Senatorul Viorel Badea: Serbia ori acorda drepturi romanilor/vlahilor din Timoc ori ramane in afara UE. Trebuie sa aleaga!” Delegatia romanilor din Timoc compusa din dr. Pedrag Balasevic, preşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demic, vicepreşedinte al aceluiaşi partid, Zavişa Jurj, preşedinte al Asociaţiei culturale Ariadnae Filum şi preotul Boian Aleksandrovic, Protopop al BOR pentru “Dacia Ripensis”, a avut o intalnire cu Presedintele Comisiei pentru relatiile cu Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei, senatorul Viorel Badea, transmite Romanian Global News.
In cadrul intalnirii delegatia romanilor din Timoc a invocat modul fraudulos in care, autoritatile sarbe, prin partidele sarbesti si prin presiuni ale politiei si procuraturii, au preluat Consiliul National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia, consiliu reprezentand pe romanii/vlahii din Timoc. In acest sens a fost anuntata intentia de retragere din acest consiliu marioneta, care mai nou vrea sa inventeze o noua limba, si nerecunoasterea lui ca institutie reprezentativa pentru romanii/vlahii din Timoc.
Delegatia a informat deasemenea despre faptul ca desi au fost stranse semnaturi pentru introducerea in 13 scoli a orelor de limba, cultura si civilizatie romaneasca, autoritatile sarbe, impotriva propriilor legi, au refuzat punerea in practica a acestei masuri.
Liderii romani din Timoc au prezentat presiunile, demne de regimuri dictatoriale, la care sunt supusi, ei insisi alaturi de alti peste o suta de romani, fiind anchetati de politia si procuratura sarba sub diverse pretexte, inventate doar pentru a se face presiuni mai mari asupra lor.
Parintele Boian Alexandrovic a prezentat situatia grava si presiunile la care este supusa Biserica Ortodoxa Romana din Timoc. Faptul ca primari, ca cel din Zaicear, Bosco Nicici, instigat de Episcopul Iustin al Bisericii Ortodoxe Sarbe, nu da aprobare pentru construirea de biserici ale Bisericii Ortodoxe Romane in satele romanesti, in timp ce pentru biserici sarbesti se dau fara probleme. In acelasi context Parintele Boian a reamintit ca in Timoc, atunci cand regiunea a intrat in stapanirea sarba, se aflau circa 80 de biserici si 17 manastiri romanesti.
Dupa intalnire cu delegatia din Serbia, Presedintele Comisiei pentru relatiile cu Romanii de Pretutindeni, senatorul Viorel Badea a declarat in exclusivitate pentru Romanian Global News ca:
“Serbia nu trebuie sa-si faca iluzii in ceea ce priveste ratificarea de catre Parlamentul Romaniei a Acordului de Stabilizare si Asociere cu UE.
Atata timp cat nu se rezolva problemele romanilor din Timoc, pana cand nu se refac alegerile pentru Consiliul National, care trebuie sa se desfasoare corect, pana cand in cele 13 scoli pentru care s-au strans semnaturi nu se introduc orele de limba romana, pana cand Biserica Ortodoxa Romana nu isi va putea desfasura activitatea liber in zona Timocului, asa cum Biserica Ortodoxa Sarba o desfasoara in Romania si pana nu inceteaza presiunile politiei si procuraturii sarbe impotriva romanilor de acolo, Serbia nu poate spera ca Parlamentul Romaniei sa ratifice Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE. Iar acest lucru face unanimitate in Parlament Romaniei. Toate partidele parlamentare din Romania sun aici solidare.
Pe de alta parte asteptam clarificari urgente legate de situatia Comunitatii Romanilor din Serbia a carei reinregistrare se tot amana nejustificat. Nu credem ca cineva se gandeste la preluarea proprietatilor acestei vechi organizatii romanesti din Voivodina. Asta in timp ce Romania retrocedeaza proprietati minoritatii sarbe…
Si acest punct, alaturi de celelalte, ramane a fi clarificat de autoritatile sarbe, iar eu voi informa permanent Senatul Romaniei asupra tuturor acestor puncte nerezolvate inca de Serbia, in pofida sprijinului pe care Romania l-a acordat permanent in problema Kosovo si a integrarii euro-atlantice. Serbia ori acorda drepturi romanilor/vlahilor din Timoc ori ramane in afara UE. Trebuie sa aleaga”, a declarat senatorul Viorel Badea.
Plenul Senatului a aprobat, miercuri, componenţa noii Comisii pentru românii de pretutindeni, preşedintele acesteia fiind democrat-liberalul Viorel Badea, senator ales în Diaspora.
Potrivit nominalizărilor grupurilor parlamentare, senatorul Viorel Badea este preşedinte, Elena Mitrea - vicepreşedinte, Puiu Haşotti secretar, iar membri sunt Traian Igaş, Mihail Hărdău, Mihaela Popa, Sorin Bota, Avram Crăciun, Crtistian Ţopescu, Gyorgy Frunda şi Anghel Iordănescu.
Supusă la vot, decizia a fost aprobată cu 67 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
"Comisia, în acest moment, este din punct de vedere regulamentar activă. Vă urez succes. Este un subiect important şi aşa cum şi Comisia pentru afaceri europene a debutat promiţător şi această comisie va fi un plus pentru activitatea Senatului", a spus preşedintele Senatului, Mircea Greoană.
Senatorii au decis, în 4 mai, înfiinţarea Comisiei pentru relaţia cu românii de pretutindeni, ei modificând, în acest sens, Regulamentul Senatului. Aceasta este a optsprezecea comisie permanentă a acestei Camere legislative.
Şi la Camera Deputaţilor există o comisie permanentă pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/1924-senatorul-viorel-badea-serbia-ori-acorda-drepturi-romanilorvlahilor-din-timoc-ori-ramane-in-afara-ue-trebuie-sa-aleaga.html