Аутор Тема: APEL SRPSKOM STANOVNIŠTVU U TIMOČKOJ KRAJINI UOČI POPISA 2002. GODINE  (Прочитано 3326 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0

APEL SRPSKOM STANOVNIŠTVU U TIMOČKOJ KRAJINI

Ne odričite se porekla

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle pozvao je juče srpsko stanovništvo u Timočkoj krajini da se ne odriče "svog porekla i svoje krsne slave", jer su žuti listići kojima im se nameće da se u tekućem popisu izjasne kao Vlasi–Rumuni delo zlonamernih ljudi.

Ova delatnost nekih nevladinih organizacija je pokušaj "nasilnog preimenovanja i duboko zadire u živi, mnogonapaæeni i mučenički organizam zemlje Srbije i Srpske pravoslavne crkve u njenim granicama", kaže se u apelu koji je objavila Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Apelujemo na sve nadležne organe naše države da se ovom činu stane na put, a sve vernike naše svete crkve molimo da se, koristeći svoja zakonska prava, izjasne onako kako se osećaju i kako im srce nalaže, kaže se u apelu.

"Svevideći Tvorac neba i zemlje prati svaki naš pokret, sluša svaku reč i vidi sve ono što je napisano", podsetio je patrijarh Pavle srpsko stanovništvo Timočke krajine.

(Tanjug)

Preuzeto sa:
http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg04403.html
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: APEL SRPSKOM STANOVNIŠTVU U TIMOČKOJ KRAJINI UOČI POPISA 2002. GODINE
« Одговор #1 послато: 11.01.2011. 20:34 »
Само да нагласим, саопштење је у јавност пуштено 5. Априла 2002. године.
Саопштење је реакција на лепљење плаката влашког невладиног сектора (ВКИ, Ариаднина нит, Влашки културни центар...) у којима се позива становништво влашких села тимочког, браничевског и поморавског округа да се на попису изјасне као Власи (колона Власи-Румуни није постојала на попису 2002. године).

Замолио бих уваженог администратора dPasujoni за кратак коментар на саопштење које је потписао патријарх Павле Стојчевић.

Пошто на овом форуму имамо често позивање на 40 054 изјашених Влаха са пописа из 2002. године, желео бих да питам да ли је господа која данас брани Влахе од "румунизације", позивајући се управо на 40 054 оних Влаха са пописа, била међу онима на који су храбрили Влахе да се на попису изјасне као Власи?

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #2 послато: 12.01.2011. 08:53 »

Ne odričite se porekla

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle pozvao je juče srpsko stanovništvo u Timočkoj krajini da se ne odriče "svog porekla i svoje krsne slave", jer su žuti listići kojima im se nameće da se u tekućem popisu izjasne kao Vlasi–Rumuni delo zlonamernih ljudi.

Ova delatnost nekih nevladinih organizacija je pokušaj "nasilnog preimenovanja ...

Apelujemo na sve nadležne organe naše države da se ovom činu stane na put, a sve vernike naše svete crkve molimo da se, koristeći svoja zakonska prava, izjasne onako kako se osećaju i kako im srce nalaže, ...

"Svevideći Tvorac neba i zemlje prati svaki naš pokret, sluša svaku reč i vidi sve ono što je napisano", podsetio je patrijarh Pavle srpsko stanovništvo Timočke krajine.

Замолио бих уваженог администратора dPasujoni за кратак коментар на саопштење које је потписао патријарх Павле Стојчевић.

Пошто на овом форуму имамо често позивање на 40 054 изјашених Влаха са пописа из 2002. године, желео бих да питам да ли је господа која данас брани Влахе од "румунизације", позивајући се управо на 40 054 оних Влаха са пописа, била међу онима на који су храбрили Влахе да се на попису изјасне као Власи?

Što se tiče "nametanja izjašnjavanja kao Vlah-Rumun"  moram primetiti da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio u pravu, jer je aktivnost na tom planu bila prisutna i pre 2002.g., a prisutna je i danas.

To svakako nije delo "dobronamernih ljudi"! A evo i zašto.

Ta aktivnost je dobra donela samo pojedinim "pokretačima" tih aktivnosti, a Vlasima nije donela ničeg dobrog.
Žive li Vlasi sada bolje, imaju li bolji status, imaju li išta što nisu imali ili ne bi imali da nije bilo tih aktivnosti i aktivista?

Da vidimo prvo šta bi bilo da nije bilo aktivnosti i agitacije oko Popisa 2002.g.

- Ne bi bilo 40.054 popisanih VLAHA!

Iz kasnijeg toka stvari i događanja možemo proceniti da bi broj popisanih Vlaha bio manji za najviše 10.000!
To nas navodi na zaključak da bi ipak bilo 30.054 popisanih VLAHA i pitam ja sad Vas šta bi se značajno promenilo kao posledica odsustva aktivnosti rečenih "aktivista"?

Jedino na šta broj popisanih članova neke manjine ima direktnog uticaja je broj članova Nacionalnog Saveta, a u navedenom primeru ne bi uticao ni na broj članova NS-a.

Čak i u slučaju da se desilo da se u VLAHE popisalo samo nas 1.000 ništa se značajnije ne bi desilo sem što bi NS imao samo 15 članova.
Možda bi sa tih 15 članova mnogo bolje i efikasnije funkcionisalo u odnosu na NS od 23 člana koje nije uradilo ništa.
Zašto se priključujem oceni da te aktivnosti nisu bile i nisu dobronamerne?
Zato što su te aktivnosti dovele do pogoršanja odnosa i konfrontacije ne samo između Vlaha i Srba, već i među samim Vlasima, a "zlo dobra doneti neće"!

Kako nam se približava novi Popis, pozvaću se na blaženopočivšeg patrijarha Pavla, zahvalan Bogu što sam imao privilegiju da ga za života sretnem, i ponoviću APEL i MOLBU članovima i posetiocima ovog FORUMA:

Da se koristeći svoja zakonska prava, na predstojećem Popisu izjasne onako kako se osećaju i kako im srce nalaže, ...

Ako nekome to nešto znači ja sam se dosad izjašnjavao, a i ubuduće ću se izjašnjavati onako kako se osećam i kako mi srce nalaže, kao VLAH8)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #3 послато: 12.01.2011. 15:56 »
Одговор господина уредника је управо оно што се од њега дало и очекивати.
Све је лепо подвучено, задебљано и офарбано осим суштине овог апела.
Његова светост патријарх је апел упутио: SRPSKOM STANOVNIŠTVU U TIMOČKOJ KRAJINI

Да ли сте се, господине уредниче, препознали у апелу покојног патријарха? Јесте ли у то време били део тог "СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА"?

Човеку коме је, на овом форуму, наводно стало до очувања влашког идентитета, уопште не смета патријарх Павле о Власима говори као о српском становништву тимочке Крајине и тиме директно доводи у питање постојање тог идентитета. Овде се директно негира постојање Влаха, али то нема везе!
На страну што ће се свако иоле здравомислећи запитати шта то патријарх, верски поглавар, има уопште да се петља у питања која немају ама баш никакве везе са хришћанством и религијом - па још диже глас што неки "зли људи", узгред Власи, позивају друге Влахе да се на попису изјасне као Власи!

То што Вам број Влаха уопште није битан није ништа чундо! За Вас је, као и за наше вајне новопечене лидере, битно да их не буде на попису, већ уочи избора. Да се лепо упишу у бирачки списак, гласају оне који неће "румунизацију", па се онда лепо испишу из бирачког списка и, по оној народној, пуј пике више не важи. Били смо Власи кад је требало да се гласа, после гласања на миру можемо да наставимо да будемо Срби.
Чему изјашњени Власи, када за Национални савет могу да гласају и Срби који су имали девојку Влајни или, што рече један наш лидер новопечени, воле да играју влашко коло, а то је довољна квалификација да се гласа за влашки савет.

Ви сте овим показали да сте Влах само у оној мери у којој то значи негирање било какве везе са Румунима.
Када су Власи Срби, онда је то гаранција очувања њиховог "идентитета". Чим се крене на другу страну, ка науци, историјским чињеницама, онда је то знак за аларм јер нам је, због "опасности од румунизације", тај идентитет (српски) угрожен.
Влах сте, изгледа, постали онда када сте увидели да је претходни сазив савета кренуо да питање Влаха подигне на виши ниво, када сте укапирали да Власи више неће бити само фолклорна декорација.
У супротном би сте се у дискусије на овом форуму укључили много раније, не бисте чекали на доношење резолуције у Савету Европе!

Тужно, јадно и бедно

П.С

Цитат
Kako nam se približava novi Popis, pozvaću se na blaženopočivšeg patrijarha Pavla, zahvalan Bogu što sam imao privilegiju da ga za života sretnem, i ponoviću APEL i MOLBU članovima i posetiocima ovog FORUMA:
Da se koristeći svoja zakonska prava, na predstojećem Popisu izjasne onako kako se osećaju i kako im srce nalaže, ...

Хоћете ли апел упутити "Српском становништву Тимочке крајине" или Власима?
Или се по Вама подразумева да су Власи, заправо, "Српско становништво тимочке крајине" 8)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #4 послато: 12.01.2011. 18:41 »
Тужно, јадно и бедно

Od cele priče mogu da izdvojim samo navedene reči.
Posle dve godina pisanja na Forumu, nemam nameru da objašnjavam sve od početka.
Sve svoje stavove o pomenutim pitanjima već dve godine zastupam na Forumu i ko pati od amnezije neka pročita moje postove, što i Vama domnulele Vlad toplo preporučujem (Tu imate odgovore na većinu pitanja koje ste postavili).

Ukratko samo da podsetim:

1. Deo sam Vlaškog stanovništva, Vlah sam ceo svoj život!
2. Vlaški jezik je prvi jezik koji sam naučio. (U međuvremenu sam naučio još poneki.)
3. Reči patrijarha Pavla, oca Tadeja i njima sličnih duhovnih svetionika ljudima, hvala Bogu, pa  mi nikad nisu, a nadam se i da neće smetati.
4. Broj Vlaha mi jeste jako bitan, ali ne toliko broj izjašnjenih Vlaha, dokle god ih ima.
5. Ne negiram postojanje bilo kakve veze sa Rumunima, kao ni vezesa Srbima, jer su te veze neotuđivi deo Vlaškog identiteta.
6. Protiv sam pokušaja da se Vlasi proglase Rumunima ili Srbima, jer oni to nisu.
7. U diskusije i rad Foruma uključio sam se na Paunov poziv.
8. U diskusije po pitanjima rešavanja problema Vlaške zajednice uključen sam mnogo pre.
9. Sazivi NS-a nemaju uticaja na to da sam Vlah, nisam poznavao većinu u starom sazivu, a isto je i sa novim.
10. Na Popisima se izjašnjavam kao VLAH!
....
Takođe, nemam nameru da ni na koga utičem, niti bilo koga da na nešto nagovaram i još uvek ne nameravam da napišem Vlaški Manifest dPasujoni.

Ko nezna da je VLAH, već to mora da mu suflira dPasujoni i ne treba da bude VLAH.

I kao što reče "popa Pau" kako ga naši vlasi zovu:

Molim sve, da se koristeći svoja zakonska prava, na predstojećem Popisu izjasne onako kako se osećaju i kako im srce nalaže, ...

a ne kako im drugi govore!

8)

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #5 послато: 12.01.2011. 19:23 »
Od cele priče mogu da izdvojim samo navedene reči.
Posle dve godina pisanja na Forumu, nemam nameru da objašnjavam sve od početka.
Ne trebate ništa više da objasnite osim:
6. Protiv sam pokušaja da se Vlasi proglase Rumunima ili Srbima, jer oni to nisu.
Ako ste toliko protiv toga, kako to da Vam nije zasmetao patrijarhov apel "SRPSKOM STANOVNIŠTVU U TIMOČKOJ KRAJINI"?
Nije li ovo, zapravo, proglašavanje Vlaha Srbima?

3. Reči patrijarha Pavla, oca Tadeja i njima sličnih duhovnih svetionika ljudima, hvala Bogu, pa  mi nikad nisu, a nadam se i da neće smetati.
Nikom normalnom ne smetaju duhovne propovedi crkvenih velikodostojnika i pravoslavnih duhovnika, gospodine dPasujoni! Ovo, međutim, nema veze sa duhovnošću! Ovo je politička poruka koja ne priliči jednom svecu kakav je bio patrijarh Pavle još za života.
Nisam od Vas ništa više osim da kažete da patrijarhu ne priliči da Vlahe preimenuje u "SRPSKO STANOVNIŠTVO". Umesto toga, krivce tražite na strani onih koji nisu uradili ništa nezakonito, ništa što u bilo kojoj drugoj sredini ne bi bilo smatrano najnormalnijim civilizacijskim činom - da predstavnici jedne manjinske zajednice, uoči popisa, pozovu svoje sunarodnike da se izjasne kao pripadnici tog naroda.

Pa, uostalom, i sama SPC je takve apele upućivala u Bosni, uoči popisa 1991. godine i u Crnoj Gori prilikom poslednjeg izjašnjavanja.

Eto, tome sumnja, gospodine dPasujoni
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
« Одговор #6 послато: 14.01.2011. 19:30 »

Nešto se tu u mom sećanju ne slaže.

Neznam da li je ovo samo članak u jednom listu i vest njegovog(pretpostavljam) izveštača Miroslava Antića ili je doslovni dokument najviše srpske verske institucije?   

Sećam se tadašnjeg apela i proglasa Timočke episkopije SPC. Šta više, unutar FKV pa i za komunikaciju sa spoljnim okruženjem(putem medija) i u obraćanju mnogim državnim organima i mnogim organizacijama, poistovečivali smo ga sa onovremenom "FATVOM" iranskog ajatolaha nad kniževnikom S Ruždijem. To je u toj prilici značilo i poredjenje sa tako jednim naručenim ubistvom (gde je konkretni naručilac visoki sveštenik)  koji očekuje da ga izvrši pastve njegove konfesije, sve uz poruku da je strela ( smrt) odapeta i da je na putu ka odabranoj meti.

Niko nikada, iz nijedne institucije na tako metaforično predstavljenom utisku i atmosferi,  stvorenoj da se izvrši popis sa očekivanim rezultatom, nam nije oponirao ili se stavio u zaštiti takvog apela. Svi su izgleda shvaili da se ne zezamo i da takve ispade kao vid pritiska Vlasi neće da istrpe. Svi su začutali izuzev ponekog novinarčića-patrijote, slobodnog strelca.

Ono čega se još sećam iz tog crkvenog proglasa je to da je on zapravo upućen sa jednog skupa od 40 sveštenika(razlitih nivoa starešinsva), gde je najviši u hijerarhiji bio episkop timočki. Nikada za taj čin nismo optuživali Njegovo Preosveštenstvo gospodina Pavla, Patrijarha SPC.
Ne tvrdim, ne sećam se i ne znam, da li je to bio apel i proglas SPC ili samo(jedne njene) Timočke episkopije. Mislim čak da je i bio pod okriljem SPC i bio Pavlov formalni potpis ispod, ni tada ne bi imali pravo da jednom (tada)živom svecu i osvedočenom pomiretelju svih, spočitavamo bilo kakvu nameru. Još mnogo ranije je bilo jasno da oko raznih necrkvenih uticaja i politika se on nikada nije ni pitao a bogami u njima nije ni učestvovao.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 14.01.2011. 21:14 »

Nikada za taj čin nismo optuživali Njegovo Preosveštenstvo gospodina Pavla, Patrijarha SPC.
Ne tvrdim, ne sećam se i ne znam, da li je to bio apel i proglas SPC ili samo(jedne njene) Timočke episkopije. Mislim čak da je i bio pod okriljem SPC i bio Pavlov formalni potpis ispod, ni tada ne bi imali pravo da jednom (tada)živom svecu i osvedočenom pomiretelju svih, spočitavamo bilo kakvu nameru. Još mnogo ranije je bilo jasno da oko raznih necrkvenih uticaja i politika se on nikada nije ni pitao a bogami u njima nije ni učestvovao.

Amen!
Potpuno se slažem.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #8 послато: 17.01.2011. 00:20 »

Nešto se tu u mom sećanju ne slaže.

Neznam da li je ovo samo članak u jednom listu i vest njegovog(pretpostavljam) izveštača Miroslava Antića ili je doslovni dokument najviše srpske verske institucije?  
Вест је агенцијска. Пренео ју је ТАЊУГ. Саопштење је дуго стајало на званичном сајту СПЦ.
Ево шта се још може наћи на интернету:
                                   Извор:
http://www.blic.rs/stara_arhiva/najnovijevesti/23259/Apel-patrijarha-srpskom-stanovnistvu-u-Timockoj-krajini

Apel patrijarha srpskom stanovništvu u Timočkoj krajini

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle pozvao je danas srpsko stanovništvo u Timockoj krajini da se ne odrice 'svog porekla i svoje krsne slave' jer su žuti listici kojima im se namece da se u tekucem popisu izjasne kao Vlasi-Rumuni, delo zlonamernih ljudi. Ova delatnosti nekih nevladinih organizacija je pokušaj 'nasilnog preimenovanja i duboko zadire u živi, mnogonapaceni i mucenicki organizam zemlje Srbije i Srpske pravoslavne crkve u njenim granicama, kaže se u apelu kojeg je objavila Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

(17:37)

А ево и текста оригиналног саопштења:

Informativna sluzba
              Srpske pravoslavne crkve
              5. april 2002. godine

APEL NJEGOVE SVETOSTI PATRIJARHA SRPSKOG POVODOM POPISA U TIMOCKOJ KRAJINI

Iz danasnje dnevne stampe saznali smo da neke, kako se to sada kaze "nevladine organizacije", kao i izvesni zlonamerni ljudi, u
              Timockoj krajini dele zute listice i primoravaju srpsko stanovnistvo da se prilikom tekuceg popisa
              stanovnistva u Srbiji izjasnjavaju kao Vlasi-Rumuni, sto do sada nije bivalo.

Kako ovaj pokusaj nasilnog preimenovanja duboko zadire u zivi, mnogonapaceni i mucenicki organizam zemlje Srbije i Srpske
              pravoslavne crkve u njenim granicama, apelujemo na sve nadlezne organe nase Drzave da se ovom nebivalom cinu stane na
              put, a sve vernike nase svete Crkve molimo da se, koristeci svoja zakonska prava, izjasne onako kako se osecaju i kako im srce
              nalaze.

Razume se, imajuci u vidu da Svevideci Tvorac neba i zemlje prati svaki nas pokret, slusa svaku rec i vidi sve ono sto je
              napisano.

Zato, ne odricimo se svoga porekla niti svoje Krsne Slave.

S blagoslovom,

AEM i Patrijarh srpski

Ono čega se još sećam iz tog crkvenog proglasa je to da je on zapravo upućen sa jednog skupa od 40 sveštenika(razlitih nivoa starešinsva), gde je najviši u hijerarhiji bio episkop timočki. Nikada za taj čin nismo optuživali Njegovo Preosveštenstvo gospodina Pavla, Patrijarha SPC.

То је проглас који је претходио Апелу Његове светости, патријарха Павла и кудикамо је блажи. Тада би ФКВ осудио и "Апел српском становништву Тимочке крајине", сада би га, у то сам убеђен - подржао, као што бисте подржали и саопштење свештенства епархије тимочке!
Знам да сам о апелу патријарха и саопштењу свештенства епархије тимочке разговарао са Драгомиром Драгићем, за трпезаријским столом у његовом стану у Бору.
Сећам се да је Драгић тада апел Његове светости оценио као недопустив вид притиска уочи самог пописа. Готово сам сигуран да сам патријархов апел, претходно, Драгићу проследио е-маилом, пошто смо у то време имали интензивну преписку!
Према томе изјаве типа
Цитат
ni tada ne bi imali pravo da jednom (tada)živom svecu i osvedočenom pomiretelju svih, spočitavamo bilo kakvu nameru

имају искључиво за циљ да се прошлост ФКВ прикаже као анти-румунска иако сви знамо да је то нетачно.

SAOPSTENJE ZA JAVNOST SA BRATSKOG SASTANKA SVESTENSTVA PRAVOSLAVNE EPARHIJE TIMOCKE

Mi, dole potpisani svestenici Eparhije timocke, okupili smo se na svom redovnom godisnjem bratskom sastanku pod
              predsednistvom Njegovog Preosvestenstva Episkopa timockog Gospodina Justina, u sredu trece nedelje Casnog posta u gradu
              Boru.

Sa posebnom paznjom i odgovornoscu razmotrili smo svoj dosadasnji parohijski rad i prilike u parohiji.

Uocili smo velike teskoce i probleme kroz koje prolazi nas napaceni narod i drustvo u celini, ali i zelju nove demokratske vlasti da
              se stanje popravi. Sa odusevljenjem pozdravljamo vracanje veronauke u skole i sve bolji odnos predstavnika opstinskih vlasti
              prema crkvenim jedinicama, koje se nalaze na njihovoj teritoriji. Uz njihovu materijalnu pomoc i saradnju sa crkvenim odborima i
              darodavcima, popravljeno je dosta zapustenih i izgradjeno novih hramova, na radost nasih vernika, a u korist Eparhije timocke.

Zabrinjava nas aktivnost zagovornika teze o ugrozenosti vlaske populacije, koji zarad svojih politickih ambicija vestacki stvaraju
              problem Vlaha u timockoj krajini. U parohijama gde pretezno zive Vlasi dele se pamfleti i agituje sa preporukom da se nasi
              parohijani izjasnjavaju kao Vlasi-Rumuni. Takvim svojim delovanjem, grupe ili pojedinci svesno prenebregavaju istorijske
              cinjenice da su preci danasnjih zitelja Vlaha, zivot svoj dali za otadzbinu Srbiju. Njihova imena zapisana su zlatnim slovima na
              stranicama nase istorije, kao i na spomenicima u gotovo svim crkvenim portama na teritoriji timocke Eparhije.

Ostro osudjujemo nekanonski upad od strane Episkopa Rumunske Pravoslavne Crkve, koji je bez znanja i blagoslova nadleznog
              Episkopa timockog, 23. februara o.g., ucestvovao u politickom skupu u Slatini kod Bora podgrevajuci poznate stavove koje
              zastupa stranka "Vlaha i Rumuna".

Protivimo se pojedincima, politickim grupama i sredstvima javnog informisanja koji neobjektivnim i neodgovornim izjavama i
              napisima, izazivaju nespokojstvo zitelja timocke krajine, unoseci podele i razdor medju nasim vernicima koji u ljubavi, nadi i veri
              u Boga na ovim prostorima zive stotinama godina zajedno.

U dane Svetog i blagoslovenog Posta, kada je veca potreba za pokajanjem, molimo se Pobeditelju greha i smrti da nam svima
              daruje pokajanje i sacuva povereni nam narod od svega stetnog i pagubnog za njegovo spasenje. Izrazavamo nasu
              jedinstvenost i spremnost da prevazidjemo svoje licne slabosti, i upodobimo se nasem Rodonacelniku Svetom Savi, kako bi lakse
              mogli da istrajemo na putu koji vodi u Carstvo Nebesko.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: