni koje napada udaljili od tih načela. Prostom proverom se može proveriti da to uopšte nije tačno i da se najverovatnije radi o obračunu po svaku cenu sa mangupima koji su se prema njemu poneli krajnje nekorektno pokušajući da ga, nakon formiranja Vlaškog nacionalnog saveta, potpuno marginalizuju.
Ubeđen sam da bi se Dragić, nakon što bi "skenjao" one koje je "uzeo na zub", ponovo vratio izvornim načelima FKV i da bi opet zagovarao staru priču o Vlasima kao arhaičnim Rumunima.

Uostalom, evo šta je taj isti Dragić napisao u pančevačkom listu Libertatea 19. novembra 2005. godine o Vlasima i vlaškom jeziku, nekoliko meseci pre formiranja Saveta vlaške nac. manjine: "Rumuni istočne Srbije žive u 154 rumunska sela i još 48 izmešanih naselja. Tamo, kod nas, u pojedinim oblastima skoro sva sela su rumunska: to je rumunsko "more" sa srpskim "ostrvima" ( ... ) Mi smo arhaični Romani i nepismeni smo na maternjem jeziku ( ... ) i nazivamo se - Rumuni. Tako mi sebe tamo nazivamo. Rumunija je za nas zemlja-majka duhovnosti ( ... ), a naš jezik je rumunski jezik. Zašto? Mi smo se, uopšte gledano, formirali tamo gde se danas nalazimo. Mi smo autohtoni, a ne alogeni element u Srbiji ( ... ) Naš maternjijezikje arhaični rumunski jezik. Mi ne izlazimo iz njegovog okvira. Problem je prelazak od govornih narečja ka literarno] normi ( ... ) mnogi pokušavaju da nas zavedu ili da nam nametnu termin vlaški jezik. Kod nas ima osoba koje su predložile nove abecede: te paunica, te vlauljica, te batulica ( ... ), ali nas to neće odvojitii iz okvira romanskog i rumunskog jezika i njegovog izražavanja..."
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: