Ратко Марковић
СЕДРИК1 УСРБИЈИ
EXEGI MONUMENTUM AERE PERENNIUS.2
Ратку Гољесн3
Центар за културу "Ђорђе Марјановић" Кучево, 2004.
1 Пол Седрик Далије (Paul Cedric Dallier, 1976-2003), француски етнолог и антрополог, асистент на универзитету у Ници – погинуо је у друмској саобраћајној несрећи у Италији на повратку из Србије.
2 Подигао сам споменик трајнији од бронзе. То је стих латинског песника Хорација (Quintus Horatius Flaccus, 65-8. год. пре нове ере) ODE, III, 30, 1.
3 Ратомир Марковић (Ratcu Gol'esîn, 1943, Ракова Бара), професор румунског језика, преводилац у београдском сектору Хидроелектране „Ђердап" из Кладова
НАДА33 НАМИЊЕ РУЧАК34 СЕДРИКУ.
- Придржите, нека је овај ручак:
хлеб, паприкаш и колачи, мекике,
вода из бокала, ракија из полоке35
сок из флаше и чаше и воће,
лепо пролећно цвеће,
свеће и светлост свећа –
све што сам ставила овде на сто
за помен36 Господу Богу,
данашњем дану Светој Недељи –
да нам помажу и да нас чувају!
Све што сам ставила овде на сто
нека је за помен Седрику Јеленином -
када се тако десило и среће није имао,
када је тако морало бити -
да има Седрик ручак од нас,
да зна да мислимо на њега -
да није жедан, гладан и у мраку
наш Седрик на оном свету!
Радоваће се свему овоме што сам спремила
јер ce y његовом крају не намиње.
Придржите, опет, нека је за помен
овај ручак, све што сам ставила овде –
мом Драгету, мом оцу Петру,
стрицу Спасојики37, деди Спасоју,
баби Флоари, свекру Јови
и свим осталим нашим мртвим!
Нека је овај ручак и за здравље свима нама који смо живи!
- Бог да прости!
- Бог да прости!
33 Моја сестра од тетке ( 1952), удова Драгета Јовановића Бјешка из Љешнице, намињала је јуна 2003. године.
34 Жене намињу мртвима храну, пиће, цвеће, свеће, a нарочито оно што су они волели за живота.
35 Боца од 0,5 литра, раније 0,6 литра, то јест пола оке
36 Етнолог Паун Дурлић из Мајданпека скренуо је пажњу нашој научној јавности да се код Влаха у нашем крају не намиње "за душу", већ "за помен" - вероватно зато што постоји веровање да се умрли "само пресељавају" на онај свет и тамо задржавају свој телесни и душевни интегритет као да су и даље на овом свету. Види његов научни рад КУЛТ МРТВИХ КАО ОСНОВА ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ РЕЛИГИЈЕ ВЛАХА, Етнокултуролошки зборник, Књига 1, Сврљиг, 1995, стр. 232-240!
37 Ако у једној породици или ужој фамилији две особе имају исто име, онда млађем припада деминутив од тог имена: Спасојика од Спасоје, Маркуц од Марко, Ануца од Ана итд.