Аутор Тема: VLAŠKI PREZIMENIK  (Прочитано 84266 пута)

Ван мреже Nikic

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 2
  • Углед: +0/-0
Одг: VLAŠKI PREZIMENIK
« Одговор #30 послато: 19.06.2016. 13:53 »
Moze li neko da mi kaze vise o Nikicima koji su u ovom Vlaskom prezimeniku?Ja sam Nikic iz Kuca, Crna Gora. Po predanju nas povezuju i sa bratstvom Nuculovic. Ovdje sam nasao slicna prezimena, kao Nuculjevic i Niculovic. Nasao sam da nucul na rumuskom znaci orah zato sam dosao jer mi mozda mozete pomoci. Nikici su pravoslavci Nuculovic katolici i govore albanski jezik.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #31 послато: 20.06.2016. 11:04 »
Moze li neko da mi kaze vise o Nikicima koji su u ovom Vlaskom prezimeniku?Ja sam Nikic iz Kuca, Crna Gora. Po predanju nas povezuju i sa bratstvom Nuculovic. Ovdje sam nasao slicna prezimena, kao Nuculjevic i Niculovic. Nasao sam da nucul na rumuskom znaci orah zato sam dosao jer mi mozda mozete pomoci. Nikici su pravoslavci Nuculovic katolici i govore albanski jezik.

Ion ◊ Greek Ἰωάννης ‎(Iōánnēs), a contraction of the Hebrew יוֹחָנָן ‎(Jōħānān); see John for more.
Ioan m ‎(genitive/dative lui Ioan)
Derived terms
Ionel
Ionică
Nelu
Nică
https://en.wiktionary.org/wiki/Ioan#Romanian

Nițul и Nuțul (чита се Ницул и Нуцул) су такође деривати имена Јон само што на горњем линку нису наведени.

nucă ◊ Latin nux, nucis.
https://en.wiktionary.org/wiki/nuc%C4%83

чита се нукă, не чита се нуцă

Ван мреже Nikic

• Регистровани члан
  • *
« Одговор #32 послато: 26.06.2016. 15:46 »
Da li je po Vasem misljenju prezime Nuculovic vlaskog porijekla ?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #33 послато: 27.06.2016. 09:20 »
Da li je po Vasem misljenju prezime Nuculovic vlaskog porijekla ?

Po mom mišljenju prezime NUCULOVIĆ je vlaškog porekla.

Ван мреже Jovan Bibulovic

• Регистровани члан
  • *
    • www.paundurlic.com
« Одговор #34 послато: 13.11.2016. 18:17 »
Postovani,
Da li neko zna nesto o Bibulovicima iz Velike Kamenice kod Kladova.Da li znate poreklo?
Unapred hvala.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #35 послато: 14.11.2016. 06:47 »
Postovani,
Da li neko zna nesto o Bibulovicima iz Velike Kamenice kod Kladova.Da li znate poreklo?
Unapred hvala.

Порекло станонивштва Велике Каменице је, срећом, обрађено на време, то јест онда када су та сећања била у народу још увек жива, и Ви их можете наћи овде:
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=852.msg4132#msg4132

Да бисте у томе тексту нашли своје претке, морате знати две ствари: њихово старо породично "презиме", које Власи зову "пољикрă", јер се оно у великом броју случајева за протеклих век и нешто можда променило, и стару породичну славу, тј. "празњик", који се код Влаха не мења, али постоје посебни случајеви када се и она мења.

Уколико ове податке не знате, морате их сазнати распитивањем код најстаријих живих рођака у селу.

ПС. Најновије податке о селу, које су прикупили сарадници Географског факултета у Београду, можете наћи овде: http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/sela_pogled.php?id=15

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Jovan Bibulovic

• Регистровани члан
  • *
    • www.paundurlic.com
« Одговор #36 послато: 14.11.2016. 12:35 »
U ovome spisku prezimena nisam nasao staro prezime.Staro prezime je bilo Bibu.Najstariji podatak koji sam nasao je popis stanovnistva V.Kamenice iz 1863.godine,spominje se moj navrndeda Jon Bibu.Sazno sam i da u Rumuniji ima selo Bibulesti.Jedan covek iz Korbova mi je rekao da je cuo da je neki boljar Bibu imao veliku zemlju u Rumuniji preko puta Korbova.Krsna slava nam je sveti Nikola.

Ван мреже Vojislav Simonović

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 3
« Одговор #37 послато: 10.04.2020. 22:52 »
Према именику ПТТ у браничевском округу постоји 59 породица СИМЕОНОВИЋ, а у борском и зајечарском по 13 и у ресавском 7. Ово је огромна већина од укупно 114 породица Симеоновић у Србији. Дакле, Симеоновићи живе у источној Србији. Неке од њих сам контактирао телефоном, сви су Власи. Варијанта овог презимена - Симеуновић (844) карактеристична је на западу Србије, а Симоновић је најбројнија варијанта (1450) и најраспрострањенија пре свега на југу Србије те даље долинама Морава све до Београда и делом ка истоку.

Моје презиме је Симоновић, али по насељавању Баната око1760. године моји преци су били управо СИМЕОНОВИЋ и то сасвим јасно потврђено у бројним архивским документима.

Моје питање је да ли Вам је познато порекло Симеоновића у источној Србији и њихова румунска презимена? Да ли међу њима бар неко слави Светог Мрату
и да ли Румуни у Србији уопште могу славити ову славу? Иначе, моја хаплогрупа R1b - PF7563 - BY16680 недвосмислено потврђује моје старобалканско прапорекло и поклапа се са појединим тестираним Румунима у порекла из Баната, Ердеља и Трансилваније.
Хвала.

Ван мреже Vojislav Simonović

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 3
« Одговор #38 послато: 10.04.2020. 23:16 »
Према именику ПТТ у браничевском округу постоји 59 породица СИМЕОНОВИЋ, а у борском и зајечарском по 13 и у ресавском 7. Ово је огромна већина од укупно 114 породица Симеоновић у Србији. Неке од њих сам контактирао телефоном, сви су Власи. Варијанта овог презимена - Симеуновић (844) карактеристична је на западу Србије, а Симоновић је најбројнија варијанта (1450) и најраспрострањенија пре свега на југу Србије те даље долинама Морава све до Београда и делом ка истоку.

Моје презиме је Симоновић, али по насељавању Баната око1760. године моји преци су били управо СИМЕОНОВИЋ и то сасвим јасно потврђено у бројним архивским документима.

Моје питање је да ли Вам је познато порекло Симеоновића у источној Србији и њихова румунска презимена? Да ли међу њима бар неко слави Светог Мрату
и да ли Румуни у Србији уопште могу славити ову славу? Иначе, моја хаплогрупа R1b - PF7563 - BY16680 недвосмислено потврђује моје старобалканско прапорекло и поклапа се са појединим тестираним Румунима у порекла из Баната, Ердеља и Трансилваније.
Хвала.

Ван мреже Василије

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 1
« Одговор #39 послато: 12.11.2021. 12:32 »
Postovani, da li neko moze da mi kaze nesto vise o poreklu prezimena Rejkić ? Ima ih u okolini Pozarevca, slave Svetu Petku. Hvala unapred.