Аутор Тема: NACIONALNI SAVET: ODLUKA O PISMU, KONAČNO NA UVID JAVNOSTI  (Прочитано 9843 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
Одг: NACIONALNI SAVET: ODLUKA O PISMU, KONAČNO NA UVID JAVNOSTI
« Одговор #15 послато: 04.02.2012. 16:02 »

(Fără Ţara Rumâńască nu ť-ai aľege din turci astăz !!!) Цитату !!!Волцае!!!

Дји ундје йј скăпă едиција аста дје простјије лу Сăмăновичану ну штјиу.

Мă њестрјењикуље, ну тје да дје рушиње. Хајдук Вељку Петровић ну а фост Румйн.

Шта ти значи ово: едиција и ово Сăмăновичану  ?

Више среће не би ми шкодило!

Кад сам ја рекао да је Хајдук Вељку Петровић био Румун  ?

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #16 послато: 04.02.2012. 16:06 »

Мума је вије ши сăнăтуасă трăјештје йн Америка. Њич одатă ну ам  йнтрјебато је Румйнкă ор је Влајнă. Сă ну прјепун ињими мјеље прја марје грјеутатје.
Сора јеј, мăтуша мја (шасă ањ мăј марје) је Влајнă ка ши ај јеј тоц карје сйнт виј - пăн ла њепоц дје њепоц.
     Татăмју је виу ши сăнăтос, ку повјестјија дје Румйњ – аич,  ну трјеч пи лйнгă јел. Скрису чје је дат ши усвојит дје рйнду 'ста јел ље авја йн кăрцйљи дјин војскă скрисă ши дје мујкăмја йнтрă о љегăтурă адусă дјин војскă туатје пăстратје пăн ла о врјемје. Дупă војскă, татăмју а рупто дја касă ши йнкă је йн лумја албă дус. Мујка мја пјердусă вăзу ши йм диктирја чје сă йј скриу лу татăмју йн кăрцйј ши дје кйтје нăказурј ну о мăј фи. Буквица лу дједа дјин рату ал дјин йнтйј, аколо скрија кă а фост Влах да ну Румйн,   мујкăмја ла тот попису пописуитă ка Влајна. Тајкă мју, Влах пăн ла муартје, тајкăсу – јар ом чудат  - кум пот јеу сă ну фиу Влах? Ну нума Влах – нума ши Срб! Атйт дје рар фјел дје лумје пје пăмйнт. Мăј рарј о фин ума аăја ај прја йнкуркац : Румйњ-Влахј-(Швăјцарц) да Србј ор Румйњ-Влахј - йн пасош Србј…
      Нума сă йј лăсăм мјерјеор сă йш пуартје грижа лор.
      Ну мă ар рабдă рају атйца Влахј сă штјерг дјин фаца историји - нума  дјин фăмиљија мја. Сă фије Румйњи сăнăтош ши ај дје вродатă ши ај дје акуш изновиц ор скош.  Авјем Румйњ (дупă мамă) ши дје дуоуозăч дје ањ ши ај дје адăунăз пољимиц. Авјем ши дје ај дјин ану 1 8…(о мије опт сутје ши) Тоц сă фије сăнăтош.        

Ајде сада кажи шта си Влах или Србин, немој и једно и друго, нема смисла да се брукаш, за тако нешто су други надлежни.
Ја сам већ рекао да сте ви Срби (посрбљени Румуни), што се сада брукаш и признајеш.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #17 послато: 04.02.2012. 16:19 »
     кум пот јеу сă ну фиу Влах?

Inače, mi
DANAS i OVDE
rešavamo kako ćemo
DANAS i OVDE
da istražujemo i zapisujemo baštinu koju smo od naših majki i očeva dobili
DANAS i OVDE,
i za koju ćemo koristiti imena i ostale pojmove iz te baštine koje su nam oni predali
DANAS i OVDE!

Zato se, valjda, probuđeni delovi naroda,
DANAS i OVDE
udružuju u NVO-e i kunu u njihovim statutima da će
DANAS i OVDE
ČUVATI i NEGOVATI TRADICIJU, a prvo što tu tradiciju
DANAS i OVDE
karakteriše, čini, označava, oličava itd itd itd, jeste njen autentični naziv koji ona
DANAS i OVDE
ima i koristi za samu sebe!

Svi normalni Vlasi,
zdravi, pravi, čestiti i iskreni
DANAS i OVDE
sebe zovu na svome jeziku
RUMÎN
kao i svuda što su i oduvek što su,
a svoj jezik,
već prilično oronuo,
koji uveliko izdiše na samrtnoj postelji,
zovu onako kako su ga svi ti Vlasi oduvek zvali:
ĻIMBA RUMÎŃASKĂ!

Može to svako ko hoće
DANAS i OVDE
da nazove drugačije,
ali u svojoj kući,
jer koga je briga šta ko radi kad je sam sa sobom,

Može to svako ko hoće
DANAS i OVDE
da nazove drugačije,
u svome sokaku,
ionako tamo može da lupa svašta
jer ljudi ne haju za njega i kažu
"ma pusti budalu",

može to svako ko hoće
DANAS i OVDE
da nazove drugačije
i u svome selu,
dok ga selo ne poglasi ludom
i odstrani od sebe zaštitnom formulom
"ma pusti budalu"

ali,
ako neko
DANAS i OVDE
sa takvom budalaštinom izađe u svet,
pa dobije podršku baš zato
i samo zato
što je budalaština
jer ona "dokazuje" da "nismo mi bre oni bre tamo"

e, onda smo svi mi za Kliniku!

PS. Humoreska, inače, nosi naslov
DVA ŠARLATANA U DOBA DUNSTERA!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #18 послато: 04.02.2012. 17:04 »
    кум пот јеу сă ну фиу Влах? Ну нума Влах – нума ши Срб! Атйт дје рар фјел дје лумје пје пăмйнт. Мăј рарј о фин ума аăја ај прја йнкуркац : Румйњ-Влахј-(Швăјцарц) да Србј ор Румйњ-Влахј - йн пасош Србј…

Ајде сада кажи шта си Влах или Србин, немој и једно и друго, нема смисла да се брукаш, за тако нешто су други надлежни.
Ја сам већ рекао да сте ви Срби (посрбљени Румуни), што се сада брукаш и признајеш.

Oni su, zapravo - Srbi, koji su "postali Vlasi da sutra ne bi bili Rumuni".
Da prethodni Savet nije pokušao da pomeri stvari sa mrtve tačke, oni bi i dalje bili Srbi.
A sve te azbuke, gramatike, rečnici, standardizacije navodna briga za očuvanjem naših narečija...to je sve jedna šarena laža iza koje se krije težnja da se što je pre moguće posrbimo!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p19us_ENHLU&feature=related[/youtube]

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #19 послато: 04.02.2012. 18:27 »
      Држава мја је Србија, лумја йн ја дје нациј мјестјекатје. Мјергйнд ла пјерзањије ши дйнд дје пагубă - пје ја о йнжурăм. Јар кйнд ње луминă стјељиљи мăј луминуасă пје ја о лăудăм. Ши мулцймја Румйњилор војводјењ сйнт Сйрбј карје ворбјеск румйњештје. Ши тот тјињеришу носту ор ундје пје пăмйнт йн аспекту држевјеск је „маумăјан“ да ворбјештје уна дјин љимбје куноскутје ши йн јавă ши йн вис. Ку љимба аја дакă мăј сă йнтйлњештје ку чињева сродњик ши војос дје тајнă – је йн старје сă тăјнује ши зй ши нуаптје, дакă ну - о бомбоње йн вис.
      Штјиу љимбје стриње, нује кă ну штјиу, да тот кйн мă йнтйлњам ку чињева „Влăуц дје ал носту“ мă сăтурам дје тајнă да рар кйнд йнтрјебасăм дји ундје виње.           
      Гйнду восту ку трјаба вуастă ши ку „Conciliul“ востру ал трјекут. Мăј мулт дје жумăтатјe дје „participanţi“ ши „membri“  њич зй дје астăз ну пуатје сă зйкă пје „limba maternă“ кум драк йл кјема пје „Conciliul“ пăн ла испрăвјењије. Кйн аскултам кйт сă йнбурикјазă ашјезйнд гура ши вињиљи гйтулуј сă аудă сă кă сунă румйњештје, кумва пинтрă јеље „њич ка ла ваље – њич ка ла дјал“. (Зйча Е.С. – „…Poftim vorbiţi sârbeste, avem traducere…“) Сă ну мăј дја Думњезăу аша чјева сă сă йнтймпљиње ши сă фије дје рйс йн лумје.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #20 послато: 04.02.2012. 18:47 »
Ово што ви г.Чаславе радите је крађа румунског језика и испирање мозга људима да су они уствари неки Влахи и да говоре љимба влашаска / влаха.

Ко да вам поверује, свако ко је Влах зна како се на свом матерњем језику каже и Влах и влашки језик, за друге ствари не сумњам да је тешко да изговоре, односно незнају за многе ствари како да кажу јер нису могли књижевни језик да уче у школама.

Ако је то за подсмех што неко неможе да се изрази и каже све што би хтео, онда незнам шта би било тужно у свему овоме.

Претпостављам да сте ви учили и научили код куће и књижевну верзију љимба влаха, па се овако понашате или грешим?

Ако је тачно онда да то објавимо у јавност, пошто нико на овоме свету још није код своје куће научио и књижевну норму љимба влаха.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #21 послато: 04.02.2012. 19:40 »
      Држава мја је Србија...
 Ши мулцймја Румйњилор војводјењ сйнт Сйрбј карје ворбјеск румйњештје.
Г-дину Цаславу нико не треба да ускраћује право да буде Србин који "говори влашки". То исто важи за оне Влахе који су, попут њега, "Срби који говоре влашки". Наравно, подразумева се да се то односи и на ону, по њему, "већину" банатских Румуна.
Будите, господо, Срби до миле воље, само нас пустите да ми будемо Власи - грађани Србије и припадници влашке националне мањине.
Ако сте Срби, припадници сте већинског народа, па вам као таквима не треба никакав Национални савет!

Гйнду восту ку трјаба вуастă ши ку „Conciliul“ востру ал трјекут.
Паметни људи најпре скоче, па онда узвикну "хоп".
Сетих се једног "мембруа" организације гос'н Цаслава, који је пре пар година, овде на Форуму, ишао чак толико далеко да је нудио опкладу да конзулат Румуније у североисточној Србији никад неће бити отворен, да су то само усте приче, нечије жеље...
Тако ће бити са гарнитуром која тренутно води Савет. Чим се у Србији буду промениле политичке околности, онда када на власти, на републичком нивоу, више не буду они који су направили овај Савет, промениће се и људи па и политика савета.
Колико успевам да чујем, једна од јачих опозиционих странака, већ сада најављује да ће се, преузимањем власти на републичком нивоу, размотрити и укидање овог сазива савета.
Другим речима: трајаћете онолико кол'ko трају и они који су вас довели на власт у Савету!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #22 послато: 04.02.2012. 20:25 »
Ној ну ње бăтјем жок дје љимба румйњаскă, ши дје румйњ. Ворбим нума йн партја (ши дјин партја) љимби нуаштје. Марје лукру ши дје шăрлăтăњија а та. Паркă ну је фрумос ши ну арје густ атйтă куткурјезăтурă пинтру ун уоу муаље фăкут дје рăчуну алтојиља. Јеу ну ам чје сă докăзăск  фије куј. Трјаба је (дјин привјала ши штјирја тимулуј карје пуартă грижа трјеби) докăзйтă пăнă ла кăпăтйј.

Да пинтру „Волцае“ – нума атйт. Норма љимби сă йнвацă тумă кйнд је пусă йн кăрцйј. Скимбăтурљи ши деривацијиљи ворби аратă ундје пуатје сă ажунгă трјаба. Тумтје атунч
кйнд сйнт туатје пусă пје масă ши аљесă сă вједје чје ва фи норма љимби.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #23 послато: 04.02.2012. 20:30 »
Am spus dje Wigotjin kă nu ar să fije Konzulatu . 

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #24 послато: 04.02.2012. 20:38 »
Am zîs măj multje da să nu aduk amintja, puatje činjeva djin opozicije să mi lje furje ši să lje pună în program dje frumušacă. Dje Savet nu avjerjec grižje. Noj Vlasi nje vjedjem dje trjaburilji nuaštje.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #25 послато: 04.02.2012. 21:05 »
Noj Vlasi nje vjedjem dje trjaburilji nuaštje. Dje Savet nu avjerjec grižje.
Da, Caslave! Posle što će sa vlasti otići oni koji su vas doveli u Savet, Vlasi će, umesto Vas Srba (koji govorite i vlaški ;)) voditi Savet. Vi - Srbi, ćete, zaista, da "vjedjec dje trjaburilji vuaštre"  ;) - al' van vlaškog saveta. živi bili pa videli.

P.S.
Ostalo ne komentarišem jerbo slabo razumem "ljimba vlašaskă"  ;).
Nisam u stanju da, pored sve dobre volje, rastumačim šta je pesnik (Caslav) hteo da kaže
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #26 послато: 04.02.2012. 21:50 »
Јеу ну вăд карје вă зминтјештје сă  вă ардјикац ши сă адунац лумје дје Савету восту. Јеу ну штјиу пје карје ну ош фи ругат. Кйцăва дјинтрă ај лу Крăчун трјекусă дјелок йн партја нуастă, ај лу Драгиша (ВДСС) сă рăсфирарă карје ши пи ундје. Аăја карје са „фăрймат“ акуша цйње ши пйња ши куцйту йн мйњ. Дји ла йнчјепјерје сă постăвисă проблему љимби сă фије дупă кăтăтуриљи куноскутје ши йн лумја нуастă  ворбитје. Тотнату штјије кă трјаба је порњитă аша ши йн зй дје астăз карје а фост йнторс йнкăтрă идеја аста – тот јестă. Аштјептац сă сă ардјичје „опозиција“ дје чинч орј мăј мулт, атйта сă сă мулцаскă? Вједјем кйнд ва фи ши кум во фи. Пăнă атунч Савету рабдă.

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #27 послато: 05.02.2012. 10:37 »
  Numă pje ăštja douo foj (atrnatje dje Volcae …) skrije kîtja bunătăcîj dje dještjeptat după čje  krapă uomu uojki.
   Dakă Italcî (Romanji, Rimljenji, Riminji) vjenjic întră Trač (întîj în Grčije) adukînd ljimba atîtjelor dje mjestjekăturj karje a apsorbuito în skurtă vrjemje ši a răsfirato întră tri mărj. Jar aja ljimbă kolinijilji dje Romanj djipje Balkan djabja činč vakurj ašjezasă „tariluor dje buakă“ pje ică ši aqasă în spjetje. Akuma o să vină kă Dači spătari sîngurj îš pusără urzala pje sul, sîngurj îš năvădjisă răzbuajilji, întjinsără urzala, pusără pje căvj bătjala…
 Dăkuajčilji dînd djin pičuarje
trăgînd la spjetje kam tarje
pănă Trači aj dje akuma,
la fok kît va putja stare,
învacă căsăturj noj
djintră al mošilor bătrnj războj.
 Mama karje o fi fost (Grkuajka, Itălijanka, or Trăkuajka)? Să lje luom pje tuatje tri – jar să štjije karje je întij. Măj čićic kărcîj skrisă ši pănă în răskol (1054.), pănă în Časlav I Klonimir  (Traku (djipje mošuisu mik) – Bugarju (după mumă) -Srbu (după tată) –ši Vlahu (după jej toc)) bătîndu să ši în protivu Mađerilor ši în protivu Bugarilor ku 50 dje pjerduc dji pje munc ka să întjimijeză Raška, cara lu mošisu Vlastimir dje nou.     

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #28 послато: 05.02.2012. 13:27 »
  Numă pje ăštja douo foj (atrnatje dje Volcae …) skrije kîtja bunătăcîj dje dještjeptat după čje  krapă uomu uojki.
   Dakă Italcî (Romanji, Rimljenji, Riminji) vjenjic întră Trač (întîj în Grčije) adukînd ljimba atîtjelor dje mjestjekăturj karje a apsorbuito în skurtă vrjemje ši a răsfirato întră tri mărj. Jar aja ljimbă kolinijilji dje Romanj djipje Balkan djabja činč vakurj ašjezasă „tariluor dje buakă“ pje ică ši aqasă în spjetje. Akuma o să vină kă Dači spătari sîngurj îš pusără urzala pje sul, sîngurj îš năvădjisă răzbuajilji, întjinsără urzala, pusără pje căvj bătjala…
 Dăkuajčilji dînd djin pičuarje
trăgînd la spjetje kam tarje
pănă Trači aj dje akuma,
la fok kît va putja stare,
învacă căsăturj noj
djintră al mošilor bătrnj războj.
 Mama karje o fi fost (Grkuajka, Itălijanka, or Trăkuajka)? Să lje luom pje tuatje tri – jar să štjije karje je întij. Măj čićic kărcîj skrisă ši pănă în răskol (1054.), pănă în Časlav I Klonimir  (Traku (djipje mošuisu mik) – Bugarju (după mumă) -Srbu (după tată) –ši Vlahu (după jej toc)) bătîndu să ši în protivu Mađerilor ši în protivu Bugarilor ku 50 dje pjerduc dji pje munc ka să întjimijeză Raška, cara lu mošisu Vlastimir dje nou.     

ИСКРЕН да будем ово твоје писаније на љимба влаха, не разуме нико на овом свету, можда једино твој колега дПасујони (који нас нешто избегава). Лако би човек исправио грешке које сте направили при писању порука, пошто изгледа да влашки језик и његову граматику слабо познајете, али када се свему томе додају и иновације које су очигледно последица СТАНДАРДИЗАЦИЈЕ добијемо нешто што би могли назвати ПАПАЗЈАНИЈА.

Убудуће код ваших иновација стављајте под 1,2,3,4 ... па испод напомена и објашњење шта је шта.