Аутор Тема: Saopštenje Vlaške demokratske stranke Srbije  (Прочитано 1308 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Saopštenje Vlaške demokratske stranke Srbije
« послато: 16.11.2013. 22:19 »
Saopštenje za javnost VDSS-a

Bor, Srbija /TimocPress/ Saopštenje za javnost

U četvrtak  14.11.2013. godine, ambasador Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi - OEBS u Srbiji, Peter Burkhard, sa svojim saradnicima, posetio je Bor gde se susreo se sa rukovodstvom Vlaške demokratske stranke Srbije. Ovo je bila prva poseta ambasadora OEBS-a  istočnoj Srbiji od stupanja na funkciju decembra  2012. godine.

Cilj posete bio je upoznavanje sa stepenom ostvarivanja manjinskih  prva vlaške nacionalne manjine,  odnosno sa problemima sa kojima se VDSS susreće  na terenu.

Centralni deo razgovora ticao se predstojećih izbora za nacionalne savete.

Iznet je stav da Nacionalni savet Vlaha, u sadašnjem sastavu, nije ništa drugo do puke ispostave partija većinskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, čiji je primarni cilj da se  pred evropskim zvaničnicima stvori lažna slika o navodnom „odsustvu bilo kakvih problema“ kada je u pitanju ova zajednica.

Gospodinu Burkhartu je jasno stavljeno do znanja da Vlaška demokratska stranka Srbije, poučena iskustvom sa poslednjih izbora, nema nameru da učestvuje na izborima za nacionalne savete ukoliko ne dođe do suštinske promene zakona, odnosno izbegne upliv stranaka većinskog naroda.

Predsednik stranke dr Predrag Balašević izvestio je visokog gosta i o problemima vezanim za ostvarivanja manjinskih prava Vlaha, ističući u prvi plan nepravilnosti oko uvođenja časova maternjeg- rumunskog jezika u škole, emisija na maternjem jeziku putem mas-medija kao i  bogosluženja na maternjem jeziku. Konstatovano je da postoje izvesni napredci u njihovom ostvarivanju, gde se pre svega misli na uvođenje rumunskog jezika u pojedine škole u Borskom i Zaječarskom okrugu.

Ambsadoru OEBS-a je istovremeno skrenuta pažnja na brojne  probleme i opstrukciju od strane Ministarstva prosvete, Školskih uprava Zaječar i Požarevac,  te direktora pojedinih škola.

Ove nepravilnosti su imale za direktu posledicu smanjenje broja zainteresovanih sa prvobitnih 1617, koliko je bilo prijavljeno u aprilu 2013. godine, na 843, koliko je bilo zainteresovanih u septembru.

Kada su u pitanju mediji, ambasador je obavešten da je TV Bor jedina televizija koja emituje informativni program na rumunskom jeziku i to  tri puta dnevno, u trajanju od po pet minuta, odnosno  nedeljom emituje emisiju „Paleta“, koju preuzima  od TV Novi Sad.

U razgovoru je dotaknuta tema podeljenosti zajednice po pitanju jezika kojim govore Vlasi. Obe strane su se složile da u svetu postoje brojni primeri uporedne upotrebe dijalekata i književne norme jednog jezika, sa posebnim osvrtom na praksu korišćenja nemačkog književnog jezika i lokalnih dijalekata ovog jezika u Švajcarskoj.

Istaknuto je da je problem crkve vrlo kompleksan, jer se radi o kršenju ljudskih prava onih Vlaha koji žele bogosluženje na svom jeziku u okviru Rumunske pravoslavne crkve.

Glavni problem je odbijanje izdavanja građevinskih dozvola za gradnju hramova Rumunske pravoslavne crkve od strane lokalne samouprave.

Takođe, ambasador je obavešten i o direktom pritisku Službi bezbednosti na vernike Rumunske pravoslavne crkve, odnosno aktiviste vlaških organizacija.

Konstatovano je da pomenute službe koriste  iste metode i sredstva koja su korišćena i pre pada režima Slobodana Miloševića.

Ambasadoru je predočeno i nezadovoljstvo zbog ignorisanja ovih problema od strane najviših institucija u ovoj državi, koje ne žele da o ovome razgovaraju sa predstavnicima zajednice u cilju iznalaženja pravednog rešenja.

Ovome u prilog ide i izveštavanje medija, kako lokalnih tako i centralnih, koji serijom senzacionalističkih i tendencioznih tekstova stvaraju lošu političku atmosferu i sprovode hajku na deo zajednice koji se istinski bavi ovim pitanjem.

Na kraju, obe strane su izrazile zadovoljstvo što je došlo do ovog susreta, kao i uverenje da će  sastanci ove vrste u buduće biti češće održavani.

Domaćini sastanka su, nakon njegovog završetka, bili impresionirani izuzetnim poznavanjem situacije od strane visokog gosta, njegovim profesionalizmom kao i  činjenicom da je postignuta potpuna saglasnost u stavovima oko svih važnihjih pitanja.

Informativna služba VDSS

izvor:
http://www.timocpress.org/index.php/sr/news-agency-6/politika/1356-saopstenje-za-javnost-vlaske-demokratske-stranke-srbije
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân