Аутор Тема: IV фестивал "ТИМОШКА ПРОЛЕТ" 14/15. 05. 2011. БРЕГОВО  (Прочитано 2101 пута)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
  • Углед: +0/-0
Пăнă ну йм ростјеск скрисориљи ши нотјиљи адусă дји ла тестивалу Бреговјењеск, йнтйј ла йнчјепут сă вă арăт ун кйнтјек пје карје йл кйнтасă група кйнтăтоарјилор дји ла Гймзова.

Асарă пје врјемла 'ста...

//Асарă пје врјемја 'ста, Иљенуца мја //
Асарă пје врјемја 'ста трјекуј пингă поарта та.

//Мă трăсај ла о пјердја ...
...
...

запис по Евдокиа Захариева Урсоева
от с Г'мзово  15.05.2011. в Брегово
записао:  Часлав Радукановић

Чје сă букурасă кум скриу ку скрису носту ал бăтйрн-да ну ка алу румйнцилор. Сă йнвйра карје сă арунчје ујтăтура пистă умăру мјеу, дје кйтја орј мă зминтјинд йн скрис. Пје кум бăгај дје самă, ји пје румйнци лор ну йј рăчуњештје њич дје дој франч. Кйн тје ујц дјин партја ноастă, нумиљи "румйнц" дјин мăла ва фи ши мăј апропијат- румйнци. Сă ну йм йнтуњекјезă букурија чје о авусасăм йн доуо зйље.

Ам адус ши доуо баладје. Уна је дје Х. Вјелку да алалтă дје Стојан Абраш дјин Букопча. Букурија 'ста лу колега даскăлу Ч.Г. о лас дје промоције уњева ла тоамнă.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: IV фестивал "ТИМОШКА ПРОЛЕТ" 14/15. 05. 2011. БРЕГОВО
« Одговор #1 послато: 16.05.2011. 18:13 »
Чаславе добро што си записао нешто и од наше браће из Бугарске, следећи пут када будеш у прилици питај за народну песму која је опевала страдање румунске војске на источном фронту у 2 светском рату.

Од свих Румуна овога света једино Власи (Тимочки Румуни) из Бугарске су опевали страдање румунске војске на источном фронту у 2 светском рату.

Толико о њиховом гађењу према Румунима из Румуније.  ;)

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #2 послато: 17.05.2011. 08:47 »
Жалосно у сваком случају. Али, шта ли су они тражили идући ка истоку? Кога ли су ишли да нападну? Чија ли су они војска били? У сваком случају, једно ружно време.
А моја констатација "ну дау дој Франч" се односи на занемаривање њиховог утицаја када су у питању друштвене и националне тековине и токови. Убедише ме у неколико речи  да су они у Бугарској- Румйњ а у Румунији-румйнци. Та ко би се нормалан против тога код њих бунио, а још нема ни знака једнакости. 

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #3 послато: 17.05.2011. 08:55 »
Е, Цаславе, кад смо већ код бугарских Влаха, да Вас приупитам:

1. Да ли је и њима матица Србија?
2. Да ли овај језик који имате намеру да стандардизујете важи и за њих?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #4 послато: 17.05.2011. 10:02 »
     Бугарски Власи имају као матицу опет Романиу као и ми, или Балкан као и ми, или данашњу Бугарску. Јасно је ваљда да су њихови  румйнци у трагању за својом матицом, пошто за разлику од наших то право као национална мањина нису имали никад у историји. Има, сигуран сам, оних који су прешли из Румуније и као румунима им је сигурно враћено легитимно људско право да им матица буде Румунија а језик румунски и националност- румун. Постоје и они који би да сви Власи буду румуни. Е, о аспирацијама шачице таквих "ну дау дој франч".
      Да ли овај језик који имамо намеру да стандардизујемо важи и за њих? Мислите, да ли ће да уследи општи балкански референдум о језику? Питате сасвим неупућеног човека. Ја се жив поједох што ми деца певају у јучерашњем програму на БРТ као да су учила влашки од Биљане Крстић.
      Моћ утицаја медија на говор подмлатка... Зато нам треба стандардизација. Да деца читају влашки на влашком. Да влашку песму уче из влашких песмарица и линијских система. Музика која није записана- никад постојала није у аутентичној форми. Све што срећемо на фестивалима су ипак нове, боје, техничке новотарије и у сваком погледу нов звук. Ако запишемо пак нотама, отклонимо бар хармонизацију извођача или учинимо мање важним његову личну интерпретацију (бољу или гору) пресудном за даљи живот дела у датом облику.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #5 послато: 17.05.2011. 10:38 »
Бугарски Власи имају као матицу опет Романиу као и ми,
Tako je, Caslave! Konačno da se složimo. România je svima nama matica, kako Vlasima u Bugarskoj tako i nama.

Има, сигуран сам, оних који су прешли из Румуније и као румунима им је сигурно враћено легитимно људско право да им матица буде Румунија а језик румунски и националност- румун.
Pa, to ja uvek kažem. Onima čiji su preci ovamo došli iz današnje Rumunije je sigurno matica Rumunija.

Постоје и они који би да сви Власи буду румуни. Е, о аспирацијама шачице таквих "ну дау дој франч".
Vi mislite sigurno na ovu "šačicu" iz Matice srpske koji su pisali ovaj rečnik književnog SHS jezika?

Да ли овај језик који имамо намеру да стандардизујемо важи и за њих?
Pa, logično bi trebalo da važi. To su naši Vlasi-Carani koji žive na područiju Bugarske. To je narod istog jezika, porekla i običaja sa našim Caranima. Zašto biste njih ostavili po strani?

Мислите, да ли ће да уследи општи балкански референдум о језику?
Ja mislim da će ovi koji bi da nam uvedu ćirilicu, iz "opštedržavnih" i "svenacionalnih" interesa na kraju da uvedu književni rumunski jezik.
Ne samo što to mislim nego, poučen iskustvom iz bliske prošlosti, smem i da se kladim da će tako da bude.

Зато нам треба стандардизација
Standardizacija Vam treba iz nekih sasvim drugih razloga.
Ali! Kad smo već kod toga, kako ćete izvesti tu standardizaciju? Šta će biti standard. Da li govor Carana, Bufana, Munćana ili, pak, nas Ungureana, pošto Ungureana ima najviše?

Питате сасвим неупућеног човека.
Dobro. To Vi sami priznajete
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #6 послато: 17.05.2011. 11:02 »
Жалосно у сваком случају. Али, шта ли су они тражили идући ка истоку? Кога ли су ишли да нападну? Чија ли су они војска били? У сваком случају, једно ружно време.
А моја констатација "ну дау дој Франч" се односи на занемаривање њиховог утицаја када су у питању друштвене и националне тековине и токови. Убедише ме у неколико речи  да су они у Бугарској- Румйњ а у Румунији-румйнци. Та ко би се нормалан против тога код њих бунио, а још нема ни знака једнакости.  

O pa časlav je restl, Ilija Čvorović
Rusofil, veliko rus - to objašnjava vašu lubov prema kirilici .

pa ruse su napadali, da ih odbiju dalje od današnjih  jugozapadnih  granica Ukraine, koje je naseljeno Vlasima,
sebe nazivaju Vlahi zar ne?
žalosno je što su se pri tome koristili hitlerom , što im se kasnije i obilo o glavu pri prelasku crvene armije .

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
« Одговор #7 послато: 17.05.2011. 12:46 »
     Eh, što mi je drago da ste sve rekli (ali "H" - nije u pitanju etnonim po novorumunskom valjda?!). A od svih ...fila sam samo (ne)dokazani filantrop. Verovali ili ne obožavam ljude različitih kultura i jezika, živeo sam među raznim kulturama i jezicima i iznova mogu da se otisnem i da svako podneblje i svaki jezik volim za sebe, da vas ne opterećujem time da pišem i znakovima koje ne bi ste znali ni približno kom pismu pripadaju.
     Smeta mi samo kad neko hoće da mi postavi znak za apsolutnu vrednost u bilo koji drugi kontekst sem matematičkog i kad neko trči da mi dokazuje da je savladao sabiranje, a ja vidim -nije. Onda može da mi se desi da malkice budem i bezobrazan, doduše ne toliko ni izbliza, koliko to mogu da budu neki moji ovdenak.
     Na kraju, ne postoji nešto što je kao pojam dato jednom za sva vremena, pa ni pojam Boga. Obim i sadržaj svakog pojma je promenljiv. Za našeg života je nastalo pitaj Boga koliko novih pojmova a da naša čula nisu ni zavibrirala. Zar ne?   

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #8 послато: 17.05.2011. 15:11 »
     Eh, što mi je drago da ste sve rekli (ali "H" - nije u pitanju etnonim po novorumunskom valjda?!). A od svih ...fila sam samo (ne)dokazani filantrop. Verovali ili ne obožavam ljude različitih kultura i jezika, živeo sam među raznim kulturama i jezicima i iznova mogu da se otisnem i da svako podneblje i svaki jezik volim za sebe, da vas ne opterećujem time da pišem i znakovima koje ne bi ste znali ni približno kom pismu pripadaju.
     Smeta mi samo kad neko hoće da mi postavi znak za apsolutnu vrednost u bilo koji drugi kontekst sem matematičkog i kad neko trči da mi dokazuje da je savladao sabiranje, a ja vidim -nije. Onda može da mi se desi da malkice budem i bezobrazan, doduše ne toliko ni izbliza, koliko to mogu da budu neki moji ovdenak.
     Na kraju, ne postoji nešto što je kao pojam dato jednom za sva vremena, pa ni pojam Boga. Obim i sadržaj svakog pojma je promenljiv. Za našeg života je nastalo pitaj Boga koliko novih pojmova a da naša čula nisu ni zavibrirala. Zar ne?   
nemam zamerki - pismeno i lepo sročeno.
užitak za čitanje.