Ovde postadoh autorom za ono što nisam neposredno radio
Jedino čega vi, uvaženi g. caslav, možete biti zaslužni autor, i da vam se tim povodom da neko zaslužno mesto u aleji velikana, jeste ona genijalna dosetka o uvođenju termina "ljimba vlašaska" u maternji jezik Vlaha, i to - ni manje ni više, nego kao naziv za njihov maternji jezik! To može da padne na um samo nekom vanserijskom Geniju, to običnom smrtniku nije dato; a o tome koliko ste vi, veoma uvaženi g. caslav, tim gestom usrećili same Vlahe, o tome ne treba trošiti reči! Pa zamislite samo koja je njihova sreća da ih neko KONAČNO posle 2000 godina, izvuče iz teške zablude o tome kako se zove njihov jezik, i da ih odvikne od dvomilenijumske ružne navike da svoj jezik zovu "ljimba rumîńaskă"! Ptu! Ptu! Bilo, ne ponovilo se! Takvoga prostakluka, dakle, više neće biti! Ja kad god upadnem u neku duševnu krizu, a događa mi se to u poslednje vreme, moram priznati, ja samo pomislim na takvu duhovnu Gromadu kakva ste vi zbog ovakvog doprinosa spašavanju Vlaha od teške istorijske zablude, i sve mi bude nekako milije! Pa samo još kad se setim one Druge Gromade među nama Vlasima, koja poletno peva i klikuje odu "Jo mis Vla", kojom mi je otvorio oči da konačno progledam i shvatim ko sam, šta sam, gde sam - a naročito koliko sam bio tup i glup kada sam - slušajući pretke, a naročito mater svoju! - govorio "Jo sînt Rumîn", e, dakle, kada se setim vas Dvojice, ja se naprosto uzvisim, ali opet ne dovoljno da bih bio dostojan makar skute da vam ljubim, ili čizme da vam čistim! Moram neke osobite merdevine da dobavim, ne bih li mogao makar samo da vas ugledam na toj visini gde ste vi sada u svojim očima posle ovih zasluga! Jer. Proverio sam: od praistorije do danas, takvih zaslužnih ljudi nije bilo ni u jednoj naciji: sve su nekako, zbog neke svoje urođene tupavosti, valjda, ili možda zbog toga što nisu imale u svojim redovima Takve Dve Intelektualne Gromade - trudile da što više koriste, utemeljiuju i šire svoj rođeni naziv za svoj rođeni jezik! Tja, kakva stupiderija, kakva zaostalost, kakva primitivnost, kakva civilizacijska bruka i sramota! Proverio sam i to: niko danas na svetu nije nigde predložio da se u maternji jezik uvede potpuno strana reč kao ime za taj maternji jezik! I samo po toj osnovi, i samo zbog tog izuzetka, vas dve Gromade činite posebnu čast nama Vlasima, i samo zbog toga treba da vam se da plac u Aleji Velikana!
A mi svi, zbog te svoje zlosrećne navike da svoj jezik zovemo "ljimba rumîńaskă", e svi mi da odemo u neku duševnu bolnicu, kod nekog dobrog psihijatra, i da se što pre od te navike odviknemo.
Jer bez psihijatra, i bez duševne bolnice, spasa nam nema!