Аутор Тема: Табеларни приказ заинтересованих за учење допунске наставе на румунском језику  (Прочитано 2518 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Табела је урађена на основу података које је Национални савет Румуна, са седиштем у Новом Саду, добило од Школске управе у Зајечару.
Подаци се односе на пријаве заинтересованих закључно са мартом 2013. године.
У табели се не налазе поодаци за два округа у коме живе Власи, односно Румуни у североисточној Србији - Браничевски и Поморавски.

Овом броју, у општинама које су у надлежности школске управе у Зајечару, треба придодати и потписе родитеља које су активисти асоцијајација и удужења са влашким или румунским предзнаком сакупљали након пресека који је направила школска упава у Зајечару, тако да број заинтересованих за учење румунског језика са елементима националне културе само на подручију Зајечарског и Борског округа прелази 1700.
Дода ли се овом броју број заинтересованих за предмет "румунски језик са елементима националне културе" у Браничевском и Поморавском округу, очекује се да ће до септембра у овом делу Србије предмет "румунски језик са елементима националне културе" похађати више од 3 000 ђака!

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Напоменућемо још да је Пилот пројекат који Министарство просвете б. Републике Србије од априла месеца ове године спроводи у школама борске, зајечарске и неготинске општине обухвата само мањи део ученика који су, приликом анкетирања, изразили жељу за похађање наставе на румунском језику.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303

Samo u dva okruga borskom i zaječarskom na osnovu ankete koja je bila obavljena ove godine, bilo je za pilot projekat rumunski jezik sa elementima nacinalne kulture upisano 1617 đaka. Broj bi bio znatno veći da je anketa izvršena i u braničevskom i pomoravskom okrugu.

Inače nastavu na rumunskom jeziku u Srbiji pohađa samo 1382 đaka prema podacima kancelarije za ljudska i manjinska prava.

izvor:
Srpski jezik postaje manjinski u Srbiji?
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:449869-Srpski-jezik-postaje-manjinski-u-Srbiji

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Najnoviji podaci o zainteresovanosti đaka za rumunski, "vlaški" i romski jezik
« Одговор #3 послато: 03.10.2013. 16:43 »
Prema podacima Školske uprave iz Zaječara, nakon ankete obavljene između 1. i 15. septembra 2013. godine, za dopunske časove na jezicima nacionalnih manjina, na područiju Školske uprave Zaječar, opredelilo se 1238 đaka u srednjim i osnovnim školama borskog i zaječarskog okruga i to:

1) Za učenje rumunskog jezika sa elementima nacinalne kulture 843

2) Za učenje vlaškog govora sa elementima nacinalne kulture    290

3) Za učenje romskog jezika sa elementima nacinalne kulture     106

Ostaje i dalje nejasno zbog čega je usledio pad zainteresovanosti đaka za nastavu na rumunskom jeziku na područiju Školske uprave Zaječar, uzme li se u obzir broj zainteresovanih đaka prilikom ankete odrađene pre samo 6 meseci (u martu 2013. godine broj zainteresovanih za nastavu na rumunskom jeziku na područiju ove školske uprave iznosio je 1617 učenika).

Takođe, vrlo zanimljiv je više nego skroman odaziv đaka za učenje "vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture" uprkos njegovom favorizovanju u odnosu na "rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture" i očiglednom pokušaju stvaranja plebiscitne atmosfere sa ciljem dokazivanja da "Vlasi neće i ne žele da budu Rumuni".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
Interesovanje za rumunski, vlaški i romski
« Одговор #4 послато: 06.10.2013. 20:15 »
Interesovanje za rumunski, vlaški i romski

Nakon sprovedene ankete na području Školske uprave Zaječar, od 17.710 osnovaca – za časove rumunskog jezika opredelilo se 408 đaka, za vlaški govor 291, dok se za romski jezik izjasnilo 106 učenika, rekao nam je načelnik uprave Dragoslav Marić. Srednjoškolci su mogli da se opredele samo za Rumunski I 434 đaka u školama Zaječarskog I borskog okruga, izrazilo je želju da uči ovaj jezik.

U Školskoj upravi u Zaječaru ističu da nemaju tačne informacije kada će nastava na ovim jezima krenuti jer su u toku razgovori Nacionalnih saveta sa Ministarstvom prosvete.

Ovi predmeti iako su fakultativni biće ocenjivani, ali ocena neće uticati na konačni uspeh učenika.

izvor:
http://www.tvbest.rs/14383-timocka-krajina-skola-vlaski-rumunski-romski?fb_action_ids=681183738579952&fb_action_types=og.likes

Цитат
Nakon sprovedene ankete na području Školske uprave Zaječar, od 17.710 osnovaca – za časove rumunskog jezika opredelilo se 408 đaka, za vlaški govor 291, dok se za romski jezik izjasnilo 106 učenika, rekao nam je načelnik uprave Dragoslav Marić.

Цитат
Srednjoškolci su mogli da se opredele samo za Rumunski I 434 đaka u školama Zaječarskog I borskog okruga, izrazilo je želju da uči ovaj jezik.

1) Za časove rumunskog jezika : 408 đaka (osnovaca) + 434 đaka (srednjoškolaca) = 842 đaka

2) Za časove vlaškog govora : 291 đaka

3) Za časove romskog jezika : 106 đaka

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
Limba română în şcolile din Timoc
« Одговор #5 послато: 14.10.2013. 19:16 »
[youtube]http://youtu.be/K0zYAqinATQ[/youtube]
http://youtu.be/K0zYAqinATQ

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213

Inače nastavu na rumunskom jeziku u Srbiji pohađa samo 1382 đaka prema podacima kancelarije za ljudska i manjinska prava.

STO ZNACI DA NAS IMA VISE I ORGANIZOVANIJI SMO OD `FRATA` IZ VOIVODINE
KOJI SAMO MUZU KRAVE IZ ROMANIJE