Nov sam na forumu (upravo registrovan) ali već par dana pomno iščitavam postove vezane za etničku pripadnost Vlaha i nameće mi se krucijalno pitanje: Ko je stariji - kokoška ili jaje? Naime, da li su od starih Vlaha nastali Rumuni ili obrnuto? Koliko sam uspeo (laički) shvatiti ili kako g-din Vlad tvrdi:
"Реалност је да смо део румунског народа, да говоримо архаичним румунским дијалектима и да нам вековима уназад није омогућено да у цркви, школи и медијима учимо, односно користимо матерњи језик."Dakle Vlasi su isto što i Rumuni. Možda je ovo samo moja zabluda ali verujte da sam u trilemi, tj. pored koke i jajeta tu postoje još neki mikrobi koji urušavaju moje dosadašnje viđenje stvari.
Ja se osećam i pripadam Vlaškoj naciji-entitetu (ma kako to neko tumačio), no vlaškim jezikom se slabo služim jer su se moji (Florići) još poodavno iz sela Laznica iselili i otišli u Požarevac pa u Beograd gde su se školovali naravno na srpskom jeziku. Samim tim i ja sam školovanje, studije pohadjao na srpskom i sve više se udaljavao od (slobodnomogudakažem) maternjeg vlaškog jezika.
Žarko bih želeo da spoznam u potpunosti jezik, moje poreklo a samim tim i poreklo moje nacije, pa bih molio moderatore ili autore da postove pisane Rumunskim ili Vlaškom pismom prevedu na srpski jezik i pismo kako bi i nama
nepismenima bilo dostupno u celini.
ps. ako moj post nije u okviru date teme molim moderatora da ga prebaci u pripadajući podforum, ja ne nađoh bolje mesto.
BTW
Bilo bi zgodno napraviti novi topik "PREDSTAVLJANJA" ili nešto slično gde bismo kazali nešto o sebi, k'o što neko reče na forumu: "Nemamo razloga da se iza ograde krijemo" - sugestija moderatorima foruma.
poz.