Dî śe nu Vlauljica?
Dî śe nu Vlasîn (Vlasîna)?
Kum poaće sâl kjeame "Vlaški savet" da je alu Rumînj?
Kum poaće sâl kjeame "Vlaški savet" da skriu š vorbesk prâ ljimba Rumunjaskâ?
[youtube]http://de.youtube.com/watch?v=9Y2v_qaKFEo&feature=related[/youtube]
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8_(%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0)
Етноним Власи је традиционалан српски назив за румунску етничку заједницу у источној Србији, која живи на подручју између Мораве, Тимока и Дунава на територији четири округа: Борском, Браничевском, Зајечарском и Поморавском. У мањем броју насељавају и Подунавски, Нишки и Расински. У погледу конфесије, Власи припадају православној вероисповести, али су се у њиховом верском и обредном животу до данас задржали у знатној свежини многи прехришћански, индоевропски и палеобалканси елементи.
Власи нису компактни у етничком смислу, већ се деле на више група, међу којима су три основне: Царани, на истоку, око Кладова, Неготина и Зајечара, Унгурјани на западу у Хомољу, Звижду, Стигу, Браничеву, Млави, Ресави и околини Ћуприје, и Мунћани у средини, насељавају сливове Поречке и Црне Реке. Засебну групу Влаха чине Буфани у Мајданпеку. Власи говоре румунским наречјима и то Унгурјани банатским а Царани олтенским дијалектом, док је подручје Мунћана, у лингвистичком смислу, лимитрофни говорни ареал. Ова подела је условна, јер озбиљних научних истраживања румунских дијалеката којима говоре Власи источне Србије до сада није било.
Према подацима са пописа становништва из 2002. године, у Србији живи 40.054 Влаха. У Бугарској такође живи око 10.500 етничких Влаха, који су сродни Власима у Србији, тачније речено Царанима.
JO VORBÂSK VLASÂSK!
POPIS: "DRZAVLJANSTVO - OVO, VEROISPOVEST - SRBIN" | 09:53 -> 19:22 | Izvor: B92
Beograd -- Tokom popisa stanovnistva gradjani se izjasnjavaju, izmedju ostalog, i kao Marsovci i Eskimi. Ponedeljak je 8. dan popisa, koji ce trajati do 15. aprila, a sudeci po iskustvu jednog popisivaca, gradjani se cesto raspituju i za ono sta se desava u komsiluku. “Komsije su htele da dodju do nekih informacija, da saznaju kako su se njihovi susedi izjasnili o tome ko je vlasnik stana, koliko ih ima u stanu”, prica za B92 ovaj popisivac. “Bilo je ljudi koji su gledali na mene kao na psihijatra, pricali su mi svoje probleme svakakve prirode. Jedna zena me je molila da joj kazem u koju stranku da se uclani i da li ce to da joj pomogne u daljem zivotu. Ljudi s fakultetima su masovno razocarani. Devojka koja je zavrsila istoriju umetnosti radi kao prodavacica, ljudi koji su s pravnim fakultetom rade van struke. Sve u svemu, nezadovoljni su. Jedan stariji gospodin, na pitanje bracnog stanja, odgovorio je: ‘ubio sam zenu’, na sta sam ja dodala ‘znaci udovac’, on je potvrdio i nastavili smo dalje. Na pitanje drzavljanstva svi cute. Odgovor je uvek ‘ovo’. I na pitanje nacionalnosti svi cute, dok ja ne dam primer: ‘Srbin, Crnogorac’, onda odgovore ‘da, da, to’. Isto i veroispovest. Na veroispovest svi kazu Srbin, niko nije rekao pravoslavan ili katolik. I marsovaca u mom slucaju u ovom popisu nije bilo, ali kod koleginice jeste, i Eskima. U proslom popisu od ukupnog stanovnistva bilo je 3 odsto marsovaca”. <<