Helsinške SVESKE - № 14 / CAIETE Helsinki - №14

Započeo Volcae, 12.03.2011. 11:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Volcae

HELSINŠKE SVESKE 14/
CAIETE HELSINKI 14

Vlasi ili Rumuni iz istočne Srbije i
"vlaško pitanje" - pitanja i odgovori;
RUMÂNII sau ROMÂNII DIN SERBIA
DE RASARIT si "ÎNTREBAREA
RUMÂNEASCA" - ÎNTREBARI SI
RASPUNSURI

Na srpskom i vlaškom/rumunskom jeziku;
Izdavač: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji;
Za izdavača: Sonja Biserko;
Autor: Dragomir Dragić - Forum za kulturu Vlaha;
Za Forum: Dr Milivoje Stangaćilović...
WinZip - MS Word (1.24mb) >>>

preuzeto sa:
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
http://helsinki.org.rs/serbian/hsveske02.html

boki

Evo g-dine Volcae vama je pripala cast da na ovaj sajt stavite ovu Helsinsku svesku Foruma za kulturu Vlaha kpjom je 2002.god. navedeni Forum po treci put u periodu od 90.god. pokrenuo rumunizaciju Vlaha.Sigurno vam je poznato da je glavni u FKV g-din Dragomir Dragic za koga kazu da je veliki rumunofil i da je on najverovatnije i tvorac ove sveske. On je poznat medju Vlasima ko je i staje i zasta se zalaze. Sad pokusava da se izvuce iz svega toga pa sam video na jednom od sajtova da je na Kongresu Rumuna(Vlaha) koji je odrzan 06.11.2010 na Lepensom viru kod D.Milanovca cak i "napao" prisutne na Kongresu gde je prisustvovao i Rumunski ambasador Jon Makovej da Vlasi to sto jesu ali nisu Rumuni. Koja kontradiktornost izmedju navedene sveske izdate 2002.god i njegovih sadasnjih stavova kada je u pitanju vlaski entitet,ali sta cete on je poznat po tome da menja svoje stavove. Ne bu bilo nista iznenadjujuce ako bi se g-din Dragic infiltrirao i u sadasnji VNS kao strucnjk za vlasko pitanje.

Absinth

Citat: boki poslato 12.03.2011. 20:11
Evo g-dine Volcae vama je pripala cast da na ovaj sajt stavite ovu Helsinsku svesku Foruma za kulturu Vlaha kpjom je 2002.god. navedeni Forum po treci put u periodu od 90.god. pokrenuo rumunizaciju Vlaha.Sigurno vam je poznato da je glavni u FKV g-din Dragomir Dragic za koga kazu da je veliki rumunofil i da je on najverovatnije i tvorac ove sveske. On je poznat medju Vlasima ko je i staje i zasta se zalaze. Sad pokusava da se izvuce iz svega toga pa sam video na jednom od sajtova da je na Kongresu Rumuna(Vlaha) koji je odrzan 06.11.2010 na Lepensom viru kod D.Milanovca cak i "napao" prisutne na Kongresu gde je prisustvovao i Rumunski ambasador Jon Makovej da Vlasi to sto jesu ali nisu Rumuni. Koja kontradiktornost izmedju navedene sveske izdate 2002.god i njegovih sadasnjih stavova kada je u pitanju vlaski entitet,ali sta cete on je poznat po tome da menja svoje stavove. Ne bu bilo nista iznenadjujuce ako bi se g-din Dragic infiltrirao i u sadasnji VNS kao strucnjk za vlasko pitanje.
Boki se ko i obično pravi toša,
Dragomir Dragić je uvek bio čvrstog stava i prema Srbima i prema Rumunima, samo ne zna da se bavi srbijnskom politikom,
Izdavač sveske je Helsinški odbor za ljudska prva tvoraca je puno - sigurno medju njima i FKV .
Infiltriralo se ljudi dosta u NSV. Ne treba više. Nema mesta za sve da se zadovolje.

Koliko li je puta do sada pokrenuta asimilacija i srbizacija?

Zašto o tome ne pričate pored "romanizacije" o kojoj tako često i tako gorko besedite?

boki

Ja se obracam g-dinu Volcaeu,kad ono uplice se i g-din Absinth u ovu pricu.Nema problema oni i ovako deluju jedinstveno.G-dine Absinth,vi o g-dinu Dragicu pricate na nacin kako vama odgovara. Pa koliko sam saznao u toj svesci je napisao izmedju ostalog i to da je normirani jezik za Vlahe rumunski knjizevni jezik i jos mnogo toga koji idu u pravcu rumunizacije Vlaha.Ne bi bilo lose da se obratite g-dinu Dragicu kao prvom coveku u FKV da vam pokloni jednu svesku i da je dobro procitate,onako na tenane sto bi rekao nas narod. Za vasu informisanost treba da znate da je pisac ove sveske  FKV i g-din Dragic,i niko vise a stampao je Helsinski odbor za ljudska prava sa g-djom Sonjom Biserko.A za bavljenje politikom kako vi kazete srbijanskom,pa bio je g-din Dragic 199 i neke god.odbornik u SO Bor i to zamislite na listi SPO-a,prave srbijanske stranke.I o tome se zna g-dine Absinth,nego me cudi da vi o tome neznate posto koliko vidim baratate 'tacnim podacima'. I na kraju nemojte da meni kacite rec:romanizacija'  jer ja kazem da se pokusava izvrsiti RUMUNIZACIJA Vlaha, i nema u tome nikakve gorke besede sa moje strane,vec samo mog iznosenja istine.

nena

Citat: boki poslato 13.03.2011. 13:54
Ja se obracam g-dinu Volcaeu,kad ono uplice se i g-din Absinth u ovu pricu.Nema problema oni i ovako deluju jedinstveno.G-dine Absinth,vi o g-dinu Dragicu pricate na nacin kako vama odgovara. Pa koliko sam saznao u toj svesci je napisao izmedju ostalog i to da je normirani jezik za Vlahe rumunski knjizevni jezik i jos mnogo toga koji idu u pravcu rumunizacije Vlaha.Ne bi bilo lose da se obratite g-dinu Dragicu kao prvom coveku u FKV da vam pokloni jednu svesku i da je dobro procitate,onako na tenane sto bi rekao nas narod. Za vasu informisanost treba da znate da je pisac ove sveske  FKV i g-din Dragic,i niko vise a stampao je Helsinski odbor za ljudska prava sa g-djom Sonjom Biserko.A za bavljenje politikom kako vi kazete srbijanskom,pa bio je g-din Dragic 199 i neke god.odbornik u SO Bor i to zamislite na listi SPO-a,prave srbijanske stranke.I o tome se zna g-dine Absinth,nego me cudi da vi o tome neznate posto koliko vidim baratate 'tacnim podacima'. I na kraju nemojte da meni kacite rec:romanizacija'  jer ja kazem da se pokusava izvrsiti RUMUNIZACIJA Vlaha, i nema u tome nikakve gorke besede sa moje strane,vec samo mog iznosenja istine.

Sasvim je normalno da Vlasi danas imaju potuno razlicita dozivljavanja sopstvenog identiteta. Promene u stavu koje vi tako precizno identifikujete u slucaju G-dje Glisic i G-dina Dragica su samo logican rezultat kada se neko pocne zanimati za sopstveni identitet koji je do pre 5 godina bio 'tabu tema' u Srbiji. Pa posto vi imate tako precizne podatke o onome sta se danas zbiva u glavama 'politicki' aktivnih Vlaha, mozda mozete da nam malo i objasnite sta se to sa Vlasima desavalo do momenta njihovog priznavanja za nacionalnu manjinu. Da li ste i tada bili tako zestok zagovornik ocuvanja  vlaskog identiteta? Da li vam je i tada smetalo sto nemaju standardizovani jezik za koji se sada tako srdacno zalazete? Da li vam je smetalo sto je ogroman broj njih izgubio sopstveni jezik i zamenili ga srpskim? I objasnite mi razliku izmedju pretapanja Vlaha u Srbe i aspiracije nekih Vlaha da sadasnjim Vlasima nametnu Rumunski?

I cisto da razjasnim - ja nisam za uvodjenje rumunskog jezika kao zvanicni jezik u upotrebi Vlaha.

Volcae

Ja se obracam g-dinu Volcaeu,kad ono uplice se i g-din Absinth u ovu pricu.Nema problema oni i ovako deluju jedinstveno.G-dine Absinth,vi o g-dinu Dragicu pricate na nacin kako vama odgovara. Pa koliko sam saznao u toj svesci je napisao izmedju ostalog i to da je normirani jezik za Vlahe rumunski knjizevni jezik i jos mnogo toga koji idu u pravcu rumunizacije Vlaha.Ne bi bilo lose da se obratite g-dinu Dragicu kao prvom coveku u FKV da vam pokloni jednu svesku i da je dobro procitate,onako na tenane sto bi rekao nas narod. Za vasu informisanost treba da znate da je pisac ove sveske  FKV i g-din Dragic,i niko vise a stampao je Helsinski odbor za ljudska prava sa g-djom Sonjom Biserko.A za bavljenje politikom kako vi kazete srbijanskom,pa bio je g-din Dragic 199 i neke god.odbornik u SO Bor i to zamislite na listi SPO-a,prave srbijanske stranke.I o tome se zna g-dine Absinth,nego me cudi da vi o tome neznate posto koliko vidim baratate 'tacnim podacima'. I na kraju nemojte da meni kacite rec:romanizacija'  jer ja kazem da se pokusava izvrsiti RUMUNIZACIJA Vlaha, i nema u tome nikakve gorke besede sa moje strane,vec samo mog iznosenja istine.

Зато сам је и поставио, да је добро прочитате!

У вези "румунизације" Влаха (пописне категорије у Србији), ко то покушава да уради, а да се народ са тиме не слаже?
Кажем Влаха (пописне категорије у Србији) јер су преци данашњих Влаха пописивани и као Румуни, а када су сви Румуни били Власи, тада су и преци данашњих Влаха били пописивани као Власи.

Можеш ли ти наводну румунизацију Влаха да оправдаш на неки начин, или не можеш?
Ако немаш оправдања за тако нешто немој више ни да помињеш ту румунизацију Влаха, молим те!

Absinth

Broki Srbine! Ja se javljam kad namirišem glupos, javašluk i razne namere i malverzacije u najavi. Neću biti ničiji advokat.

Dragi prijatelju noki pišem na način koji on zaslužuje - uz dužno poštovanje za njegov rad i zalaganje u stvaranju i otvaranju na miran i civilizovan način vlaškog pitanja u Srbiji.

Dakle on je napisao jedino naučno ispravnu činjenicu, koju inače ne osporava već tvrdi i naš domaćin g.Paun jer se zna koji je to dijalekat kojim pričamo, gde su medje tog dijalekta i ko priča istim dijalektima iznad Dunava. A nauka je nemilosrdna. Ne može se prikloniti stranama. Posebno ne onako kako bi ste vi želeli. Hteo sam da napišem vi "asimilatori" ili vi koji naginjete asimilaciji ali se bojim da mi administrator ne obriše poruku zbog nepristojnog ponašanja.

Kako rumunizovati već rumun/roman -izovani narod - to mi objasnite?

Ja tu svesku imam dobio sam je kada je bila štampana.

Naravno Dragić je stari SPO-vac, kao što je i M. Janošević Elita starih boraca protiv komunizma i jednoumlja koji se nisu snašli u tranziciji : samo tvrdim da će ovaj novi špil političara ,srbijanskih podmladjenih, da ga prevede žednog preko vode, zato je bolje ponašati se kako je Paun uz dosta sarkazma naveo u svojoj  biografiji ovde na sajtu.
Vlasima ništa ne fali kada su u srbijanskim strankama - jer je ovo njihova tj. naša domovina isto kao i vaša . Ili ja to grešim možda?http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Raste-etnicka-distanca-medju-gradjanima-Srbije.sr.html

Romanizacija Rumunizacija Civilizacija?  Kakva je razlika? Osim što je na suprotnoj strani vokabulara od Asimilacija Srbizacija i Debilizacija ? Hoćete li mi pojasniti ove reči jer se ja ne snalazim najbolje sa ovom politikom, može se reći naskroz sam politički nepismen.

Vi me to procenjujete ili precenjujete?

Ha roki? hoćete li se najzad spustiti na zemlju i od radikalskih floskula tipa helsinki, sonja biserko, zašto pominjem srbijanasku politiku itd..., da
pričate sa mnom malo srpski, narodski? Jel mnogo tražim ?

boki

G-djice Neno, bas mi je drago sto ste se oglasili i obratili meni za ono sto je veoma aktuelno kada su Vlasi u pitanju,medjutim za mene je na samom pocetku veoma interesantno da Vi kao urednik ovog foruma,sticem utisak,nisu Vam poznati kljucni detalji same materije.Mnogo  nasiroko trazite od mene da Vam iznesem kljucne detalje.Naime nije ovo tabu tema do pre 5.godina vec se stara rana o Vlasima naglo otvorila od 2000-te godine od kada je gro NVO medju Vlasima (zarad svojih licnih interesa) pocelo da radi na prevodjenju autohtonih Vlaha istocne Srbije u Rumune i taj proces i sada traje a kako ce se zavrsiti,videcemo. Znate Vlasi su zhvaljujuci ljudima iz svojih redova od etnicke zajednice u Srbiji dogurali do statusa Nacionalne manjine a krajnji cilj svega da Vlasi budu proglaseni Rumunima. A standardizovani vlaski jezik je bedem odbrane samog ocuvanja vlaskog entiteta.Sta ste ocekivali od autohtonih Vlaha o tome da su se pisali kao Srbi,pa njima je teritorija gde zive na teritoriji Srbije a o aspiracijama nekih Vlaha da Vlasima nametnu Rumunski je njihov licni interes od koga oni omaju i odredjene koristi a potpora u svemu je stav zvanicnika drzave Rumunije pa i samog predsednika koji je to javno rekao u januaru ove godine u SE u Strazburu.Jos mnogo toga o ovome moze da se kaze ali je potrebna tribina na kojoj bi se mnoge cinjenice obelodanile i cule. A ovo sto ste rekli na kraju Vasih nasiroko otvorenih pitanja o tome da niste za uvodjenje rumunskog jezika kao zvanicnog jezika kod Vlaha...???? no coment!

boki

Absinthu,Rumune, popis u oktobru ce pokazati da Vlaha ima i da oni postoje u Srbiji,svidjalo se to tebi ili ne,ali da se pojavi neko da kao gumicom obrise cifru izjasnjenih Vlaha i istu upise u Rumune,od toga nema NISTA!

Absinth

Citat: nena poslato 13.03.2011. 14:20
normalno da Vlasi danas imaju potuno razlicita dozivljavanja sopstvenog identiteta. Promene u stavu koje vi tako precizno identifikujete u slucaju G-dje Glisic i G-dina Dragica su samo logican rezultat kada se neko pocne zanimati za sopstveni identitet koji je do pre 5 godina bio 'tabu tema' u Srbiji. Pa posto vi imate tako precizne podatke o onome sta se danas zbiva u glavama 'politicki' aktivnih Vlaha, mozda mozete da nam malo i objasnite sta se to sa Vlasima desavalo do momenta njihovog priznavanja za nacionalnu manjinu. Da li ste i tada bili tako zestok zagovornik ocuvanja  vlaskog identiteta? Da li vam je i tada smetalo sto nemaju standardizovani jezik za koji se sada tako srdacno zalazete? Da li vam je smetalo sto je ogroman broj njih izgubio sopstveni jezik i zamenili ga srpskim? I objasnite mi razliku izmedju pretapanja Vlaha u Srbe i aspiracije nekih Vlaha da sadasnjim Vlasima nametnu Rumunski?

I cisto da razjasnim - ja nisam za uvodjenje rumunskog jezika kao zvanicni jezik u upotrebi Vlaha.

bravo gospa Neno, niko ne bi ovo lepše od vas izrekao. Slažem se 100% . Doduše probleme nam prave ekstremi na sve strane ali rešiće ih se već narod.
Ako se ovo poslednje odnosi na mene - a ne na Borkija i Volcae , mogu odgovoriti ionako čisto da otklonimo nedoumice:
Ovo pitanje mi leži na srcu od 1997. godine, od kada sam se jelte opametio skućio obrazovao i tako bliže. Potpuno sam razmišljao kao boki časlav i ostali na tom početku.
Ali sam bio uporan. tražio sam u sitna crevca šta je gde je ko je zašto je, upoznao sam sve "vlaške pregaoce" Sve, kažem. I nije mi se baš svidelo to što sam otkrio ,. Svuda vlada zavist mržnja i političke aspiracije, egoizam, što je ostalo do dana današnjeg. Nema nekog pragmatičnog čoeka da nam ponudi realna rešenja za realne probleme
(nemojte me shvatiti pogrešno, današnji sastva NSV čine dobri i vešti političari  ali oni rešavaju problem Vlaha za Srbiju i vlast u Beogradu a ne Za Vlahe - To je toliko očigledno da bode oči. Ništa ne smeju da rade samostalno, za sve se pita MM u centrali u Bg.) Ja sam očigledno osudjen da se borim za promene i razvitakovog društva kako uživo tako i online.

Rumunsko pismo i gramatika je samo jeftini  i brz način opismenjavanja Vlaha bez izmišljanja tople vode. I vrlo važno: Jedino naučno ispravan i opravdan, druga rešenja su politička i usiljena, zar ne možete da zamislite naše političare kako kažu nema veze da li smo Rumuni ili nešto drugo, dijalekat je taj i taj, dokazano je : Pitajte odeljenje BU za romanistiku, pitajte Pauna Durlića, pitajte srpske lingviste - nećemo da ulažemo pare i vreme u nove jezike dok naši starci umiru i sa njima jezik nestaje, hoćemo akciju i to smesta.
-uh-
Da se vratimo na zemlju:
Uostalom to rade i Moldavci, tvrde da su malko drugačiji od Rumuna
pričaju tim poRusovljenim dijalektom ali pišu vama problematičnom latinicom i po rumunskoj gramatici. I još se nije desilo da izgube identitet, postanu Rusi ili nešto slično.Ali se nisu posvadjali u nepovrat ni sa Rumunima.

Hvala vam za primedbu da sam dobar psiholog. Svesno ili ne u ovih nekoliko rečenica ste napisali osnov celokupnog problema Vlaha-ako se uspešno reši primerom dobre prakse stići ćemo daleko: poboljšaćemo naše društvo smanjiti ksenofobiju i ubrzaćemo taj put ka Ev.Uniji.

Absinth

Citat: boki poslato 13.03.2011. 16:29
Absinthu,Rumune, popis u oktobru ce pokazati da Vlaha ima i da oni postoje u Srbiji,svidjalo se to tebi ili ne,ali da se pojavi neko da kao gumicom obrise cifru izjasnjenih Vlaha i istu upise u Rumune,od toga nema NISTA!
Molim? vi se derete mr. boroki sram vas bilo! Zašto ste se iznervirali ?
Ja sam vam uljudno uputio primedbu, a vi ovako - vrlo ste me razočarali. Ali Vrlo!
Računaće se broj Vlaha i Rumuna u istočnoj Srbiji, koji će skupa dati broj Romana koji još nije asimilovan.
I to je naučna činjenica i jedino naučno i statistički opravdano. Mante se te radikalske i kafanske politike
Ipak smo gosti jednoga stručnjaka za ovo pitanje i etnologa - profesionalca.

Niste odgovorili na Volcae-ovo logično pitanje, gde su dokazi te famozne "rumunizacije"
osim vaših tvrdjenja ovde i drugih na drugim mestima nemamo ništa od tih "dokaza"

U vašem dosta čudno napisanom odgovoru gospa Neni, a mislim da se nije Vama obraćala isprvice, pre meni ili g.Volcae
vi se ne ustežete da one jadne mladiće koji su osnovali dve - tri Nvo napadate za neke tajne namere : "Naime nije ovo tabu tema do pre 5.godina vec se stara rana o Vlasima naglo otvorila od 2000-te godine od kada je gro NVO medju Vlasima (zarad svojih licnih interesa) pocelo da radi na prevodjenju autohtonih Vlaha istocne Srbije u Rumune "

Ovo su vrlo ozbiljne reči i trebalo bi da imate dokaze za ovakve tvrdnje. Verujem da ovo čitaju i ti ljudi iz optuženih organizacija ,  i što ne pominjete i Rumune iz Vojvodine koji  bi po prirodi
stvari morali da agituju za ovu ( vašu izmišljenu )stvar jer ih nema ili ne znate za nijednog? Trebalo bi da ih bude mnogo da nose novce knjige da utiču na vlaške političare. Sve je ovo stvar mašte ili namerne podmetačine. Kao što je i "rumunizacija" podmetačina .

boki

Cao g-dine Absinth,pokazujete da je vreme za popodnevni lipov caj.Dobar je on za nervozu.

nena

Citat: boki poslato 13.03.2011. 16:20
G-djice Neno, bas mi je drago sto ste se oglasili i obratili meni za ono sto je veoma aktuelno kada su Vlasi u pitanju,medjutim za mene je na samom pocetku veoma interesantno da Vi kao urednik ovog foruma,sticem utisak,nisu Vam poznati kljucni detalji same materije.Mnogo  nasiroko trazite od mene da Vam iznesem kljucne detalje.Naime nije ovo tabu tema do pre 5.godina vec se stara rana o Vlasima naglo otvorila od 2000-te godine od kada je gro NVO medju Vlasima (zarad svojih licnih interesa) pocelo da radi na prevodjenju autohtonih Vlaha istocne Srbije u Rumune i taj proces i sada traje a kako ce se zavrsiti,videcemo. Znate Vlasi su zhvaljujuci ljudima iz svojih redova od etnicke zajednice u Srbiji dogurali do statusa Nacionalne manjine a krajnji cilj svega da Vlasi budu proglaseni Rumunima. A standardizovani vlaski jezik je bedem odbrane samog ocuvanja vlaskog entiteta.Sta ste ocekivali od autohtonih Vlaha o tome da su se pisali kao Srbi,pa njima je teritorija gde zive na teritoriji Srbije a o aspiracijama nekih Vlaha da Vlasima nametnu Rumunski je njihov licni interes od koga oni omaju i odredjene koristi a potpora u svemu je stav zvanicnika drzave Rumunije pa i samog predsednika koji je to javno rekao u januaru ove godine u SE u Strazburu.Jos mnogo toga o ovome moze da se kaze ali je potrebna tribina na kojoj bi se mnoge cinjenice obelodanile i cule. A ovo sto ste rekli na kraju Vasih nasiroko otvorenih pitanja o tome da niste za uvodjenje rumunskog jezika kao zvanicnog jezika kod Vlaha...???? no coment!

G-dine Boki,

Priznajem da nisam upucena sa datumom osnivanja svake NVO koja se bavila ili jos uvek bavi pitanjen emancipacije Vlaha u Srbiji.
To sto vi nazivate 'stara rana' i opisujete kao neko zlo koje traje od 2000. je za mene, a i za svakog Vlaha kome je stalo da se njegova kultura ocuva pocetak procesa te emancipacije.
I verujte, nista posebno ne menja da li je 'vlasko pitanje' bilo tabu do 2000 ili do 2006! Rezultat je jos uvek taj da pripadnici ove manjine imaju razlicita dozivljavanja svog identiteta ili menjaju nacin na koji dozivljavaju svoj identitet (kao G-dja Glisic i G-din Dragic).
To sto su Vlasi zahvaljujuci ljudima iz 'svojih redova' uspeli da dobilu priznanje nacionalne manjine i Nacionalni Savet je pohvalno - ne razumem sta je u tome sporno? Zahvaljujuci kome je trebalo da ostvare ova prava?
 Da je sve onako kako treba da bude, krajnji cilj NS-a treba da bude u skladu sa onim sto Vlasi koji taj Savet biraju zele. I vidite, cak i da oni izaberu da postanu Rumuni (sto bar za vreme ovog NS-a ne moze da se desi, a ja se nadam da do toga nece doci ni u drugim prilikama) - Vas to ne dotice. Ako Vlasi hoce da budu Rumuni - to je njihovo pravo, i to treba da rese u svojoj zajednici.

Zasto bi se neko 'pisao' da je Srbin samo zato sto zivi na teritoriji Srbije? Koja je to logika? Zasto se Madjari ne 'pisu' da su Srbi ili Hrvati, nego mu to nekako dodje Vlaski specijalitet?

To sto sam 'obelodanila' da nisam za uvodjenje rumunksog jezika je cisto da izbegnem da u svacijem kometaru vidite rumunofilsku pretnju.

I niste mi odgovorili na najbitnija pitanja: Da li vam smeta sto je ogroman broj Vlaha  izgubio sopstveni jezik i zamenili ga srpskim? I objasnite mi razliku izmedju pretapanja Vlaha u Srbe i aspiracije nekih Vlaha da sadasnjim Vlasima nametnu Rumunski?

nena

Citat: Absinth poslato 13.03.2011. 16:36
Rumunsko pismo i gramatika je samo jeftini  i brz način opismenjavanja Vlaha bez izmišljanja tople vode. I vrlo važno: Jedino naučno ispravan i opravdan, druga rešenja su politička i usiljena, zar ne možete da zamislite naše političare kako kažu nema veze da li smo Rumuni ili nešto drugo, dijalekat je taj i taj, dokazano je : Pitajte odeljenje BU za romanistiku, pitajte Pauna Durlića, pitajte srpske lingviste - nećemo da ulažemo pare i vreme u nove jezike dok naši starci umiru i sa njima jezik nestaje, hoćemo akciju i to smesta.
-uh-
Da se vratimo na zemlju:
Uostalom to rade i Moldavci, tvrde da su malko drugačiji od Rumuna
pričaju tim poRusovljenim dijalektom ali pišu vama problematičnom latinicom i po rumunskoj gramatici. I još se nije desilo da izgube identitet, postanu Rusi ili nešto slično.Ali se nisu posvadjali u nepovrat ni sa Rumunima.

G-dine Absinth,
Uvodjenje Rumunskog nije jedino naucno ispravno i opravdano: to sto su nasi dijalekti prisutni i u Rumuniji nije dovoljan razlog da jednostavno prihvatimo savremeni Rumunski. I savremeni rumunski je 'politicki' jezik, vestacki stvoren kada je konstruisana savremena rumunska nacija koja je jedinstvenim jezikom htela da homogenizuje sve te razlicite dijalekte koji su se na njenoj teritoriji govorili. Cilj literanog, zvanicnog jezika je upravo unistavanje razlika u govorima, a samim tim i u kulturi (jer se preko njega siri ona kultura koje centralne vlasti zele i koja je standardna, ista za sve).  
Dakle je ne vidim svrhu uvodjenja rumunskog jer ce i taj jezik uraditi sa nasim dijalektima isto sto i srpski, samo na drugi nacin.

Absinth

Citat: nena poslato 13.03.2011. 18:03

G-dine Boki,

Priznajem da nisam upucena sa datumom osnivanja svake NVO koja se bavila ili jos uvek bavi pitanjen emancipacije Vlaha u Srbiji.
To sto vi nazivate 'stara rana' i opisujete kao neko zlo koje traje od 2000. je za mene, a i za svakog Vlaha kome je stalo da se njegova kultura ocuva pocetak procesa te emancipacije.
I verujte, nista posebno ne menja da li je 'vlasko pitanje' bilo tabu do 2000 ili do 2006! Rezultat je jos uvek taj da pripadnici ove manjine imaju razlicita dozivljavanja svog identiteta ili menjaju nacin na koji dozivljavaju svoj identitet (kao G-dja Glisic i G-din Dragic).
To sto su Vlasi zahvaljujuci ljudima iz 'svojih redova' uspeli da dobilu priznanje nacionalne manjine i Nacionalni Savet je pohvalno - ne razumem sta je u tome sporno? Zahvaljujuci kome je trebalo da ostvare ova prava?
Da je sve onako kako treba da bude, krajnji cilj NS-a treba da bude u skladu sa onim sto Vlasi koji taj Savet biraju zele. I vidite, cak i da oni izaberu da postanu Rumuni (sto bar za vreme ovog NS-a ne moze da se desi, a ja se nadam da do toga nece doci ni u drugim prilikama) - Vas to ne dotice. Ako Vlasi hoce da budu Rumuni - to je njihovo pravo, i to treba da rese u svojoj zajednici.

Zasto bi se neko 'pisao' da je Srbin samo zato sto zivi na teritoriji Srbije? Koja je to logika? Zasto se Madjari ne 'pisu' da su Srbi ili Hrvati, nego mu to nekako dodje Vlaski specijalitet?

To sto sam 'obelodanila' da nisam za uvodjenje rumunksog jezika je cisto da izbegnem da u svacijem kometaru vidite rumunofilsku pretnju.

I niste mi odgovorili na najbitnija pitanja:
Da li vam smeta sto je ogroman broj Vlaha  izgubio sopstveni jezik i zamenili ga srpskim?
I objasnite mi razliku izmedju pretapanja Vlaha u Srbe i aspiracije nekih Vlaha da sadasnjim Vlasima nametnu Rumunski?

VIDIM DA SE OVDE NASTAVLJA NEKA VASA PREDJASNJA RASPRAVA/RAZGOVOR
izvinite što sam se umešao,

Za sve što ste napisali mislim da je zrelo i pametno, takvi glasovi nam trebaju.

Posebo žarište uzrok i posledica sveg problema i navodnog početka rumunizacije je :
"Zasto bi se neko 'pisao' da je Srbin samo zato sto zivi na teritoriji Srbije? Koja je to logika? Zasto se Madjari ne 'pisu' da su Srbi ili Hrvati, nego mu to nekako dodje Vlaski specijalitet?"

Pridružujem se gospa Neninim
pitanjima za BOKIja i dodajem svoje na koje očekujem odgovor:
Romanizacija Rumunizacija Civilizacija?  Kakva je razlika? Osim što je na suprotnoj strani vokabulara od Asimilacija Srbizacija i Debilizacija ?

Da li će vama i vašim komšijama smetati ako se mnogo više Vlaha od očekivanog  izjasni na popisu ove godine ?

Nena:

Da li vam smeta sto je ogroman broj Vlaha  izgubio sopstveni jezik i zamenili ga srpskim?
I objasnite mi razliku izmedju pretapanja Vlaha u Srbe i aspiracije nekih Vlaha da sadasnjim Vlasima nametnu Rumunski?