Аутор Тема: Naprednjaci u akciji -Pok. Vlaš. ujedinjenja osnovao gradski odbor u Požarevcu  (Прочитано 1985 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Pokret Vlaškog ujedinjenja osnovao
gradski odbor u Požarevcu

Juče je u Požarevcu osnovan gradski odbor Pokreta Vlaškog ujedinjenja. Ovo udruženje zastupljeno je i u Republičkoj Skupštini kroz poslanika Slobodana Perića, koji je ujedno i predsednik ovog pokreta.

Neposredno pred početak Osnivačke skupštine koja je održana u Maloj Sali Centra za kulturu u Požarevcu, Perić je medijima ukratko objasnio cilj njihovog političkog delovanja.
- Pokret je osnovan prošle godine i delujemo kroz formu udruženje građana. Trudimo se da animiramo sve Vlahe u Srbiji kako bi ih ujedinili i obezbedili bolji život kroz ekonomski razvoj onih krajeva gde žive. U istočnoj Srbiji možemo danas videti velike kuće sa malo ljudi jer su svi mladi otišli u inostranstvo. Razlog tome je što se u prošlosti u te krajeve malo ulagalo i to želimo da promenimo. - kazao je Perić.

Pored simpatizera pokreta i gostiju iz ambasade Rumunije, na skupu su bili prisutni i načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić kao i predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović koji se i obratio skupu.

- Doprinosom viđenih ljudi iz svojih redova u prošlosti, Vlasi su dokazali svoju ljubav i lojalnost državi Srbiji što i mi ovde u Požarevcu ne zaboravljamo. Zato ovde, sa ovoga mesta u svoje lično ime, ali siguran sam i u ime svih odbornika vam želim srećan početak rada gradskog odbora. Poručujem vam da pažljivo osluškujete potrebe i predloge građana Požarevca koji vas podržavaju. Tako ćemo svi zajedno u multietničkoj sredini kakvu imamo ovde nastaviti da dokazujemo da su različite nacije, nacionalnosti i veroispovesti prednost koju trebamo čuvati i negovati. - kazao je Spasović.

Tokom osnivačke skupštine izabran je i predsednik požarevačkog gradskog odbora. Tu funkciju će u Pokretu Vlaškog ujedinjenja u narednom periodu obavljati Dejan Ilić, koji je do aprila 2010. godine bio na mestu načelnika Gradske uprave Požarevca.

izvor:
http://www.ebranicevo.com/pozarevac/politika/vest/3573/pokret-vlaskog-ujedinjenja-osnovao-gradski-odbor-u-pozarevcu.html
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Naprednjaci u akciji ...
« Одговор #1 послато: 19.06.2014. 10:13 »
Fînka je, kum sa šćije, uomo-sta în partija lu Vučić, đin asta lukru sa vjađe śe are đi gînd SNS, kum să tunje-n în aljiaźire đi VNS, šî să pună mînjilji pi jel, đi sî puată să puarće Rumînji đi nas ka pi vită kîpijată! Đ-aja momjesk lumja numa ku povasta »ekonomikă« da pitulă ka šărpi piśuarilji śe ginđesk đi alalće nakazurj ś-a kadzut pi kapu lu Rumînj đin Srbije, înśepînd đi la numilji nuostru, śe sînćem: Rumînj, kum nj-a lasat stramošî nuoštri, or »Vlaś« kum nji fak đi rîs »vlaškenjorci« kare a tunat în macu kuruluj alu ... sî nu im bumbi la tastatură, skriind numilji lor ... or: dar noj vorbim rumînjašće, or »vlašašće«, kum PUGANJIJLJI învacă kopiji noštri la škuală!

Kînd pućarja śe o are SNS, adunăm ku pućarja lu SPS, kare anji aj trjekuc vadzurăm kum a »purtat« VNS, pućem inga akuma să veđem śe propast nj-ašćată ku VNS-u al nou!

Jastă kiće-va lunj, đi kînd văd kîtă otravă VNS a bagat în lumja nuastră, kînd văd śe orbjec s-a-npujat š-a ješît đi pi supt pomînt să nji »puarće«, šî kînd văd kă NJIMA PI LUMJE nu măj vorbjašće rumînjašće, da »skrisu« njiś să nu pumenjim! - îm vinje-n gînd să apuk k-o »peticije« ... să nji lasăm đi pîrdanjika đi »minoritacije«, kă sa vjađe frumuos kă Rumînji nu sînt KRJESKUC đ-aša lukru, ši să nji skrijem tuoc ka Sîrbi! Sînt sigurat kă la mulc inš atunśa o să vină injima la luok! Da măj mulc đin ij o să fije "rumînji" kare s-a kakat pi ljimbă, šî ku gura pljină đi ... spun kă sînt akuma "vlaś" ...
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Naprednjaci u akciji ...
« Одговор #2 послато: 19.06.2014. 20:39 »
đi sî puată să puarće Rumînji đi nas ka pi vită kîpijată! Đ-aja momjesk lumja numa ku povasta »ekonomikă« da pitulă ka

Cănd am fost mic am auḑît dă la ai batrîń ca spuńeau: "L-al sărac şî iapuru îş ascuće pula".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Program Pokreta vlaškog ujedinjenja
« Одговор #3 послато: 21.06.2014. 14:27 »
Program Pokreta vlaškog ujedinjenja, ili: