Аутор Тема: Martiriu lui Baba Novac  (Прочитано 4538 пута)

Ван мреже Tarabostes

• Ветеран форума
  • Поруке: 133
  • Углед: +0/-0
Martiriu lui Baba Novac
« послато: 22.04.2007. 20:39 »
          După înfrângerea  lui Mihai Viteazul de la Mirăslău, Clujul se răzbună cumplit pe oamenii lui Mihai Viteazul. Căpitanul Baba Novac şi preotul "Saski" sunt prinşi şi aduşi spre judecată în cetatea Clujului, urmaţi apoi de Ioan Szelestey, armaşul Sava, iar un grec "care a fost inima şi sufletul lui Mihai Vodă" a fost prins la Bistriţa şi adus în 21 iulie 1601, la Cluj.
          Din socotelile oraşului se pot reconstrui până şi în cele mai mici amănunte pregătirile şi cheltuielile avute pentru arderea de vii, în piaţa Clujului, la 5 februarie 1601, ora 10 a.m. a lui Baba Novac şi Saski, în prezenţa bucuroasă a autorităţilor, nobililor şi a lui Basta, punându-i apoi în ţepe pe drumul Feleacului în faţa Bastionului Croitorilor.
          Astfel, la 3 februarie 1601, în socotelile oraşului se notează: "Au fost aduşi Baba Novac împreună cu un preot. Drabanţii au fost 10. Le-am dat din o.p. [cămara de alimente a oraşului: 10f[oşti] carne pentru friptură d. 20: 4 pâini d. 16; 5 e. vin d. 20".
          În 4 februarie: "Drabanţilor cari au fost la Baba Novac: 4 pâini d. 16; 1 1/2 e. oţet d. 20; mere, pere d. 6; brânză d. 4; coloniale, caş, peşte crud, slănină din ale o[raşului] d. 28; 1/4 carne de berbece d. 25; carne de căprioară d. 25 [...]. Am cumpărat două stânjeni de lemne, pentru a se întrebuinţa la frigerea lui Baba Novac şi a preotului. Lui Baba Novac şi tovarăşilor săi: 4 pâini d 16; 4 f. carne de vită d. 8; lămâie d. 8; sfecle d. 6; 1/2 e. miere d. 12; ceapă, usturoi d. 6; 1/2 f. orez d.8; lumânări d. 15; făină din a o[raşului] [...] ţiganilor, pentru că au pregătit rugul pentru Baba Novac: lumânări d. 12; pâine d. 12; carne d. 10; vin e. d. 12.  Când au fript pe Baba Novac, am cumpărat un lanţ de fier cu care l-au legat d. 60".
         În ziua de 5 februarie: "Ioan Besztercei duce înapoi la Turda pe drabanţii cari au adus pe Baba Novac fl. 1 d. 50".
         În data de 6 februarie, "am dat ţiganilor pentru că au schingiuit, au torturat, au fript şi au tras în ţeapă pe Baba Novac şi pe  preotul fl. 7 d. 50 [...] Am plătit pentru Baba Novac şi preotul, celor 2 călăi fl. 3. Am plătit lui Luca Ácsi pentru că a cioplit ţeapa pentru Baba Novac fl. 2".
         În ziua de 25 februarie 1601, socotitorul mai notează: "Am cumpărat 2 grinzi de la Gheorghe Ekés pe cari au fost fripţi Baba Novac şi preotul fl. 1 d. 20".
                   ( După O istorie inedită a Clujului)
„Nimeni n-are dreptul să ne înveţe ce-am fost sau ce-ar trebui să fim, voim să fim ceea ce suntem - români”.(Mihai Eminescu)