Аутор Тема: Usvojeno vlaško pismo od 35 slova i pet simbola  (Прочитано 10409 пута)

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
  • Углед: +0/-0
Одг: Usvojeno vlaško pismo od 35 slova i pet simbola
« Одговор #15 послато: 12.12.2011. 22:46 »

Uvazeni gdine Caslave , 8)
Ja se izvinjavam ako sam uvredio Vasu lingvisticku gromadu,verujte da to nisam zeleo. Jedina moja namera jeste da Vas upozorim na dalekosezne posledice koje Vase autisticko drustvance pokusava  neprirodno da instalira u  prirodno tkivo vlaske zajednice. 

Iskreno meni je zao sto Vi nemate potrebe niti zelje da razgovarate i raspravljate o problemu koji je evidentan i koji se treba resiti temeljno. Verujte da sam siguran da od Vase rabote nema nista i da ste manjina u  NSVNM, a i u samoj Gergini. :D
 Zaomi je Vaseg simpaticnog drustvanceta,jer cete ostati sami u komunikaciji izmedju sebe,igracete cica-micu sami.
Ne daj boze sam sa sobom.
Moj predlog je da se manete corava posla i da vlaskoj zajednici podarite nesto iz Vase struke.

G-Caslave,pa Vi ste muzicar,niste lingvista. Voleo bi da izdate jednu brosuru sa melodijama vlaskih pesama, napisane u notnom sistemu. Vlaska zajednica bi Vam bila zahvalna na tome, ne da odmanjujete ovde narod sa laznim saopstenjima.

Za Vasu informaciju, 70% stanovnistva sa teritorije izmedju Dunava,Timoka i Morave zive u zapadnoj Evropi I slave "ST.NICOLAUSA". A ja koliko znam, mozete da pitate i Vaseg  episkoma I:C,da je Bozic 25 decembra ,a ne 6 januara. I da nazalost mnoge stvari u nasoj divnoj zemlji nisu bas na pravom mestu.
Sto se tice mog  skolovanja  I ako Vas to zanima mogu da Vam kazem da sam dip.ing .arh, I da mi je pretezno zanimanje ovo: www.studioaig.com , a ne lingvistika I istorija.

Voleo bih da znam sta znaci ovo(B:A-jeu dupa I.G) ,posto vam je tekst pisan u siframa ,pa mi je veoma tesko da desifrujem kukice I simbole.
 :'(

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #16 послато: 12.12.2011. 23:12 »
     Nisam odgovoran za bilo kakvo saopštenje "Gergine", niti sam u njemu učestvovao. "Gergina" ima svoj program, cilj i ljude koji rade na ostvarenju programskih ciljeva. Greota je što se u zajedničke projekte uloži malo zajedničkog vremena i rada pa otud lošija sinhronizacija. Ja sam samo dobar drug i prijatelj iz "mlađih dana" koji uz svoje obaveze tek skokne da pripomogne oko nečega. Dobro je da je ogroman kapacitet bacila na buđenje i razvoj nacionalne svesti. Treba nam još takvih organizacija među Vlasima al' de, polako.
     Koliko sam ja shvatio "Gergina" tebe nije sahranila. (Tu je još jedan tvoj stari drug koji te takođe osobito ceni.) U pitanju je samo drugačiji kurs, navigaciono rečeno. Šta drugo?  

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #17 послато: 13.12.2011. 00:09 »
           Vi ste krivi, Ivice. Prethodni NSVM me je naterao da od finog i mirnog čoveka koji je pisao simfonijska dela, koncerte, oratorijume, balet i u pravom smislu reči uživao, postane onaj koji je mokrih nogu jurio i dizao Vlahe protiv "Elektorskih..."
      Vaša je to greška.
      Da me ubiju ljudi misleći da i ja imam udela u toj sramoti. Pozove me direktorka u kancelariju da mi oikaže šta je potpisao Obradović! I ja o svemu pojma nisam imao... Ni ja, ni slični meni, sasvim nepolitični i posvećeni poslu. Što mi je najžalije posvađah se i sa prijateljima. Jedni kažu "I ti gledaš ovog dojučerašnjeg monarhistu i četnika što se preodenu u Rumuna"... Ili, čuvaš onog tvog zemljaka i radiš sa njegovim ... a on na tome mlati pare od saveta... Ili...
          Da ste vi, mladi, pametni, brinuli brigu prvo Vlasima koji sebe prepoznaju kao starosedelačku strukturu a da su se Rumuni bavili doseljenicima, Rumunima, mir i prijateljstvo bi bili još dublji i sadržajniji. Ovako, do razgraničenja i vraćanja stanja koje podrazumeva ko je ko i šta je šta - nema odmora. Zamislite kada meni kaže Rumunka da je u kući ona Rumunka a on Vlah i dodaje Srb jer da je tada rekao da je Rumun vratila bi se imajući veći izbor Rumuna u domovini. I ako po nekoj predugoj periodici ponavqamo "Vlah" pa za 70-100 godina opet "Vlah".. Jednom to mora da se desi. I bolje je sad!

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
« Одговор #18 послато: 13.12.2011. 08:48 »
Dragi Caslave,

drago mi je sto postoji bar malo „moje krivice “u Vasoj odluci da se pozabavite vlaskim pitanjem, to je dokaz da je bivsi NSVNM uspeo da aktivira pripadnike vlaske zajednice,bez obzira kakav oni stav imaju u vezi vlaskog pitanja. Siguran sam da u diskusijama I u razgovorima sa “neistomisljenicima” covek nauci nesto novo. Jos veci uspeh bivseg NSVNM je da se organi saveta biraju izborom gradjana. Budite sigurni da imamo isti cilj,a to je afirmacija nase zajednice.
 Zalosno je sto je vlaska zajednica pokradena na izborima,a Vi znate od koga, koristeci metode devedesetih…

Sto se tice jezika,  moram po ko zna koji put reci, Hajde da to prepustimo lingvistima, onako kako je radio bivsi NSVNM. Odluka o skolovanju na matrenjem jeziku doneta je u kordinaciji sa ministarstvom i katedrom za romanistikom. Nije to moja odluka niti odluka nekolicine ljudi iz bivseg NSVNM.

Mozda Vi imate problem sa direktorkom Vase skole u kojoj radite,razumljivo je, ali treba da znate da direktorke i direktori nisu merodavni da odluce kojim to jezikom govore vlasi.
Ako direktorka vrsi mobing nad svojim radnicima,molim Vas prijavite je nadleznim organima,jer je mobing krivicno delo.
Insinuacije Vase direktorke i prijatelja me opste ne zanimaju,oni su samo masa,koja svoja misljena bazira na dnevnopoliticku modu. Vidite u Vasem okruzenju zive puno vlaha,ali su se oni nazalost izjasnili kao srbi. I sami znate da njihovo izjasnjavanje nije ispravno, vec pomodarstvo pomesano sa strahom za egzistencijom.

Sto se tice cetnikovanja i monarhizma, da moj pradeda je bio komandant sela, sela u kome zivot nije izgubio nijedan mestanin tokom drugog svetskog rata,pak drugi pradeda bio je oficir u partizanima i ja se svojih dedova i porodice ne stidim.
Jos uvek nerazumem kako se nacionalnost da „preodenuti“. Ma-i frtacie eu man nascut ca Roman.

Da ste se Vi „stariji“ pozabavili vlaskim pitanjem i da ste se izborili za prava kojima su manjinama u Srbiji zakonom zagarantovala,mi mladi nebismo imali potrebe da se ovim problemom bavimo. S` obzirom da niste mi smo duzni da zastitimo buduca pokoljenja od asimilacije i neprirodne podele jedne zajednice na vlahe i rumune!!!
Verujte svet na mladjima ostaje.
.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #19 послато: 13.12.2011. 14:47 »
......
А што се тиче граматиковања са дПасујонијем, важније од тога јесте факат да се једна тако озбиљна ствар, каква је његова брошура, шаље у бели свет потписана само псеудонимом! Чега се то човек стиди?! То само говори о једној општој неозбиљности која прати целу ову ствар од самога почетка!

1. Brošura je samo jedan skroman primer kako Vlasi mogu pisati na svom maternjem jeziku bez  potrebe preuzimanja i korišćenja rumunskog jezika i alfabeta.

2. dPasujoni je mnogo više od pseudonima!

3. Dok su neki navikli da na račun Vlaha grade ime i karijeru nekima je to ispod časti i žele samo da daju svoj doprinos razvoju vlaškog pisma i kulture, bez potrebe za ličnom afirmacijom.

4. Ko su autori etnološkog materijala koje je gos-n Paun godinama skupljao po Istočnoj Srbiji i na kojima je stekao penziju?

5. Znači li to da se radi o "opštoj neozbiljnosti" tog materijala samo zato što su ga stvarali anonimni autori?

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #20 послато: 13.12.2011. 19:18 »
'Ajd što usvojiše 35 slova (5 više od Vuka  ;)), nego  i 5 simbola   :)

Mogu li bar da nam otkriju koje su simbole usvojili, ili je to iznenađenje  ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #21 послато: 31.10.2012. 10:25 »
Наслов Cartea Românului din Timoc = Картја Ромйнулуј дин Тимок = Kartja Romînuluj din Timok
Упоредни стварни наслов Картја Ромйнулуј дин Тимок Kartja Romînuluj din Timok
Врста/садржај  поезија
Језик румунски
Година 1941
Издавање и производња Bucureşti : Fundatia culturalǎ regalǎ "Regele Mihail I", 1941
Физички опис 14 str. ; 15 x 25 cm
Напомене Kor. nasl. Uporedno tekst na rumunskom jez. i srp. ćir. i lat. u fonetskom obliku.
УДК 821.135.1-1
COBISS.SR-ID 35842319

Autori vlaškog pisma su izgleda iz Bukurešta iz davne 1941 godine.  :D