Аутор Тема: Čovek koji vodi Vlaški nacionalni savet, a ne zna vlaški ;)  (Прочитано 3637 пута)

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
  • Углед: +0/-0
Čovek koji vodi Vlaški nacionalni savet, a ne zna vlaški ;)
« послато: 25.08.2014. 09:01 »
Dragan Balasevic, potpredsednik NACIONALNOG SAVETA VLAHA Srbije odgovara na neka aktuelna pitanja o vlaskoj manjini...
U ulozi reportera: Dragan Gligorijevic, predsednik Medjunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva
Kamera: Bojan Pandurovic

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Es9Kp0tWCaY#t=71[/youtube]

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Čovek koji vodi Vlaški nacionalni savet, a ne zna vlaški ;)
« Одговор #1 послато: 25.08.2014. 10:05 »
Na stranu to što ne zna vlaški, ima sada "gramatiku" i "vuorbarj" pa će naučiti, (pa će onda pisati o svadbama i drugim narodnim običajima koliko mu volja!) ali je problem ovoga gospodina, kao i ostalih koji su kreirali politiku VNS-a u proteklom periodu, što bez treptanja  izgovara neistinu, a neistina je golema da je njihov stav po pitanju jezika podržao ovaj ili onaj naučni institut, jer NIKO, AMA BAŠ NIKO od učenih ljudi iz oblasti lingvistike, koje su oni muvali, mamili i ubeđivali, nije hteo ni da čuje za njihovu ideju o "standardizaciji" i drugim stupiderijama, a nekmoli da stane iza toga, ili na bilo koji način "pomogne" ... To oni kriju ko zmija noge, jer je većina njih svesna da je sve ovo ujdurma šarlatana koja će da traje koliko i vlast, kojoj ponižavanje Vlaha ide na ruku.

Treba obratiti pažnju na jedan detalj koji on s ponosom otkriva, a koga bi se pametan aktivista u oblasti manjinske politike stideo: on nije samo član vladajuće mutantske ESENES partije, on nije samo čovek iz njenoga vrha, već je on - ni manje ni više - savetnik predsednika Nikolića lično! Ne čudi, jer kakav nam je predsednik, takava mu je savetnik. Kad se ovaj fakat ukrsti sa "manjinskim profilom" ovog po položaju drugog čoveka najvišeg organa vlaške samouprave, jasno je ko dva i dva čemu zapravo ovoj državi služe nacionalne manjine, i koja se sprdnja tera sa njihovim ustavnim pravom na afirmaciji svoje etničke posebnosti!

Gospodin Dragan Balašević je po formaciji samo jedan od esenes botova, poslat u VNS sa strateškim zadatkom da ubrza ono što Nacionalni savet po definiciji treba da uspori: asimilaciju!

K tome kad se doda da na samome čelu vlaške Vlade stoluje Crnogorac, aparatčik ESPESA, da je siva eminencija Saveta takođe visoki činovnik ove partije, jasno je koje su šanse imali Vlasi da artikulišu neku samosvojnu političku praksu.

Ako se pak vratimo na prelomne trenutke nastanka Saveta, i na kadar koji mu je udario temelje, dolazimo takođe do poraznog saznanja da je tada preko dvojice čelnih ljudi: Ž. Lazića i I. Glišića, jedna druga moćna srpska stranka - Deomkratska - Vlasima "uterivala" etničku samosvest, i dresirala ih u oblasti korišćenja "deomkratskih prava" na očuvanju etničkog identiteta.

Tako se, zapravo, pokazuje da je u Srbiji od samoga početka na sceni politička sprdnja sa pravima nacionalnih manjina, a to što vlaška manjina bez roptanja prihvata da na ovaj način bude ponižavana, samo pokazuje da je njeno etničko jezgro strošeno, da je njen etnički instinkt otupeo, da je njena etnička svest mutiralai, a da je njen etnički ponos rashodovan i zamenjen kvazi-patriotizmom, što sve skupa znači da je asimilacija u potpunosti uzela svoj danak, noćak, jutrak i večerak!

Zašto se onda na ovu komediju i dalje bacaju narodne pare, bog će znati?!
 :-\   

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
« Одговор #2 послато: 25.08.2014. 21:54 »
Ako se pak vratimo na prelomne trenutke nastanka Saveta, i na kadar koji mu je udario temelje, dolazimo takođe do poraznog saznanja da je tada preko dvojice čelnih ljudi: Ž. Lazića i I. Glišića, jedna druga moćna srpska stranka - Deomkratska - Vlasima "uterivala" etničku samosvest, i dresirala ih u oblasti korišćenja "deomkratskih prava" na očuvanju etničkog identiteta.

Paune, nikakvog uterivanja "etničke samosvesti nije bilo", obzirom da sam zajedno sa Živom činio manjinu u pomenutom  Savetu. Nije lepo da korisnici sredstava predhodnog Saveta, pod sloganom "dresiranja demokratskih prava", ismejavaju Živin i moj rad. Postavlja se pitanje, Paune: Na šta su potrošena sredstva data u svrhu "naučno-istrazivackog rada i publikacije knjige?" Možda je to razlog za "uterivanje i  dresiranje" etičke samosvesti.  :-\

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #3 послато: 25.08.2014. 22:12 »
Na stranu to što ne zna vlaški
Na stranu što ne zna vlaški, ovaj ne zna ni srpski  :-[
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #4 послато: 25.08.2014. 22:57 »
... nikakvog uterivanja "etničke samosvesti nije bilo", obzirom da sam zajedno sa Živom činio manjinu u pomenutom  Savetu.

Jedan od gospode pomenutih imenom i prezimenom bio je predsednik Saveta, a drugi nešto kao ministar kulture, obojica, dakle, "neuticajna manjina",  :-[ a obojica pritom i visokorangirani članovi DS. Toliko o njihovoj politici u VNS, kao nezavisnoj od uticaja tada moćne Demokratske stranke!

Postavlja se pitanje ... Na šta su potrošena sredstva data u svrhu "naučno-istrazivackog rada i publikacije knjige?" Možda je to razlog za "uterivanje i  dresiranje" etičke samosvesti.

Knjiga za koju se interesuje gospodin koji postavlja ovo pitanje, i to u sumnjičavoj formi "postavlja SE pitanje", izašla je oooodavno, i u medjuvremenu je prevedena i na engleski i na rumunski jezik, pa bi valjalo da se gospoda o tome nekako obaveste. A knjiga u svojoj preambuli, kao što je red, raznosi po sveti i taj fakat, da je - u nizu drugih - i VNS dao svoj doprinos. Doduše, projekat o kome je reč, uveliko se odvijao već četvrt veka pre nego što je VNS formiran.

Inače, vredi obelodaniti sledeći razgovor u povodu finansijske podrške projektima koje je vodio pisar ovih redova sa dvojicom čelnih ljudi tadašnjeg Savete, za koje se ni u jednom trenutku nije mogao steći utisak da su "manjina". Naprotiv.

Mesto: Blizna, zaselak Rudne Glave.
Abijent: kafana "Balić"
Akteri: pomenuta dvojica, jedan u ulozi "ministra" za kulturu i srodne oblasti, drugi predsednik Saveta, i kao treći pisar ovih redova.

Osoba u ulozi "ministra": Mi smo spremni, gospodine (pa ime moje malenkosti), da finansiramo Vaš projekat, i u te svrhe dogovoril smo se da Vam prenesemo sredstva u iznosu od 50.000 dinara!
Pisar ovih redova: (šoknut izlivom ove velikodušnosti) Koliko?
Osoba u ulozi "ministra": Pa 50000, ne stojimo baš najbolje sa sredstvima.
Pisar ovih redova: (neuljudan, kakvog ga je bog dao, prsne u smeh) Uf, baš vam hvala! Znate šta, više ja godišnje ukradem za teren iz tašne moje penzionerke, nego što ste vi spremni da mi date!
Osoba na funkciji predsednika Saveta: (posle neprijatne pauze) Ček, bre, Ivice, pa čovek je u pravu! Ta suma je stvarno smešna! Daj da mu se prenese 200 000!

Tako je na kraju i bilo!
Vredi znati, da se ne bi opet postavljalo nek sumnjičavo pitanje, da su sredstva otišla najvećim delom na terensko prikupljanje građe, koja je - po svim pravilima etnološke dokumentalistike, uredno obrađena i sistematizovana, i na taj način postala deo kulturne baštine sačuvan za naredne generacije.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #5 послато: 26.08.2014. 12:05 »

Na stranu što ne zna vlaški, ovaj ne zna ni srpski  :-[

Da nam ne promakne nešto važnije: naš čovek tvrdi da za razliku od vlaškog, koji ne zna, tečno govori francuski, a sagovornik ga teši da francuski i vlaški imaju dosta sličnosti, sa čim se naš čovek slaže. Ne čudi to, jer obojica, usled nepoznavanja vlaškog, ne mogu ni govoriti o njegovoj sličnosti sa rumunskim. Tako se protežira podanički podobni politički voluntarizam, laicizam i šarlatanstvo, sve u cilju da se i dalje ponižavaju Vlasi, čemu zamašan doprinos daje i jedna grupa Vlaha, kojima je ovo dalo priliku da njihove "pisanije" ugledaju svetlo dana, iako bi u normalnim prilikama bile sve redom odbačene kao stupiderija. Od sve stručne i naučne spreme ona ima jeftin kalkultar, kupljen u obližnjoj kineskoj radnji, kojom računa koliko će joj cvancika zapasti kao milostinja iz gazdine kese, kome ona služi podvita repa! Rodonačelnik "radaničnizma", sa Floruma odbegli g. Caslau Radukanovic, poturio je na Fejzbuk izvode iz svoga rečnika, kojim treba da da "naučnu podlogu" za opavdanje "ljimbe vlahă", sve uporedne primere u po običaju smušenim etimologijama, daje na osnovu komparacije vlaških i francuiskih reči!  A puna i prava i ubitačno temeljna analiza onoga što na srpskom jezik zovemo "vlaškim jezikom", na vlaškom "l'imba rumîńaskă", može se videti ovde: http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/romrum.php Kontrolu ove metode treba vršiti tako što će se pomno proveriti svako pozivanje na rumunsku literaturu, za rumunski književni jezik i njegove dijalekte na području Rumunije, a svaka vlaška reč na licu mesta na kome je ona zapisana! Dakle, isto onako, kako to već nekoliko godina uzastopno radimo mi koji smo se opredelili da slušamo kako Vlasi govore, jer je govornik jezika stub svake jezičke nauke, i subjekat svake jezičke politike. A mi već nekoliko godina slušamo samo njih, i nikoga drugog.       

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
« Одговор #6 послато: 26.08.2014. 12:15 »
Jedan od gospode pomenutih imenom i prezimenom bio je predsednik Saveta, a drugi nešto kao ministar kulture, obojica, dakle, "neuticajna manjina",  :-[ a obojica pritom i visokorangirani članovi DS. Toliko o njihovoj politici u VNS, kao nezavisnoj od uticaja tada moćne Demokratske stranke!

Kostur pomenutog NSVNM cinili su clanovi VDSS-a(Vlaske demokratske stranke Srbije). Moja malenkost i Zivoslav Lazic,kao sto kazes jesu bili visokorangirani clanovi DS-a. Mogu sa sigurnoscu da kazem da je to koristilo zajednici u DATOM TRENUTKU.Na zalost,upravo iz uskogrudnih potreba pojedinih clanova saveta i uskointeresnih potreba pojedinih clanova zajednice (da se ne zaboravi ko je odgovoran za" maliganitet" i promovisanje raznih SIGMI,DPASULJONI), Zivini i moji predlozi nisu prosli. Jedan od tih predloga je i finansiranje tvog naucno-istrazivackog rada.Radi se o cifri od 1000 000 dinara. Za razliku od Vase generacije koji su  bili clanovi JULA I Socijalisticke partije ,ciji je jedini cilj bio granica Karlobag -Ogulin -Virovitica i pljacka drzave.
Ja, kao mladic od 25 godina,nasao sam nacin da se problem finansiranja tvog naucnoistrazivackog rada nadje kao tema na sastancima NSVNM.
Budi siguran da su jedino "uterivaci demokratije" Zivoslav Lazic i Ivica Glisic bile osobe u NSVNM ,koje su podrzavale tvoj rad.
Kandidatura za NSVNM je bila moja licna i moralna potreba da se pokrene zajednica i odupre asimilaciji.Demokratska stranka je prema vlaskom pitanju imala drugi pogled.Starijim  generacijama Vlasko pitanje je bilo isto kao i pitanje  lanjskog snega.

Knjiga za koju se interesuje gospodin koji postavlja ovo pitanje, i to u sumnjičavoj formi "postavlja SE pitanje", izašla je oooodavno, i u medjuvremenu je prevedena i na engleski i na rumunski jezik, pa bi valjalo da se gospoda o tome nekako obaveste. A knjiga u svojoj preambuli, kao što je red, raznosi po sveti i taj fakat, da je - u nizu drugih - i VNS dao svoj doprinos. Doduše, projekat o kome je reč, uveliko se odvijao već četvrt veka pre nego što je VNS formiran.

Kada se korisnicima daje srestvo za rad,onda se po zavrsetku projekta pise finansiski izvestaj. Ocigledno da niste znali adresu sedista NSVNM,ili su devedesete i julovsko-socijalisticka doktrina,po principu "svacije i nicije" ostavile dubok trag u neprihvatanju tadasnjeg rukovodstva NSVNM,taboze jer su u sastavu pomenutog NSVNM dva clana bila visokorangirani clanovi Demokratske stranke. :-\   

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #7 послато: 26.08.2014. 12:48 »

Kada se korisnicima daje srestvo za rad,onda se po zavrsetku projekta pise finansiski izvestaj.

Tačno, ta kritika stoji, ila ja sam se svesno odlučio - iako sam bi sačuvao svaki račun o utrošku dobijenih sredstava, da takav izveštaj podnesem na svoj način. 
To jest, na najuverljiviji mogući način da su sredstva namenski utrošena.

A za ovakve izlive, koji govore o nekoj vrsti moždane dijareije, ljubazno molim rukopisca da to radi na onom mestu, gde posle takvih izbućaka vaspitan čovek pušta vodu: 

Za razliku od Vase generacije koji su  bili clanovi JULA I Socijalisticke partije ,ciji je jedini cilj bio granica Karlobag -Ogulin -Virovitica i pljacka drzave.

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
« Одговор #8 послато: 26.08.2014. 14:32 »
Paune,sto se mene licno tice, tvoj rad nema cenu,pa ni 10 000 000 necega ne kosta trud i vreme koje su ulozio u istrazivanju vlaske zajednice. Potrudi se da publikujes to sto radis umesto da seces grane prijateljstva osoba, koju su ti dali iskrenu podrsku tokom proteklog vremena.  >:(

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #9 послато: 26.08.2014. 14:49 »

... umesto da seces grane prijateljstva osoba, koju su ti dali iskrenu podrsku tokom proteklog vremena.

Ne sečem nikakve grane, jer ne sedim na grani već oduvek stojim čvrsto na zemlji, samo sam ponekad primoran da se branim od:
- ružnih insinuacija: da sam recimo novcem VNS-a platio sudske troškove, u sudskom procesu koji sam izgubio (obe stvari su potpuno netačne!)
- neumesnih aluzija: da sam recimo rumunski agent koji radi na rumunizaciji vlaha, (što mi je krivo, jer bi mi rumunska špijunska legitimacija pomogla da se malo duvam kod ljudi sa kojima ispred prodavnice pijem pivo, dva puta mesečno, kad primim penziju!)
- podlih podmetanja: da za to recimo primam novac (što mi je najžalije, jer bih se onda mogao ravnopravno nositi sa penzionerima iz Rudnaik bakra u plaćanju tura!),
- užasnih izmišljotina: da sam recimo formirao vlaški naoružani odred Žutih beretki i da iz Rumunije švercujem oružje rad podizanja Prvog vlaškog ustanka... (što mi je krivo, jer bi to znanto podiglo ugled mojoj srozanoj vojnoj karijeri, budući da me je JNA išutirala posle 6 meseci zbog kamena u bubregu, i ostali vojni rok sam morao da odslužim u visokom činu komandira jedinice Civililne zaštite u mojoj radnoj organizacji (gde su mi "voljnici" bili trtasta kuvarica, ložač u kotlarnici, dve čistačice naoružane metlama do kukova, i još troje nastavnika, koji su, kao i ja, bili škartirani od strane JENEA! Uzred, to sa Žutim bertkama da je istina, jednoga dana bi mi sigurno donelo neku filmsku seriju u kojoj bih, kao glavni lik, bio prikazan kako obnoć blisko, tesno i neposredno, iz uzdahe obostranog zadovoljstva, ideološki obradjuem ženske pripadnice ove brigade, jer one, bez ozbiljne ideološke obrade, teško da bi išta dale od sebe za "opštu stvar", a još manje na sebe! Takva su od uvek bila pravila gerile!)
- itd itd idt

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
« Одговор #10 послато: 26.08.2014. 15:27 »
Insinuacije su sastavni deo zivota. Tako da svako ko nesto radi, bilo drustveno korisno ili ne,podlozan je napadima ne radnika.
Ja se rukovodim onom narodnom:"Za dobrim konjem prasina se dize". Tako da me insinuacije ne doticu.Pozdrav i sve najbolje