FORUM VLAHA BOR: ISTINA JE TEMELJ LJUDSKOG ISPRAVNOG DELOVANJA

Započeo Vlad, 10.10.2014. 21:25

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Vlad

Poštovani forumaši, prijatelji i povremeni sagovornici Foruma Vlaha,
niko ne može da spori da je ovo teška problematika puna kontroverzi nastalih iz neznanja, loše namere i čuvanja nelustrirane loše prošlosti institucija sistema uz njihovu indolentnost prema vlaškoj zajednici i u ovom trenutku, ali i neobaveštenosti.

Na osnovu konsultacija sa vama, članovima Foruma Vlaha, prihvatio sam i sam da ne treba ići na ove izbore dok se ne raščisti problematika "nečistih" posebnih biračkih spiskova i druge zloupotrebe činjene suprotno zakonu. U vezi s tim potrudio sam se da vam dostavim ovo što imate u prilogu, a sve osim prvog priloga imate odranije.

Sve ovo ima veze sa postojećim POKRETOM VLAŠKOG UJEDINJENJA, čijem formiranju su neki od vas prisustvovali. POKRET je već  prijavio svoju kompletnu listu (br. 3) za izlazak na zakazane izbore. Sinoć je bio sastanak kandidata ovde u Boru kome sam prisustvovao. Jedan od čelnika POKRETA je predložio da ovakav prilog bude dostavljen svima iz POKRETA čije sam majlove imao. Verujem da će na ovaj način da se približimo davnašnoj želji Foruma za početak prevazilaženje krize u vlaško-vlaškom komuniciranju i uspostavljanju poverenja u interesu vlaške zajednice.

Za sutra u 12 h Vlaška narodna stranka dr P. Balaševića zakazala je skup u velikoj sali Hotela "Albo" u Boru na kome će se diskutovati, usglasiti i potpisati jedna deklaracija o neiszlasku na izbore onih vlaških organizacija koje dele takav stav. Pozivam naše članove UO da prisustvuju ovom skupu uz predlog da se Forum Vlaha pridruži toj protestnoj deklaraciji i overi je posle neophodnih korekcija.

Dragomir P. Dragić, predsednik UO Foruma Vlaha

Poštovani/e,

Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine (NSVNM) ne može da deluje bilo kako. Mora da se znaju i saznaju istine o vlaškoj zajednici i da se njihovim promovisanjem bez ostatka, usvajanjem, vrednovanjem i očuvanjem i emancipacijom, razvije i sačuva vlaški etnički entitet. Protivnici toga su svuda oko nas i oni se oslanjaju na bespogovorno čuvanje svega lošeg što nam je u prošlosti činjeno u kontekstu političkog projekta - u suštini kulturocidnog inženjeringa, pa se potiskuje zbog "putera na glavi" i samohvalisanja načelom "pošteno i pravedno", te od vajkada uvažavanja "Milanskog edikta tolerancije" na našem prostoru, odnosno da nije bilo ni programirane asimilacije Vlaha.

U praksi smo kao Vlasi sabijani "u kozji rog "forsiranog neznanja o samima sebi i sprečavanja saznanja", uz ukidanje našeg etničkog pamćenja nametnutom mimikrijskom svešću i drugim marifetlucima, jer drugačije se naš broj na popisu 1961. godine ne bi sveo na samo 1339. To su namerno činile institucije sistema, nacionalne institucija (SPC i SANU) činjenjem i nečinjenjem, politički faktori koji su doskora brisali i negirali postojanje vlaškog etničkog entiteta a sada dominiraju ili hoće da dominiraju u NSVNM, sitni i ambiciozni a primitivnii profiteri iz vlaških redova - bivši seoski panduri, crkveni poklisari ali i mnoga školovana lica kojima je ambicija sputala poštovanje predaka i zaveštanog nasleđa (u govornoj formuli koja prati paljenje i gašenje slavske sveće), te instruirani popisivači bez časti i osećaja odgovornosti koji su nas preveli i prevode nas u ono što nismo, nadalje seoski funkcionerćići, policijski antivlaški doušnici koji su punili dosije "Vlasi" u Zaječaru i drugde, zatim prosvetne vlasti koje nisu zaustavile zabranu vlaškoj deci da govore vlaški a ukidale su pripravni razred, ili u udžbenike nisu uneli makar neko od imena  vlaških velikana poput Paula Matejića iz Melnice - jednog od tri najpoznatijih megdandžije iz Prvog srpskog ustanka (druga dvojica su bili Hajduk Veljko i Jovan Kursula), dakle makar tog homoljsko-mlavskog vojvode - junaka sa Ivankovca, Deligrada i Čegra, jedinog koji je pritekao vojvodi Sinđeliću sa svojim Vlasima u pomoć i spasio topove sa Čegra, koga je opevao Njegošev učitelj Sima Milutinović Sarajlija u poemi o boju na Ivankovcu. Naravno da nisu nedužne ni lokalne vlahofobne (vlahomrzne) vlasti zbog kojih u 18 opština istočne Srbije postoji samo jedan jedini "vlaški kutak" (u Boru) a prethodni promovisan u Zaječaru je brzo ugašen, ali zato nema nijedne vlaške ulice u istočnoj Srbiji iako postoje u Zagrebu na Ilici i u Pragu na Hradčanima. Naravno da su to zakuvali nacionalisti i šovinisti - među njima i istoričari, koji bi da ukinu vlašku zajednicu ili da je prevedu žednu preko vode u ime "viših ciljeva" i tobožnjeg "srpskog patriotizma" i sprečavanja "separatizma"(!). Došlo se do toga da ne-Vlasi i ne-Vlahinje mogu da budu članovi i članice NSVNM što će biti dobro, "pošteno i pravedno" kada u nacionalnim i narodnim srpskim vijećima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, te Rumuniji i drugde budu ne-Srbi i ne-Srpkinje tobože zabrinuti za srpsko etničko, jezičko i kulturno preživljavanje. Jasno se da zaključiti da što važi za druge, u Srbiji nije važilo za Vlahe, koliko to nijekali pojedini inkompetentni o ovoj temi domaći ministri iz prošlosti i sadašnjosti.

Doživeli smo i sramotu da nas promotori vlaškog "novogovora" podučavaju u svojim reformskim nakanama inspirisanih od vlasti, "koje se ne mešaju u vlaške poslove jer Vlasi imaju NSVNM", uče da "Vlasi govore slovenskim dijalektom, mešanim sa lošim latinskim".  To se dokazuje angažovanjem ruskih ko zna kakvih slavista, iako istinu veoma dobro znaju romanisti iz Balkanološkog instituta SANU, tu pored nas, koje takva škola posebne fele državnih Vlaha zaobilazi. To je valjda lek od izmišljene opasnosti od "rumunizacije" Vlaha jer je trebalo da se zbriše zajedničko etnogenetsko poreklo Vlaha i Rumuna i narodni jezik koji se ne uči u školama sa obe strane Dunava, ali se još uvek govori, pa se zato ovdašnji Vlasi lako sporazumevaju sa Rumunima i Moldavcima o običnim svakodnevnim stvarima odavde do Djestra i Černauca!

Ne može se zbristai zajednički vlaški i rumunski isti godišnji narodni kalendar sa svim onim svečarskim danima i obeležjima za koje se kod Vlaha kaže "ašćea sînt săbătorilji noaštre, Sîrbi nu lje au" - ovo su naši svečarski dani Sbi ih nemaju (npr. Drăgobjaće, Ropăćin, Mătkălău, ...) niti da se naziv za vlaški jezik koji glasi "ljimba rumînjaskă" prekrsti u "ljimba vlahă" krajinskih reformatora, dok u tobožnjem udžbeniku te "špekulativne škole neznanja" stoji negramatički"vlaha"(!). Možda još nisu saznali da u vlaškom ima pet padeža, kao i kako se razlikuje srednji rod od muškog i ženskog roda. U skladu sa novogovornom namerom"normiranja jezika", podržanom od ko zna kojih domaćih vlasti i centara moći, ide se i na promenu našeg etnonima Rumîn/Rumăn na vlaškom u Vlah na tom "novovlaškom", suprotno našoj narodnoj leksici, etici i moralu. Dotle su nas doveli "jezikoslovci" iz prethodnog NSVNM i hoće još jedan mandat!

Zaista, tema je veoma teška i traži mnogo truda da se savlada, ali i čišćenja od prljavog taloga, kao u obrednoj pesmi Kîrlăljesa - sîtă rară ješ afară; sîtă djeasă tună-n kasă!

Navešću dve narodne poruke i pouke - onu o prokletstvu za takve koje napuste svoj jezik i treba je pogledati u himni (Dimandarea Părinteaskă, u slobodnom prevodu Predački Zavet) naših dalekih rođaka, konstitutivnog dela naroda u Republici Makedoniji, makedo-Vlaha, Armana, ali i onu našu koja je jedina sačuvala rimski naziv za imperatora u evropskoj narodnoj leksici dok ga nije oživeo Napoleon u svom samokrunisanju.Treba je pamtiti i osećati: Kălă Kălăljină / Fată dje Rumănă / Dje Rumîn bogat / Vică dje împărat! Eto koji su nam rodonačelnici! Valjda nam je to ostalo od istorijskog rođenja kroz "romanizaciju" oktroisanu Ediktom cara Karakale 11. jula 212 godine nove ere (Constitutio Antoniniana), vlaškog rođendata otkado datira i vlaško pravo CIVIS ROMANUS SUM, iz čega se rodilo naše romaničko ime koje bi da neki novo-Vlasi, državni Vlasi, ukinu!

Quo Vadis Srbijo, Quo Vadis Vlasi, odnosnu kako da ubrzamo naš zajednički putu u EU a da ne izgubimo dušu!?

Dragomiur P. Dragić, dipl.inž.maš., predsednik Foruma Vlaha (najstarija vlaška NVO, osnovane 11. jula 1992. godine)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân