Nacionalni savet Vlaha Boljevac 2012

Započeo Ivita Glisici, 24.12.2012. 21:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ivita Glisici

Danas je u Boljevcu održana sednica Nacionalnog saveta Vlaha, na kojoj je usvojen Nastavni plan i program za predmet" Vlaški jezik sa elementima nacionalne kulture". Nastava na vlaškom jeziku, otpočeće septembra 2013. godine.
Usvojen je i udžbenik, autora Milene Golubović, za izučavanje ovog predmeta od prvog so četvrtog razreda .
Na dnevnom redu bila je i analiza popisa 2011. godinne. Glavni problem u izjašnjenom broju Vlaha, je što u rezultatima popisa nisu prikazani naši gradjani koji su više od godinu dana na privremenom radu u inostranstvu.
Kao jedan od bitnih razloga je i nametljivi pritisak prorumunske struje medju Vlasima, koji su propagandom da je Vlah i Rumun, jedno te isto isprovocirali veliki deo vlaške populacije da iz razloga što ne želi da se izjadnačavaju sa Rumunima. se na popisu izjašnjavao kao - Srbi.
Nacionalni savet odobrio je sredstva da se tokom januara 2013. godine izda publikacija "Govorim vlaški – Vorbăsk rumînjeašće", na Krajinsko-timočkom i Homoljsko-braničevskom narečju, kao i Srpsko -vlaški rečnik, koji su pripreemljeni za štampu.

Vlad

Citat: Ivita Glisici poslato 24.12.2012. 21:28
Kao jedan od bitnih razloga je i nametljivi pritisak prorumunske struje medju Vlasima, koji su propagandom da je Vlah i Rumun, jedno te isto isprovocirali veliki deo vlaške populacije da iz razloga što ne želi da se izjadnačavaju sa Rumunima. se na popisu izjašnjavao kao - Srbi.

Ovo je samo dokaz da su ljudi koji danas vode Vlaški nacionalni savet Vlasi postali uoči održavanja izbora za Nacionalni savet.
U suprotnom bi znali da je 1991. godine bilo popisano 17 804 Vlaha a da je taj broj, zahvaljujući "pritisku prorumunske struje među Vlasima", na Popisu 2002. godine dostigao broj od 40 054 Vlaha.
Upravo je ta "prorumunska struja među Vlasima" zbog svog "nametljivog pritiska" bila  osuđivana i napadana da "deli srpski narod", da "pravi vlašku republiku", da "stvara novo Kosovo" i Boga pitaj šta sve ne.
Pa je čak i pokojni patrijarh Pavle reagovao saopštenjem u kome se obraćao "Srbima u Timočkoj krajini da ne podleže pritiscima 'zlih ljudi' koji su ih, putem letaka, pozivali da se na popisu izjasne kao Vlasi".

Za pad broja izjašnjenih Vlaha na zadnjem popisu, trebamo da zahvalimo, pre svega, kampanji prosrpske struje koja je, uz pomoć partijskih centrala, pre svega  DS i SPS, obesmislila rad Nacionalnog saveta i od njega stvorila pravu pravcatu produženu ruku SPS-a i DS-a.

Zašto bi se Vlasi izjašnjavali kao Vlasi ako se članovi saveta deklarišu kao "Srbi, koji su postali Vlasi da sutra ne bi bili Rumuni"?
Zašto bi Vlasi na popisu kao maternji naveli vlaški, kada jedan od potpredsednika Saveta, na veb-stranici opštine čiji je bio predsednik, navodi da mu je maternji jezik srpski?
Zašto bi se Vlasi izjasnili kao Vlasi ako im iz Saveta poručuju da im je matica Srbija?
Kakva su to onda Vlasi manjina, ako žive u matičnoj državi?

Prvi deo zadatka je očigledno uspešno odrađen od strane "Srba, koji su postali Vlasi da sutra ne bi postali Rumuni" - smanjen je trend povećanja broja izjašnjenih pripadnika Vlaha.

Sledeći korak je "standardizacija" i na kraju - totalna asimilacija!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad

TIMOČKA KRIMI REVIJA, 15. april 2002. br. 123, str. 8.

SRBI NE UGROŽAVAJU VLAHE

Njegovo preosveštenstvo episkop timočki Justin upozorio je da "neke organizacije i pojedinci vrše pritisak" na vlaško stanovništvo u Timočkoj krajini kako bi se na popisu stanovništva izjasnili kao Vlasi-Rumuni.

Justin je, nakon redovnog sastanka sa sveštenstvom Timočke Krajine, obraćajući se novinarima u borskoj crkvi kazao da "pojedinci i organizacije u eparhijama sa većinskim vlaškim stanovništvom prisiljavaju stanovništvo Timočke Krajine da se na popisu izjasne kao Vlasi-Rumuni i da su na meti uglavnom viđenije osobe".
     U saopštenju timočke eparhije koje je pročitao vladika Justin, se izražava zabrinutost zbog aktivnosti zagovornika teze o "ugroženosti vlaške populacije u Timočkoj Krajini", uz ocenu da je problem stvoren veštački, kako bi se ostvarile "političke ambicije pojedinaca".
     - Nikada nisam primetio da su Vlasi u Timočkoj Krajini ugroženi. Sve potiče iz inostrane kuhinje, akcije su potpomognute finansijski sa tendencijom destabilizacije ovog regiona - rekao je episkop. On kaže da je ovo samo "usputna faza" jer je krajnji cilj rumunizacija vlaškog stanovništva.
     - Prilikom dosadašnjih popisa, ovdašnji Vlasi su se izjašnjavali ili kao pravoslavni Srbi ili pravoslavni Srbo-Vlasi. Nikada se, međutim, nije dogodilo da se neko izjasni kao Vlah-Rumun. Ovakvim prisiljavanjem, svesno se iskrivljuju istorijske činjenice koje govore da su mnogi preci današnjih Vlaha dali svoj život za otadžbinu - kazao je Justin.
     On je pokazao letke sa natpisima "U demokratskoj Srbiji osećajte se slobodno kao Vlaho-Rumun" i "Ne stidite se da budete Vlaho-Rumun". Listići su obojeni u žuto, što je nacionalna boja Rumuna, a podeljeni su i zalepljeni širom Timočke Krajine.
     Episkop Danilo i rumunski ambasador u Jugoslaviji Štefan Glavan, prošlog meseca nenajavljeno su boravili u selu Slatina kod Bora gde je održana proslava desetogodišnjice osnivanja Demokratskog pokreta Rumuna Srbije. Episkop Justin ocenio je da se rumunski sveštenik "pridružio propagandistima teze o ugroženosti Vlaha".
S.M. - BETA
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân