Аутор Тема: Бити Влах по г-дину dPasujoni-у  (Прочитано 31552 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Бити Влах по г-дину dPasujoni-у
« Одговор #45 послато: 19.02.2012. 21:56 »
Ако су и преузели српски идентитет, онда је то процес који се десио и крај приче.
Kamo lepe sreće da je tako. Problem je baš u tome što nam takvi ljudi vode Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine a svoje prisustvo u tom Savetu pravdaju "stajanjem na braniku otadžbine".
Mene oni savršeno ne zanimaju dok se osećaju Srbima i ne pokušavaju taj - srpski identitet da nametnu Vlasima.
Tada bi zaista bio kraj priče!
А то што ви хоћете да им промените свест коју су изградили, па још и да је румунизујете, не само што вам не даје за право, него вас дисквалификује.
Ovo je čista zamena teza! Školski primer! Gradnja njihove srpske svesti meni uopšte ne smeta do momenta kada ne predenduju da govore u moje ime, u ime Vlaha!
Govorite o "diskfalifikaciji". Ima li većeg dokaza onoga što Vas diskfalifikuje od ove Vaše optužbe :
Цитат
А то што ви хоћете да им промените свест коју су изградили, па још и да је румунизујете

Сем тога, нема потребе да говоритр о српском идентитету када говоримо о људима који су се сами изјаснили као Власи.
Ja govorim o ljudima za koje su Vlasi=Srbi, koji do pre raspisivanja izbora za Nacionalni savet Vlaha nisu ni znali da su Vlasi, ili su to krili, što se ono kaže "kao zmija noge". Ti ljudi mi se danas proturaju kao "izjašnjeni Vlasi" kojima je, dabome, stalo do očuvanja nacionalnog identiteta Vlaha.
Pa, gde su bili do sada? Što ih taj nacionalni identitet Vlaha nije interesovao do sada? Što ne dignuše svoj glas pre 5, 10 ili 20 godina. Neki od njih su visoki funkcioneri u partijama čiji su članovi. Neki spadaju u najbogatije u Srbiji.

Број је симболичан, а и да није, не бих се узрујавао.
Daleko je to od simboličnog. Lista dr Balaševića je imala najviše glasova, uprkos prljavoj kampanji koja se protiv nje vodila i, u odnosu na ostale liste, veoma skromna sredstva kojima su raspolagali.

Онда, изволите, докажите!
Izvolite pa pogledajte teme na forumu. Pogledajte svu tu literaturu koja je, zahvaljujući ovom forumu i etnologu Paunu Durliću, dostupna svim Vlasima.

Ето, можете да будете и Влах-Румун! Тако је рекао румунски председник Басеску (не знам да ли је то и ваш председник) и ако ће вас то задовољити.
Ја то прихватам, јер сам широких схватања и отвореног срца! 8)
Ja sam Vlah, gospodine! Bio sam Vlah i onda kada nas je većina Neovlaha (Novokomponovanih Vlaha) optuživala za razbijanje države, Vlašku Republiku, deljenje srpskog naroda...
Vašu opciju boli što smo Vlasi. Što im ne ostavljamo prostora da pred stranom javnošću nastupe kao isključivi predstavnici Vlaha.
Predsednik države čiji sam državljanin je Boris Tadić. Predsednik naroda kome istorijski, lingvistički i poreklom pripadam je Trajan Basesku. Je l' to problem? Kršim li Ustav zbog toga, ili mi to "širokog srca" dopuštate?

То само показује да немате основно поштовање према саговорнику. Донекле се котролишете, али кочнице попусте кад тад.
Увредили сте све који се изјаснили као Власи, називајући их "пописном категоријом".
Dajte, molim Vas, više ozbiljnosti. Nemojte se hvatati za ove besmislice.
Ja Vas nisam optužio za uvredu kada favorizujete nešto što se direktno kosi sa istorijskim i lingvističkim činjenicama. Vi mi, proturajući ove besmislice o "standardizaciji" i "timočko-porečkom" ili kako već narečiju, vređate dostojanstvo i direktno atakujete na moje pravo da se osećam Vlahom poštujući istoriske i lingvističke činjenice. Ja bih mogao da Vas optužim da pokušavate da mi nasilno promenite identitet.
Zar to nije uvreda? Jesam li Vas prozvao zbog toga?

Ја сам вам само изнео оно што сам чуо од других и читао из одређених извора. Исто као и ви што говорите о одређеним изворима.
Dajte da onda raspravljamo argumentima.
Navedite mi izvore gde ste to pročitali?

И то и све остало. Док овај Форум функционише у оваквом духу, док ви и Volcae, бдите над овим Форумом и негујете његов влашко-румунски дух, треба наћи неког ко ће имати времена да буде опонент овој вашој играрији.
Ovo upravo pokazuje ono za šta ste me malo pre prozvali - kakav ste čovek. Ovaj forum savršeno funkcioniše. Zahvaljujući Volcae-u, posedujemo fantastičnu zbirku naučnih radova o Vlasima. To što se vama ne dopada iznošenje činjenica, pa nas optužujete za širenje "vlaško-rumunskog duha", govori u prilog tvrdnji da Vas iznošenje činjenica itekako žulja.
Šta biste Vi hteli? Da forum bude nalik hiljadama drugih foruma na kome se iznose neistine i predrasude o Vlasima uz neizbežne priče o vračarama i vlaškoj magiji?

Наравно, ви то радите свесно и смишљено. Тезом о румунском пореклу и румнунизацијом желите да одвојите Влахе од њиховог бића и идентитета.
Ovo su već besmislice. I o ovome ću otvoriti poseban topic.

Мислио сам ако је ово Форум Влаха Србије, да се не доводи у питање њихово постојање, самобитност, њихов влашки етнички идентитет, али се све то доводи у питање и то на врло приземан начин у појединим случајевима.
...i to upravo Vašim komentarima

Али, ето, ви вашом делатношћу, а посебно гдин уредник, прави од овог Фроума оно што не би требало да буде.
Gospodin urednik  je od ovog foruma napravio pravu stvar! Ima moju punu podršku.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
  • Поруке: 38
« Одговор #46 послато: 19.02.2012. 22:00 »
Има, како нема! Ускоро ће, колико чујем, румунски парламент усвојити амандман по коме ће се сви историјски синоними за етноним Румун третирати као румунско културно наслеђе.
А Ви лепо изађите пред Европу па им изнесите историјске и лингвистичке "чињенице" којима ћете да докажете да су у Србији хиљадама година уназад живели Власи који са Румунима немају ништа заједничко  ;)

Уопште ме не занима шта ће румунски парламент да усваја! То је сфера вашег интересовања.
Такође, то што ће/ако ће румунски парламент да усвоји, не тиче се Влаха Србије. Они су признати у овој земљи, као и од Савета Европе и не знам којих већ институција које су надлећжне за то, тако да то шта ће неко други да усваја или сматра, њихова ствар.

Цитат
Па, није баш тако! Они јесу Македонци само толико колико насељавају простор вардарске Македоније. Са античком Македонијом имају заједничко колико и са Занзибаром или Етиопијом.  
Е, сад, није толика штета само у имену Македонија, односно придеву македноски. Проблем је што се не завршава на томе. Да су им Грци попустили око имена, морали би да им попусте и око античког наслеђа историјске Македоније.
То озбиљне државе и озбиљне нације не дозвољавају.
Мислите ли, заиста, да ће Румунија да седи скрштених руку и гледа како јој се неко смеје у лице присвајајући етноним Влах за стандардизовање нечега што је различито од њиховог културног и историјског наслеђа?
Хоће ли допустити још једну "молдовизацију"? Чисто сумњам. И не само то. Буду ли допустили, појавиће се неко ко ће им тражити "права за Влахе у Олтенији", што већ сада чини једна невладина организација.

Не бих да улазим у ту причу, у сваком случају Македонци су, не зато што насељавају простор Вардарске Македоније (и не само Вардарске) и зато што себе зову тако. Поред тога, признати су под тим именом. Поредити савремене нације са Античким Македонцима, бесмислено је, па макар то били и Грци, а камоли Македонци.

Не води Румунија политику, већ политичари. У свакој држави постоје националистичке политике. Басеску је почео да се заноси у последње време, по мом личном мишљењу. Уместо да се бави економијом и кризом, он иде на карту "националне" политике, не би ли скупљао јефтине политичке поене, који му итекако требају. Покушао је он то и са Власима у Македонији (тј. с Цинцарима или Арманима) али му није успело. У Грчкој не сме ни да покуша. И у његовој земљи, иако су се сродили са становништвом, они се нису асимиловали. Не знам тачно какав им је статус, тј. да ли су признати као мањина.

Друго, ко се то Румунији смеје у лице и ко присваја етноним Влах? каква молдовизација? О чему ви причате?

Ја знам да ви редовно пратите шта се дешава у Румунији и објављујете и овде неке вести, али шта ће да ради у Олтенији и другим областима, тј. већ ствар румунске политике и државе, и не знам зашто би то требало нас да се тиче. Мада ми је занимљиво ово да нека организација тражи права за Влахе у Румунији. Мислим да сам то чуо пре, али немам неке информације.

Цитат
Ево Вам још један сликовитији пример од претходног.
Падне ми на памет да сам Француз. Сакупим групу својих истомишљеника, прогласимо себе за Французе, језик за дијалекат француског и одем право пред француску амбасаду. Куцнем на врата и кажем:"Господо, ја и моји пријатељи смо Французи; наш језик је француски и ми се тако осећамо". Сад ми Ви реците колике су шансе да:
а) Французи то прихвате
б) На основу тога добијем французско држављанство

Сјајно!
А ако вам падне на памет да сте Румун?

Цитат
Побогу! Зашто се толико хватате за те увреде!?
Где сам Вас тачно и чиме увредио? Ако сам Вас заиста увредио, понизно ћу се извинити. Само ми реците где и како сам Вас увредио. Немојте недостатак аргумената да надокнађујете наводним увредама које сам изрекао на Ваш рачун.

Вређа ме, пре свега, као човека.
Али, нећу да трошим енергију на то, јер видим да не вреди. Радите шта желите и како желите, ваша ствар. Ако ће вас учинити срећним то што ћете вређати неког и што ћете негирати неког, или ћете понављати бесомучно: "Власи су Румуни", онда радите то. Ја нећу да будем део те приче.

Цитат
Јесте ли прочитали шта о томе пише Паун?

Чини ми се да јесам доста раније. Али читао сам и неке друге.

Цитат
Не спрдам се ја ни са чим. Крајње сам озбиљан. Не само да сам озбиљан, већ и крајње забринут.
Неко ко се пре две године сетио да је Влах жели да мени и мом народу наметне лажни идентитет, да ме убеди да моји преци вековима нису говорили "Io mi-s Rumân", него "Io mi-s Valah" или "Io mi-s Vlehuc, Vlaškan, Vlasijon, Vlaškenjor...". Е, то нећу да Вам дозволим!
Зато ми служи овај форум. Да покажем да су то бесмислице и да се не мирим са лажним идентитетом који зарад партијско-политичког интереса на силу желе да наметну Власима.

Јел ту рачунате и мене? Пошто сте рекли "нама"?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #47 послато: 19.02.2012. 22:34 »
Уопште ме не занима шта ће румунски парламент да усваја! То је сфера вашег интересовања.
Требало би да Вас занима ако желите да се бавите овим питањем. Мене свакако да занима. Занима ме све што се тиче Влаха. Све што се о њима пише, говори како у Србији тако и у иностранству.

Такође, то што ће/ако ће румунски парламент да усвоји, не тиче се Влаха Србије. Они су признати у овој земљи, као и од Савета Европе и не знам којих већ институција које су надлећжне за то, тако да то шта ће неко други да усваја или сматра, њихова ствар.
Тиче се, како да се не тиче. Па, не би се пре пар дана одржао састанак у Парламенту републике Србије. Не би били позвани представници свих опција.
Део овдашњих Влаха Румунију сматра својом матицом, тако да је јако битно шта ће румунски парламент изгласати о Власима.
И не само то. Од тога директно зависи и будућност Србије. Посебно њене евро-атланске интеграције.
Не води Румунија политику, већ политичари. У свакој држави постоје националистичке политике. Басеску је почео да се заноси у последње време, по мом личном мишљењу. Уместо да се бави економијом и кризом, он иде на карту "националне" политике, не би ли скупљао јефтине политичке поене, који му итекако требају.
Басеску према Србији води одговорну и надасве пријатељску политику. Као озбиљан државник, брине о свом народу који живи ван граница матичне земље. Оно што је најзанимљивије је овај покушај релативизације. Није овде проблем у "румунским националистима". Питање Влаха заокупљује пажњу целокупне румунске јавности. Око питања Влаха постоји консензус међу румунским политичким партијама.
То што се у Србији жели показати као тежња "шачице посланика" је доказ континуитета једне катастрофалне политике наслеђене још од Милошевића - да се проблем једноставно игнорише, уместо да се крене у његово решавање.

Друго, ко се то Румунији смеје у лице и ко присваја етноним Влах? каква молдовизација? О чему ви причате?
Ако то још увек нисте схватили, онда је то Ваш проблем.

Ја знам да ви редовно пратите шта се дешава у Румунији и објављујете и овде неке вести, али шта ће да ради у Олтенији и другим областима, тј. већ ствар румунске политике и државе, и не знам зашто би то требало нас да се тиче. Мада ми је занимљиво ово да нека организација тражи права за Влахе у Румунији. Мислим да сам то чуо пре, али немам неке информације.
Као што сам већ написао.
Пратим шта се дешава свуда у свету. О Власима се интересујем више од 20 година па ме све везано за њих занима. Наравно да ме занима шта пише и у румунској штампи. Вас то свакако не би требало да дотиче. Када говорим о Власима не мислим на Вас, тако да потпуно разумем Вашу реакцију.
А о тражењу права за Влахе у Олтенији мислим све нај боље. Само Ви инсистирајте на томе, биће забавно чути каква ће бити реакција  ;)

Сјајно!
А ако вам падне на памет да сте Румун?
Поставио сам Вам конкретно питање. Одговорите на њега. Немојте да изврдавате.

Вређа ме, пре свега, као човека.
Опет изврдавате. Шта Вас конкретно вређа као човека? Зашто избегавате да одговорите где сам Вас то увредио па се хватате за то чим немате аргументе да оспорите неку од мојих тврдњи.

или ћете понављати бесомучно: "Власи су Румуни", онда радите то. Ја нећу да будем део те приче.
Ја Вас ни не приморавам да будете део "те приче". Откуд Вам то да неко жели да Ви будете "део те приче"?

Цитат
Јесте ли прочитали шта о томе пише Паун?

Чини ми се да јесам доста раније. Али читао сам и неке друге.
На пример кога?
Наведите ми бар некога.

Јел ту рачунате и мене? Пошто сте рекли "нама"?
Говорим о Власима. Не рачунам на Вас када говорим о њима!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #48 послато: 19.02.2012. 22:49 »
Kamo lepe sreće da je tako. Problem je baš u tome što nam takvi ljudi vode Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine a svoje prisustvo u tom Savetu pravdaju "stajanjem na braniku otadžbine".
Mene oni savršeno ne zanimaju dok se osećaju Srbima i ne pokušavaju taj - srpski identitet da nametnu Vlasima.
Tada bi zaista bio kraj priče!

Па шта је онда проблем?

Цитат
Ovo je čista zamena teza! Školski primer! Gradnja njihove srpske svesti meni uopšte ne smeta do momenta kada ne predenduju da govore u moje ime, u ime Vlaha!

Јесте замена теза, али ваша, јер и ви подржавате изградњу румунске свети. Ја не подржавам ни једно ни друго.

Цитат
Ja govorim o ljudima za koje su Vlasi=Srbi, koji do pre raspisivanja izbora za Nacionalni savet Vlaha nisu ni znali da su Vlasi, ili su to krili, što se ono kaže "kao zmija noge". Ti ljudi mi se danas proturaju kao "izjašnjeni Vlasi" kojima je, dabome, stalo do očuvanja nacionalnog identiteta Vlaha.
Pa, gde su bili do sada? Što ih taj nacionalni identitet Vlaha nije interesovao do sada? Što ne dignuše svoj glas pre 5, 10 ili 20 godina. Neki od njih su visoki funkcioneri u partijama čiji su članovi. Neki spadaju u najbogatije u Srbiji.

Па то је као да говрите о уреднику рецимо, само напишете "Власи = Румуни".
Узгред, и неки други "изјашњени Власи" су се сетили да су Власи кад су почеле да стижу паре из Румуније, за разне невладине организације, удружења и слично.

Цитат
Izvolite pa pogledajte teme na forumu. Pogledajte svu tu literaturu koja je, zahvaljujući ovom forumu i etnologu Paunu Durliću, dostupna svim Vlasima.

Давно сам ја погледао доста тога, као и неке друге литературе.

Цитат
Ja sam Vlah, gospodine! Bio sam Vlah i onda kada nas je većina Neovlaha (Novokomponovanih Vlaha) optuživala za razbijanje države, Vlašku Republiku, deljenje srpskog naroda...

То је ваше право, рекох вам. И није проблем што сте Влах, веч је проблем да ако сте Влах, ви намећете неком другом румунски идентитет.
А док будете Влахе који не деле мишљење са вама називали Новокомпонованим Власима, није ни чудо да ће те добијатеи различите квалификације. Али мене то не занима. Нисам део ни једне, ни друге приче.

Цитат
Vašu opciju boli što smo Vlasi. Što im ne ostavljamo prostora da pred stranom javnošću nastupe kao isključivi predstavnici Vlaha.
Predsednik države čiji sam državljanin je Boris Tadić. Predsednik naroda kome istorijski, lingvistički i poreklom pripadam je Trajan Basesku. Je l' to problem? Kršim li Ustav zbog toga, ili mi to "širokog srca" dopuštate?

Немојте мене сврставати нигде, јер ја то нисам урадио, нити сам се изјаснио. Ја нисам "опција".

Па пошто нисте хтели да им дозволите да наступе као једини представници Влаха, зато вас је Басеску и назвао Власима-Румунима. И национално можете бити само Румуни, као што можете бити део Националног савета Румуна. И то је то. Ствар је јасна.

А моје "широко срце" се огледа у томе што не само да вам допуштам, него вас и разумем када се осећате тако (под условом да сте искрени), и имате право да будете/да се осећате као Влах и као Румун истовремено, само што можете да се изјасните само као Влах или само као Румун.

Цитат
Dajte, molim Vas, više ozbiljnosti. Nemojte se hvatati za ove besmislice.
Ja Vas nisam optužio za uvredu kada favorizujete nešto što se direktno kosi sa istorijskim i lingvističkim činjenicama. Vi mi, proturajući ove besmislice o "standardizaciji" i "timočko-porečkom" ili kako već narečiju, vređate dostojanstvo i direktno atakujete na moje pravo da se osećam Vlahom poštujući istoriske i lingvističke činjenice. Ja bih mogao da Vas optužim da pokušavate da mi nasilno promenite identitet.
Zar to nije uvreda? Jesam li Vas prozvao zbog toga?

Нису то бесмислице, врло су озбиљне ствари!
И немате за шта да ме оптужите. Ништа се не коси ни са чим, јер нешто што не постији, не може бити чињеница (као нпр. називи дијалеката).

Остало нећу да коментаришем, само пазите како ми се обраћате и какве квалификације износите!

Цитат
Dajte da onda raspravljamo argumentima.
Navedite mi izvore gde ste to pročitali?

Не бих да расправљам, то је посебна тема. Немам ни времена, ни жеље.
Али можете да нађете и на интернету нешто од тога. То је хипотеза коју заступају неки румунски аутори, да једноставно није било романизације, што фактички значи да је процес био другачији. Такође узимају о обзир чињеницу да је Дакија најкасније пала по Рим, да су Римљани били жестоки непријатељи, да делови Дакије нису никад били под Римом, да Дакија није могла бити и да није романизована. То су, укратко, њихове тезе.

Цитат
Ovo upravo pokazuje ono za šta ste me malo pre prozvali - kakav ste čovek. Ovaj forum savršeno funkcioniše. Zahvaljujući Volcae-u, posedujemo fantastičnu zbirku naučnih radova o Vlasima. To što se vama ne dopada iznošenje činjenica, pa nas optužujete za širenje "vlaško-rumunskog duha", govori u prilog tvrdnji da Vas iznošenje činjenica itekako žulja.
Šta biste Vi hteli? Da forum bude nalik hiljadama drugih foruma na kome se iznose neistine i predrasude o Vlasima uz neizbežne priče o vračarama i vlaškoj magiji?

Не, него о вама, јер стално користите замену теза и демагогију да потврдите оно што се не може потврдити. Да сте поштени, навели бисте оно што сам похвалио у Форуму, али ви то свесно избегавате и још ми смештате како ми се "не допада изношењењ чињеница". Ваших чињеница или реалних чињеница које ви тумачите онако како желите.

Уредник савршено функционише у свом координатном систему влашко-румунског духа.

Цитат
Gospodin urednik  je od ovog foruma napravio pravu stvar! Ima moju punu podršku.

За вас двојицу. Само се ви забављајте. Отераћете временом све људе.

Иначе, гдин уредник савршено функционише, па када ме је увредио и када сам му написао коме да га пријавим за ту увреду, он је узео па избрисао тај део своје поруке, па му није било довољно, него је обрисао и део моје поруке, да прикрије своју бљувотину. Та увреда је била озбиљнија од ових ваших, јер је била ескплицитна и директно се односила и на мене.

Ето, то је гдин уредник кога подржавате, који ме вређа и који брише моје поруке.
Ја сам са њим завршио сваку причу.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #49 послато: 19.02.2012. 23:09 »
Узгред, и неки други "изјашњени Власи" су се сетили да су Власи кад су почеле да стижу паре из Румуније, за разне невладине организације, удружења и слично.
Šta su bili do tada, ako nije tajna?

То је ваше право, рекох вам. И није проблем што сте Влах, веч је проблем да ако сте Влах, ви намећете неком другом румунски идентитет.
Navedite mi konkretan primer za to nametanje "rumunskog identiteta".

А док будете Влахе који не деле мишљење са вама називали Новокомпонованим Власима, није ни чудо да ће те добијатеи различите квалификације. Али мене то не занима. Нисам део ни једне, ни друге приче.
Ako Vas to ne zanima, zbog čega se onda žestite  ;)
Kada sam ja Vas nazvao "Novokomponovanim Vlahom"?

Па пошто нисте хтели да им дозволите да наступе као једини представници Влаха, зато вас је Басеску и назвао Власима-Румунима. И национално можете бити само Румуни, као што можете бити део Националног савета Румуна. И то је то. Ствар је јасна.
Nije li ovo nametanje tuđeg identiteta? Vi meni, dakle, osporavate pravo da budem Vlah? I ko Vama daje za pravo da meni, izjašnjenom Vlahu, uskraćujete pravo da glasam za Nacionalni savet manjine za koju sam se deklarisao na popisu?
Da li ste uopšte svesni kakvu zamenu teza vršite na ovom forumu?

А моје "широко срце" се огледа у томе што не само да вам допуштам, него вас и разумем када се осећате тако (под условом да сте искрени), и имате право да будете/да се осећате као Влах и као Румун истовремено, само што можете да се изјасните само као Влах или само као Румун.
Opet zamena teza! Gde to piše da biti Vlah znači negirati rumunsko etničko poreklo, lingvističke činjenice i sl?
Možete li to da mi odgovorite?
I na kraju: ko ste Vi da određujete ko sme da bude Vlah a ko ne i pod kojim kriterijumima?

Не бих да расправљам, то је посебна тема. Немам ни времена, ни жеље.
Kako nemate vremena i želje?
Nemate želje da iznesete argumente za ono što iznosite?
Ja sam Vas lepo zamolio da mi navedete šta ste i gde pročitali, da bi ovo što pišete bilo uverljivije.

Та увреда је била озбиљнија од ових ваших, јер је била ескплицитна и директно се односила и на мене.
Molim Vas da mi konkretno navedete čime sam Vas uvredio. Nemojte uporno da ponavljate tu floskulu a da pri tome ne kažete na šta konkretno mislite.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #50 послато: 19.02.2012. 23:16 »
Требало би да Вас занима ако желите да се бавите овим питањем. Мене свакако да занима. Занима ме све што се тиче Влаха. Све што се о њима пише, говори како у Србији тако и у иностранству.

Румунска политика која има за циљ да порумуни Влахе ме сигурне не занима, ако се о томе ради.

Цитат
Тиче се, како да се не тиче. Па, не би се пре пар дана одржао састанак у Парламенту републике Србије. Не би били позвани представници свих опција.
Део овдашњих Влаха Румунију сматра својом матицом, тако да је јако битно шта ће румунски парламент изгласати о Власима.
И не само то. Од тога директно зависи и будућност Србије. Посебно њене евро-атланске интеграције.

"Будућност Србије зависи од тога шта ће румунски парламент изгласати о Власима!"
Без коментара!

Цитат
Басеску према Србији води одговорну и надасве пријатељску политику. Као озбиљан државник, брине о свом народу који живи ван граница матичне земље. Оно што је најзанимљивије је овај покушај релативизације. Није овде проблем у "румунским националистима". Питање Влаха заокупљује пажњу целокупне румунске јавности. Око питања Влаха постоји консензус међу румунским политичким партијама.
То што се у Србији жели показати као тежња "шачице посланика" је доказ континуитета једне катастрофалне политике наслеђене још од Милошевића - да се проблем једноставно игнорише, уместо да се крене у његово решавање.

Постоји консензус, наравно. Која би се одрекао могућности да прошири свој национални корпус. Тако Румуни мисле и о Молдавцима, па њих баш брига. Већ 20 година је Молдавија је независна и профитирала би да уђе у неку заједницу с Румунијом, али ништа.

Ево и у Бугарској готово да постоји консезтус да су Македонци Бугари, па је то сам пуст сан великобугарског националног неоромнатизма.

Цитат
Ако то још увек нисте схватили, онда је то Ваш проблем.

Схватио сам да ви имате проблем.

Цитат
Као што сам већ написао.
Пратим шта се дешава свуда у свету. О Власима се интересујем више од 20 година па ме све везано за њих занима. Наравно да ме занима шта пише и у румунској штампи. Вас то свакако не би требало да дотиче. Када говорим о Власима не мислим на Вас, тако да потпуно разумем Вашу реакцију.
А о тражењу права за Влахе у Олтенији мислим све нај боље. Само Ви инсистирајте на томе, биће забавно чути каква ће бити реакција  ;)

Не знам шта треба да значи да када говорите о Власима, не мислите на мене? А говорили сте о некој мојој опцији.
Ја да инсистирам о тражењу права за Влахе у Олтенији? Ја не знам ни о чему се ради. Безобразни сте.

Цитат
Поставио сам Вам конкретно питање. Одговорите на њега. Немојте да изврдавате.

На такву глупост немам шта да одговорим. То није питање, то су нека ваша поређења за која сав вам рекао да нису ни духовита још пре, а ви поставили ново.

Цитат
Опет изврдавате. Шта Вас конкретно вређа као човека? Зашто избегавате да одговорите где сам Вас то увредио па се хватате за то чим немате аргументе да оспорите неку од мојих тврдњи.

Све негативно што сте изнели за Влахе и друге ствари.

Цитат
Ја Вас ни не приморавам да будете део "те приче". Откуд Вам то да неко жели да Ви будете "део те приче"?

Не те, него ни једне, ни друге, не цитирајте ме делимично!

Цитат
На пример кога?
Наведите ми бар некога.

Књиге и енциклопедије о историји Европе, Балкана, Румуније. Од уџбеника у основној и средњој школи, преко оних на факултету, до испита на које сам на истом полагао. Плус бројна друга литература коју сам читао.

Ако ви наводите Пауна, могу и ја себе, рецимо, али иапк нећу да идем тако далеко. А за даље услуге навођења у овом контексту, обратите се неком другом.

Цитат
Говорим о Власима. Не рачунам на Вас када говорим о њима!

Говорите о Власима и мени се обраћате речима: "Е, то нећу да Вам дозволим!"

Па сам питао да ли се то односи на мене.

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #51 послато: 19.02.2012. 23:37 »
Šta su bili do tada, ako nije tajna?

Питајте њих.

Цитат
Navedite mi konkretan primer za to nametanje "rumunskog identiteta".

Већ сам вам навео неколико пута, не бих да трошим време на исте приче. Али ето вам делић одговора у вашем цитату испод.

Цитат
Ako Vas to ne zanima, zbog čega se onda žestite  ;)
Kada sam ja Vas nazvao "Novokomponovanim Vlahom"?

Цитат
Nije li ovo nametanje tuđeg identiteta? Vi meni, dakle, osporavate pravo da budem Vlah? I ko Vama daje za pravo da meni, izjašnjenom Vlahu, uskraćujete pravo da glasam za Nacionalni savet manjine za koju sam se deklarisao na popisu?

Не баљезгајте!
Прочитајте поново шта сам написао. И ако ме овако безобразно нападнете још једном и почнете да ми стављате у уста нешто што нисам изговорио, нити мислио, завршавам и са вама причу.

Све ћете да исконструишете да бисте напали неког ко није ваш истомишљеник.

Цитат
Opet zamena teza! Gde to piše da biti Vlah znači negirati rumunsko etničko poreklo, lingvističke činjenice i sl?
Možete li to da mi odgovorite?
I na kraju: ko ste Vi da određujete ko sme da bude Vlah a ko ne i pod kojim kriterijumima?

Исти одговор као на претходно питање и цитат:
"А моје "широко срце" се огледа у томе што не само да вам допуштам, него вас и разумем када се осећате тако (под условом да сте искрени), и имате право да будете/да се осећате као Влах и као Румун истовремено, само што можете да се изјасните само као Влах или само као Румун."

Све остало је ваша злонамерна интерпретација.

Цитат
Kako nemate vremena i želje?
Nemate želje da iznesete argumente za ono što iznosite?
Ja sam Vas lepo zamolio da mi navedete šta ste i gde pročitali, da bi ovo što pišete bilo uverljivije.

Нема потребе да расправљам, ако не желим. Сем тога, то је посебна тема.
Изнео сам вам то као информацију, и као хипотезу. Ја тиме не доказујем ништа, јер ни сам нисам то прихватио као истину, тако да нема потребе да вам наводим аргументе, јер не желим никога да уверавам у то. Само сам вам изнео то, да знате да хипотеза коу сте ви навели није једина.

Цитат
Molim Vas da mi konkretno navedete čime sam Vas uvredio. Nemojte uporno da ponavljate tu floskulu a da pri tome ne kažete na šta konkretno mislite.

Вашим односом према Власима и свим називима које користите за њих!

Хвала вам што нисте имали ни реч да кажете на то што ме је ваш уредник увредио и као прави "добри" уредник после обрисао то што је написао, као и моју поруку.

Можда ће и ово да обрише.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #52 послато: 19.02.2012. 23:44 »
Румунска политика која има за циљ да порумуни Влахе ме сигурне не занима, ако се о томе ради.
Да "порумуни" Влахе  ;)
Баш сте ме лепо насмејали. Не могу да пронађем адекватан смајли којим бих описао шта мислим о овоме што сте написали.
"Будућност Србије зависи од тога шта ће румунски парламент изгласати о Власима!"
Без коментара!
Зависи ратификација ССП-а, зависи добијање Статуса Кандидата... То је будућност Србије која итекако зависи од отворених питања са суседима.
Ако то не схватате...
Све негативно што сте изнели за Влахе и друге ствари.
Никако да откријете које су то "друге ствари" и шта сам то негативно изнео о Власима?
Па ме још упозоравате да "припазим како Вам се обраћам"  ;)
Смешни сте, заиста, јако смешни.

Књиге и енциклопедије о историји Европе, Балкана, Румуније. Од уџбеника у основној и средњој школи, преко оних на факултету, до испита на које сам на истом полагао. Плус бројна друга литература коју сам читао.
Другим речима ништа од тога. А ове уопштене фразе служе искључиво као јефтин изговор.

Ако ви наводите Пауна, могу и ја себе, рецимо, али иапк нећу да идем тако далеко. А за даље услуге навођења у овом контексту, обратите се неком другом.
Значи Ви себе сматрате довољно компетентним да би Ваше тврдње и закључци могли да имају исту тежину као оно што је написао Паун?
Врло занимљиво  ;)

Говорите о Власима и мени се обраћате речима: "Е, то нећу да Вам дозволим!"

Па сам питао да ли се то односи на мене.
Да. Баш тако. Супротставићу се било ком покушају наметања лажног идентитета Власима.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #53 послато: 19.02.2012. 23:53 »
Не баљезгајте!
Хвала! Лепо сте васпитани  ;)

Нема потребе да расправљам, ако не желим. Сем тога, то је посебна тема.
Изнео сам вам то као информацију, и као хипотезу. Ја тиме не доказујем ништа, јер ни сам нисам то прихватио као истину, тако да нема потребе да вам наводим аргументе, јер не желим никога да уверавам у то. Само сам вам изнео то, да знате да хипотеза коу сте ви навели није једина.
Ако не желите да расправљате због чега сте дошли на овај форум?
Ако већ износите такве бесмислице, ред би био да их образложите. Ви сте, дакле, навели хипотезу и информацију коју нисте спремни да поткрепите чврстим аргументима?
Врло неозбиљно.

Уффф, ово је већ тешка демагогија.

Хвала вам што нисте имали ни реч да кажете на то што ме је ваш уредник увредио и као прави "добри" уредник после обрисао то што је написао, као и моју поруку.

Да кажем било шта на нешто што нисам ни видео нити знам о чему се ради. Ако Вас баш занима, уреднику сам послао приватну поруку са молбом да ми објасни у чему је реч.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #54 послато: 20.02.2012. 02:03 »

Понављањем унедоглед ове приче, осим што нећете ништа постићи (осим могуће нетрпељивости према Румунима, што смо већ помињали), остављате утисак лицемерног националисте, јер док говорите о правима, о демократији, о неким члановима Савета који се сматрају Србима, ви на један крајње недемократски, изразито националистички, па и екстреман начин, износите увреде на рачун Влаха, тј. влашког народа, називајући их "пописном категоријом", негирајући основна људска и национална права, негирајући им право на засебан влашки етнички и национални идентитет, који је грађен вековима уназад.

Ваш циљ је румунизација Влаха и то је идеја коју овде заступате и промовишете и за шта користите овај форум, првенствено Volcae и ви. Свако може да има своје мишљење, али спуштати расправу на тако приземан ниво је срамота. Тако да ја нећу да дискутујем са вама о било чему што је везано за оспоравање влашког етничког/националног идентитета и наметање другог, тј. румунског. А с обзиром на ваше понашање и начин комуникације, можда ни о другим темама.

Ово што радите, за мене је неприхватљиво, јер не поштујете и неке основне вредности друштва, пре свега људске и демократске слободе и права.

"Бити Влах" значи бити ВЛАХ - припадник етничке групе/народа у Србији, који је признат као такав!
И то није ни по дПасујонију, ни по Владу, ни по било коме другом.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #55 послато: 20.02.2012. 02:54 »
Ваш циљ је румунизација Влаха и то је идеја коју овде заступате и промовишете и за шта користите овај форум, првенствено Volcae и ви.
Одговорићу Вам овде последњи пут јер немам намеру да губим време са особом која није у стању ништа сувисло да напише, осим да попут мантре понавља оптужбе на рачун тобожње "румунизације Влаха", а да притом не уме ни да објсни ни шта та фамозна румунизација представља.
Ваш начин комуникације, оспоравање свега сувислог кроз изношење неистина, јесте једна велика срамота!
Посебно ми је задовољство и част што сам успео да ствари изведем на чистац - да сви виде шта се заправо крије иза мантре о некаквом "влашком бићу" које је, наводно, угрожено румунизацијом. А иза те мантре се крије незнање, неинформисаност и предрасуде.

Ви сте оставили утисак провокатора коме није циљ аргументована расправа на форуму, већ изношење неистина о наводном пореклу Влаха.

Тужно да тужније не може да буде!

Врхунац Ваше крајње лицемерне и наопаке реторике био је покушај да мене, који живи у Швајцарској, који се у овој земљи школовао, убедите у постојање - ни мање ни више него стандардизованог језика, који се разликује од немачке књижевне норме. Да Вам на време нисам скренуо пажњу на ову чињеницу, вероватно бисмо се и даље убеђивали да ли постоји посебан књижевни језик за Швајцарце немачког говорног подручија или не.

Посебно тужно је што на један крајње волшебан начин додељујете себи улогу арбитра у одређивању тога који Власи смеју да себе сматрају Власима, оспоравајући право онима који не деле Ваша уверења да себе доживљавају Власима. Успут оптужујући друге да својим ставовима "вређају Влахе". Као да су Ваши ставови и Ваша уверења кодекс који одређује ко су и шта су Власи, па ако се тај кодекс прекрши, онда је то "вређање Влаха".

Врхунац цинизма је упорно позивање на "вољу већине", иако нисте открили које сте то анкете и на ком узроку  оних које сматрамо припадницима влашке националне мањине урадили!

Уредник volcae Вас је одлично проценио када ми је, већ на почетку, скренуо пажњу да сте на форум дошли искључиво да провоцирате и да је са Вама бесммислено уопште улазити у било какву полемику.

За крај:

Бити Влах у североисточној Србији значи:
1. бити говорник банатског или олтенског наречија румунског књижевног језика
2. бити потомак ЕТНИЧКИХ РУМУНА који су се током XVIII и у првој половини XIX века на ове просторе доселили из данашње Румуније
3. бити потомак ЕТНИЧКИХ РУМУНА који су у време док је Румунија била Влашка, пописивиани као Власи, а након уједињења и стварања Румуније, пописивани као РУМУНИ

А сам термин румунизација је вешто смишљена глупост и обмана која се пласира у циљу оправдавања СРБИЗАЦИЈЕ и асимилације преосталих - још не посрбљених Влаха.

И, молим Вас, господине који се потписујете као Buboni, да ми се у будуће не обраћате, нити да коментаришете моје прилоге на форуму јер ћу  то надаље сматрати отвореном провокацијом.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #56 послато: 21.02.2012. 01:17 »
Одговорићу Вам овде последњи пут јер немам намеру да губим време са особом која није у стању ништа сувисло да напише, осим да попут мантре понавља оптужбе на рачун тобожње "румунизације Влаха", а да притом не уме ни да објсни ни шта та фамозна румунизација представља.
Ваш начин комуникације, оспоравање свега сувислог кроз изношење неистина, јесте једна велика срамота!
Посебно ми је задовољство и част што сам успео да ствари изведем на чистац - да сви виде шта се заправо крије иза мантре о некаквом "влашком бићу" које је, наводно, угрожено румунизацијом. А иза те мантре се крије незнање, неинформисаност и предрасуде.

Ви сте оставили утисак провокатора коме није циљ аргументована расправа на форуму, већ изношење неистина о наводном пореклу Влаха.

Нисте морали да се трудите да одговарате. Ваше квалификације говоре о вама, а напад је најбоља одбрана. Румунизација Влаха је све оно што ви радите и то је јасно свакоме. Најгоре од свега је што користите непримерену и увредљиву реторику за све оне који се не слажу са вама, константно вређајући влашки народ, оспоравајући све оно што је признато Уставом.

На чистац сте успели да изведете само то да још једном потврдите шта је ваш циљ, а ионако сте раскринкани одавно.

Цитат
Врхунац Ваше крајње лицемерне и наопаке реторике био је покушај да мене, који живи у Швајцарској, који се у овој земљи школовао, убедите у постојање - ни мање ни више него стандардизованог језика, који се разликује од немачке књижевне норме. Да Вам на време нисам скренуо пажњу на ову чињеницу, вероватно бисмо се и даље убеђивали да ли постоји посебан књижевни језик за Швајцарце немачког говорног подручија или не.

Посебно тужно је што на један крајње волшебан начин додељујете себи улогу арбитра у одређивању тога који Власи смеју да себе сматрају Власима, оспоравајући право онима који не деле Ваша уверења да себе доживљавају Власима. Успут оптужујући друге да својим ставовима "вређају Влахе". Као да су Ваши ставови и Ваша уверења кодекс који одређује ко су и шта су Власи, па ако се тај кодекс прекрши, онда је то "вређање Влаха".[/quote]

Неистине и манипулације. Не да оптужујем друге, него оптужујем конкретне, као нпр. вас и вашег уредника, који ме је увредио, па кад сам га питао, коме могу да га пријавим за такву увреду, оне је злоупотребио свој положај "великог уредника" и обрисао тај део, како у својој, тако и у мојој поруци (али ја сам то ипак сачувао као доказ). Толико о вашем уреднику.

Оно што ви и он износите о Власима, између осталог, је следеће:

"Власи су категорија", "пописна категорија", "српски сталеж", "Нео-Власи", "лажови Ново-Власи", "дезоријентисани Власи", "дебилизовани Власи" итд.

Сваки разуман, поштен и искрен човек ће да закључи да вређате Влахе. Да вас неко тужи за ово, сигурно бисте били проглашени криви за распиривање националне нетрпељивости, тј. мржње. Својом "мисијом" ви кршите одредбе Закона о заштити права и слобода националних мањина

Сваком нормалном, паметном и иоле информисаном човеку, то је јасно.

Цитат
Врхунац цинизма је упорно позивање на "вољу већине", иако нисте открили које сте то анкете и на ком узроку  оних које сматрамо припадницима влашке националне мањине урадили!

Ви можете да анкетарите, куда год желите, чак и по селима, "испитујући људе испред сеоских продавница", како сте то сами рекли. Ја ћу да се држим закона и изборне воље влашког народа коју је исказао на изборима за Национални савет влашке националне мањине, који званично и једини има права да заступа влашки народ у Србији, на основу Устава Републике Србије. А воља већине је исказана на изборима.

Закон о заштити права и слобода националних мањина

Национални савети националних мањина

- Припадници националних мањина могу изабрати националне савете (у даљем тексту: савет) ради остваривања права на самоуправу у области употребе језика и писма, образовања, информисања и културе.
-Савети  ће се формирати на принципима добровољности, изборности, пропорционалности и демократичности.
-Савет представља националну мањину у области службене употребе језика, образовања, информисања на језику националне мањине и културе, учествује у процесу одлучивања или одлучује о питањима из тих области и оснива установе из ових области.
-Савет је највиши представнички орган Влашке националне мањине која живи на територији Републике Србије а коју сматра својом домовинском матицом, у области образовања, културе, обавештавања и службене употребе језика и писма, као и у другим областима од интереса за делатност Савета, у складу са Уставом, законом и Статутом.

То је оно што је дужност Савета, који је изабран вољом већине. А ви вашу "већину", као што рекох, можете да тражите испред сеоских продавница, али је тамо нећете наћи.

Цитат
Уредник volcae Вас је одлично проценио када ми је, већ на почетку, скренуо пажњу да сте на форум дошли искључиво да провоцирате и да је са Вама бесммислено уопште улазити у било какву полемику.

Уредника и вас сам ја још боље проценио, као и многи други овде. Можете слободно да наставите да лечите своје фрустрације вређајући Влахе. Очигледно да нема никога да вас заустави у томе. А ја ћу само јавно скренути пажњу гдину Пауну Ес Дурлићу да погледа шта се овде пише. Да ли ће и како реаговати, то остављам његовој савести. Иако знам да је и он више пута скретао пажњу да се поштују основна људска права и да се поштује Устав Републике Србије, то очигледно није уродило плодом, јер очигледно не постоје никакве санкције за тако нешто.

Цитат
За крај:

Бити Влах у североисточној Србији значи:
1. бити говорник банатског или олтенског наречија румунског књижевног језика
2. бити потомак ЕТНИЧКИХ РУМУНА који су се током XVIII и у првој половини XIX века на ове просторе доселили из данашње Румуније
3. бити потомак ЕТНИЧКИХ РУМУНА који су у време док је Румунија била Влашка, пописивиани као Власи, а након уједињења и стварања Румуније, пописивани као РУМУНИ

А сам термин румунизација је вешто смишљена глупост и обмана која се пласира у циљу оправдавања СРБИЗАЦИЈЕ и асимилације преосталих - још не посрбљених Влаха.

И, молим Вас, господине који се потписујете као Buboni, да ми се у будуће не обраћате, нити да коментаришете моје прилоге на форуму јер ћу  то надаље сматрати отвореном провокацијом.[/quote]

Гдине који се потписујете као Влад, ја имам права да коментаришем шта ја желим, јер је то моја слободна воља и моје демократско и уставно право. То што ви овај форум доживљавате као место на коме мислите да можете да људима да ускраћујете основна права, што је ваша идеологија застарела и недемократска, и што не поштујете Устав ове земље, говори о вама, али не обавезује никог. Ово није ваша "територија", већ форум на коме важе другачија правила.

За мене, бити Влах у Србији значи:

Бити особа ВЛАШКОГ ЕТНИЧКОГ ПОРЕКЛА, тј. припадник ВЛАШКОГ НАРОДА који је настао етногенезом романизованог балканског становништва и Словена (укључујући и Србе), који се формирао као савремени народ у Србији, од друге половине XIX, те је данас као такав и признат, са свим обележјима које један народ носи (језиком, културом, традицијом, историјом...) и са свим правима који из тога проистичу.

То шта је за вас - Влах, је ирелевантно, јер је идентитет и статус влашког народа дефинисан на сасвим други начин, за разлику од тих ваших новоромантичарских великорумунских фантазија.

И још једном да наведем да то што ви говорите о "дебилизацији Влаха", што Влахе називате "категоријом", "пописном категоријом", "српским сталежом", "Нео-Власима" итд, што користите разне увредљиве и дискриминишуће кованице и изразе, и што Влахе називате увредљивим именима, подсетићу и вас, а и све присутне да (по Закону о заштити права и слобода националних мањина):
- Изражавање, чување, неговање, развијање, преношење и јавно испољавање националне и етничке, културне, верске и језичке посебности као дела традиције грађана, националних мањина и њихових припадника је њихово неотуђиво индивидуално и колективно право.
- Забрањује се сваки облик дискриминације, на националној, етничкој, расној, језичкој основи, према лицима која припадају националним мањинама.
- Забрањена је свака радња и мера насилне асимилације припадника националних мањина.

Затим, на основу:
- Члана 3. Оквирне конвенције за заштиту националних мањина;
- тачке 19. Резолуције 1632 (од 01. октобра 2008.) Парламентарне Скупштине Савета Европе;
- ослањајући се на Устав Републике Србије и Закон о заштити права и слобода националних мањина;

Кратак извод из Декларације Националног савета Влаха:
Национални савет Влаха је, у име влашке националне заједнице, донео одлуку:
- Припадници Влашке националне заједнице инсистирају на свом националном идентитету са свим својим посебностима који произилазе из вишевековне историје.
- Стање свести Влаха у Србији чврсто је окренуто опредељењу и бризи за очувањем своје самобитности и идентитета. Власи не прихватају знак једнакости између себе и било ког другог ентинета.
- Оквирна конвенција за заштиту националних мањина и Устав Републике Србије гарантују слободу националног изјашњавања. Следствено томе, очекујемо да нико нема права да на припаднике влашке националне мањине врши притисак и намеће им други национални идентитет.
- У остваривању својих циљева, мањинских права и очувања свог националног влашког идентитета и посебности, у случају оспоравања истих, било унутар државе Србије, било споља, спремни смо да се обратимо свим европским институцијама.
- После свега, у двадесетпрвом веку, времену највећег домета у осваривању људских и мањинских права, идентитет и самобитност Влаха немогуће је оспоравати.

Дакле:
- Забрањено је и кажњиво свако изазивање и подстицање расне, националне, верске или друге неравноправности, мржње и нетрпељивости.
- Забрањена насилна асимилација припадника националних мањина, као и предузимање мера које би проузроковале вештачко мењање националног састава становништва на подручјима где припадници националних мањина живе традиционално и у значајном броју.
- Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика итд.
- Јемчи се слобода мисли, савести, уверења и вероисповести, право да се остане при свом уверењу или вероисповести или да се они промене према сопственом избору.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #57 послато: 21.02.2012. 10:50 »

Нису комунисти прогласили Румуне за Влахе, јер Власи су живели у Србији и 1850. као што може да се види у попису. Тако да "подлегли" могу да буду само они који су постали Румуни, по тој вашој логици.

Ако мислите да ћете бесмисленим и бесконачним понављањем учинити да нешто постане "истина", онда сте се силно преварили.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1078.msg6662#msg6662

Зашто не бих могао! Не будите лицемерни!

То треба и радити - вашој причи супротставити причу о српском пореклу Влаха. Ја то свакако не могу и не желим да радим, али бих волео да се нађе неко ко би троши своју енергију на то, пошто сте Volcae и ви, првенствено задужени за то. Шта год радили, о чему год причали, мора да се понавља - "Власи су Румуни", не би ли убедили Влахе да то и постану. Нажалост, поред значаја овог форума за саме Влахе, који је неспоран, ви га претварате у "Форум за румунизацију Влаха", јер то је баша главна функција овде. Ја не знам због чега гдин Дурлић не реагује, али ја га позивам да обрати пажњу на то, као и на чињеницу да се форумска правила стално крше (подразумевајући ту и Устав Републике Србије).

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1078.msg6670#msg6670

И то и све остало. Док овај Форум функционише у оваквом духу, док ви и Volcae, бдите над овим Форумом и негујете његов влашко-румунски дух, треба наћи неког ко ће имати времена да буде опонент овој вашој играрији.

Наравно, ви то радите свесно и смишљено. Тезом о румунском пореклу и румнунизацијом желите да одвојите Влахе од њиховог бића и идентитета.

Чули смо да постоје: "Власи као категорија", као "пописна категорија", као "српски сталеж", "Нео-Власи", "лажови Ново-Власи", "дезоријентисани Власи", "дебилизовани Власи" итд.

Ја сам скренуо пажњу гдину Пауну, не знам да ли ће преузети нешто по том питању, да овај Форум заиста не би до краја постао - Форум за румунизацију Влаха.

Немојте да вршите замену теза!
То што сте набројали прво и што сам ја помињао је квалитет овог Форума и схватио сам да га је гдин Паун због тога основао. не само литература, него и поједине теме на којим се дискутује о стварима које су битне за Влахе; о традицији, обичајима, култури, језику, духовности итд.

И зато сам ја овде, а не да се бавим доказивањем и негирањем српског, румунског или било ког другог порекла Влаха, сем влашког!

Мислио сам ако је ово Форум Влаха Србије, да се не доводи у питање њихово постојање, самобитност, њихов влашки етнички идентитет, али се све то доводи у питање и то на врло приземан начин у појединим случајевима.

Али, ето, ви вашом делатношћу, а посебно гдин уредник, прави од овог Фроума оно што не би требало да буде.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1078.msg6679#msg6679

Не, него о вама, јер стално користите замену теза и демагогију да потврдите оно што се не може потврдити. Да сте поштени, навели бисте оно што сам похвалио у Форуму, али ви то свесно избегавате и још ми смештате како ми се "не допада изношењењ чињеница". Ваших чињеница или реалних чињеница које ви тумачите онако како желите.

Уредник савршено функционише у свом координатном систему влашко-румунског духа.

За вас двојицу. Само се ви забављајте. Отераћете временом све људе.

Иначе, гдин уредник савршено функционише, па када ме је увредио и када сам му написао коме да га пријавим за ту увреду, он је узео па избрисао тај део своје поруке, па му није било довољно, него је обрисао и део моје поруке, да прикрије своју бљувотину. Та увреда је била озбиљнија од ових ваших, јер је била ескплицитна и директно се односила и на мене.

Ето, то је гдин уредник кога подржавате, који ме вређа и који брише моје поруке.
Ја сам са њим завршио сваку причу.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1078.msg6689#msg6689

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1078.msg6696#msg6696

Ваш циљ је румунизација Влаха и то је идеја коју овде заступате и промовишете и за шта користите овај форум, првенствено Volcae и ви.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1078.msg6708#msg6708

Неистине и манипулације. Не да оптужујем друге, него оптужујем конкретне, као нпр. вас и вашег уредника, који ме је увредио, па кад сам га питао, коме могу да га пријавим за такву увреду, оне је злоупотребио свој положај "великог уредника" и обрисао тај део, како у својој, тако и у мојој поруци (али ја сам то ипак сачувао као доказ). Толико о вашем уреднику.

Оно што ви и он износите о Власима, између осталог, је следеће:

"Власи су категорија", "пописна категорија", "српски сталеж", "Нео-Власи", "лажови Ново-Власи", "дезоријентисани Власи", "дебилизовани Власи" итд.

Сваки разуман, поштен и искрен човек ће да закључи да вређате Влахе. Да вас неко тужи за ово, сигурно бисте били проглашени криви за распиривање националне нетрпељивости, тј. мржње. Својом "мисијом" ви кршите одредбе Закона о заштити права и слобода националних мањина

Сваком нормалном, паметном и иоле информисаном човеку, то је јасно.

Уредника и вас сам ја још боље проценио, као и многи други овде. Можете слободно да наставите да лечите своје фрустрације вређајући Влахе. Очигледно да нема никога да вас заустави у томе. А ја ћу само јавно скренути пажњу гдину Пауну Ес Дурлићу да погледа шта се овде пише. Да ли ће и како реаговати, то остављам његовој савести. Иако знам да је и он више пута скретао пажњу да се поштују основна људска права и да се поштује Устав Републике Србије, то очигледно није уродило плодом, јер очигледно не постоје никакве санкције за тако нешто.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1078.msg6719#msg6719

Милим да неке ствари треба овде да се разјасне, па бих вас молио да када се поново појавите на Форум ове ствари разјаснимо !!!

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #58 послато: 21.02.2012. 13:27 »
Eu spun că bine ar fi să citească fiecare povestea lui Hans Christian Andresen, "Răţuşca cea urîtă".
Răţuşca reprezintă chiar foarte bine pe rumânii din Serbia... Li se spune de 150 de ani că îs răţuşte urîte, dar ei nu-s, că îs lebede. Cine se crede raţă nu are decât să trăiască cu ruşinea, cine ştie că e neam de lebădă a scăpat de complexe.

Domnule Buboni, cum să faci din lebădă raţă? Cum să poate ca să spună cineva că a le zice lebedelor că sunt păsări frumoase este păcat şi că mai bine să fie ele raţe, chiar dacă au glas de lebădă?

Adevărul e unul singur, iar cine nu păzeşte cinstea şi înţelepciunea, necinstea şi nebunia îl pot pierde.
Apa trece, pieterele rămân

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #59 послато: 21.02.2012. 15:09 »

Domnu Buboni.
Kum şă skriĭe frumuos la uşa Florumuluĭ, stapînu kîăşî nuĭe datuorĭ sî şća ţapuoń ḑîua-nuapća în trauşa kîăşî, şî sî pazaskă kare śe skriĭe, kă aiśa nu skriu vićiļi kîpiĭaće, or žuavińiļi sîrbaćiśe, numa skriĭe şî tăĭnuĭe lumĭa krĭeskută, şî uamińi-nţaļeş, da đin parća-lalaltă, s-a şćiĭe frumos kî la forumurĭ tot nat puartă griža đ-aĭa śe skriĭe, şî tot nat ĭe đe vină numa đ-aĭa śe skriĭe ĭel. Nu đi skrisu lu tuoĭa! S-a şćiĭe prĭa bińe şî aĭa kî "rîndatuori" forumuluĭ (urednici), nu sînt inş kare "bĭasă-ntro truakă" ku stapînu! Tot nat are gîndu luĭ, đi oparće, şî lukru luĭ ļegat đi forum, đin alta parće. Ĭo kat să ńi ogođim la asta đi la urmă.

Aĭa ĭe una.
Alta povastă sînt înfruntaturĭ. Nu s-a-nfruntă tot nat la o masură; s-a şćiĭe ku śe-nfruntaturĭ puoţ sî će duś la sud.
Numa ku aĭa kînd ĭe "înfruntat" - rău şî grĭeu - numiļi tĭeu, kare aĭ kîpatat đi la naşu tĭeu kînd ć-a bućeḑat, kare ĭe kunoskut în lumĭe dupa lukrurļi tĭaļe buńe, pista kare tot nat puaće să ći kunuaskă đ-arîndu, đi la masă la kasă, pănă la poarta lu SANU (Akademija), unđe poaće ći vi duśa s-ăţ ažuće să "standarduĭeşć" ļimba "vlaşaskă".  :) (Nu va mîńiĭarîţ, ma glumĭesk!)

Învaţaţîńi pi tuoţ aiśa akuma, kum puaće să fĭe înfruntat un "nikname"?!?!?

PS. Kînd vińe un ins nou la Florum, ĭel mĭ-arată śe tot ļegatură puaće să aĭbă aluĭ "nikname" or "e-mail" ku fiĭekare pi galaksiĭa alu internet; aĭa ĭe un fĭeļ đi stražă kare ńi pazîaşće đi "spamurĭ", şă đi alće rîaļe.

Kînd va-ţ registrat vioĭ, "stražărĭu Florumuluĭ" a gasît asta:
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Contributions&limit=100&target=Ljuboni

Avĭeţ vro ļigatură ku asta famĭaĭe, or săĭ dau bataĭe al stražărĭu florumuluĭ k-aminţît pi stapînu-luĭ?
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!