Аутор Тема: Бити Влах по г-дину dPasujoni-у  (Прочитано 31574 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Бити Влах по г-дину dPasujoni-у
« послато: 16.06.2011. 18:01 »
Господине Уредниче,
Силно време изгубих одговарајући на Ваше доскочице.
Ево, ред је да ми се одужите, па да Ви одговорите мало на моја питања.

Шта термин Влах значи у српском књижевном језику, видимо из дефиниције из Речника у издању Матице српске.
Пошто видимо да постоје више значења, а Ви се представљате као Влах, ред је да нам одговорите која дефиниција за Вас, као Влаха, важи у српском језику?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Бити Влах по г-дину dPasujoni-у
« Одговор #1 послато: 16.06.2011. 18:06 »
Да ли сте:

1. Човек из Влашке
2. Румун
3. Сељак као човег нижег социјалног положаја
4. Сељак са копна
5. Становник Босне и Херцеговине који није муслиман
6. Припадник правослевне вере са подручија бивше Аустроугарске монархије

Молим за конкретан одговор.

И да ми одговорите, пошто још нисте: интересе којих Влаха из ових 6 категорија треба да заступа Национални савет влашке националне мањине?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #2 послато: 16.06.2011. 18:19 »
Konkretno:

NIJEDNO od navedenih!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #3 послато: 16.06.2011. 18:36 »
Konkretno:

NIJEDNO od navedenih!
А, нећемо тако, господине уредниче dPasujoni! Ми овде пишемо на српском! Термин Влах преузимамо из српског. Не можемо сада, попут ноја, да забијемо главу у песак и кажемо: Е, ово нас не занима!
Овај речник су писали стручњаци за српски језик. Сам врх српке лингвистике и књижевности. Нећемо ваљда да им оспоримо да су били довољно стручни за посао који су обавили.

Немојте ми само рећи да сте већи стручњак од њих по питању српског језика. Да себе сматрате експертом за влашки - то смо се сви уверили ;)
Када Ви и Ваши истомишљеници будете писали етимолошки речник влашког књижевног језика, и када тај речник изда Матица влашка, онда можете да уписујете каква год Вам значења падну на памет. До тада, ако расправљамо на српском - молим да уважимо правила и објашњења за одређене појмове у српском језику.

Него, одговорите ми на питање:
Које од набројаних категорија Влаха представља Национални савет Влаха?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #4 послато: 16.06.2011. 21:29 »

А, нећемо тако, господине уредниче dPasujoni! Ми овде пишемо на српском! Термин Влах преузимамо из српског. Не можемо сада, попут ноја, да забијемо главу у песак и кажемо: Е, ово нас не занима!
Овај речник су писали стручњаци за српски језик. Сам врх српке лингвистике и књижевности. Нећемо ваљда да им оспоримо да су били довољно стручни за посао који су обавили.

Vi ste tumačenje ovog termina preuzeli iz Rečnika SRPSKOHRVATSKOG jezika. :'(

Ne shvatate da život najčešće ide ispred i mimo knjiga, u knjige zapravo stane samo delić onoga što život stvara.

Više puta sam odgovarao na pitanje koga predstavlja NS VNM, a to nije nijedna od navedenih kategorija.

NS VNM nastaje i radi po Zakonu, a ne po rečniku!

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #5 послато: 16.06.2011. 21:37 »
Мислите да је значење термина Влах важило само за хрватски језик, не и за српски?
Да или не?
Молим Вас да ми образложите одговор.

Više puta sam odgovarao na pitanje koga predstavlja NS VNM, a to nije nijedna od navedenih kategorija.
ВНС треба да заступа Влахе, господине dPasujoni! Дакле оне који се на српском језику изјашњавају као Власи. Ако се на српском језику изјашњавају као Власи, ред је да видимо шта се под термином Влах подразумева у српском језику.

Дакле, оставите се флоскула о "раду по закону" него ми дајте конкретан одговор на конкретно питање које сам Вам поставио:

Које Влахе заступа национални савет Влаха?
Да ли:
1. Људе из Влашке
2. Румуне
3. Сељаке као људе нижег социјалног положаја
4. Сељаке са копна
5. Становнике Босне и Херцеговине који није муслиман
6. Припаднике правослевне вере са подручија бивше Аустроугарске монархије

Молим да ми одговорите на ово питање без претераног филозофирања и увијања.

Унапред Вам хвала на одговору  ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
« Одговор #6 послато: 17.06.2011. 07:16 »
Мислите да је значење термина Влах важило само за хрватски језик, не и за српски?
Да или не?
Молим Вас да ми образложите одговор.

ВНС треба да заступа Влахе, господине dPasujoni! Дакле оне који се на српском језику изјашњавају као Власи. Ако се на српском језику изјашњавају као Власи, ред је да видимо шта се под термином Влах подразумева у српском језику.

Дакле, оставите се флоскула о "раду по закону" него ми дајте конкретан одговор на конкретно питање које сам Вам поставио:

Које Влахе заступа национални савет Влаха?
Да ли:
1. Људе из Влашке
2. Румуне
3. Сељаке као људе нижег социјалног положаја
4. Сељаке са копна
5. Становнике Босне и Херцеговине који није муслиман
6. Припаднике правослевне вере са подручија бивше Аустроугарске монархије

Молим да ми одговорите на ово питање без претераног филозофирања и увијања.

Унапред Вам хвала на одговору  ;)

Дакле, овако. Све ово измешано "ну мјерџје њич йн трајста Цйгăнчи".

1. Савет заступа Влахе

А КОЈЕ ВЛАХЕ?

па ВЛАХЕ= ВЛАХЕ

А КОЈИ СУ ТО ВЛАСИ=ВЛАСИ?

и онда се чудите што моја маленкост мора да преузме "грбаву и незахвалну функцију" говорења из свих могућих аспеката ...

Најпре о речни-ку (цима). У свим речницима и енциклопедијама (сем у преписаним) постоје разлике у приказивању обима неког појма. Садржај у најужем смислу је језгро и као такав (ако није испуштен) мора да буде "дефинисан" у елементарном облику.

Становништво грчкога и римскога исповеданија
јесте језгро појма Влах-које су Турци срели још током 3. в. н.е. још у Малој Азији.

Дакле, без историје даље не иде- као ни куповина 275 грама шаргарепе на пијаци без математике или "Ево ти цела шаргарепа џабе, ево ти и две шаргарепе... немој да ме заје..."
Задњи део реченице овде није случајан. Присутно је и на ......... пијаци. Дај бре... мани историју, филозофију,.. има ко то зна и има ко о томе води рачуна и има ко о томе брине...

Да подсетим да неки историчари, већ од Ахајаца који долазе на Крит, све групације народа, које однекуд долазе сељакајући се својим караванима и стадима живећи унутар братстава,родова, сматрају Власима и код грчких писаца није ретка реч влахи, вулгаро-влахи, романо-влахи ... за основно значење, географски простор који насељавају или за оне који су романизовани, дакле прихватили неки од народних облика латинског, који најпре настаје на тлу Италије одакле се шири по васцелом свету...   
    Свако је време имало „неку моду“, ето и историјски. Римљани се јесу најпре сукобили са малим групацијама жестоких Илира са свакима од њих (скоро да је било правило) по двапут ратујући. (Рим је остављао владара на престолу после освајања, што је био случај и са албанском краљицом Теутом и самим Дечебалом узимајући само војску за ратовање, провијанту и порезе. Тек после друге интервенције би Рим постављао своју управу на свим нивоима власти.) У неком времену се Балкан звао и Илирик што ће као „моду“ примити (мало смешно али истинито) „народи западног балкана“ (намерно пишем малим словима) да би се ослобађали од својих освајача. У том времену „историјске моде“ нико не спомиње највећи (по броју и свему другом) народ – Трачане (највећу скупину романизованих Влаха) а о мањима да и не говоримо. Сад је време у коме се поново појављује „мода“. Ко буде успео да „присвоји Трачане“ (М.Догару тврди да су Трачани - Румуни (Илире и не ферма враћајући им „корпу“ или ту мало даје простора Србима јер их лоцира на албанске планине).
    То је оно што сам одувек говорио да су се обим и садржај појма из времена у време мењао, умањивао, увећавао, нестајао или остајао апстрактан... Оно што некад није постојало, већ данас или сутра може да настане. О свему на овом свету одлучују ЉУДИ, не заборавите то. Оно што ми не прихватамо-не односи се на нас!
Могу ли ја (па да сам не знам ко) да вам наметнем ВЕРУ? Не! Ја желим да будем (свиђа ми се на немачком) САМОМИСЛЕЋ ! Ви бирате, опредељујете се и одлучујете „по моди“ или свом основном, једином и најсуптилнијем убеђењу. Све је остало...   

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
  • Поруке: 38
« Одговор #7 послато: 18.02.2012. 15:05 »

Зар се Власи деле на категорије?!

Национални савет Влаха, ваљда, представља влашки народ и ништа друго.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #8 послато: 18.02.2012. 15:19 »
Ако погледате речник Матице српске, видећете да постоје више објашњења за термин "Влах".
Ако говоримо о Власима као етничкој категорији - то је једно, ако говоримо о власима као социјалној категорији - то је нешто сасвим друго.
Кажете да Национални савет представља "влашки народ". Можете ли да појасните шта подразумевате под "влашки народ"?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #9 послато: 18.02.2012. 15:38 »
Ако погледате речник Матице српске, видећете да постоје више објашњења за термин "Влах".
Ако говоримо о Власима као етничкој категорији - то је једно, ако говоримо о власима као социјалној категорији - то је нешто сасвим друго.
Кажете да Национални савет представља "влашки народ". Можете ли да појасните шта подразумевате под "влашки народ"?

Јасно је и, верујем, многима добро познато да термин "влах/Влах" има различита значења.

Наравно. Подразумевам народ/етничку заједницу која живи у Србији.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #10 послато: 18.02.2012. 15:49 »
Јасно је и, верујем, многима добро познато да термин "влах/Влах" има различита значења.
Апсолутно се слажем са Вама.
Поставићу Вам исто питање, које сам поставио г-дину dPasujoni-у:
Ако говоримо на српском језику, коју од наведених група/категорија/опција заступа Национални савет Влаха:

Наравно. Подразумевам народ/етничку заједницу која живи у Србији.
Која од наведених дефиниција из Речника Матице српске важи за дефинисање тога шта су заправо људи које заступа, или би требао да заступа Национални савет влашке националне мањине?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #11 послато: 18.02.2012. 16:08 »

Апсолутно се слажем са Вама.
Поставићу Вам исто питање, које сам поставио г-дину dPasujoni-у:
Ако говоримо на српском језику, коју од наведених група/категорија/опција заступа Национални савет Влаха:

Која од наведених дефиниција из Речника Матице српске важи за дефинисање тога шта су заправо људи које заступа, или би требао да заступа Национални савет влашке националне мањине?

По мом закључку, ни једну од поменутих категорија, а не могу све ни бити узете у обзир, с обзиром на то да нису све категорије народносне. Из тога би могло да произилази да ни једна од дефиниција не важи за дефинисање влашког народа у Србији. С друге стране, неко би могао можда да под влашким народом подразумева "Илире грчкога и турскога исповиједања", али ми не знамо ко су "Илири" и који је оснновни етнички елемент учествовао у етногенези влашког народа (постоји више претпоставки, хипотеза).

Осим тога, мислим да су дефиниције појма "влах/Влах" из Речника Матице српске донекле уопштене, тако да нису најпрецизније, па су самим тим непотпуне.

Али ви сте рекли да се апсолутно слажете са мном, тако да не разумем због чега цитирате дефиниције из овог речника

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #12 послато: 18.02.2012. 16:25 »
По мом закључку, ни једну од поменутих категорија, а не могу све ни бити узете у обзир, с обзиром на то да нису све категорије народносне.
Поштовани господине,
Ради се о РЕЧНИКУ КЊИЖЕВНОГ СРПСКОХРВАТСКОГ ЈЕЗИКА писаном од стране стручњака за тај језик. Не можете једноставно рећи "не могу све ни бити узете у обзир" јер Вам се та објашњења напросто не допадају.
У српском језику термин "Влах", као ознака за "народносну категорију", означава РУМУНЕ!
У етничком смислу је Влах синоним за Румуна а као ознака за социјалну категорију постоје више значења.
И не може сада Национални савет Влаха да се понаша као да ово што пише у РЕЧНИКУ КЊИЖЕВНОГ СРПСКОГ ЈЕЗИКА не постоји!!!
Из тога би могло да произилази да ни једна од дефиниција не важи за дефинисање влашког народа у Србији. С друге стране, неко би могао можда да под влашким народом подразумева "Илире грчкога и турскога исповиједања", али ми не знамо ко су "Илири" и који је оснновни етнички елемент учествовао у еногенези влашког народа (постоји више претпоставки, хипотеза).
Дефиниције из тог речника важе за целокупни фонд речи у српском књижевном језику, па не видим који је то разлог који би термину "Влах" оспорио дата објашњења?

Осим тога, дефиниције појма "влах/Влах" из Речника Матице српске нису најпрецизније (донекле су уопштене) и нису довољно објашњене, па су самим тим непотпуне.
Био бих Вам веома захвалан уклико бисте нам показали дефиницију појма "влах/Влах" из неког другог речника, "прецизнијег", дакако, од ове у Речнику у издању Матице српске.
Ако инсистирате, могао бих да поставим дефиницију термина "Влах" из речника на немачком или енглеском језику.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #13 послато: 18.02.2012. 16:35 »
Али ви сте рекли да се апсолутно слажете са мном, тако да не разумем због чега цитирате дефиниције из овог речника
Сложио сам се са овим:
а та различита значења се налазе у Речнику српскохрватског књижевног језика у издању Матице српске.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #14 послато: 18.02.2012. 16:54 »
Поштовани господине,
Ради се о РЕЧНИКУ КЊИЖЕВНОГ СРПСКОХРВАТСКОГ ЈЕЗИКА писаном од стране стручњака за тај језик. Не можете једноставно рећи "не могу све ни бити узете у обзир" јер Вам се та објашњења напросто не допадају.
У српском језику термин "Влах", као ознака за "народносну категорију", означава РУМУНЕ!
У етничком смислу је Влах синоним за Румуна а као ознака за социјалну категорију постоје више значења.
И не може сада Национални савет Влаха да се понаша као да ово што пише у РЕЧНИКУ КЊИЖЕВНОГ СРПСКОГ ЈЕЗИКА не постоји!!!

Нисам рекао да не могу, него да нису све узете у обзир. Питање је када је речник настао, из ког периода користи дефиниције, тј. из чијих речника (видео сам да користе Вуков речник, рецимо). Не могу се дефиниције из одређеног периода у прошлости увек пројектовати на садашњост. Термини и значења се временом мењају. Нисам рекао да ми се објашњења не допадају, нити мислим тако, и она су у суштини тачна, али са даншњег гледишта непотпуна (а можда и са ондашњег).

У етничком смислу Влах јесте, или тачније речено, био је синоним за Румуна (и то је потврда овога што сам претходно написао, тумачење се може сматрати застарелим). Ми данас Румуне не називамо Власима, а када би то чинили, сам појам би могао да се схвати увредљиво, и верујем да би га многи Румуни тако и доживели. То што је Влах синоним (или је био) за Румуна, не значи да су сви Власи Румуни. Сем тога, познато вам је да постоје различити влашки народи, који такође нису Румуни. Исправите ме ако нисам добро схватио, али да ли ви хоћете да кажете да су Власи заправо Румуни?

Цитат
Дефиниције из тог речника важе за целокупни фонд речи у српском књижевном језику, па не видим који је то разлог који би термину "Влах" оспорио дата објашњења?

На основу чега то тврдите? То нигде не пише, нити се нужно подразумева. Многи термини не не обухватају сва објашњења или их обухватају кроз уопштене дефиниције.

Цитат
Био бих Вам веома захвалан уклико бисте нам показали дефиницију појма "влах/Влах" из неког другог речника, "прецизнијег", дакако, од ове у Речнику у издању Матице српске.
Ако инсистирате, могао бих да поставим дефиницију термина "Влах" из речника на немачком или енглеском језику.

Не разумем зашто бих то радио и шта бисмо тиме постигли? И какве то везе има са влашким народом у Србији?