Аутор Тема: Vuk Drašković o uzrocima mržnje između Srba i Hrvata  (Прочитано 3746 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Vuk Drašković o uzrocima mržnje između Srba i Hrvata
« послато: 05.02.2012. 21:22 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_NKyRJtEEns&feature=youtu.be[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=_NKyRJtEEns&feature=youtu.be

Део интервјуа председника СПО-а који датира из 1993. године. Драшковић говори о узроцима мржње између Срба и Хрвата.
Овај интервју ће нам можда одгонетнути разлог за потребу дела Влаха да се по сваку цену дистанцирају од Румуна, Румуније и свега што би могло да асоцира на придев "румунски" укључујући, као неку врсту "колатералне штете", и сам етноним "Rumân" који се међу Власима користи од кад они постоје.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
Одг: Vuk Drašković o uzrocima mržnje između Srba i Hrvata
« Одговор #1 послато: 06.02.2012. 18:49 »
       Ви  бркате ствари оним Rumâni cu Vlasijoni ar fost una numa când Vlasijoni ar fost Rumâni! (Ако ово «ar« користите уместо партиципа прошлих глаголских времена – у погледу грађења било ког глагола који казује прошлост - страшно грешите.)
      Кад је у питању оно што желите да кажете, а узимате Вука Драшковића који још никада ништа дефинитивно није рекао, као (вероватно) књижевног идола и модел?! Ви и он – Ви или он – не он већ Ви – не Ви већ он… Да погледамо шта каже таква таутологија? 
     Једна страна лица (а пипа прво чело па образ) су Rumâni а друга страна лица (сад прелази на леви образ) су Vlasijoni (Паунов „клик“-конотације и разлози ће бити сагледани „некад“ касније). 
     Треба истаћи неупоредивост и неспојивост понуђених „кликова“. Имајмо у виду да Румуни и Власи нису никад били једно а нити су живели у једној држави ни на нивоу „Романие“ а ни у оквиру било које касније државне творевине како њихове – тако ни наше. Срби и Хрвати  су као народи на Балкану имали заједничку државу по завршетку другог св. рата. И не само то“ Имали су и на нивоу југословенске АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ успостављен заједнички службени језик. Шта су још имали заједно? Па, војску, полицију, судство… Све оно што  Власи и Румуни никада нису имали заједно као једно лице (Југославија) пред светом. Ако ћете Ви са још некима да изигравате (не улазим у то чију варијанту) Вука Драшковића с тим што ћете да развијате још бесмисленију и неразумљивију ствар. (Вук је овде кренуо објашњавајући феномен грађанског рата ал' му замерам што за то није узео као пример Србе –четнике и Србе партизане)  – онда ви то развијајте на основу вашег избора, ваше прошлости и без будућности СИГУРНО!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #2 послато: 06.02.2012. 23:39 »
       Ви  бркате ствари оним Rumâni cu Vlasijoni ar fost una numa când Vlasijoni ar fost Rumâni!
(Ако ово «ar« користите уместо партиципа прошлих глаголских времена – у погледу грађења било ког глагола који казује прошлост - страшно грешите.)
Знате шта господине Цаславе,
мене ваши "стандарди" новостандардног власијонског језика:
1. уопште не интересују
2. нипошто не обавезују
Говорим онако како се говори у мом крају, односно онако како су говориле генерације мојих предака.
Vlasijoni (Паунов „клик“-конотације и разлози ће бити сагледани „некад“ касније)
Израз "Vlasijoni" је први употребио ваш колега. То је његов изум! Паун га је, вереоватно, узео као парадигму силовања чињеница и здравог разума од стране лаика.
Уосталом, уверите се и сами:
Dî śe nu Vlauljica?
Dî śe nu Vlasîn (Vlasîna)?

Kum poaće sâl kjeame "Vlaški savet" da je alu Rumînj?
Kum poaće sâl kjeame "Vlaški savet" da skriu š vorbesk prâ ljimba Rumunjaskâ?

JO VORBÂSK VLASÂSK!

Jo vorbâsk kum am audzît,
dî mik kum mam pomenjit.
Nu ma grižam kum o kjamâ
ljimba śe o vorbâsk,
Nu ma grižam niś dâ numje,
kum ma kjamâ în lumnje?

Treku vrjeamja înbîtrnji
la o vorbâ aku venji:

Ma kjamâ kum alc ma strîgâ,
dîkâ ma raspund!

dPasujoni

Šćiu kînćiku lu "Bata Staki" or kum tuoc îl šćim Staniša Paunović:
"La noj Rumînj dîn Sîrbije"

Kînd dzîśe Rumînnji dîn Sîrbije ginđeašće - Vlasînji,
 da nu Rumînji dîn Rumunjije!

Da kînd vorbim dî Popisu dîn 2002. an, njiś un popis pa njiś aâsta nuje sutâ la sutâ đirjept, ma kînd aj 40.054 inš kare întrâ Vlasînji (Vlasi) šî Rumînji (Rumuni) sa aljes kîs Vlasi, šî kînd întrâ jej aj o populacije dî la unu, pîn la noadzâś šî mâj binje anj nu pućem sâ dzîśem kâ aj patrudzâś dî mij nu a šćut kares!

Popis 2002.
                           Vlasi           Rumuni
Borski        okrug:  16.449           659
Braničevski okrug:  14.083           887
Pomoravski okrug:   2.049           484

Centralna Srbija:    39.953        4.157

Da în patru saće la Majdan kare šćiu kâs Vlasâšć.

Srbi    Vlasi     Rumuni
Jasikovo:    333    349          -
Leskovo:     248    178          -
Vlaole:        172    521          7
Rud.Glava: 1.615    636         3

Треба истаћи неупоредивост и неспојивост понуђених „кликова“. Имајмо у виду да Румуни и Власи нису никад били једно а нити су живели у једној држави ни на нивоу „Романие“ а ни у оквиру било које касније државне творевине како њихове – тако ни наше. Срби и Хрвати  су као народи на Балкану имали заједничку државу по завршетку другог св. рата.
То су бесмислице које понављате попут папагаја. Румуни и Власи јесу једно. Власи по својим етничким карактеристикама јесу Румуни! Власи по свом језику - јесу Румуни!
Велика већина Влаха се на ове просторе доселила са територије данашње Румуније, тако да уопште није тачна теза да "никада нисмо живели у заједничкој држави".

Уосталом, погледајте и раније пописе становништва:
1921. Власи су пописани као Румуни, баш као и Румуни у Банату.

(Вук је овде кренуо објашњавајући феномен грађанског рата ал' му замерам што за то није узео као пример Србе –четнике и Србе партизане)  – онда ви то развијајте на основу вашег избора, ваше прошлости и без будућности СИГУРНО!
Вук је овде Србе и Хрвате узео само као пример. Могао је, уместо Срба и Хрвата, да говори о Ирцима. Много битније од помињања Срба и Хрвата, за шта се ви намерно хватате, јесте суштина онога што је Вук рекао.
Суштина онога о чему Вук прича је мржња према ближњима. Што су мање разлике, мржња је све већа.
Највећи отпор према "румунизацији" долази од оних Влаха који су Румунима најсличнији. Највећи заговорници "љимбе влашаске" јесу људи чија презимена неодољиво асоцирају на њихово румунско порекло.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #3 послато: 07.02.2012. 00:25 »
      Ви  бркате ствари оним Rumâni cu Vlasijoni ar fost una numa când Vlasijoni ar fost Rumâni! (Ако ово «ar« користите уместо партиципа прошлих глаголских времена – у погледу грађења било ког глагола који казује прошлост - страшно грешите.)
     ...

Нећу шире да коментариш сада и овде, само хоћу да скренем пажњу на овај детаљ, јер он постепено открива шта у ствари ови шарлатани подразумевају под том уклетом "стандардизацијом", о којој нигде и никад до сада нису хтели јавно ништа да кажу - ЧАК НИ ЈЕДНО ЈЕДИНО СЛОВЦЕ! - и ако сам их само ја у име Флорума више пута молио, што овде јавно, што телефоном у контактима са одговорним људима из ВНС-а. Да погледамо зато о чему се ради.

1. читави влашки крајеви (који се баш и не уклапају у ону њихову комичну досетку о географским називима за наше дијалекте), говоре управо овако као што овде на Флоруму пише Влад. Дакле, то је једна црта влашких дијалеката, стара колико и сами ти дијалекти. Другим речима, то је црта која припада нашој валашкој језичкој и културној традицији. (Поред Браничева, то је и изразита црта буфанског говора у Мајданпеку, који је право правцато острво олтенског дијалетка, у мору банатског, што је само још једна, жива и непосредна потврда, о олтенском пореклу мајданпечких Буфана).

2. Али, ти несрећни Rumâni нису имали појма да наопако користе "партиципе прошлих глаголских времена"  :o и да је то "страшна грешка" (пазите само који израз: страшна грешка!), све док се група Шарлатана није добро налила малиганима, и храбро ступила на историјску позорницу - да у име ЧУВАЊА ТРАДИЦИЈЕ - ту страшну а ТРАДИЦИОНАЛНУ грешку једном за свагда искорене!

3. Јер је искорењивање свега што је вековно наслеђе наших Rumîńa, сврха постојања малиганима надахнуте шарлатанске братије, назване "радачиништима".

ПС. А зашто од недавно стално повезујем ову братију са малиганима?
Па зато што трезан човек никада не би могао да осмисли такав ауто-етноцидан план!  
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
  • Поруке: 95
« Одговор #4 послато: 07.02.2012. 00:30 »
vlaś (i. m.) — (zool.) crv koji se pojavljuje na zagađenoj rani ◊ în žđerîtură a puĭat vlaś — na oderotini su se pojavili crvi ◊ la taĭatura-ĭa la piśuoru vaśi ĭastă vlaś — u rani na kravljoj nozi ima crva [Crn.] dij. var. vlaş ◊ vlaşî sînt vĭerm lunź şî supţîrĭ ka păru đin kap — vlaši su crvi dugački i tanki, kao dlaka s glave [Por.]
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/celarec.php?action=upd&id=759

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #5 послато: 07.02.2012. 00:50 »

Суштина онога о чему Вук прича је мржња према ближњима. Што су мање разлике, мржња је све већа.

У науци се то зове "нарцизам малих разлика", иначе је (помало заборављена) Фројдова теорија.
Савремена антропологија етницитета је ову теорију поново оживела, јер је једина која може да да научно објашњење за ово братоубилачко лудило које је захватило планету крајем Другог миленијума!

Ја је користим у монографији "Власи карпатске Србије" управо за експликацију феномена који сви аналитичари уочавају:
да управо они Власи, код којих је најбоље очувано сећања на "прекодунавско" порекло (до јуче су се, малтене, "довикивали" са рођацима преко Дунава!), први том факту "окрећу леђа", негирају га и учопоравају се (=НВО) да би се међусобно куражили у тим "јавним (баштованским) радовима" чупања и пресађивања својих правих "радачина". Притом у свет изалазе "са капуљачама" на глави (евентуално они храбрији и под псеудонимима!) као неке власијонске "книнџе", заоденути у бљутави "патриотски" плашт (јер он је сад у моди!) о некој пара-патриотској мисији "на бранику србства"!

ПС. Даље нећу о томе, јер је то тема моје књиге, заснованој на систематизованој грађи од преко 5000 (није грешка: пет хиљаде!) обрађених родословних матрица, датованих у прву половину XVIII века (делом и у другу половину). Међу њима су, дабоме, и родословне матрице ове двојице наших Шарлатана, перјанице влашијонског радачинизма!  

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #6 послато: 07.02.2012. 09:26 »
Да би сте увидели (или да бих ја увидео) „страшну грешку“ а ви заинтересованима
 као аргумент приложите прошло и будуће време помоћног глагола (могуће је да је 
појам помоћног глагола различит, а можда је и укинут (? ) !) а онда бих молио по
један партицип прошлог и један партицип будућег времена (рецимо тај који сте дали)
мозда се и они разликују – а можда су и укинути.

Г. Филипа бих замолио да нам прикаже како они долазе до промене „х“ у
„ś“ (сем уколико то није изузетак који се на Пауновом форуму узима као
озбиљна научна чињеница. Колико ја баратам чињеницама на влашком у
једнини „Влах“ а у множини „Влахј“ на румунском „valah“ и „valahi”, на
српском „Влах“ и „Власи“… и да не требим и по другим језицима (пре
свега романским) јурећи то правило у коме се властита именица на основу
…. у одређеном броју има промену „х“ у „ш“.

Уваженом Пауну бих опет скренуо пажњу да је – „цитат“ (пет хиљаде!) 
„страшна грешка“ јер да би смо постали људи (и по Нуши) мора да нас је
пет.

Паун је ама баш све рекао, па чак и о мржњи. Ово ме подсећа на
наваљивање некога, са ким имам сличне навике, сличан начин говора,
сличне хобије... који тврди да га мрзим ако не признам да смо једно, да
смо браћа и род рођени и да морам (услед необоривих научних доказа
које и сам «производи«)
и да се изјашњавам као он(и)...

ПС. А зашто од недавно стално повезујем ову братију са малиганима?

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #7 послато: 07.02.2012. 12:24 »

Уваженом Пауну бих ...

Уважени Паун сву комедију око овог шарлатанског булажњења сада сматра (и) последицом одређених дијагноза, које су много опасније од краткотрајног дејства малигана, те се више тиме неће бавити, јер није из те струке, а опет није од оних генијалних Влаха који о стварима о којима не зна ништа, уче преконоћ из "Кекеца", "Политикиног забавника" или "укршетних речи" (из ових се, изгледа, може највише!).

Правац у коме уважени Паун треба да троши своју (преосталу пензионерску) енергију, назначен је овде:

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1214.msg6537;topicseen#msg6537

ПС. Став'те памет на комедију, и смејте се!

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #8 послато: 07.02.2012. 12:44 »
Ну вă ушор ку аша чјева сă вă фрăкац капу.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #9 послато: 07.02.2012. 15:03 »

Г. Филипа бих замолио да нам прикаже како они долазе до промене „х“ у
„ś“ (сем уколико то није изузетак који се на Пауновом форуму узима као
озбиљна научна чињеница. Колико ја баратам чињеницама на влашком у
једнини „Влах“ а у множини „Влахј“ на румунском „valah“ и „valahi”, на
српском „Влах“ и „Власи“… и да не требим и по другим језицима (пре
свега романским) јурећи то правило у коме се властита именица на основу
…. у одређеном броју има промену „х“ у „ш“.

Да одговорим ја уместо Филипа, можда ћу успети уваженом г. Чаславу да освежим памћење.
Данашње село СРБОВО у општини Неготин звало се СРБОВЛАХ а на влашком (народном румунском) језику и дан данас се зове SÂRBOVLAŞ, мада је могуће да је уважени г. Часлав то село већ прекрстио у СЙРБОВЛАХ и да се тако и зове на његовом језику љимба влаха.

Исто бих скренуо пажњу уваженом г. Чаславу да је једна од разлика између класичног (књижевног) латинског и народног латинског језика (Latina vulgata) је и та што народни латински није имао глас Х. А баш из тог простог народног латинског језика настали су сви романски језици. Да је слово Х касније "увожено" јесте истина али је неистина да наш влашки (народни румунски) има глас Х.
А што се баратање чињеницама тиче уваженог г. Часлава тиче нико себе у једнини/множини не назива Влах/Влахј већ Rumân/Rumâń.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #10 послато: 07.02.2012. 19:24 »
Да је слово Х касније "увожено" јесте истина али је неистина да наш влашки (народни румунски) има глас Х.
А што се баратање чињеницама тиче уваженог г. Часлава тиче нико себе у једнини/множини не назива Влах/Влахј већ Rumân/Rumâń.
Za govor Ungurjana sam bio siguran da ne postoji "h", kao što Ungurjani nemaju ni "Č", ni "Dž", ali nisam bio siguran za caranske govore.
Ne treba uopšte gajiti iluziju da "H" neće uvesti kao "standard". Borba protiv "rumunizacije" daje pravo da se koriste svi mogući mehanizmi kako bi se suzbila ta "opasnost".
Да одговорим ја уместо Филипа, можда ћу успети уваженом г. Чаславу да освежим памћење.
Данашње село СРБОВО у општини Неготин звало се СРБОВЛАХ а на влашком (народном румунском) језику и дан данас се зове SÂRBOVLAŞ, мада је могуће да је уважени г. Часлав то село већ прекрстио у СЙРБОВЛАХ и да се тако и зове на његовом језику љимба влаха.
8)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #11 послато: 29.02.2012. 13:53 »
Цитат
2. Podrugljivo i omalovazavujece odnosenje prema nacionalnoj manjini, upotrebom podrugljivih termina (tipa "vlaşi - crv na zagadjenoj rani" ili Wallach- ustrojeni konj ili magarac)
vlaś - značenje ove reči u rečniku govora Vlaha.
vlaś (i. m.) — (zool.) crv koji se pojavljuje na zagađenoj rani ◊ în žđerîtură a puĭat vlaś — na oderotini su se pojavili crvi ◊ la taĭatura-ĭa la piśuoru vaśi ĭastă vlaś — u rani na kravljoj nozi ima crva [Crn.] dij. var. vlaş ◊ vlaşî sînt vĭerm lunź şî supţîrĭ ka păru đin kap — vlaši su crvi dugački i tanki, kao dlaka s glave [Por.]
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/celarec.php?action=upd&id=759

Mislim da u drugoj deceniji dvadestprvog veka svako treba da ima slobodu da se izjasni onako kako se oseća. Nemam ništa protiv osoba koji se na popisu izjašnjavaju kao Pigmeji, Eskimi ili Svemirci. To je stvar njihove odluke koju svi mora da poštujemo. Ukoliko se bilo ko od mojih sunarodnika smatra Valahom (maternji jezik valahijski ili ľimba valaha) to ću svakako uvažiti, bez obzira što smatram da bi ovaj termin, u zemljama nemačkog govornog područija, mogao do dovede do neprikladnog tumačenja.
Neka i oni meni ostave da na miru budem Vlah na srpskom i Rumân na svom maternjem jeziku i neće biti nikakav problem. I vuk sit i koze na broju  ;)

Другим речима: чиста замена теза!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: