Аутор Тема: KONSTITUISAN NOVI VNS!  (Прочитано 4137 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
KONSTITUISAN NOVI VNS!
« послато: 20.11.2014. 13:16 »
Ako su vesti tačne, na jučerašnjoj sednici novoizabranog Vlaškog nacionalnog saveta, za predsednika je po drugi put izabran g. Radiša Dragojević iz SPS, a njegov zamenik je Dalibor Orsovanović, član SNS-a. Tako su očigledno SPS i SNS uspešno podelili plen, a kako će izgledati ostale "deobe", ostaje da se vidi! La mulţ ań ku sînataće!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: KONSTITUISAN NOVI VNS!
« Одговор #1 послато: 21.11.2014. 20:12 »
Ako su vesti tačne,
Tačne su!
http://www.youtube.com/watch?v=3unHLaN3_QI
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3unHLaN3_QI[/youtube]

Tako su očigledno SPS i SNS uspešno podelili plen
I ovo može da bude tačno. Šuška se, naime, da je cela stvar dogovorena na vrhu.
Očigledno je da borba protiv "rumunizacije" nema alternativu i da je sve što se čini na tom polju u duhu tradicionalnog, viševekovnog rumunsko-srpskog prijateljstva.

Šteta  samo što je "osvedočeni prijatelj" sa rumunske strane doživeo fijasko na predsedničkim izborima u Rumuniji pa bi nova vlast u  itekako mogla biti zainteresovana za ispunjavanje preuzetih obaveza iz Protokola potpisanog u Briselu 1. marta 2012. godine.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
  • Поруке: 95
Одг: KONSTITUISAN NOVI VNS!
« Одговор #2 послато: 17.12.2014. 23:58 »
BOR - Nakon izbora najužeg rukovodstva u Petrovcu na Mlavi, na sednici u Boru konstituisana su i radna tela Nacionalnog saveta Vlaha, a usvojen je i Statut saveta koji je usklađen sa Zakonom o nacionalnim manjinama.  Prvi potpredsednik saveta je Novica Janošević iz Kučeva aktuelni predsednik Opštine, a imenovana su i četiri potpredsednika. To su Miletić Mihajlović, narodni poslanik iz Petrovca na Mlavi, Miodrag Marković profesor iz Zaječara, Neli Đorđević iz Boljevca i Dragi Damjanović iz Žagubice. Oni su sa predsednikom i zamenikom predsednika Nacionalnog saveta Vlaha članovi Izvršnog odbora, a izbrana su još dva člana ovog tela - Siniša Čelojević iz Negotina i Miodrag Kokelić iz Bora. Na sednici su izabrani i novi predstavnici stalnih Odbora koji su zaduženi za obrazovanje, za službenu upotrebu jezika i pisma i za kulturu, dok će predsedavajući Odbora za obaveštavanje i informisanje biti imenovan na narednoj sednici. Vesna Stanković glumica iz Beograda je predsednik stalnog Odbora za kulturu, za službenu upotrebu jezika i pisma Slobodan Perić, narodni poslanik iz Petrovca na Mlavi, a profesor iz Beograda Slobodan Golubović je imenovan za predsednika stalnog Odbora za obrazovanje vlaškog nacionalnog saveta.
1214 radisa dragojevic rtvbor "Izbor predsednika Odbora Nacionalnog saveta Vlaha za obaveštavanje je odložen za narednu sednicu jer nam je želja da u medijima budemo prisutniji. Da ljudi budu informisaniji o aktivnostima i rezultatima saveta Vlaha i da bude što više emisija na našem lokalnom govoru na celom području gde živi vlaški živalj" – Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha. 
Kada je reč o programu i emisijama na vlaškom jeziku, na sednici Nacionalnog saveta Vlaha rečeno je da Regionalna TV Bor daje značajan doprinos u promociji jezika i kulture Vlaha na ovom području. Na narednoj sednici Nacionalnog saveta Vlaha koja je zakazana za januar sledeće godine trebalo bi da bude formirano i Nadzorno telo saveta, za čijeg predsednika je imenovan Željko Šošokanović iz Zaječara.
Autor: Goran Gramić