Аутор Тема: Šta piše u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije  (Прочитано 1334 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0

16/10/2013 18:33 | Brisel, Beograd | Devenport i Dačić juče u Palati „Srbija“ / Foto: Beta / Slobodan Miljević
Šta piše u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropske integracije

Gorući problemi javne finansije, javna preduzeća i nezaposlenost

Autor: N. T.

Brisel, Beograd
- Loša ekonomska situacija najveći je problem Srbije, a vlada u Beogradu u susret pregovorima o pristupanju EU najmanji reformski napredak pokazuje u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, socijalne politike i zapošljavanja, zaštite životne sredine i u finansijskim i budžetskim odredbama.

Ovo proizilazi iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, koji je juče objavljen u Briselu. Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport juče je ovaj dokument na 65 strana zvanično uručio srpskom premijeru Ivici Dačiću.

EK konstatuje da je Srbija proteklih godinu dana ostvarila „istorijski napredak“ u integracijama, kako zbog normalizacije odnosa s Kosovom, tako i zbog domaćih reformi, a da su ključni izazovi koji slede u sferama ekonomije i vladavine prava.

Kako se navodi, „2013. je bila istorijska godina za put Srbije ka EU“, a zemlja je „aktivno i konstruktivno radila na vidljivom i održivom unapređenju odnosa s Kosovom“, što je dovelo do sporazuma s Prištinom o normalizaciji odnosa i dogovora, koje je neophodno primeniti.

U „ključnim ocenama“ se naglašava da Srbija mora „održati zamajac reformi u bitnim područjima vladavine prava, naročito u pravosuđu i politici suzbijanja korupcije, nezavisnosti ključnih institucija, slobodi štampe, nediskriminaciji, zaštiti manjina i uslova poslovanja“. „Srbija dovoljno ispunjava politička merila“, ističe EK.

PRAVOSUĐE

Kako navodi, „ključne i sveobuhvatne strategije su usvojene za pravosuđe, borbu protiv korupcije i suzbijanje diskriminacije, dok su usvojeni akcioni planovi za primenu nacionalne strategiju za poboljšanje položaja Roma“. Takođe, vlada i parlament su primenili „pojačana pravila“ za konsultacije sa relevantnim činiocima pri donošenju zakona.

„Srbija i dalje mora da posvećuje posebnu pažnju nezavisnosti ključnih institucija, posebno pravosuđa“, ukazuje Komisija i stavlja do znanja da će „valjana primena strategija i akcionih planova na poljima pravosuđa i suzbijanja korupcije biti ispit spremnosti i volje Srbije da ide napred“.

Kako se upozorava, „rezultati Srbije u efikasnoj istrazi, suđenju i presudama krivcima za korupciju i organizovani kriminal i dalje moraju biti ozbiljno poboljšani“.“Vidljiv je aktivan pristup u istragama u suzbijanju korupcije, uključujući slučajeve na najvišem nivou“, ističe se u Izveštaju, uz napomenu da je potrebno doći i do sudskih presuda u pokrenutim slučajevima.

MEDIJI

Komisija, međutim, upozorava da „izazivaju zabrinutost izveštaji o orkestriranim medijskim kampanja u određenim tabloidima protiv opozicionih stranaka, koalicionih partnera ili nezavisnih tela, kao i iznošenje detalja iz istrage ili najavljivanja hapšenja, zasnovana na anonimnim izvorima iz policije i tužilaštva“.

Takođe, „dalja pažnja mora se posvetiti slobodi medija i Srbija mora da krene u primenu strategije za sredstva informisanja, počevši od usvajanja očekivanih zakona o javnom informisanju i medijima, javnoj radio i TV difuziji i elektronskim sredstvima komunikacija“. Komisija naglašava i da je „ključno pozabaviti se pitanjima direktnog javnog finansiranja i nadzora nad medijima, kao i održanja javnih radio i TV sredstava informisanja“.

MANJINE

U zaštiti manjina i posebno Roma vlasti u Beogradu su napredovale, smatra EK, uz opasku da „mada su učinjeni dodatni napori u zaštiti ranjivih grupa, posebno lezbejske, gej, biseksualne, transseksualne i međ seksualne grupe, nedostaje dovoljna politička podrška“, dok je zabrana Parade ponosa „posebno za žaljenje“. „Dalja briga mora biti posvećena delatnoj zaštiti medija, onih koji se bore za ljudska prava i drugih ranjivih grupa, uključujući LGBT populaciju, od zastrašivanja i napada ekstremnih grupa“.

EK napominje i da se „mora potpuno obezbediti dosledna primena Zakona o zaštiti manjina u Srbiji, naročito kad je reč o obrazovanju, korišćenju jezika, pristupa medijima i verskim službama na maternjem jeziku“.

KOSOVO

Srpskim vlastima su upućene pohvale zbog unapređenja odnosa sa svim zemljama u regionu, a navodi se i da Beograd u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom.

Kada je reč o Kosovu, u Izveštaju se ukazuje da će „od izuzetne važnosti biti da Srbija i dalje u potpunosti ispunjava obaveze u normalizaciji odnosa s Kosovom i primenjuje dogovore postignute u dijalogu, uključujući primerenu saradnju s Euleksom“. Istovremeno se ukazuje da je važno da se primene briselski sporazumi o policiji, pravosuđu i održavanju lokalnih izbora na Kosovu, kao i da na tim izborima „Srbija ohrabruje najšire učešće kosovskih Srba“.

EKONOMIJA

EK ukazuje na činjenicu da je „Srbija ostvarila određen napredak u uspostavljanju delatne tržišne privrede“, čime je na putu ispunjavanja ekonomskih merila za ugrađivanje u redove evropske dvadesetosmorke. Ali, napominje i da je neophodno da Srbija učini bitne napore u preustrojstvu svoje privrede, tako da može da se sučeli sa srednjoročnim konkurentskim pritiscima i tržišnim snagama unutar EU.

EK ukazuje na to da je Srbija u prošloj godini imala ekonomski pad od 1,7 odsto, ali je rast izvoza uspeo da popravi situaciju nastalu padom domaće potrošnje, tako da je došlo do manjeg i neuravnoteženog rasta u prvoj polovini ove godine. „Niz mera budžetske konsolidacije je primenjen mahom kad je reč o prihodima“, dodaje se u izveštaju, uz opasku da su „nezaposlenost i budžetski deficit i dalje veoma visoki“.

PREDUZEĆA

Upozorava se i da je „učešće države u privredi veliko, dok je privatni sektor slab i (pravno) nezaštićen“, dok se javnim preduzeća loše rukovodi, imaju višak zaposlenih, gomilaju gubitke i predstavljaju veliki teret za budžet.

„Srbija mora nastaviti da poboljšava uslove poslovanja i ulaže snažne napore da se razvije konkurentan privatni sektor... Delovanje tržišnih mehanizama je ozbiljno narušeno zakonskim nejasnoćama i korupcijom, a siva ekonomija je veliki izazov“, upozorila je Komisija.

SPREMNOST

Što se tiče „spremnosti za preuzimanje obaveza iz članstva u EU“, odnosno reformskih (ne)uspeha u susret pregovorima o pristupanju, EK konstatuje da je napredak u većoj ili manjoj meri postignut u većini od 33 analizirane oblasti, a da je vlada u Beogradu u usklađivanju sa pravnim tekovinama Unije najmanje dosad učinila u sferama poljoprivrede i ruralnog razvoja, socijalne politike i zapošljavanja, zaštite životne sredine i klimatskim promenama, kao i u finansijskim i budžetskim odredbama.

Skrining

U Briselu će danas početi nova runda „skrininga“, ovog puta posvećena pregovaračkom poglavlju 32, koje se tiče javnih finansija. Proces dubinske analize usklađenosti srpskih zakona i propisima sa EU, a u pripremi za pregovore o pristupanju, počeo je pre dve nedelje razgovorima na temu pravosuđa, pravde i osnovnih sloboda (poglavlja 23 i 24).

SSP za Kosovo

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Kosova ocenila da je nastupila „nova faza u odnosima Evropska unija - Kosovo“, odlukom da se krene u pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji će, kako je najavljeno, početi krajem oktobra i trebalo bi da se završe na leto 2014. godine.

izvor:
http://www.danas.rs/danasrs/politika/goruci_problemi_javne_finansije_javna_preduzeca_i_nezaposlenost.56.html?news_id=269401&action=print
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: Šta piše u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije
« Одговор #1 послато: 16.10.2013. 21:07 »
Цитат
EK napominje i da se „mora potpuno obezbediti dosledna primena Zakona o zaštiti manjina u Srbiji, naročito kad je reč o obrazovanju, korišćenju jezika, pristupa medijima i verskim službama na maternjem jeziku“.

;) ;) ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
Одг: Šta piše u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije
« Одговор #2 послато: 18.10.2013. 23:03 »
Цитат

;) ;) ;)

BRAVVO DE EI
Evo i odgovora DL. VIOREL DOLHI NA ZAHTEVE ZA PREISPITIVANJE SUMNJIVIH ODLUKA I POTEZA U VEZI EDUKACIJE R.SRBIJE?

Dear Mr Dolha,

Thank you for your email of 23 September 2013 regarding Romanian language issues in
Serbia. Commissioner Füle has asked me to reply to your email.

The European Commission closely monitors the situation of minorities in all EU-aspiring
countries, including Serbia, as part of the Copenhagen political criteria for accession. We
consider that Serbia has overall aligned its legal framework providing for minority
protection, with relevant international standards. However, its consistent implementation
remains to be ensured throughout the entire territory of Serbia, particularly when it
comes to information and education in minority languages including Romanian language.

Regarding the more specific issues you raise on the organisation of the language classes,
please note that the European Commission has no competence over education matters be
it within the EU or in relation to third countries. Education policy falls exclusively under
the remit of the EU member states national competence. These issues should be raised by
the Romanian Education Ministry during the meetings of the bilateral commission
Romania-Serbia on minorities.

The Commission will continue to closely follow minority issues in Serbia and report in
the next Progress report on Serbia to be released on 16 October 2013.

Yours sincerely,
Myriam Ferran