Аутор Тема: PÎRŚU-TAJKI ili VLAH-RUMUN  (Прочитано 7367 пута)

boki

• Гост
PÎRŚU-TAJKI ili VLAH-RUMUN
« послато: 13.02.2011. 19:50 »
 G-dine Absinth, nisu Vlasi ni Srbi a ni vlah-roman vec:Vlasi.Najmanje ovo sto ste rekli romani sa o.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
« Одговор #1 послато: 13.02.2011. 20:01 »
G-dine Absinth, nisu Vlasi ni Srbi a ni vlah-roman vec:Vlasi.Najmanje ovo sto ste rekli romani sa o.

boki, Власи јесу Романи и то са О, пошто се Роман како пише тако и изговара (још од Вука Караџића), ако би пажљиво погледао ту реч, видећеш слово О.
То што си рекао је исто као када би теби неко рекао да Срби нису Словени или Славени.

Власи су прави Романи (Власи)!

Романски народи

Источни Романи:

Румуни (Румунија)
Молдавци (Молдавија)
Власи Србије (Србија)
Аромуни (Грчка)
Мегленски Власи (Грчка)
Истрорумуни - Ћићи, Ћирибири (Хрватска - Истра)

Западни Романи:

Италијани (Италија)
Фриули (Италија - Фриули-Венеција-Ђулија)
Италошвајцарци (Швајцарска)
Реторомани (Швајцарска)
Санмаринци (Сан Марино)
Французи (Француска; Италија - Долина Аоста)
Окситанци (Француска)
Валонци (Белгија - Валонија)
Франкошвајцарци (Швајцарска)
Моначани (Монако)
Шпанци (Шпанија)
Каталонци (Шпанија - Каталонија)
Галисијци (Шпанија - Галисија)
Андорци (Андора)
Португалци (Португал)

Јужни Романи:

Сардинци (Италија - Сардинија)
Корзиканци (Француска - Корзика)

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0#.D0.A0.D0.BE.D0.BC.D0.B0.D0.BD.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.BD.D0.B0.D1.80.D0.BE.D0.B4.D0.B8

boki

• Гост
« Одговор #2 послато: 13.02.2011. 20:26 »
Nece biti bas tako Absinth,isuvise je to providno sto vi kazete. Da su kojim slucajem Vlasi-Romani ne bi se dizala tolika prasina ovih godina oko poistovecivanja Vlaha i etnickih Rumuna pa je cak i predsednik Basesku reagovao u Strazburu po tom pitanju znajuci da je Rumunija u prednosti na Srbiju zbog clanstva u EU pa ko veli:sada ili nikada treba Vlahe prevesti u Rumune jer su stvoreni odlicni uslovi za to,cak i bolji od onih koji su bili 1941.god kada je Djordje Suvejkic sa Butoorkom trazio od tadasnjeg kvislinskog predsednika vlade Rumunije da se Timocka Krajina proglasi Zupanijom i pripoji Rumuniji.Zbog sadasnje situacije koju sam naveo medju pojedinim Vlasima seprobudio patriotizam prema Rumuniji i rumunskom narodu.Sta mislite dali i vi spadate u te.Pa podrazumeva se i vidi se iz vasih stavova.Kad pomenuste ono slovo o, pa koliko sam saznao na maternjem vlaskom jeziku Vlasi umesto o koriste u, tako da nije bitka izgubljena jer Vlasi to znaju:u kom zbunu lezi zec! i ne nasedaju na takve igre.

boki

• Гост
« Одговор #3 послато: 13.02.2011. 20:36 »
G-dine Volcae,nemate pojma koliko mi je drago sto ste to napisali da su Vlasi Romanski narodi ali koliko vidim posebno od Rumuna koji su takodje Romanski narodi. Kao deca smo u skoli na pitanje ucitelja:koliko su dve babe i dve zabe Odgovarali sa:babe su babe a zabe su zabe. E to mu dodje kada biste pitali:koliko su dva Vlaha i dva Rumuna, odgovor bi glasio:Vlasi su Vlasi a Rumuni su Rumuni. Sta cete mozda je prost primer ali mu to tako dodje i nikako drugacije.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #4 послато: 13.02.2011. 20:41 »
G-dine Volcae,nemate pojma koliko mi je drago sto ste to napisali da su Vlasi Romanski narodi ali koliko vidim posebno od Rumuna koji su takodje Romanski narodi. Kao deca smo u skoli na pitanje ucitelja:koliko su dve babe i dve zabe Odgovarali sa:babe su babe a zabe su zabe. E to mu dodje kada biste pitali:koliko su dva Vlaha i dva Rumuna, odgovor bi glasio:Vlasi su Vlasi a Rumuni su Rumuni. Sta cete mozda je prost primer ali mu to tako dodje i nikako drugacije.

То одушевљење брзо може да ти преседне, када мало боље упознаш Влахе, и када ти објасне да су Румуни!  
Поделу су направили панслависти и бољшевици, није 100% тачна!  

boki

• Гост
Одг: PÎRŚU-TAJKI ili VLAH-RUMUN
« Одговор #5 послато: 13.02.2011. 21:30 »
Nisam siguran da ce oni koji sebe smatraju Vlasima da kazu da su Rumuni, jedino popisivaci mogu da mute vodu ali Vlasima je ta zamka koja im se sprema na popisu ove godine vec poznato. Tako da to ne pije vodu sto vi kazete.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #6 послато: 13.02.2011. 22:17 »
Kînd aud kî să vorbjeašće Vlah-Rumun îm dîa în gînd dă povastă lu pîrśu-tajki.

"A fuost un pîrś: źungijat-njedotajat, žîpujit-njedožîpujit, frit-njedofrit..."

Am audzît asta povastă šî pră sîrbjeašće să kjamă: "JARAC-ŽIVODERAC"

Faśe o asocijacije la un lukru njedolukrat, un lukru njegatat.

Aduśe šî la povasta lu "Frankenštajn", or la sufljetu śe nuje njiś pră asta njiś pră aja lumnje.

Dă aj batrînj am învacat kă je amunka sî să šadă ku kuru pră doa skamnje, karje aja vrjea nu šîađe njiś pră unu (uđeašće fîrdă skamn :'()!

Kum dzîsă dîkurînd un om kare nu je pro parće VLAH, da pră ajlaltă ROMĂN, (ma frumoos spunje kî je Romăn!), nu poaće să fije doa "Consiliur minoritate romănilor" ku doa predsednjikurj, ...

Śe a fuost am vadzut, śe o sî fije o să veđem, ma akuma în Sîrbija la Rîsarit, jeaste o etnije kare să kjamă Romănji, šî altă etnije karje sî kjamă Vlasi.

VLASI ku ROMĂNI nus tot una!

Sî fi vadzut asta, aăja kare ginđesk kîs Romănj da spun kîs Vlasi, or ginđesk kîs Vlasi dar spun kîs Romănj, mulc anj a fi pastrat šî nu a fi pjerdut atîca anj luptîndu sî va ku aăja kare nus Romănj, ma numa VLASI.

Kum dzîsă Romănola, a fi avut romănji în Krajna šî škoalje "pră romănešte", numa sî nu fi rîtaśit (spun juo), pră poćaka lu pîrśu-tajki. ;)

Aăja kare suspină kă kopiji nu învacă la škoală "Rumunski književni jezik", a putut damult sî faka aja, ma mejmare lja fuost griža kum să fakă Romăni dîn lumnja anoastră, da nu kum la Romănj dîn Krajna să fakă škuoala romănjaskă.

Nu să dzîśe dî źaba:

Nu să întrabă dar je oaja albă, or njagră ma dar dîa lapće or nu!

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #7 послато: 13.02.2011. 22:31 »
Aduśe šî la povasta lu "Frankenštajn", or la sufljetu śe nuje njiś pră asta njiś pră aja lumnje.
Kum dzîsă dîkurînd un om kare nu je pro parće VLAH, da pră ajlaltă ROMĂN, (ma frumoos spunje kî je Romăn!), nu poaće să fije doa "Consiliur minoritate romănilor" ku doa predsednjikurj, ...

Śe a fuost am vadzut, śe o sî fije o să veđem, ma akuma în Sîrbija la Rîsarit, jeaste o etnije kare să kjamă Romănji, šî altă etnije karje sî kjamă Vlasi.

Sî fi vadzut asta, aăja kare ginđesk kîs Romănj da spun kîs Vlasi, or ginđesk kîs Vlasi dar spun kîs Romănj, mulc anj a fi pastrat šî nu a fi pjerdut atîca anj luptîndu sî va ku aăja kare nus Romănj, ma numa VLASI.

Ово је још једна у низу мудрости а ла  "Frankenštajn".

VLASI ku ROMĂNI nus tot una! ili
NEMCI ku DEUTSCHE nus tot una!  8)

Рече уредник и оста жив. Замислите да Вам неко на српском каже : NEMCI i DEUTSCHE нису исто! Па послали би га код психијатра.
Овде се за Влахе користи термин из српског језика, а за Румуне из књижевног румунског језика. То је исто као што су Франкенштајна склапали из више "делова". На то ми личи овај новокомпоновано-стандардни "влаки" језик
Због чега се, рецимо, компарација не врши на влашком?

На влашком би то изгледало :

RUMÂŃI ku RUMÂŃI nus tot una!

Али ово се вешто избегава! Радије би нам наши "језикословци" утрапили Франкенштајн-изразе, све у стилу:

1000 пута поновљена неистина, 1001 пут постаје истина!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #8 послато: 13.02.2011. 23:04 »

RUMÂŃI ku RUMÂŃI nus tot una!

Али ово се вешто избегава! Радије би нам наши "језикословци" утрапили Франкенштајн-изразе, ...

RUMÎNJI ku  ROMÂŃI nus tot una!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #9 послато: 13.02.2011. 23:08 »
RUMÎNJI ku  ROMÂŃI nus tot una!
Camguđe şÎ

SRBI ku  SRBLJI nus tot una!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #10 послато: 13.02.2011. 23:13 »
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #11 послато: 13.02.2011. 23:14 »
Dar ńiś СрПски cu СрБски nus tot una
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #12 послато: 13.02.2011. 23:20 »
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!
Mâ bucur cî-ai do vâḑut câ Rumîńi ku Români a fuost tot una. ;)

Dar şî SRBLJI ku SRBI a fuost tot una numa pǎnǎ SRBI a fuost SRBLJI!. Dar aia nu însamnâ câ nâicea lu Vuc Caradžić ăn Sârbia a trâit vro altâ lumńe cu alće râdâśińi.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #13 послато: 14.02.2011. 09:44 »
Nece biti bas tako Absinth,isuvise je to providno sto vi kazete. Da su kojim slucajem Vlasi-Romani ne bi se dizala tolika prasina ovih godina oko poistovecivanja Vlaha i etnickih Rumuna pa je cak i predsednik Basesku reagovao u Strazburu po tom pitanju znajuci da je Rumunija u prednosti na Srbiju zbog clanstva u EU pa ko veli:sada ili nikada treba Vlahe prevesti u Rumune jer su stvoreni odlicni uslovi za to,cak i bolji od onih koji su bili 1941.god kada je Djordje Suvejkic sa Butoorkom trazio od tadasnjeg kvislinskog predsednika vlade Rumunije da se Timocka Krajina proglasi Zupanijom i pripoji Rumuniji.Zbog sadasnje situacije koju sam naveo medju pojedinim Vlasima seprobudio patriotizam prema Rumuniji i rumunskom narodu.Sta mislite dali i vi spadate u te.Pa podrazumeva se i vidi se iz vasih stavova.Kad pomenuste ono slovo o, pa koliko sam saznao na maternjem vlaskom jeziku Vlasi umesto o koriste u, tako da nije bitka izgubljena jer Vlasi to znaju:u kom zbunu lezi zec! i ne nasedaju na takve igre.

boki,
Nemojte sad ste od Volcae i Vlada prešli na mene da mi dokazujete nešto.
Ja sam čvrst u svojim stavovima jer sam uložio godine istraživanja i rada i razmišljanja o tome, možda sam i nekada
ja bio u zabludi poput vas.

Rumun, Rumelija Romania
de de prevedite mi ove nazive na ćirilicu,
ako bi ste pre toga izvoleli posetiti srpski deo wikipedije biće vam lakše da vodite razgovor sa mnom.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #14 послато: 14.02.2011. 09:50 »
Nisam siguran da ce oni koji sebe smatraju Vlasima da kazu da su Rumuni, jedino popisivaci mogu da mute vodu ali Vlasima je ta zamka koja im se sprema na popisu ove godine vec poznato. Tako da to ne pije vodu sto vi kazete.

Vlasi i Rumuni koji će biti popisani na narednom popisu, možda različitim nazivima ali biće jeda isti narod, njihov ukupan broj će
značiti broj romanskog naroda u istočnoj Srbiji. Taj naziv Vlah / Rumun je već dobro poznat nadležnim institucijama EU i ta taktika
manipulacije neće proći  srpskoj vlasti ovog puta. Verujte mi da će vlast sačuvati obraz samo ukoliko smiri podignutu prašinu sa Vlasima.