Аутор Тема: Историја Слатине * Istoria Slatinei  (Прочитано 10932 пута)

Starosedeoc

• Гост
Одг: Историја Слатине * Istoria Slatinei
« Одговор #30 послато: 30.04.2007. 07:42 »
Zlatane drago mije da nisi pravi Srbin i od sada te ne uzimam za ozbiljno i ovo je poslednji put da se javljam na tvom postu. Posto znam da su najopasniji kovertiti. Srbi koji nisu srbi hrvati koji nisu hrvati muslimani koji nisu muslimani i veoma mije drago sto se neosecas kao Vlah (Rumun)

Zlatko

• Гост
« Одговор #31 послато: 30.04.2007. 16:54 »
U mom slucaju se varas zato sto ja jesam pravi srbin,moj otac je srbin i po poreklu svi njegovi su cistokrvni Srbi.Mada ja i ne razumem sta za tebe znaci "pravi" Srbin.
Tako sam se osecao od kad znam za sebe ,tako su se svi moji preci osecali i moja deca ce sigurno osecatai kao Srbi.
Najgori su oni koji nemaju svoj nacionalni identitet pa su samim tim lako povodljivi i dobar materijal za manipulisanje od strane bilo koga ( to ima veze i sa psihologijom a kako ja nisam psiholog potrazite strucno misljenje od profesionalca pa ce vam neke stvari postati jasnije)zato ja mogu da razumem da zelite da prihvatite da ste rumuni,ali se isto tako bojim da cete vec sutra promeniti misljenje i pozeleti da budete nesto drugo...

btw...moje ime je ZLATKO a ne Zlatan ;)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
« Одговор #32 послато: 30.04.2007. 22:57 »

Najgori su oni koji nemaju svoj nacionalni identitet pa su samim tim lako povodljivi i dobar materijal za manipulisanje od strane bilo koga ( to ima veze i sa psihologijom a kako ja nisam psiholog potrazite strucno misljenje od profesionalca pa ce vam neke stvari postati jasnije)zato ja mogu da razumem da zelite da prihvatite da ste rumuni,ali se isto tako bojim da cete vec sutra promeniti misljenje i pozeleti da budete nesto drugo...

btw...moje ime je ZLATKO a ne Zlatan ;)

Са првим делом реченице се потпуно слажем.
Тачно је да су најгори они који ни сами не знају шта су. Прецизније они који себе сматрају великим Србима, а када се покрене питање Влаха, онда се напрасно сете да су Власи. Тако да су у зависности од ситуације мало Срби, мало Власи, мало Југословени, мало Европејци, мало љути српски националисти.
Изгледа да је таквима потребнија стручна помоћ него нама који смо, упркос жестокој асимилацији успели да сачувамо националну свест.

Пошто мишљење нисмо променили већ 1500 година, мислим да га нећемо променити бар у наредних 500 година.
Опстали смо ми упркос инвазији Хуна, Авара, Гота, Татара, Турака и иних осталих.
Опстали смо упркос уредбама и прокламацијама да нам се смеју давати имена која не умемо ни да изговарамо како треба.
Опстали смо упркос покушају прања мозга, фабриковању неистина на рачун нашег порекла и наше историје.
Десила се нека врста филтрације, јер су опстали само најбољи. Има нас 40 054 и то је више него довољно. Они који се не сматрају Власима - ни не заслужују да буду Власи!

Извесније је да ће мишњеље променити они који негирају сами себе.

Јер, једном конвертит - увек конвертит!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Zlatko

• Гост
« Одговор #33 послато: 01.05.2007. 00:23 »
Platicu ja vama put do jednog mesta van nase lepe Srbije kako bi vas uverio da su bas vlasi ti koji su jednog trenutka "Veliki Srbi" pa zatim Yugosloveni u novije vreme kada je izjasniti se Srbin tamo postala nezgodna stvar,svi su se poceli izjasnjavati kao vlasi a neki cak i rumunima.
Jednom sam imao cast da prisustvujem organizovanom protestu u jednij evropskoj zemlji povodom nato agresije na Srbiju,i gle cuda sve "vlauce" koje sam licno poznavao sa navucenim sajkacama i kokardama glasno pevaju Srske patriotske pesme.
Radi poredjivanja evo jedne druge price:
Posle svih desavanja u zemlji normalno je da su se i tamo nekada mesoviti klubovi gde su se svi okupljali (hrvati ,srbi,bosanci,makedonci itd.) rasformirali i svakao je sebi organizovao svoj "nacionalni" klub.Pola vlaha je preslo u Srpske klubove o druga polovina su isli u hrvatske i ostale,naravno predstavljajuci se kao vlasi ili rumuni.
E ove druge da sam se ja pitao ...Po povratku u Srbiju opet vidim sa kokardama i kako pevaju Srpske patriotske pesme na slavljima u svojim mestima za koje VI tvrdite da su "vlaska.

Sta su ti ljudi za vas jer ja nemam prave reci za njih !?.Ja nisam nikada, ama bas nikada bio nista drugo nego Ponosan Srbin i u mojim venama tece Srpska krv.

Ван мреже PREDIC

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 1
« Одговор #34 послато: 11.08.2008. 16:56 »
ljudi ja sam od skoro na sajtu ali ovde koliko ja shvatam dobrodosli su svi koi se osecaju kao vlasi{RUMUNI}
Ja sam poreklom iy mesovitog braka mislim otac mi je iz Negotinske slatine a majka sa planine Miroc tj.sa pojate koja se nalazi na kulmi  Kosiste,Ja se osecam pre svega Vlahom{RUMUNOM} svi treba da malo prouce istoriju i da stave prst na celo ko su i odakle su im preci,prema tome Vlasi su starosedeoci na Balkanu i tako ce ostati,deuga je prica sto smo asimilirani i prihvatili veree onih koji su nas osvajali,neka me ispravi autor sajta ako nisam u pravu da smo se savijali u onom pravcu u kom duva vetar.Opste je poynato da Vlasi nisu bili ratnicki narod vec stocari i poljoprivednici.I verujte vise postuju VLAHE U SVETU NEGO SRBE protiv kojih nemam nista licno.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #35 послато: 11.08.2008. 20:08 »

ovde koliko ja shvatam dobrodosli su svi koi se osecaju kao vlasi{RUMUNI}

Ne, nego svi koji se iz bilo kog razloga interesuju za tradicionalnu kulturu i istoriju Vlaha istočne Srbije!

prema tome Vlasi su starosedeoci na Balkanu i tako ce ostati,

To sa "starosedelastvom" je potpuno nevažno, lično mislim čak i da je besmislica, neki prežitak bolećive  nacional-romantike. Sta bi bilo, na primer, da Vlasi nisu "starosedeoci", a to veoma lako može da se dokaže, čak lakše nego što može da se brani "starosedelaštvo"? Na kraju krajeva, sta znači taj pojam, od kog vremena počinje da se računa, s kojom godinom, s kojim dogadjajem? Dalje: koja prava iz toga slede? Jeli možda neka posebna prava, recimo da nekoga ko nije "starosedelac" nekažnjeno prebijete, proterate, otmete mu kuću, imanje, silujete mu ženu, decu? Ili da ne radite ništa, već da čekate da vam sve padne s neba, ili da vam se udeli od ovih koji su "mladosedeoci"? Zar od toga nije važnije kakva vam ekonomija, obrazovanje, kultura stanovanja, odnos prema prirodi, prema susedima, prema drugim narodima, razumevanje, tolerancija, da ne pominjem samopoštovanje i odnos prema sopstvenoj tradiciji, prema svojim običajima, prema svom jeziku i sličnim elementima identiteta ... Zar bi pravi "starosedeoci" osećali stid zbog onoga što jesu?

Lasaţîva đ-aşa comenđe!  :)

Forumu ie đeşchis, cum sa puaće veđa, măi întîń, đi să fiie loc unđe sa puaće scriia in grai! În grai, fraţîie, în grai, că graiu ie ľimba lu mumiľi nuaştre, alu parinţî nuoştri! Să scriie care cum şćiie, care cum puaće! Că dacă pastrăm graiu - lunźim şî traiu, dacă nu, o s-o beľim ş-o să ńi perđem ca śiaţa la chinđiie ... Atunśa n-o să fiie đi ńimica povasta-sta caŕe đi cînd ie casatorit la Balcan!

Nuie đi ńiś o triabă care cît ie đe mult în ţara-sta, numa cît đ-adînc a slubadzît rîdaśińiľi, cît đ-adînc s-a stapînat ... Cînd ńi perđem graiu, cînd ńi ruşînăm đ-aia śe sînćem - ńi sa uscă rîdaśińiľi ş-o să ńe sufľe vîntu-n śeŕ ca pi pana đi gaină ... Śî aia ca pi pana đi gaină jumuľită! 

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!