Аутор Тема: Udruženje Vlaha „Primovara“: Naša otadžbina je Srbija a ne Rumunija  (Прочитано 1108 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
Udruženje Vlaha „Primovara“:
Naša otadžbina je Srbija a ne
Rumunija

26. mart 2013.

Bor, Zlot, 26. mart

Otvoreno pismo Udruženja Vlaha „Primovara“ svim relevantnim institucijama i
predstavnicima države Srbije

Poštovani,

Poslednjih meseci i nedelja rumunska država uz pomoć međunarodne zajednice sve svoje kapacitete koristi da nas Vlahe prevede u Rumune! U škole se uvodi rumunski jezik, na lokalnim televizijama se uvode rumunske emisije, odobravaju se projekti direktno vezani za rumunizaciju ovog dela Srbije, delegacije rumunskih predstavnika  iz Srbije se primaju na najvišem nivou u Bukureštu, odobravaju im se svi vidovi pomoći, sve u nameri da Rumuni dokažu da smo mi Vlasi Rumuni, a Srbiji da ništa ne zna ili neće da zna o ovoj velikoj ujdurmi i mogućoj opasnosti u bliskoj budućnosti.

U istočnoj Srbiji  se na popisu kao pripadnici Vlaške nacionalne manjine izjasnilo 33000 građana ove zemlje. Na istom popisu kao Rumuni se izjašnjavaju njih 2800. Sprovodeći ove akcije država Rumunija uz blagoslov naše države sprovodi svojevrstan genocid nad nama Vlasima sa ciljem da manjina(2800 Rumuna) nama koji smo većina (33000 Vlaha) utuvi u glavu da smo mi u zabludi i da nas oni vode u svetlu evropsku budućnost ali kao Rumune. To što oni rade je za nas neprihvatljivo ali im je zakonima ove zemlje i Evropske unije dozvoljeno. Mi protiv Rumuna nemamo ništa.Imamo protiv onih koji uz pomoć tuđe zemlje, tuđeg novca, tuđeg uticaja hoće da nas “poduče” jer smo mi po njima u zabludi i imamo krizu identiteta. Naša otadžbina je Srbija a većina rumuna kaže da je njihova matična zemlja Rumunija.

Šta Vi gospodo koji vodite ovu zemlju čekate!?  Ako Vam nije jasno da koristeći problem Kosova i Metohije i Vašu zauzetost rešavanjem tog pitanja, Rumunija to koristi da na prostoru istočne Srbije stvori homogenu rumunsku manjinu, onda i ne trebate da Nas branite! Preklinjem Vas da se uzmete u pamet i zakažete sastanak svih relevantnih Vlaških udruženja i organizacija da pokušamo da eskalaciju mogućeg neželjenog sukoba sprečimo. Ponavljam da rumunske organizacije i pojedinci imaju svu potrebnu pomoć države Rumunije a da mi Vlasi u našoj Srbiji imamo NIŠTA!

Poslednji je čas da reagujete, da Nas razumete, da Nas saslušate, da pomognete da mi Vlasi budemo jedanput za svagda izuzeti iz ovog ludila koje se zove rumunizacija dela teritorije Srbije, konkretno istočne Srbije.

Vama gospodo koji vodite ovu zemlju mora da bude jasno da braneći nas, branite i Srbiju! Mi sami ,bez Vaše pomoći u svakom pogledu, ne možemo da budemo zaštitnici interesa Srbije jer smo poniženi, unazađeni, ekonomski propali i medijski blokirani. Na Vama je odluka! Naš zahtev je da reagujete brzo a ujedno poruka da će mo se mi braniti od ovog zla sa Vama ili bez Vas!

Iskreno Vaš,

U Zlotu, 26.03.2013.

Udruženje Vlaha Primovara Zlot

Milivoje Janošević Miki

izvor:
http://www.mc.kcbor.net/2013/03/26/udruzenje-vlaha-primovara-nasa-otadzbina-je-srbija-a-ne-rumunija/

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Udruženje „Primovara“: Naša otadžbina je Srbija a ne Rumunija - rumunski prevod
« Одговор #1 послато: 04.04.2013. 19:29 »
[pdf]http://www.timocpress.info/images/promovara/Primovara.pdf[/pdf]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Reakcija Vlaske demokratske stranke Srbije na istup Milivoja Janosevica
« Одговор #2 послато: 04.04.2013. 19:42 »
Saopštenje Vlaške demokratske stranke Srbije

Bor, Srbija /TimocPress/ Saopštenje Vlaške demokratske stranke Srbije povodom istupa Milivoja Janoševića

Poštovani,

Osećamo obavezu da kao vodeća politička organizacija sa vlaškim predznakom reagujemo na niz neistina koje poslednjih dana u javnost, ispred udruženja „Primovara“, iznosi Milivoje Janošević iz Zlota.

Ono što očigledno iritira kreatore nakaradne politike prema nekim grupacijama sopstvenih građana, u ovom slučaju Vlasima, je činjenica da se do sada, samo u borskom i zaječarskom okrugu, za fakultativnu nastavu na rumunskom jeziku prijavilo oko 1700 đaka.

Do koje mere su kreatori takve politike u panici, najbolje pokazuje to što iz „naftalina“ izvlače likove poput Milivoja Janoševića. Ovo pokazuje potpuno nerazumevanje aktuelnih potreba Srpskog društva radi perspektivnog razvoja Srbije. Time ovi kvazi „stratezi“ pokazuju svoje elementano neznanje i nekompetentnost, ili, što za Srbiju može biti još opasnije, možda lošu nameru precizno sračunatu na štetu našeg zajedničkog društva. Potpuno je neshvatljiva medijska pažnja koja se poslednjih dana posvećuje Milivoju Janoševiću iako se zna da se radi o čoveku koji ne uživa nikakav ugled u zajednici.

Janošević bi, da se kojim slučajem Ginisova knjiga rekorda bavi partijskim preletačima, bio nenadmašan rekorder. Gotovo da ne postoji partija na političkoj sceni Srbije da Milivoje Janošević nije bio njen član. Sve u zavisnosti od trenutnih, uglavnom, ličnih interesa, Milivoje Janošević nije menjao samo partijske dresove već i ubeđenja i ideale za koje se navodno borio.

Podsećamo da je Milivoje Janošević bio jedan od osnivača Vlaške demokratske stranke Srbije, i vatreni zagovornik teze da su termini „Vlah“ i „Rumun“ sinonimi u srpskom jeziku. Odnosno, da je naziv Vlah jedan od naziva za Rumune.

Janošević se, međutim, nije tu zaustavio. Par godina kasnije, on se javno izjašnjava kao RUMUN i šalje svog sina na školovanje u Rumuniju, gde ovaj jedno vreme čak predvodi studensku organizaciju zvučnog naziva „Atanasije Popović – Furnjiga“.

Ako se za nekog uopšte može reći da se prilično okoristio od „tuđeg novca“ odnosno „tuđe države“, onda je Milivoje Janošević najbolji primer za to. U Srbiji nema baš svako privilegiju da mu deca studiraju besplatno, odnosno o trošku poreskih obveznika „tuđe zemlje“, Republike Rumunije, koju Janošević, u svom saopštenju, bestidno kleveće pa čak i optužuje za – genocid!!!!

Ta privilegija je rezervisana za onaj deo populacije iz istočne Srbije i Vojvodine koja, deklarišući se kao Vlasi ili kao Rumuni, ne negira pripadnost rumunskom etničkom biću.

Šta je to Milivoja Janoševića, poznatog po tome što političke stavove, ubeđenja pa čak i nacionalnu pripadnost menja po potrebi, nateralo da od deklarisanog Rumuna u vreme kada je od Rumunije imao korist, preraste u čoveka koji na najbestidniji način kleveće tu istu zemlju, nije teško pogoditi. Kada već govori o „genocidu“, Janošević je trebao da objasni kud su nestali oko 100 000 Rumuna koje državna statistika beleži sve do Drugog svetskog rata u istočnoj Srbiji a koji iznenada nestaju iz popisne statistike pa se namesto njih posle drugog svetskog rata pojavljuju Vlasi?

Posebno bi trebao da nam objasni šta se dogodilo sa Rumunima u Zlotu, kojima su prilično veliki značaj u svojim radovima pridavali dr Tihomir Đorđević i dr Stevan Mačaj.

Rečnik koji Milivoje Janošević koristi u svojim saopštenjima nas neizbežno vraća u devedesete i hajku sledbenika Miloševićevog totalitarnog režima na neistomišljenike. Ovakav vid komunikacije ne samo da je nedopustiv, već predstavlja ozbiljno krivično delo širenja govora mržnje i etničke netrpeljivosti.

Posebno zastrašujuće je Janoševićevo pozivanje na spečavanje tobožnje „eskalacije mogućeg neželjenog sukoba“!?

Po Milivoju Janoševiću je, svakako, uvođenje fakultativne dopunske nastave na rumunskom jeziku „zlo“, odnosno „uvod u neželjene sukobe“ koje država „treba sprečiti“.

Na kraju svog saopštenja Janošević nagoveštava „borbu protiv zla, sa ili bez pomoći države“!? Prosto neverovatno, kada se zna da u Srbiji ima preko 20 nacionalnih manjina koje jako dugo imaju u školskom sistemu Srbije časove o svojoj kulturi i jeziku, osim toga obrazovanje na Rumunskom postoji u Vojvodini skoro ceo vek sa pozitivnim rezultatima, zašto bi onda to isto na samo 100 km južnije bio neki problem?

Čudi kako je Janoševiću promaklo da od vlasti u Beogradu, u cilju sprečavanja uvođenja nastave na rumunskom, zatraži zvaničnu objavu rata susednoj Rumuniji. Sa kojim ciljem Milivoje Janošević preti „etničkim sukobima“ i šta Janošević podrazumeva pod „odbranom od zla“?

Najavljuje li Milivoje Janošević možda „Kristalnu noć“ kao finalnu fazu obračuna sa neistomišljenicima u cilju nasilnog sprečavanja uvođenja fakultativne nastave na rumunskom jeziku? Vlaška demokratska stranka Srbije govor mržnje Milivoja Janoševića doživljava kao otvoreni poziv na linč uperen protiv svih onih koji u ovom delu Srbije ne razmišljaju kao kreatori asimilacione politike prema Vlasima.

Radi se o nedopustivom vidu pritiska na roditelje koji su već upisali decu na dopunsku nastavu učenja rumunskog jezika sa elementima nacionalne kulture ali I na pokušaj zastrašivanja onih roditelja koji bi to eventualno tek želeli da učine.

Davanjem prostora u medijima Janoševiću i njemu sličnima u čijim saopštenjima se otvoreno poziva na „odbranu Srbije od stranih plaćenika“, kreira se atmosfera koja neodoljivo podseća na onu koja je prethodila atentatu na novinara Slavka Ćuruviju.

Ovo samo po sebi govori o nerazumevanju aktulene situacije ili možda ipak lošoj nameri prema jednoj manjinskoj etničkoj grupaciji građana Srbije a samim tim prma državi u celini, onih medija i institucija koji pridaju značaj ovom čoveku.

Vlaška demokratska stranka Srbije će o pritisku koji se kroz Janoševićev govor mržnje vrši na roditelje, kao i na sve pripadnike vlaške nacionalne manjine, obavestiti članove međudržavne komisije kako Republike Srbije tako i Republike Rumunije kao i kancelariju visokog komesara OEBS-a Knuta Volebeka.

Od tužilaštva tražimo da se pozabavi saopštenjem Milivoja Janoševića čije ispade, pripadnici vlaške nacinalne manjine, brojni članovi i simpatizeri naše stanke, doživljavaju kao otvorenu provokaciju i poziv na linč.

Sprečavanje govora mržnje i širenja netolerancije je obaveza države Srbije koju je preuzela na sebe potpisivanjem brojnih konvencija u cilju približavanja Evropskoj Uniji.

Shodno navedenom, Vlaška demokratska stranka Srbije traži brzu i nedvosmislenu reakciju državnih organa Republike Srbije i kažnjavanje svih onih koji govorom mržnje priželjkuju etničke sukobe u istočnoj Srbiji.

U protivnom, bićemo primorani da se za pomoć obratimo međunarodnim institucijama.

Predsednik

dr Predrag Balašević

Izvor:
http://www.timocpress.info/index.php/sr/news-agency-6/politika/1001-saopstenje-vlaske-demokratske-stranke-srbije
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Comunicatul Partidului Democrat al Rumânilor
« Одговор #3 послато: 04.04.2013. 19:44 »
Comunicatul Partidului Democrat al Rumânilor

Bor, Timoc, Serbia /TimocPress/ Comunicatul Partidului Democrat al Rumânilor din Serbia privind declaraţia lui Milivoie Ianoșevici

Stimaţi,

Ne simţim obligaţi ca şi organzaţie politicăde frunte cu caracter român/vlah să reacţionăm la un şir de neadevăruri care în ultimele zile au fost răspândite în public de către reprezentantul asociaţiei „Primovara“ Milivoie Ianoșevici din Zlot.

Ceea ce clar deranjeaza pe creatorii unei politici de înjosire faţăde unele grupări ale propriilor cetăţeni, în acest caz vlahii, este faptul că până acum, numai în regiunile Bor şi Zaiceri s-au înscris 1700 de elevi la cursul facultativ de Limba Română din cadrul şcolii elementare.

În ce măsură sunt creatorii acestei politici panica, cel mai bine arată faptul că scot de la  „naftalină“ persoane asemenea lui Milivoie Ianoșevici. Aceasta arată neîţ elegerea totală la necesităţile actuale ale societăţii sârbe, în vederea perspectivelor de dezvoltare a Serbiei. Prin aceasta, aşa zişii „strategi“ arată incompetenţaşi necunoştinţa lor elementară. Sau, ceea ce poate fi şi mai periculos pentru Serbia este o rea-intenţie precis calculatăîn defavoarea societăţii noastre. Este total absurdă atenţia pe care mass-media o acordăîn ultimele zile lui Milivoie Janoșevici chiar dacă se ştie că este vorba de o persoană neagreată în comunitate.

Dacă cumva Cartea Recordurilor ”Guinness”  ar acorda un titlu pentru ”schimbarea partidelor politice” Ianoșevici ar fi de neîntrecut. Aproape că nu există partid pe scena politică a Serbiei a cărui membru să nu fi fost Milivoie Ianoșevici. Totul depinzând de interesele momentane, în cea mai mare parte, personale. Milivoie Janoșevici nu a schimbat numai culorile politice, ci şi convingeri şi ideale pentru care a ”luptat”.

Amintim că Milivoie Ianoșevici a fost unul dintre fondatorii  Partidului Democrat al Rumânilor din Serbia şi un susţinător aprins al sinonimiei termenelor de Vlah şi Român. Adică, termenul Vlah este o denumire a românilor. Ianoșevici, însă nu s-a oprit aici. Câţiva ani mai târziu el s-a declarat în public ca ROMÂN şi îl trimite pe fiul său la studii în România, unde acesta un timp chiar a condus organizaţia studenţeascănumităsonor „Atanasie Popović – Furniga“. Dacă s-ar putea spune că cineva s-a folosit într-o mare măsură de ”bani străini” adică de un ”stat străin” atunci Milivoie Ianoșevici este cel mai bun exemplu pentru aceasta. În Serbia nu are oricine privilegiul să-i studieze copilul fără taxe, adică pe cheltuiala contribuabililor ”statului străin”, România, pe care Milivoie Janoșevici în discursul său denigrează fără ruşine şi chiar acuză de genocid!!! Acest privilegiu este rezervat pentru acea parte a populaţiei din Serbia de Est şi Voivodina care declarându-se vlahi sau români, nu neagă apartenenţa etnică. Oare ce l-a împins pe Milivoie Janoșevici, cunoscut prin faptul că schimbă poziţia politică, convingerea chiar şi apartenenţa naţionalădupă nevoi, din român în timpul când avea interes din România, într-un om care în cel mai neruşinat mod denunţăacelaşi stat. Nu este greu de ghicit!

Dacă tot vorbeşte despre genocid, Ianoșevici a trebuit să explice unde au dispărut cei  100.000 de români pe care statistica statului a însemnat-o până intr-al Doilea Război Mondial în Serbia de Est, şi care dispar brusc din statistica de recensamânt şi căîn locul lor apar vlahii dupăcel de-al Doilea Război Monidal? În afară de asta ar fi trebuit să ne explice ce s-a întâmplat cu românii din Zlot cărora le-au acordat mare importanţăîn lucrările sale dr. Tihomir Đorđević şi dr. Stevan Mačaj.

Vocabularul pe care Milivoie Ianoșevici îl foloseşte în discursul său ne obligă să ne întoarcem în anii `90 şi la convingerile regimului totalitar al lui Milošević de intoleranţă. Un asemnea mod de exprimare liberă nu numai că nu este acceptabilă ci prezintă circumstanţe penale serioase de instigare la urăşi intoleranţăetnică. Deosebit de înfricoşătoare este chemarea lui Ianoșevici la ”escalarea posibilului conflict nedorit”!? După părerea lui Milivoie Ianoșevici, introducerea facultativă a predării în limba română este un ”rău”, adică ”introducere într-un conflict nedorit” ceea ce statul ”trebuie să împiedice”. La sfârşitul discursului său  Ianoșevici anunţă ”lupta împotriva răului, cu sau fără ajutorul statului”!? De necrezut, când se ştie căîn Serbia existăpeste 20 de minorităţi naţionale care în sistemul şcolar au ore de cultură şi de limbă, în afară de asta educaţia în limba românăexistăîn Voivodina aproape de un veac cu rezultate pozitive, de ce la 100 de kilometri spre sud aceasta ar fi o problemă?

Este de mirat cum lui Ianoșevici i-a scăpat să ceară de la conducerea de la Belgrad, cu scopul împiedicării introducerii  predării în Limba Română, declaraţie de război împotriva României. Cu ce scop Milivoie Ianoșevici ameninţă cu ”conflicte etnice” şi ce înţelege el prin ”apărarea de rău”? Oare Milivoie Ianoșevici anunţă ”noapte de cristal” ca o fază finală în lupta cu cei de alte convingeri cu scopul împidicării forţate a introducerii facultative a predării în Limba Română?

Partidul democrat al Rumânilor din Serbia înţelege discursul de instigare la ură al lui Milivoie Ianoșevici ca o chemare deschisă împotriva tuturor celor din această parte a Serbiei care nu gândesc ca şi creatorii politicii de asimilare a vlahilor. Este vorba de un mod de presiune neagreat asupra părinţilor care şi-au înscris deja copii la cursurile facultative cu predare în Limba Română cu elemente de cultură naţională, dar ţi la încercarea de intimidare a acelor părinţi care eventual ar dori să-i înscrie. Mass-media acordând un spaţiu lui Ianoșevici, şi celor asemena lui,  pentru discursul său prin care cheamă deschis la ”apărarea Serbiei de plăţile străine”, se creeazăo atmosferăcare aminteşte la accea care a precedat atentatul asupra ziaristului Slavko Ćuruvija. Aceasta exprimă neîţelegerea situaţiei actuale sau poate totuşi rele-intenţii asupra unei grupări a minorităţii etnice a cetăţenilor sârbi, cu aceasta şi faţăde însăşi statul, acelor instituţii şi mass-media care dau importanţăacestui om.

Partidul democrat al Rumânilor din Serbia va anunţa membrii comisiei republicii Serbia cât şi membrii comisiei din România, precum şi biroul înaltului comisar Knut Vollebeck al  OSCE şi alte instituşii europene despre presiunea pe care Janošević o face prin discursul de instigare la ură asupra părinţilor precum şi asupra apartenenţilor minortăţii naţionale vlahe/române.

De la Judecătorie cerem să se ocupe de discursul lui Milivoie Janoșevici a cărui scăpări, membrii minorităţii naţionale vlahe/române, o mulţime de membrii şi simpatizanţi, sunt simţite ca o provocare deschisăşi chemare la linşaj.

Împiedicarea discursului de instigare la ură şi răspândirea intoleranţei este obligaţia statului sârb pe care a luat-o asupra sa prin semnarea a numeroaselor convenţii cu scopul apropierii de Uniunea Europeană.

Prin cele expuse, Partidul democrat al Rumânilor din Serbia, cere o reacţie rapidăşi exactăde la organele statului Republicii Serbia, şi pedepsirea tuturor celor care prin discursul de instigare la ură doresc conflicte etnice în Serbia de Est.

În caz contrar vom fi obligaţi săcerem ajutor de la alte instituţii internaţionale.

Lincul unde puteţi gasi acest comunicat în limba sârbă http://www.mc.kcbor.net/?s=primovara și traducerea comunicatului al Asociaţiei Primovara

Preşedinte

dr. Predrag Balașevici

sursa:
http://timocpress.info/index.php/ro/agentia-de-presa/politica/1002-comunicatul-partidului-democrat-al-rumanilor-din-serbia
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Saopstenje Vlaske demokratske stranke Srbije na >>BEST<< televiziji
« Одговор #4 послато: 04.04.2013. 21:17 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oHVldyNH8ZA[/youtube]