Бугарски Власи имају као матицу опет Романиу као и ми,
Tako je, Caslave! Konačno da se složimo. România je svima nama matica, kako Vlasima u Bugarskoj tako i nama.
Има, сигуран сам, оних који су прешли из Румуније и као румунима им је сигурно враћено легитимно људско право да им матица буде Румунија а језик румунски и националност- румун.
Pa, to ja uvek kažem. Onima čiji su preci ovamo došli iz današnje Rumunije je sigurno matica Rumunija.
Постоје и они који би да сви Власи буду румуни. Е, о аспирацијама шачице таквих "ну дау дој франч".
Vi mislite sigurno na ovu "šačicu" iz Matice srpske koji su pisali ovaj rečnik književnog SHS jezika?
Да ли овај језик који имамо намеру да стандардизујемо важи и за њих?
Pa, logično bi trebalo da važi. To su naši Vlasi-Carani koji žive na područiju Bugarske. To je narod istog jezika, porekla i običaja sa našim Caranima. Zašto biste njih ostavili po strani?
Мислите, да ли ће да уследи општи балкански референдум о језику?
Ja mislim da će ovi koji bi da nam uvedu ćirilicu, iz "opštedržavnih" i "svenacionalnih" interesa na kraju da uvedu književni rumunski jezik.
Ne samo što to mislim nego, poučen iskustvom iz bliske prošlosti, smem i da se kladim da će tako da bude.
Зато нам треба стандардизација
Standardizacija Vam treba iz nekih sasvim drugih razloga.
Ali! Kad smo već kod toga, kako ćete izvesti tu standardizaciju? Šta će biti standard. Da li govor Carana, Bufana, Munćana ili, pak, nas Ungureana, pošto Ungureana ima najviše?
Питате сасвим неупућеног човека.
Dobro. To Vi sami priznajete