Аутор Тема: Šta je Jasmina Glišić govorila o Vlasima i Rumunima 2006. godine?  (Прочитано 28523 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
Одг: Šta je Jasmina Glišić govorila o Vlasima i Rumunima 2006. godine?
« Одговор #15 послато: 12.02.2011. 13:32 »
Скријац ! Йн скрис нума урма ви сă куноаштје.
Арăтац ла масă карје сйнтјец -ну су масă мњеуњинд.
Фăчјец ун "бљау" пје љимба воастăйй
Фебруару, штјиу кум јестă,  мйцйљи сă фјештјељеск.
Штјиу кă уњи прја ау трјабă... Ајлалц, карје кум, пје аљес.  
Ајдă скријац  сă вједјем скрису.
Аја урмă вă йздјазă.
Фиц, кум сйнтјец ботјезац, крједјец йнтрă аја чје кредјац.
Волцае куј сă о рйдја, амарă је рйсу 'ла.
Сă ну йј фије рйс дје боалă, пи јел њич марта ну йл мăј скоалă.

Ce "bľau" să fac, şi ce gramatică e asta "ľimba voastăîî"?
La "Februaru" noi spuńem Făurar or Făuraŕ!
Ńe "izdează", or ńe izdă?
"întră aia" or într-aia?
"pi iel" or pe iel?

Scrii tu tot cum ai scris şi pănă acuşa, văd io ce scrii tu, da tu număi şt'ii rumâńeşt'e,
asta am vrut să-ţ spun.

Da şi ia aduţ amint'e pe care strâgăm noi Ungureń?
Şi spuńe cât'e vorbe ai scris, ce nu sânt rumâńeşt', pe ľimba ta "vlahă"?

boki

• Гост
« Одговор #16 послато: 12.02.2011. 13:55 »
G-dine Absinth, naveli ste neka mesta za koje sigurno znam da nije ni pokusavano uvodjenje predmeta Nacionalna kultura-rumunski jezik, ali neka vam bude tako bice vam lakse i bolje cete se osecati.Jedino mogu da kazem ono sto sam vec rekao mnogo puta:Uvodjenje rumunskog knjizevnog jezika kod Vlaha je PROSLOST! S druge pak strane tacno je da je pokusano u vreme vladavine bivseg VNS-a da se na mala vrata Vlasima nametne ono sa cime oni nisu nikada imali dodira (rumunski knjizevni jezik),nije se uspelo i tu je kraj zelja i snova o utapanju Vlaha u Rumune i ako ta zelja Rumunije datira jos od 1919.god. kada je formirana Liga za oslobadjanje Timockih i Makedonskih Rumuna gde je glavnu rec imao pored dva etnicka Rumuna i Atanasije Popovic koga vi i vasi istomisljenici koliko vidim podrzavate. Da vam na kraju kazem kako vama tako i g-dinu Vladu pa i g-dinu Volcaeu  jer inace i oni razmisljaju kao i vi a to je sledece:Cilj uvodjenja rumunskog knjizevnog jezika,naravno i rumunskog alfabeta je bio taj da vlaska deca uceci ga u osnovnom obrazovanju u neko dogledno vreme nauce rumunski govor a da svoj maternji vlaski jezik totalno zaborave i da finale svega bude to da rumunski knjizevni jezik bude jezik Vlaha i da naravno buduca vlaska pokolenja postanu etnicki Rumuni.To je zelja rumunofila medju Vlasima,a bogami i vi ih zdusno podrzavate u tome, a pojedini zvanicnici Rumunije bi zarko zeleli da se rumunska nacionalna manjina proteze od Vrsca pa do Morave a da se Vlasi kao entitet eliminisu kao autohtoni narod na prostorima istocne Srbije.Taj projekat je PROPAO! Ostale su samo puste zelje i pusti snovi.Stacete zivot je takav.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #17 послато: 12.02.2011. 14:09 »
G-dine Absinth, naveli ste neka mesta za koje sigurno znam da nije ni pokusavano uvodjenje predmeta Nacionalna kultura-rumunski jezik, ali neka vam bude tako bice vam lakse i bolje cete se osecati.Jedino mogu da kazem ono sto sam vec rekao mnogo puta:Uvodjenje rumunskog knjizevnog jezika kod Vlaha je PROSLOST! S druge pak strane tacno je da je pokusano u vreme vladavine bivseg VNS-a da se na mala vrata Vlasima nametne ono sa cime oni nisu nikada imali dodira (rumunski knjizevni jezik),nije se uspelo i tu je kraj zelja i snova o utapanju Vlaha u Rumune i ako ta zelja Rumunije datira jos od 1919.god. kada je formirana Liga za oslobadjanje Timockih i Makedonskih Rumuna gde je glavnu rec imao pored dva etnicka Rumuna i Atanasije Popovic koga vi i vasi istomisljenici koliko vidim podrzavate. Da vam na kraju kazem kako vama tako i g-dinu Vladu pa i g-dinu Volcaeu  jer inace i oni razmisljaju kao i vi a to je sledece:Cilj uvodjenja rumunskog knjizevnog jezika,naravno i rumunskog alfabeta je bio taj da vlaska deca uceci ga u osnovnom obrazovanju u neko dogledno vreme nauce rumunski govor a da svoj maternji vlaski jezik totalno zaborave i da finale svega bude to da rumunski knjizevni jezik bude jezik Vlaha i da naravno buduca vlaska pokolenja postanu etnicki Rumuni.To je zelja rumunofila medju Vlasima,a bogami i vi ih zdusno podrzavate u tome, a pojedini zvanicnici Rumunije bi zarko zeleli da se rumunska nacionalna manjina proteze od Vrsca pa do Morave a da se Vlasi kao entitet eliminisu kao autohtoni narod na prostorima istocne Srbije.Taj projekat je PROPAO! Ostale su samo puste zelje i pusti snovi.Stacete zivot je takav.

А ти boki, дођеш нам као АНЂЕО ЧУВАР, да овај "Аутохтони Влашки Народ" не скрене с пута, и да негде не залута не дај боже,
боље да буду Срби него неки Румуни тамо?

Што се устручаваш кажи шта те мучи?

Изгледа као да си цео пасус прогутао док си ово написао, ајде кажи све шта имаш, слободно!

boki

• Гост
« Одговор #18 послато: 12.02.2011. 14:33 »
Ne Volcae, moji su stavovi su ispravni i pred Bogom i pred narodom. Vi i pojedinci mutite vodu na izvoru. Nisu Vlasi ni Srbi ni Rumuni vec VLASI!! Boli te istina Volcae.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #19 послато: 12.02.2011. 14:44 »
Ne Volcae, moji su stavovi su ispravni i pred Bogom i pred narodom. Vi i pojedinci mutite vodu na izvoru. Nisu Vlasi ni Srbi ni Rumuni vec VLASI!! Boli te istina Volcae.

Nu mă doare nimic, n-ai avut noroc!
Nu mor caii când vor câinii!

boki

• Гост
« Одговор #20 послато: 12.02.2011. 16:07 »
Volcae, koristis niske udarce, pisuci nekakve neumesne stihove koje se odnose na moje stavove i moja iznosenja price o Vlasima. Hvata te panika Volcae jer ces biti gubitnik u celoj ovoj prici vec polovinom ove godine kada ce se zatvoriti krug opstanka Vlaha za koje bi ti veoma rado voleo da budu Rumuni. Câinii ascapte s more caii!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #21 послато: 12.02.2011. 17:38 »
Hvata te panika Volcae jer ces biti gubitnik u celoj ovoj prici vec polovinom ove godine kada ce se zatvoriti krug opstanka Vlaha za koje bi ti veoma rado voleo da budu Rumuni.

МОЛИМ  ???

Câinii ascapte s more caii!

Који је ово језик или говор  ???

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #22 послато: 12.02.2011. 17:47 »

Jel može prevod ("Ne umiru konji kad ??? psi!")

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #23 послато: 12.02.2011. 17:51 »

Jel može prevod ("Ne umiru konji kad ???? psi!")

vor код Царана = vŕeu код Унгуреана = хоће на српском.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #24 послато: 12.02.2011. 20:01 »

Jel može prevod ("Ne umiru konji kad ??? psi!")

Може, то је румунски израз, веома позната румунска фраза!

vor = хоће, хтели

Питај boki-ја што се претвара да је Влах, када то није!  ;)

boki

• Гост
« Одговор #25 послато: 12.02.2011. 20:25 »
Volcae,ali se boki godinama bavi vlaskim pitanjem dosta dugo i bogami dosta je usavrsio tu materiju.

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
« Одговор #26 послато: 12.02.2011. 20:29 »
G-dine Absinth, naveli ste neka mesta za koje sigurno znam da nije ni pokusavano uvodjenje predmeta Nacionalna kultura-rumunski jezik, ali neka vam bude tako bice vam lakse i bolje cete se osecati.Jedino mogu da kazem ono sto sam vec rekao mnogo puta:Uvodjenje rumunskog knjizevnog jezika kod Vlaha je PROSLOST! S druge pak strane tacno je da je pokusano u vreme vladavine bivseg VNS-a da se na mala vrata Vlasima nametne ono sa cime oni nisu nikada imali dodira (rumunski knjizevni jezik),nije se uspelo i tu je kraj zelja i snova o utapanju Vlaha u Rumune i ako ta zelja Rumunije datira jos od 1919.god. kada je formirana Liga za oslobadjanje Timockih i Makedonskih Rumuna gde je glavnu rec imao pored dva etnicka Rumuna i Atanasije Popovic koga vi i vasi istomisljenici koliko vidim podrzavate. Da vam na kraju kazem kako vama tako i g-dinu Vladu pa i g-dinu Volcaeu  jer inace i oni razmisljaju kao i vi a to je sledece:Cilj uvodjenja rumunskog knjizevnog jezika,naravno i rumunskog alfabeta je bio taj da vlaska deca uceci ga u osnovnom obrazovanju u neko dogledno vreme nauce rumunski govor a da svoj maternji vlaski jezik totalno zaborave i da finale svega bude to da rumunski knjizevni jezik bude jezik Vlaha i da naravno buduca vlaska pokolenja postanu etnicki Rumuni.To je zelja rumunofila medju Vlasima,a bogami i vi ih zdusno podrzavate u tome, a pojedini zvanicnici Rumunije bi zarko zeleli da se rumunska nacionalna manjina proteze od Vrsca pa do Morave a da se Vlasi kao entitet eliminisu kao autohtoni narod na prostorima istocne Srbije. Taj projekat je PROPAO! Ostale su samo puste zelje i pusti snovi.Stacete zivot je takav.

А са оваквим мапама се ишло и на мировну конференцију у Паризу 1919 год.,
наградно питање: "Шта је то ПРОПАЛО или ЗАУВЕК ПРОПАЛО?"

П.С. Југословени, нису били апсолутна већина на простору који је приказан овом мапом!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #27 послато: 12.02.2011. 20:45 »
Volcae,ali se boki godinama bavi vlaskim pitanjem dosta dugo i bogami dosta je usavrsio tu materiju.
Како је и колико "усавршена материја" то сви добро видимо  8)

Него, ако ниси Влах, а могао бих да се опкладим да ниси, зашто те оволико интересују Власи?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

boki

• Гост
« Одговор #28 послато: 12.02.2011. 21:03 »
G-dine Vlad, pa postujem i cenim taj narod.

boki

• Гост
« Одговор #29 послато: 12.02.2011. 21:07 »
 I jos nesto Vlad umalo da mi promakne. A ko ste vi to svi,verovatno u svi spadaju Vlad,Volcae i Absinth. Mnogo Vas ima nema sta.