Vi ste tumačenje ovog termina preuzeli iz Rečnika SRPSKOHRVATSKOG jezika. :'(
Мислите да је значење термина Влах важило само за хрватски језик, не и за српски?
Да или не?
Молим Вас да ми образложите одговор.
Više puta sam odgovarao na pitanje koga predstavlja NS VNM, a to nije nijedna od navedenih kategorija.
NS VNM nastaje i radi po Zakonu, a ne po rečniku!
ВНС треба да заступа Влахе, господине dPasujoni! Дакле оне који се на српском језику изјашњавају као Власи. Ако се на српском језику изјашњавају као Власи, ред је да видимо шта се под термином Влах подразумева у српском језику.
Дакле, оставите се флоскула о "раду по закону" него ми дајте конкретан одговор на конкретно питање које сам Вам поставио:
Које Влахе заступа национални савет Влаха?
Да ли:
1. Људе из Влашке
2. Румуне
3. Сељаке као људе нижег социјалног положаја
4. Сељаке са копна
5. Становнике Босне и Херцеговине који није муслиман
6. Припаднике правослевне вере са подручија бивше Аустроугарске монархије
Молим да ми одговорите на ово питање без претераног филозофирања и увијања.
Унапред Вам хвала на одговору
Дакле, овако. Све ово измешано "ну мјерџје њич йн трајста Цйгăнчи".
1. Савет заступа Влахе
А КОЈЕ ВЛАХЕ?
па ВЛАХЕ= ВЛАХЕ
А КОЈИ СУ ТО ВЛАСИ=ВЛАСИ?
и онда се чудите што моја маленкост мора да преузме "грбаву и незахвалну функцију" говорења из свих могућих аспеката ...
Најпре о речни-ку (цима). У свим речницима и енциклопедијама (сем у преписаним) постоје разлике у приказивању обима неког појма. Садржај у најужем смислу је језгро и као такав (ако није испуштен) мора да буде "дефинисан" у елементарном облику.
Становништво грчкога и римскога исповеданија јесте језгро појма Влах-које су Турци срели још током 3. в. н.е. још у Малој Азији.
Дакле, без историје даље не иде- као ни куповина 275 грама шаргарепе на пијаци без математике или "Ево ти цела шаргарепа џабе, ево ти и две шаргарепе... немој да ме заје..."
Задњи део реченице овде није случајан. Присутно је и на ......... пијаци. Дај бре... мани историју, филозофију,.. има ко то зна и има ко о томе води рачуна и има ко о томе брине...
Да подсетим да неки историчари, већ од Ахајаца који долазе на Крит, све групације народа, које однекуд долазе сељакајући се својим караванима и стадима живећи унутар братстава,родова, сматрају Власима и код грчких писаца није ретка реч влахи, вулгаро-влахи, романо-влахи ... за основно значење, географски простор који насељавају или за оне који су романизовани, дакле прихватили неки од народних облика латинског, који најпре настаје на тлу Италије одакле се шири по васцелом свету...
Свако је време имало „неку моду“, ето и историјски. Римљани се јесу најпре сукобили са малим групацијама жестоких Илира са свакима од њих (скоро да је било правило) по двапут ратујући. (Рим је остављао владара на престолу после освајања, што је био случај и са албанском краљицом Теутом и самим Дечебалом узимајући само војску за ратовање, провијанту и порезе. Тек после друге интервенције би Рим постављао своју управу на свим нивоима власти.) У неком времену се Балкан звао и Илирик што ће као „моду“ примити (мало смешно али истинито) „народи западног балкана“ (намерно пишем малим словима) да би се ослобађали од својих освајача. У том времену „историјске моде“ нико не спомиње највећи (по броју и свему другом) народ – Трачане (највећу скупину романизованих Влаха) а о мањима да и не говоримо. Сад је време у коме се поново појављује „мода“. Ко буде успео да „присвоји Трачане“ (М.Догару тврди да су Трачани - Румуни (Илире и не ферма враћајући им „корпу“ или ту мало даје простора Србима јер их лоцира на албанске планине).
То је оно што сам одувек говорио да су се обим и садржај појма из времена у време мењао, умањивао, увећавао, нестајао или остајао апстрактан... Оно што некад није постојало, већ данас или сутра може да настане. О свему на овом свету одлучују ЉУДИ, не заборавите то. Оно што ми не прихватамо-не односи се на нас!
Могу ли ја (па да сам не знам ко) да вам наметнем ВЕРУ? Не! Ја желим да будем (свиђа ми се на немачком) САМОМИСЛЕЋ ! Ви бирате, опредељујете се и одлучујете „по моди“ или свом основном, једином и најсуптилнијем убеђењу. Све је остало...