Vesti:

SKANDAL U NACIONALNOM SAVETU VLAHA:
 ODLUKA O "STANDARDIZACIJI" DONETA NA TEŠKOJ OBMANI ČLANOVA,
 JER SU IZJAVE DVOJICE UGLEDNIH NAUČNIKA O VLAŠKOM JEZIKU - IZMIŠLJENE!
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=2080.msg8881;topicseen#msg8881

Glavni meni

Roman sau Vlah

Započeo Profesorko, 21.02.2014. 09:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Profesorko

       CINE ESTE OFICIAL ETNIC ROMÂN ÎN SERBIA ŞI CINE NU
clarificarea termenilor de ,,român" şi ,,vlah" sub raportul etnicităţii -

Pentru clarificarea situaţiei confuze privind apartenenţa la etnia română, autorităţile române AR TREBUI SĂ ÎNTREPRINDĂ URGENT URMĂTOARELE MĂSURI:

1) ROMÂNIA să ceară tuturor viitorilor studenţi bursieri de la facultăţi româneşti dovada că la primăriile din Serbia s-au înregistrat ca etnici români (este o procedură foarte simplă în Serbia şi se poate face oricând, în fiecare zi lucrătoare a anului);
2) ROMÂNIA să ceară dovada că s-au înregistrat ca etnici români în Serbia pentru toţi cei care vor depune dosare de finanţare la DPRRP, ICR, MEN, consilii judeţene, consilii locale, Biserica Ortodoxă Română etc.
3) ROMÂNIA să simplifice procedurile de acordare a cetăţeniei etnicilor minoritari din Serbia, care se declară oficial ca români la primăriile din Serbia;
4) ROMÂNIA să intervină în continuare şi cât mai serios pe cale diplomatică pentru respectarea drepturilor tuturor celor minoritarilor din Serbia care solicită ore de limba română în şcoli, care cer legalizarea funcţionării bisericii române pe întreg teritoriul Serbiei sau cer respectarea altor drepturi ale lor (ca etnici români conform legislaţiei sârbeşti şi internaţionale).

În Serbia, cei care consideră că aparţin unei minorităţi etnice, sunt chemaţi să se înscrie, la primării, pe listele speciale de vot ale unui consiliu naţional. Înscrierea se poate face oricând şi este personală.
Iată în link-ul ataşat mai jos FORMULARUL de înscriere la primării pentru etnicii români, care este în acelaşi timp şi pentru înscrierea în lista electorală a minorităţii naţionale române din Serbia:
http://www.ljudskaprava.gov.rs/index.php/yu/nacionalni-saveti-normativa/110-zahtev-za-upis-u-posebni-biracki-spisak
Cererea trebuie să fie scrisă, completată lizibil cu datele de pe documentul de identitate şi se depune direct sau prin poştă (indicat ar cu confirmare de primire) la autoritatea administrativă a administraţiei publice locale, în funcţie de locul de reşedinţă (Zahtev je potrebno odštampati, čitko popuniti podacima iz lične karte i dostaviti neposredno ili poštom organu uprave jedinice lokalne samouprave, prema mestu prebivališta).
Cei care se consideră români dar au fost până acum pe listele electorale vlahe trebuie să completeze mai întâi FORMULARUL de ştergere din lista electorală a minorităţii naţionale vlahe (vezi link-ul de mai jos):
http://www.ljudskaprava.gov.rs/index.php/yu/nacionalni-saveti-normativa/109-zahtev-za-brisanje-iz-posebnog-birackog-spiska
Cererea trebuie să fie scrisă, completată lizibil cu datele de pe documentul de identitate şi se depune direct sau prin poştă (indicat ar cu confirmare de primire) la autoritatea administrativă a administraţiei publice locale, în funcţie de locul de reşedinţă (Zahtev je potrebno odštampati, čitko popuniti podacima iz lične karte i dostaviti neposredno ili poštom organu uprave jedinice lokalne samouprave, prema mestu prebivališta).

În Serbia doar dacă românii/rumânii/vlasii/vlahii din Serbia de Răsărit se declară de etnie română la primăriile din satele lor îşi pot apăra drepturile lor (de către ei, de către România sau de către forurile internaţionale): 
- la ore de limbă română în şcoli; 
- la ridicarea şi funcţionarea bisericilor româneşti; 
- la activităţi culturale româneşti finanţate de Serbia, România, UE; 
- la utilizarea limbii române în viaţa publică; 
- pentru obţinerea de reprezentanţi direcţi în consiliile locale, în consiliile şcolare, în consiliile locale interetnice, ale instituţiilor culturale;
- etc.


A trecut vremea polemicilor istorice şi lingvistice!
Acum este vremea actelor juridico-administrative conform legislaţiei sârbe şi internaţionale de autoidentificare etnică!
În Serbia, în 2014, se vor organiza alegeri secrete şi directe pentru consiliile naţionale ale minorităţilor naţionale. Pot vota şi candida la pentru Consiliul Naţional al Românilor din Serbia toţi cei care se înregistrează (până la data votului) ca etnici români la primăriile din Serbia.
Cei care se înregistrează ca vlahi/vlasi pot vota şi candida doar pentru Consiliul Naţional al Vlahilor, care juridic şi faptic desemnează (din păcate) o etnie distinctă.
În Serbia, legea permite trecerea de la o etnie la alta, prin înscriere directă la primării. Acest principiu este corect doar în aparenţă pentru că libertatea de auto-exprimare nu poate să substituie adevărul sau realitatea! Este însă un fapt de care trebuie să ţinem cont!
Extrapolând şi în privinţa limbii sârbe şi a limbii croate lingviştii pot avea dubii dacă sunt două limbi sau una singură (sârbo-croata); în sens juridic însă nimeni nu mai contestă că unii sunt sârbi şi alţii croaţi. Aceeaşi distincţie există în Serbia şi între etnia română şi cea vlahă pe care orice cetăţean sârb este liber să şi-o declare/asume.
Ar fi o iluzie (a unor copii naivi) să sperăm că Serbia va obliga consiliul vlah (ales prin vot secret şi direct de cei care s-au declarat etnici vlahi/vlasi) să ceară recunoaşterea limbii române literare!
Încurajăm aşadar pe etnicii minoritari din Serbia, care se simt români, să oficializeze la primăriile de care aparţin completarea formularului/formularelor de mai sus!
Nu încurajăm absolut deloc ,,strategia", dovedită ca fiind greşită (după părerea multora chiar duplicitară), a unora dintre cei mai carismatici şi activi lideri din Serbia de Răsărit, care au intenţia de a candida în continuare pe listele consiliului vlah şi care astfel doresc să-i convingă pe oameni să nu se declare români ci vlahi/vlasi. Scopurile şi jocurile politice (la vedere sau de culise) nu ne interesează decât dacă este vorba despre etnici ROMÂNI! Nu se mai poate tolera situaţia conform căreia unii lideri utilizează termenul de VLAH doar în Serbia, iar când trec Dunărea în România, eventual după finanţare, devin brusc ROMÂNI! Statul sârb face diferenţa clară între ROMÂNI şi VLAHI! Ne place sau nu ne place asta e realitatea! Dacă unii aleg să se declare vlahi şi îndeamnă pe minoritari la acest lucru o fac ÎN SCOPURI POLITICE ŞI ELECTORALE (pentru voturi la alegerile locale şi parlamentare)! Foarte bine, sunt liberi să facă acest lucru, dar atunci să nu mai vină în România cu cioara vopsită pretinzând că sunt români şi că au inventat o nouă traducere conform căreia VLASI egal RUMÂN! Fals, orice traducător autorizat din/în limba sârbă va traduce VLASI cu VLAH/VALAH şi RUMUNIJE cu ROMÂN, fără să confunde termenii între ei, sau mai grav, să scoată de la ,,naftalină" termenul arhaic de RUMÂN! Cu atât mai fals, pentru că statul sârb nu face ECHIVALENŢA între etnici români şi vlahi, ci face o DISTINCŢIE  clară! Liderii care fac propagandă (deschisă/ascunsă) pentru etnia vlahă aduc deservicii minorităţii româneşti! E problema lor şi opţiunea lor! Sunt liberi să facă ce doresc! Dar nu în România ci doar în Serbia!   
Prima întrebare a oricărei instituţii din România sau al oricărui prieten al românilor din Serbia către cetăţenii sârbi de etnie minoritară ar trebuie să fie: TE-AI ÎNREGISTRAT CA ETNIC ROMÂN LA PRIMĂRIA TA DIN SERBIA?
Ne va fi greu să facem acest lucru cu unii prieteni vechi dar trebuie să fim consecvenţi cu acest principiu pentru a nu investi timp şi suflet în amiciţii cu persoane care le cer compatrioţilor să nu se declare români! Le va fi greu să pună această întrebare inclusiv unor jurnalişti, cunoscători ai situaţiei românilor din Serbia, dar vor trebui să se conformeze pentru a asigura cititorului dreptul la informaţia corectă şi relevantă: este sau nu este declarat oficial etnic român cel care se adresează publicului din România într-o chestiune pe tema minoritarilor din Serbia?!
Le va fi greu poate, celor de la DPRRP, Ministerului Educaţiei Naţionale, Institutului Cultural Român, Bisericii Ortodoxe Române, multor consilii judeţene şi locale să ceară o astfel de dovadă unor clienţi obişnuiţi cu finanţarea sau cu burse de ,,etnici români".
Vor trebui să ceară însă dovada de înregistrare ca etnici români pentru toţi cei care solicită finanţare sau burse din banul public al statului român! 
Vom monitoriza această situaţie pentru a nu se repeta situaţia când, şi cu fonduri din România, s-au finanţat afişe care îndemnau oamenii să se declare oficial vlasi/vlahi şi nu români!
Prima instituţie vizată este DPRRP care ar trebui să refuze acele dosare care nu au ataşate dovezile că beneficiarii s-au înregistrat la primăriile din Serbia ca etnici români!
Îmi exprim speranţa că liderii consacraţi ai românilor din Serbia de Răsărit vor medita şi vor face pasul pe care conştiinţa li-l dictează dacă într-adevăr doresc limbă română şi viaţă culturală românească în comunităţile din care provin. Îi va fi greu comunităţii fără ei pe acest drum de afirmare naţională şi nici nu vreau să mă gândesc la această variantă. Cred însă că vor fi pe o cale greşită dacă vor continua să creadă că pot apăra oficial drepturile românilor din Serbia îndemnându-şi conaţionalii să nu se declare oficial români.
Cei care nu se declară oficial români în Serbia pot fi bineveniţi în calitatea lor de cetăţeni ai statului vecin precum oricare alt sârb din Serbia, nu pot fi însă acceptaţi ca  fraţi români din Serbia! Punct!
   Serbia şi România au semnat în 01.03.2012 la Bruxelles faptul că obiect al negocierilor prezente şi viitoare îl fac doar cei care în Serbia se declară etnici români şi care îşi apără drepturile prin Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia! Asta ca să le fie clar celor care cred greşit că dreptul la limbă română al celor din Serbia de Răsărit pot fi apărate şi dacă se declară vlasi/vlahi sau dacă vor ocupa funcţii în consiliul naţional al minorităţii naţionale vlahe...

Extras din ,,Proces-verbal al reuniunii a doua a Comisiei mixte interguvernamentale a Republicii Serbia în România pentru minorități -Bruxelles-1 03 2012" (Записник са Друге седнице Мeђувладине мешовите комисије Репулике Србије и Румуније за националне мањине - Брисел- 1 03 2012)
   
,,Comisia a subliniat faptul că recomandările sale, precum şi dispoziţiile din acord se aplică tuturor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din întreg teritoriul Republicii Serbia, în conformitate cu obligaţiile internaţionale de a respecta dreptul la liberă auto-identificare, în conformitate cu articolul 3 al Convenţiei Cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, şi că aceleaşi reguli se aplice tuturor persoanelor care aparţin minorităţii naţionale sârbe pe întreg teritoriul României, în ceea ce priveşte recomandările Comisiei şi a actelor acordului."

,,Organismele responsabile pentru monitorizarea punerii în aplicare a regulamentelor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale au stipulat în concluziile lor că în ceea ce priveşte cadrul legislativ al Republicii Serbia acesta conţine garanţii adecvate pentru protecţia minorităţilor, în special prin intermediul Constituţiei care include un capitol detaliat privind protecţia minorităţilor naţionale. Comisia a salutat măsurile de creştere a participării persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în procesul decizional, prin crearea Consiliilor Naţionale, care au contribuit la identificarea nevoilor minorităţilor etnice, în special în domeniile educaţiei şi culturii."

,,Comisia a luat notă de propunerea părţii române pentru a se identifica o soluţie prin dialog cu privire la identificarea corectă a minorităţii române din Serbia.  Comisia a primit înştiinţarea părţii sârbe, prin care se susţine că statele nu sunt competente în a discuta despre o alegere liberă personală privind apartenenţă la o anumită minoritate naţională.
           În acest context, Comisia a invocat că este inaccesibil orice amestec în mod direct sau indirect, care ar putea afecta o alegere personală liberă în ceea ce priveşte apartenenţa la o minoritate naţională."

Recomandări pentru partea sârbă: ,,Comisia recomandă luarea de măsuri pentru asigurarea educaţiei, accesul la mass-media şi serviciile religioase în limba maternă pentru membrii minorităţii etnice române din estul Serbiei, în conformitate cu legea."

,,Comisia a luat cunoştinţă de următoarele: ,,În partea română sunt inacceptabile eforturile  de standardizare a aşa-numitei limbi vlahe, distinctă de limba română, pentru utilizarea acesteia în educaţie şi administraţie"
Partea sârbă a declarat că Serbia nu are nici o competenţă în ceea ce priveşte standardizarea limbii."

   Comentariu: Din ultimele rânduri se vede clar că nimeni nu poate să ceară sau să impună celor care liber se declară vlahi/vlasi să fie consideraţi români. Autorităţile sârbe au răspuns că nu statul standardizează limbi. De aceea Ministerul Educaţiei din Belgrad nu o numeşte ,,limba vlahă" ci ,,vorbirea/graiul vlah" disciplinei opţionale pe care a introdus-o în şcolile de stat, cu sprijinul Consiliului Minorităţii Naţionale Vlahe.
   Cei care se consideră români trebuie deci să se declare oficial ROMÂNI la primăriile lor din Serbia şi să voteze/candideze la Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia!
Întrebare pentru MAE: de ce nu s-a a făcut încă public textul Procesului - Verbal al reuniunii a doua a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno - Sârbe pentru minorități naționale, semnat la Bruxelles, pe data de 01.03.2012? Cu excepţia unor comunicate de presă emise la data respectivă şi a unor relatări ale ziariştilor români pe această temă, textul acordului (în limba română) nu cunosc să fi fost publicat! 
Autorităţile sârbe au făcut-o! De ce? Pentru că textul Procesului - Verbal este mai degrabă unul general şi nu obligă autorităţile sârbe la mare lucru (cu valoare de concreteţe) în privinţa românilor din Valea Timocului!
Iată linkul:

De ce nu au făcut-o publică şi autorităţile române? Au trecut aproape doi ani de atunci! Probabil tocmai din acelaşi motiv pentru care a fost făcut public de către sârbi dar şi pentru a nu da socoteală presei interesate de subiect şi a reprezentanţilor minoritarilor, etc.! Şi probabil pentru a nu da socoteală nimănui în cazul neîndeplinirii respectivului acord de către autorităţile sârbe! Cu alte cuvinte autorităţile române se prefac că duc grija etnicilor minoritari iar autorităţile sârbe se prefac că le respectă drepturile prevăzute de acordurile bilaterale, în timp ce româno-vlahii din Serbia (subiectul respectivelor acorduri) rămân mereu în aceeaşi tristă situaţie... Statul sârb mimează acordarea unor drepturi iar autorităţile de la Bucureşti se spală pe mâini (doar au semnat un acord, nu-i aşa?)...
ROMÂNIA TREZEŞTE-TE!

Vlad

Citat: Profesorko poslato 21.02.2014. 09:23
Cei care se consideră români trebuie deci să se declare oficial ROMÂNI la primăriile lor din Serbia şi să voteze/candideze la Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia!

O poveasta forte vechie creata de securitatea sarba si preluata din partea securitati romane, care, cat vedem, colaboreaza forte bun.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad



http://www.youtube.com/watch?v=HokFaKeBBEQ&feature=youtu.be

Dusan Prvulovic la Forumul Românilor de Pretutindeni editia a III

Stop cu propaganda anti-romaneasca creata de securitatei sarba! Ascultati ce vorbasc reprezenti romanior din timoc.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân