Не знам који су критеријуми за одређивање бирачких места, па ми уопште није јано због чега ће се у општини Велико градиште за Савете националних мањина гласати у селима настањеним искључиво српским живљем:
7 Гарево
8 Десина
12 Камијево
14 Кумане
17 Кусиће
18 Љубиње
21 Макце 1
22 Макце 2
23 Острово
24 Печаница 1
25 Пожежено
30 Средњево
33 Триброде
34 Царевац
36 Печаница
Колико је мени познато, на подручију општине Велико Градиште, поред Срба, живе и Власи и то у селима Тополовник, Дољашница и Чешљева Бара. Село Рам је некада било настањено Власима, данас Влаха тамо нема пошто су се потпуно посрбили тако да данас чак ни 80-о годишњаци не говоре влашки.
Поред Влаха и Срба, у Великом Градишту живи и нешто Рома. Њихов број је далеко мањи, и што је најважније, не постоји ни једно насељено место на подручију ове општине искључиво насељено Ромима.
Такође, у побројаним српским селима Роми нису толико бројни (можда пар породица) да би се у њима гласало за Националне савете.
Оно што не бих искључио, а уједно ми делује и најлогичније, јесте да ће за изборе за Национални савет Влаха, поред етничких Влаха, изгледа гласати и њихове комшије српске националности.
До мене су стизале информације да су у општини Петровац на Млави у Бирачки списак масовно уписивани и Срби, и то не они Власи који се тако изјашњавају и интимно осећају, већ етнички Срби. За Велико Градиште не знам, али судећи према томе где ће да се гласа, неће ме изненадити да за Национални савет Влаха гласа више етничких Срба него наших Влаха.