... nikakvog uterivanja "etničke samosvesti nije bilo", obzirom da sam zajedno sa Živom činio manjinu u pomenutom Savetu.
Jedan od gospode pomenutih imenom i prezimenom bio je
predsednik Saveta, a drugi nešto kao
ministar kulture, obojica, dakle, "neuticajna manjina",
a obojica pritom i visokorangirani članovi DS. Toliko o njihovoj politici u VNS, kao nezavisnoj od uticaja tada moćne Demokratske stranke!
Postavlja se pitanje ... Na šta su potrošena sredstva data u svrhu "naučno-istrazivackog rada i publikacije knjige?" Možda je to razlog za "uterivanje i dresiranje" etičke samosvesti.
Knjiga za koju se interesuje gospodin koji postavlja ovo pitanje, i to u sumnjičavoj formi "postavlja SE pitanje", izašla je oooodavno, i u medjuvremenu je prevedena i na engleski i na rumunski jezik, pa bi valjalo da se gospoda o tome nekako obaveste. A knjiga u svojoj preambuli, kao što je red, raznosi po sveti i taj fakat, da je - u nizu drugih - i VNS dao svoj doprinos. Doduše, projekat o kome je reč, uveliko se odvijao već četvrt veka pre nego što je VNS formiran.
Inače, vredi obelodaniti sledeći razgovor u povodu finansijske podrške projektima koje je vodio pisar ovih redova sa dvojicom čelnih ljudi tadašnjeg Savete, za koje se ni u jednom trenutku nije mogao steći utisak da su "manjina". Naprotiv.
Mesto: Blizna, zaselak Rudne Glave.
Abijent: kafana "Balić"
Akteri: pomenuta dvojica, jedan u ulozi "ministra" za kulturu i srodne oblasti, drugi predsednik Saveta, i kao treći pisar ovih redova.
Osoba u ulozi "ministra": Mi smo spremni, gospodine (pa ime moje malenkosti), da finansiramo Vaš projekat, i u te svrhe dogovoril smo se da Vam prenesemo sredstva u iznosu od 50.000 dinara!
Pisar ovih redova: (šoknut izlivom ove velikodušnosti) Koliko?
Osoba u ulozi "ministra": Pa 50000, ne stojimo baš najbolje sa sredstvima.
Pisar ovih redova: (neuljudan, kakvog ga je bog dao, prsne u smeh) Uf, baš vam hvala! Znate šta, više ja godišnje ukradem za teren iz tašne moje penzionerke, nego što ste vi spremni da mi date!
Osoba na funkciji predsednika Saveta: (posle neprijatne pauze) Ček, bre, Ivice, pa čovek je u pravu! Ta suma je stvarno smešna! Daj da mu se prenese 200 000!
Tako je na kraju i bilo!
Vredi znati, da se ne bi opet postavljalo nek sumnjičavo pitanje, da su sredstva otišla najvećim delom na terensko prikupljanje građe, koja je - po svim pravilima etnološke dokumentalistike, uredno obrađena i sistematizovana, i na taj način postala deo kulturne baštine sačuvan za naredne generacije.