Аутор Тема: PÎRŚU-TAJKI ili VLAH-RUMUN  (Прочитано 7375 пута)

boki

• Гост
Одг: PÎRŚU-TAJKI ili VLAH-RUMUN
« Одговор #15 послато: 14.02.2011. 13:05 »
G-dine Absinth,Opet vase mastanje dolazi do izrazaja.Hoce,hoce nasledecem popisu da se Vlasi i Rumuni popisu pod razlicitim nazivima ,kako vi kazete,ali ce biti jedan narod,malo sutra ,sto bi rekla deca. Pokusano je taj naziv Vlah-Rumun da se nametne na popisu 2002.god.ali nije prosao,jer nema logike da prodje. Ako bi na nekom popisu prosao naziv Austrijanac-Nemac,ili obratno, i ako govore istim jezikom,ali Austrijanac je Austrijanac a Nemac je Nemac. Nece EU da odobri da postoji naziv Vlah-Rumun budite ubedjeni u to,jedino mozda vi imate nekakvu informaciju od te institucije da ce tako biti kako vi kazete.Od toga nema nista!

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
  • Углед: +0/-0
« Одговор #16 послато: 14.02.2011. 13:22 »
G-dine Absinth,Opet vase mastanje dolazi do izrazaja.Hoce,hoce nasledecem popisu da se Vlasi i Rumuni popisu pod razlicitim nazivima ,kako vi kazete,ali ce biti jedan narod,malo sutra ,sto bi rekla deca. Pokusano je taj naziv Vlah-Rumun da se nametne na popisu 2002.god.ali nije prosao,jer nema logike da prodje. Ako bi na nekom popisu prosao naziv Austrijanac-Nemac,ili obratno, i ako govore istim jezikom,ali Austrijanac je Austrijanac a Nemac je Nemac. Nece EU da odobri da postoji naziv Vlah-Rumun budite ubedjeni u to,jedino mozda vi imate nekakvu informaciju od te institucije da ce tako biti kako vi kazete.Od toga nema nista!
Vaša mašta dolazi do izražaja ? To se naziva stručno - deluzija.
Ništa po pitanju Vlah-Rumun nije pokušano 2002. Tada su jedva izašli ljudi i smeli hrabrosti da kažu javno ko su i šta su. Toliko je jaka bila komunistička indoktrinacija i propaganda.
Tada su ih popisivači upisivali olovkama, i sigurno ih je bilo više od 50.000.
Ja imam takvu informaciju i ona kratko i jasno glasi :
Nema naziva Vlah-Rumun već cela EU (a to piše i u redovnom izveštaju SE) podrazumeva da Vlah znači Rumun.
Da je to jedno te isto. nema igranja sa rečima, nemate više prostora za manipulacije dragi predstavnici vlasti .
Vlah = Rumun kao što je German = Nemac .

Provalila su vas i mala deca - Kad su u pitanju papirologija, a volite birokratiju i slatke parice jel?, držanje do pravila, držanje zadate reči, poštovanja dogovora,
tu ste slabi drage srpske vlasti . Ako ovako nastavite navućićete posmatrače čak i za popis,
Ovo je pravi trenutak da se časno povučete, bez gubitaka, pa zaboga predizborna vam je godina.

boki

• Гост
« Одговор #17 послато: 14.02.2011. 13:36 »
Pojma vi nemate kolika je bila jaka kampanja i propaganda da se Vlasi upisuju kao Vlah-Rumun. Pa zute letke sa takvim propagandnim porukama je stampala NVO Ariadnae filum iz Zajecara i delila u svim selima gde zive Vlasi. Radili su sta su hteli i sirili takvu propagandu ne bili jos tada zavrsili sa Vlasima. I znate sta je bilo:40.054 se izjasnilo kao etnicki Vlasi a propagandni leci su otisli u zaborav.Cudo jedno da vi to neznate a tvrdite da se dugo bavite sudbinom Vlaha.More sve vi znate nego iz odredjenih razloga /da nije neka parica u pitanju,a?/ te toliko iznosite neke primere koje nemaju veze sa stvarnoscu.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #18 послато: 14.02.2011. 14:09 »

Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2002. godine, u Srbiji živi 40.054 Vlaha.
U Bugarskoj takođe živi oko 10.500 etničkih Vlaha, koji su srodni Vlasima u Srbiji, tačnije rečeno Caranima.

Матица Влаха није Србија, Власима је матица Румунија, 2/3 Влаха живи у Србији док 1/3 Влаха живи у Бугарској!
Из тог разлога су Власи (Царани) подељени и живе и у Србији и у Бугарској.

boki, погледај мапу и кажи ми какве везе имају Власи са Србијом, или мислиш да су Власи закачили неку тешку
амнезију и заборавили на своју браћу која живи у Бугарској.

Исто ти је у овом случају да ли Влахе гледаш као посебан народ или као део румунског народа!

На основу поделе која се десила, Власи, Молдавци и Румуни су и даље сви Дакорумуни, подела на Влахе, Молдавце
и Румуне то не може променити!

То је као и подела на Валонце (Белгија) и Французе (Француска) рецимо.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #19 послато: 14.02.2011. 14:28 »
Pojma vi nemate kolika je bila jaka kampanja i propaganda da se Vlasi upisuju kao Vlah-Rumun. Pa zute letke sa takvim propagandnim porukama je stampala NVO Ariadnae filum iz Zajecara i delila u svim selima gde zive Vlasi. Radili su sta su hteli i sirili takvu propagandu ne bili jos tada zavrsili sa Vlasima. I znate sta je bilo:40.054 se izjasnilo kao etnicki Vlasi a propagandni leci su otisli u zaborav.Cudo jedno da vi to neznate a tvrdite da se dugo bavite sudbinom Vlaha.More sve vi znate nego iz odredjenih razloga /da nije neka parica u pitanju,a?/ te toliko iznosite neke primere koje nemaju veze sa stvarnoscu.

Sećam se tog popisa boki!
Vrlo dobro ga se sećam i sumnjam da je bila i osnovana
tad NVO Ariadne Filum - znam da su bili aktivni njeni čelnici, a za žute letke sam tada čuo samo za Kulturnu Inicijativu Vlaha,
članke o našem domaćinu u Nedeljnom Telegrafu kao i "predpopisnu poslanicu" počivšeg Patrijarha Pavla .
A ti to znaš vrlo dobro nego mi se čini da imaš nešto lično protiv čelnika Arijadne.

Kada vi pričate o svemu ovome pozivate se na ovakve "naučne" izvore :
http://www.mc.kcbor.net/2010/06/01/sprema-se-progon-postenih-vlaha-a-posle-je-moguce-i-novo-kosovo-u-istocnoj-srbiji/

boki

• Гост
« Одговор #20 послато: 14.02.2011. 15:09 »
G-dine Absinth, potrudite se da dodjete do tih letaka jer ih ima  i ja sam ih video,a  ona druga NVO se zove Vlaska kulturna inicijativa sa sedistem u Zagubici, koja nije stampala  propagandne materijale /nemas ti pojma prijatelju o mnogim stvarima/. A da li ja imam nesto protivu  NVO Drustvo za kulturu Vlaha-Rumuna severoistocne Srbije Ariadnae filum,kako da ih ne volim,kao ovaj sneg,to vama sluzi kao uzor za vase misljenje o Vlasima jer govorite istim jezikom i imate iste namere i iste ciljeve.Tako je to Absinth-rumune!!

boki

• Гост
« Одговор #21 послато: 14.02.2011. 15:25 »
G-dine Volcae,Matica Vlaha koji zive u Srbiji je Srbija a Vlasima koji zive u Bugarskoj je Bugarska. Pritisak koji se vrsi na Vlahe od strane Rumunije isto to prezivljavaju i Vlasi u Bugarskoj. Ima jedan veoma interesantan detalj a to je da Rumunija ne priznaje Vlahe Cincare koji u vecembroju zive u Rumuniji kao Nacionalnu manjinu vec im nametaju rumunski entitet na sta ovi ne pristaju.Sta ti kazes otome,milina Bozja.

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #22 послато: 14.02.2011. 15:43 »
G-dine Volcae,Matica Vlaha koji zive u Srbiji je Srbija a Vlasima koji zive u Bugarskoj je Bugarska. Pritisak koji se vrsi na Vlahe od strane Rumunije isto to prezivljavaju i Vlasi u Bugarskoj. Ima jedan veoma interesantan detalj a to je da Rumunija ne priznaje Vlahe Cincare koji u vecembroju zive u Rumuniji kao Nacionalnu manjinu vec im nametaju rumunski entitet na sta ovi ne pristaju.Sta ti kazes otome,milina Bozja.

Mr. "boki",

I am writing this reply in Eglish as I see that you are not a Romanian/Vlach, but a Serbian who is very concerned...
I am not aware if your mastery of the English language allows you to understand this reply, but I wil presume that you are an highly educated person.

First of all I am finding it odd that you are so concerned with a topic like this. What is your main reason for being against the romanian identity awareness? Has anyone tried to force anyone else into learning romanian, has anyone violated the rigfhts of any Serbian citizens by imposing on them things which are unjust or against the law of the Serbian state?

Second thing: how come virtually no one from Romania has a hard time understanding the lyrics of the Vlach songs, or the language spoken by the people? How come most traditions of the Vlachs of Serbia are found in Romanian communities allover the world?

Why should one who has a language which I understand completely, has traditions the same as me be considered anything but my keenship? Is there any reason in the realm of rationality that forbids the identification of Romanians and Vlachs?

Please mind you that there is no irredentism or any hidden agenda on the part of Romania on this topic and at all times there has been a truelly benevolent and friendly attitude in Romania towards Serbs and Serbia. Why is there in Serbia so much talk about the political nonsense of separtism of an ethnic community which has never had this claim? Why is there so much political leverage against a simple and honest self-awareness movement?

Who is afraid of the identity between Vlachs and Romanians, boki?
Apa trece, pieterele rămân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #23 послато: 14.02.2011. 15:58 »
G-dine Volcae,Matica Vlaha koji zive u Srbiji je Srbija a Vlasima koji zive u Bugarskoj je Bugarska.
Пази овако:
Матица Срба је Србија
Матица Мађара је Мађарска
Матица Немаца је Немачка
Матица Финаца је Финска
Матица Влаха би требала да буде Влашка, или држава која је настала уједињењем Влашке и Молдавије!
Али не! Матица Власима је Србија, ако живе у Србији, или Бугарска ако живе у Бугарској!

Земља матица би требала, између осталог, да брине да се њеном народу који жив ван граница матичне земље, не догоди асимилација!
Од 250 хиљада Влаха на попису су се у Србији изјаснили 40 054 Влаха. Остали су се пописали да су Срби! Није ли то асимилација? И сада, да се не деси даља асимилација - претапање Влаха у већински народ - Србе - треба да брине држава у којој су се Власи већ највећим делом претопили у већински живаљ. :o

Pritisak koji se vrsi na Vlahe od strane Rumunije isto to prezivljavaju i Vlasi u Bugarskoj.
Извор:
Недељни телеграф и Тимочка крими ревија са све насловима о "поштеним Власима" по узору на "поштене Албанце"...

Ima jedan veoma interesantan detalj a to je da Rumunija ne priznaje Vlahe Cincare koji u vecembroju zive u Rumuniji kao Nacionalnu manjinu vec im nametaju rumunski entitet na sta ovi ne pristaju.Sta ti kazes otome,milina Bozja.
Има један још интересантнији детаљ а то је да Србија не признаје Војвођане у Срему, Банату и Бачкој већ им намеће српски ентитет на шта ови не пристају (Лига социал-демократа коју предводи Ненад Чанак).

Ја мислим boki да је једина сврха твог присуства на форуму да ширењем потпуних бесмислица онемогућиш једну нормалну дискусију.
Сећам се извесног "Златка" од пре пар година, који је радио исто ово што ти сада радиш па га је на крају Паун бановао.

Што се мене тиче, ја више уопште нећу да се осврћем на твоје бесмислице. Мислим да је игнорисање најбољи лек за провокације ове врсте.

Збогом!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #24 послато: 14.02.2011. 19:54 »

Није тачно, наша матица је Румунија, ако не би била Румунија онда ми Власи не би ни имали матицу, ово запамти добро!
МАТИЦА ВЛАХА (Србије и Бугарске) ЈЕ РУМУНИЈА!

Цинцари само у Румунији и Македонији имају културну аутономију. По закону да, нису признати за националну мањину у Румунији,
али је важније да ту аутономију прошире, што им нови румунски закон изгледа омогућава.
Нису ни у Македонији признати као Армани, већ као Власи и имају мању аутономију од оне коју закон предвиђа за националне мањине.
Тај спор који постоји са Румунијом се веома искомпликовао, јер везе Румуна и Армана су старе и јаке, не би ме чудило да се иза свега
овога не крије нека друга држава па и нека велика сила, која рецимо Грчкој преко Румуније чини велику услугу.
У Србији рецимо немају ништа нити ће икада имати, јер се Србија према свим Власима понаша исто, а колико је Цинцара досада
већ посрбила, немој ни да ме питаш, молим те!

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #25 послато: 14.02.2011. 20:50 »
G-dine Absinth, potrudite se da dodjete do tih letaka jer ih ima  i ja sam ih video,a  ona druga NVO se zove Vlaska kulturna inicijativa sa sedistem u Zagubici, koja nije stampala  propagandne materijale /nemas ti pojma prijatelju o mnogim stvarima/. A da li ja imam nesto protivu  NVO Drustvo za kulturu Vlaha-Rumuna severoistocne Srbije Ariadnae filum,kako da ih ne volim,kao ovaj sneg,to vama sluzi kao uzor za vase misljenje o Vlasima jer govorite istim jezikom i imate iste namere i iste ciljeve.Tako je to Absinth-rumune!!

štampala je štampala, i da znate da vi s vlasti ne znate baš sve, a da znate
pozeleneli bi od muke,
štampano je 50.000 žutih letaka, davne 2001, u sred Beograda u državnoj štampariji
i pisalo je lepo i pristojno " Ne stidim se što sam Vlah "  Popis stanovništva.
Kulturna Inicijativa Vlaha . Sliku smo videli ovde na forumu. A štampanje je finansirala jedna
uticajna i jaka beogradska partija.

boki

• Гост
« Одговор #26 послато: 15.02.2011. 14:41 »
G-dine Absinth,recite mi molim vas u kom delu isocne Srbije su deljeni ti leci NVO vlaske kulturne inicijative iz Zagubice (i naucite da se ona tako zove a ne kao sto vi kazete:Kulturna inicijativa Vlaha,za koju nisam nikada cuo, iz toga se vidi koliko ste u ovoj materiji. Nabrojite mi molim Vas sve registrovane NVO sa vlaskim prefiksom posto ste "strucnjak" za vlasko pitanje),a evo sada sam stvarno "pozeleneo od muke",verujte mi.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #27 послато: 15.02.2011. 15:31 »
Sto se  Cincara tice,kakva crna kulturna autonomija, u Rumuniji ih smatraju etnickim Rumunima,od Cincara nema ni C. I vi morate malo vise da pratite situaciju i da se informisete jer ocigledno da pricate pausalno,u ovom slucaju oko Cincara u Rumuniji.

Društvo «Ljunjina»
Cincarski jezik je poseban jezik romanskog porekla, a ne dijalekt rumunskog jezika, kao što to Rumuni tvrde. Odlikuje ga posebna leksika, ortografija i bogata literatura iz raznih oblasti nauke i književnosti, te bi njegov gubitak značio nestajanje vrednosti kulture jednog naroda, njegove književnosti, običaja, nošnji i specifičnih verskih pravoslavnih običaja.

Za razliku od Makedonije i Rumunije, na cincarskom jeziku u Srbiji ne postoje škole, nastava ni izučavanje cincarskog jezika. Cincarski jezik se uči u okviru društva «Lunjina».

http://www.scd-lunjina.org/dokumenta/free/Izvestaj_CHRIS.pdf

Programa de curs opţional Cultură şi tradiţii aromâne pentru clasele IX-XII.
[în vigoare]

În vigoare începând cu anul şcolar: 2007/2008

Clasa/Anul de studiu: Clasa a XII-a
Clasa a XI-a
Clasa a X-a
Clasa a IX-a
Aria curriculară Limbă şi comunicare
Aprobat prin: Ordin nr. 1513/13.07.2007 cu privire la aprobarea Programei de curs opţional Cultură şi tradiţii AROMÂNE  

Fişier: AROMANII_Curs optional_programa_IX_ XII_2007.zip [ Descarcă ]
Tip: zip (396.08 KB)  

http://www.edu.ro/index.php/articles/8550