Аутор Тема: Mioriţa - pastirska himna nad himnama!  (Прочитано 3498 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Mioriţa - pastirska himna nad himnama!
« послато: 23.05.2011. 10:28 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HICicvNUbUo&feature=related[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=HICicvNUbUo&feature=related
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: Mioriţa - pastirska himna nad himnama!
« Одговор #1 послато: 23.05.2011. 17:33 »

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #2 послато: 23.05.2011. 17:38 »

Vasile Alecsandri : Poesiĭ populare ale Românilor, Bucurescĭ, Tip. Lucrătorilor Asociaṭĭ, 1866
http://books.google.de/books?id=QYpiAAAAMAAJ&printsec=frontcover

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #3 послато: 23.05.2011. 17:50 »
Prema
A.Fochi, Mioriţa, Tipologie, circulaţie, geneză, texte, Bucureşti, Editura Academiei, 1964

o motivu "Mioriţe" zabeleženo je na području Rumunije 930 dokumenata, od čega su:
702 varijante,
123 fragmenti i a
105 informacije, i to

u Transilvaniji - 329 variante,
u Banatu - 14,
u Olteniji - 31,
u Munteniji - 67,
u Dobrudži - 10
i u Moldaviji - 51.

Iako sam kod nas kopao najdublje što se moglo, nisam naišao ni na fragmente ove pesme, što je samo još jedna potvrda da najveći deo naših Vlaha, pogrešno (od strane Carana) nazvanih "Ungurjani", sa Erdeljom nema široke veze! Pošto su svi naši "Ungurjani" zapravo Banaćani, ne čudi ta odsutnost "Mioriţe", kada u samome Banatu, koji se "punim plućima" naslanja na Erdelj, vidimo da je zabeleženo tek 14 varijanti! Ovaj takođe mali broj od 31 varijante, zapisan na području (zemljoradničke) Oltenije, siguran sam da potiče od Erdeljaca, tj. "Ungurjana", doseljenih u Olteniju, tj. "Malu Vlašku".  

Kod nas, kad god čovek pita lautare za "Mioriţu", prvo kažu "N-am-uḑît", pa kad im ukratko opišete osnovnu temu, samo posle par trenutaka se ozare i kažu:

- E, aĭa ĭe la nuoĭ kînćik "Uoiţă balură!" ... (O ovoj pesmi više kasnije!)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #4 послато: 23.05.2011. 17:58 »
[pdf]http://www.cultura-traditionala.ro//multimedia/vol_30_31/pdf/memoria_ethnologica_vol_30_31_virginia-popovici_doua-variante-ale-baladei-miorita.pdf[/pdf]

П.С.

Варијанта Strinu коју је забележио Sandu Cristea - Timoc, није забележена код нас?
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=562.msg3497#msg3497

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #5 послато: 23.05.2011. 18:17 »
А варијанта ...

Рекох шта сам ја добијао на директно питање о "Мњорици";
Рекох и које су реакције лаутара после описа теме!
Нисам само набројао колико сам таквих лаутара нашао.
Мало. Са овим које је Санду Тимок обрадио, тек колико је прстију на једној руци.
У односу на неке песме које готово сваки наш лаутар зна, ова "Уоица балура" је раритет!
А под насловом "Мњорица" баш нико од мојих стотинак информатора није знао ништа!

Фокијева књига, коју сам навео у претходној поруци, има преко 1000 страна; на жалост, још није стигла у моје руке, а она ће разјаснити много што-шта! Засад могу само да поставим на Ју-Тоби песму "Uoiţă balură" коју сам снимио 2008. године у родном селу нашег (нешто ућуталог) уредника d'Pasujonje-та! Puaće kînćiku ăl va faśa-n vuoĭa bună?

ПС. Да само објасним шта сам мислио када сам написао да нисам наишао "ни на фрагменте" Мњорице!
Под фрагментом подразумевам када информатор каже да ће ми отпевати или одрецитовати (на пример) "Мњорицу", а онда све што ми изведе, садржи само мање делове те песме, коју други лаутари знају у много развијенијој форми. Из примера које ја имам, као из ових Сандуових записа, видимо да се поједини мотиви из Мњорице појављују у појединим деловима наше "Уоице".

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #6 послато: 23.05.2011. 18:25 »
Рекох шта сам ја добијао на директно питање о "Мњорици";
Рекох и које су реакције лаутара после описа теме!
Нисам само набројао колико сам таквих лаутара нашао.
Мало. Са овим које је Санду Тимок обрадио, тек колико је прстију на једној руци.
У односу на неке песме које готово сваки наш лаутар зна, ова "Уоица балура" је раритет!
А под насловом "Мњорица" баш нико од мојих стотинак информатора није знао ништа!

memoria ethnologica nr. 30 - 31 * ianuarie - iunie 2009 ( An IX )
VIRGINIA POPOVIĆ, Serbia, Două variante ale baladei Mioriţa

"Varianta timoceană a baladei o găsim întro culegere de folclor a profesorului Ratomir
Marcovici din satul Ovcea. Este intitulată „oiţă bălură”, nesemnalată în monumentala tipologie
alcătuită de Adrian Fochi. Confruntând variantele olteneşti şi bănăţene, morfologia lor tematică,
cu varianta Oiţă bălură (informator Vlada Barac, 61 de ani, comuna Kucevo, satul Turia, data
culegerii 2.08.1972), constatăm o structură complet realizată, atât prin formulele de expresie, cât
şi prozodie, specifică baladelor lăutăreşti."

Изгледа да је Oiţă bălură наша варијанта, Миорице.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #7 послато: 23.05.2011. 20:48 »
nisam naišao ni na fragmente ove pesme, što je samo još jedna potvrda da najveći deo naših Vlaha, pogrešno (od strane Carana) nazvanih "Ungurjani", sa Erdeljom nema široke veze! Pošto su svi naši "Ungurjani" zapravo Banaćani,
Paune,
Ako sam dobro čuo, pored Ungurana i Moldoveana u pesmi se pominju i Vranceani ili Vranćani. O kome se radi?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #8 послато: 24.05.2011. 09:29 »
@Vlad
Vrâncenii sunt locuitorii regiunii muntilor Vrancei (Moldova de Sud-Est).

Apa trece, pieterele rămân