Аутор Тема: Miloš Obilić - Vlah iz Dobre kod Golupca???  (Прочитано 4947 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Miloš Obilić - Vlah iz Dobre kod Golupca???
« послато: 02.08.2012. 21:51 »
Kako i na osnovu čega autor zaključuje da je Miloš Obilić:
1) Vlah, odnosno da "PRIPADA VLAŠKOM ETNOSU" kako navodi autor.
2) Vlasnik velikog broja stada ovaca
3) Iz sela Dobre "ili okoline"
ostaje nejasno, pošto se nigde ne navode nikakvi izvori kojim bi ovako smela tvrdnja morala biti potkrepljena.
Takođe ostaje nejasno šta traži Koča Popović u delu knjige posvećenom "Osmanlijskim osvajanjima Balkana", kao i na osnovu čega autor zaključuje da je Vuk Branković prozvao Miloša na "Kneževoj večeri" zbog njegovog vlaškog porekla?

Izvor:
Stojanović, Vojislav. Etnogeneza nastanka Vlaha : Vlasi i balkanski narodi , Negotin, 2007, str. 100
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Miloš Obilić - Vlah iz Dobre kod Golupca???
« Одговор #1 послато: 03.08.2012. 20:10 »
Zanimljivo je, takođe, da selo Dobra, koje se navodi kao njegovo rodno mesto, ne postoji u doba kada je po predanju živeo Miloš Obilić.
Turski popisni defteri Braničevskog i Vidinskog sandžaka odnosno subašluka ne pominju selo Dobru.
Gotovo sva današnja vlaška sela, kojih ima u Braničevskom popisnom defteru iz 1467. godine, u to vreme su, sudeći na osnovu nomenklature, bila naseljena etničkim Srbima!
Ostaje, zaista, prava enigma kako i po čemu profesor Stojanović dolazi do zaključka o navodnom "vlaškom poreklu" Miloša Obilića? Na stranu što se istoričari, gotovo jednoglasno, slažu u oceni da Miloš Obilić nije istorijska ličnost i da je nastao kao plod mašte naroda koji je težio oslobađanju od turskog ropstva.

O tome je, između ostalih, pisao Miodrag Popović u svojoj knjizi Vidovdan i časni krst
http://www.bibliotekaxxvek.com/index.php?option=com_content&view=article&id=68:popovi-miodrag--vidovdan-i-asni-krst&catid=45:popovi-miodrag&Itemid=47

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân